Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte ağrı kesici kullanılır mı?

Hamilelikte ağrı kesici kullanılır mı?

Hayatta ağrıların bol olduğu dönemlerden bir de hamileliktir. Yeni bir çalışma, hamilelik sırasında yaygın ağrı kesiciler almadan önce kadınları iki kez düşünmeye teşvik ediyor. Vücudunuzda başka bir canlı taşımak kolay bir başarı değildir. Hormonal baş ağrısından sırt ağrılarına siyatik ağrıya kadar birçok sorun yaşanabilir. Birçok kadın rahatsızlıklarını gidermek için hamilelikte ağrı kesici ilaç almaya başvurur.

Ancak hamileyken ağrı kesicilerin kullanılması hem anne hem de bebeği için sorunlara neden olabilir. Ağrı kesici kullanırken hamile kalırsanız, sürekli kullanımın risklerini ve faydalarını öğrenmek için en kısa zamanda doktorunuzla konuşmalısınız. 

Hamilelikte ağrı kesici almak güvenli midir?

Parasetamol (ağrı kesici içeren madde) kullanımı nispeten güvenli olmasına rağmen, bu ilaçlardan kimyasal bileşikler plasentayı bebeğin kan dolaşımına girdiği için hamilelik sırasında ağrı kesicilerin düzenli olarak alınmasının güvenli olmadığı belirtilmelidir. Hamileliğinizin tüm süresi boyunca ilaçlardan tamamen kaçınmak mümkün olmasa da, aşırı kullanmamanız veya çok sık almamanız durumunda hamilelik haftalarınızda ağrı kesiciler alabileceğinizi akılda tutmak önemlidir.

Gebelikte parasetamol almak güvenli midir?

Parasetamol, hamilelik boyunca antipiretik veya analjezik tedavi için ilk tercihtir. Parasetamol içeren ürünler kolayca bulunabilir ve bu nedenle kendi kendine ilaç tedavisi için kolayca erişilebilir.

Parasetamol, hamile kadınlar tarafından gelişmekte olan bebek üzerinde belirgin bir zararlı etkisi olmadan uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu nedenle parasetamol genellikle hamile kadınlar için ilk ağrı kesici seçimi olarak önerilmektedir. Reçetesiz satılanlar da dahil olmak üzere diğer ağrı kesicilerin parasetamolden daha güvenli olmadığı gösterilmiştir. Bazıları hamileliğin belirli aşamalarında kullanım için uygun değildir. Hamilelikte herhangi bir ilacın kesinlikle güvenli olduğunu söylemek mümkün olmasa da, şu anda parasetamolün bebeğinize zarar vereceğine dair iyi bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, genellikle hamile olan kadınların, sadece gerektiği kadar en düşük parasetamol dozunu kullanmaları önerilir.

Parasetamol hem kendi başına hem de soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında diğer ilaçlarla birlikte satılır. Kombine ürünlerdeki diğer ilaçların hamilelikte alınabildiğinden ve günlük önerilen parasetamol dozundan daha fazla almadığınızdan emin olmak önemlidir.

Hamilelikte ağrı kesici kullanmanın riskleri nelerdir?

Ağrı kesicileri uzun süreli veya reçeteli olmayan yollarla kullanan herkes, bu ilaçların öfori ve isteklere yol açması nedeniyle bağımlılık riski altındadır. Ağrı kesici kullanan hamile kadınlar, doğmamış bebekler de bu maddelere maruz kaldıkları için ek risklerle karşı karşıyadır.

Hamilelik sırasında ağrı kesici kullanımının olası riskleri   şunlardır:

  • Beyin, omurga veya omurilikte doğum kusurları.
  • Bebeğin kalbinin gelişimi ve yapısı ile ilgili sorunlar.
  • Düşük.
  • Ölü doğum.
  • Erken doğum.
  • Düşük doğum ağırlığı.
  • Plasental abrupsiyon.

Hamilelikte kaçınılması gereken ağrı kesiciler

hamilelikte ağrı kesici

İbuprofen, bazı hamile annelerin midesine zarar verdiği için erken hamilelik sırasında kaçınılmalıdır. Kardiyovasküler sağlık ve plasentadaki amniyotik sıvıların azalmasıyla ilişkili riskler, gebeliğin üçüncü trimesterinde ibuprofen kullanımı ile bağlantılıdır.

Ibuprofen ve Naproksen gibi Aspirin ve Steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlardan kaçının, çünkü çalışmalar bu ilaçları erken gebelikte almanın düşük ve konjenital sakatlıklara (doğum kusurları) yol açabileceğini göstermektedir.

İster gebe kalmaya çalışın, ister hamile olun ağrı kesicilerini alıp alamayacağınız konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Hamilelikte ağrı kesici ilaç almamanın yolu olsa da, kullanımlarını gerektiren dayanılmaz gebelik ağrıları nedeniyle tamamen önlenemeyeceğini biliyoruz. Ağrı kesici ilaçları ve hatta hamileliğinizin üç trimesterinde ve öncesinde besin takviyelerini kullanmadan önce dozajların farkında olun, uyarı etiketlerini okuyun ve daima doktorunuza danışın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et