Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte Antibiyotik Kullanmak Zararlı mı?

Hamilelikte Antibiyotik Kullanmak Zararlı mı?

Hamileliğiniz hakkında endişe duyan bir anne misiniz? Hamilelikte antibiyotik almanın güvenli olup olmadığını çok mu merak ediyorsunuz? Eğer öyleyse, endişelenmeyin, çünkü yardım etmek için buradayız!

Hamilelik sırasında, sabah bulantısı, şişkinlik, kabızlık, sırt ağrısı, kilo alımı, su tutma nedeniyle bazı vücut bölgelerinin şişmesi, vs. gibi istenmeyen bazı semptomlar yaşayabilir. Fiziksel rahatsızlıklara ek olarak, çoğu hamile kadın, hormonal değişikliklerin neden olabileceği ruh hali değişiklikleri, sinirlilik, kaygı vb. problemleri geçirebilir. Bildiğimiz gibi, antibiyotikler, vücudun insanlarda hastalıklara neden olabilecek mikrobiyal enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olmak için doktorlar tarafından verilen güçlü ilaçlardır.

Kronik hastalıkların görülme sıklığının artması ve enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotik ağının genişlemesi ile hamilelik sırasında ilaç kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Korkulmasına rağmen, hamilelik sırasında alınan tüm ilaçlar mutlaka tehlikeli değildir. Enfeksiyon gibi birçok durumda, annenin ve fetüsün rahatı için ilaçlara ihtiyaç duyulur. Örneğin hamile olan bir kadında idrar yolu enfeksiyonu vakası, fetüste antibiyotiklerin olası olumsuz etkilerinden çok daha zararlıdır.

Antibiyotikler mantar, viral ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için sağlanan temel ilaçlardır. Bazıları dar spektrumda (örneğin- penisilin) bir veya birkaç enfeksiyonu tedavi eder; bazıları ise geniş spektrumdadır (örneğin-tetrasiklin veya ampisilin) ​​ve bir dizi bakteri spesifik hastalığı tedavi eder.

Antibiyotiklerin güvenliği nasıl belirlenir?

Antibiyotikler tedavi için çok önemlidir ve hamilelikte yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Gıda ve İlaç İdaresi hamilelik sırasındaki güvenliğine bağlı olarak A, B, C, D ve X kategorilerinde belirli antibiyotiklere puan verirmiştir. A ve B grubundaki ilaçların genellikle hamile kadınlar için güvenli olduğu düşünülmektedir. 2011 yılında Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Kongresi (ACOG), gebelikte genel olarak öngörülen antibiyotiklerin güvenliğini onaylamıştır. 

Hamilelikte Antibiyotik Kullanımı

Doktor ve araştırmacılara göre, hamile bir hastaya antibiyotik reçete edilmeden önce bazı durumlar gözetilmelidir. (Doktorlara tavsiye edilmiştir)

  • Başka bir tedavi seçeneği yeterli olmazsa antibiyotik kullanın.
  • Mümkün olduğunca ilk trimesterde antibiyotik reçete etmekten kaçının.
  • Güvenli bir ilaç seçin (tipik olarak hamile kadınlarda test edilmiş eski bir antibiyotik).
  • Mümkünse, tek ilaç reçete edin.
  • Etkili olduğu kanıtlanmış en düşük miktarda dozaj tavsiye edin.
  • Hastalara antibiyotik tedavisi sırasında reçetesiz ilaç kullanmamalarını önerin.

Doktorlar gerekli olmadıklarında antibiyotik kullanıyorlarsa, hastalar gereksiz yere riske maruz kalabilirler. Bu özellikle hamilelikte geçerlidir, çünkü hem anne hem de bebeği zor durumda kalır. Bazı ilaçlar doğmamış çocuklara tamamen zararsız olabilir, ancak bazılarının önemli malformasyonlara neden olduğu bilinmektedir.

Hamilelikte kullanılan güvenli antibiyotikler hangileridir?

Gebelikte, antibiyotikler sadece doktor tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır. Hamilelikte hangi antibiyotiklerin güvenli olduğunu belirlemek için bir kadın doğum uzmanına danışmak önemlidir. Hamilelik sırasında güvenle reçete edilebilecek bazı antibiyotikler şunlardır:

hamilelikte antibiyotik
  • Penisilin
  • Amoksisilin
  • Eritromisin
  • Oxacillin
  • Ampisilin
  • Keflex
  • Ancef
  • Gentamisin
  • Neomisin
  • Nitrofurantoin
  • Klindamisin

Hamilelikte kaçınılması gereken antibiyotikler hangileridir?

Bazı antibiyotikler doğum kusurları yaratabilir ve bebeğinizde tıbbi sorunlara yol açabilir, bu nedenle bunlardan kaçınmak en iyisidir. Doktorunuz iyi bilgilendirilmiş ve olumsuzlukların farkındaysa, ilaçlar hakkında emin olmadıkça bazı ilaçları size vermeyecektir. Hamilelik sırasında, bazı antibiyotikler bebeği birinci ve üçüncü trimesterde etkiler, bazıları ise hamilelik boyunca etki eder.

Aşağıdaki antibiyotikler D kategorisinde, gebelik için güvenli olmayan olarak sınıflandırılır:

  • Streptomisin ve Kanamisin, işitsel sinirlere zarar vererek, yeni doğanlarda işitme kaybına neden olur.
  • Tetrasiklin, minosiklin, doksisiklin ve oksitetrasiklin bebeğin dişlerinde renk bozulmasına neden olur.
  • Sülfonamid, safra metabolizmasını ve bebeğin karaciğerindeki taşınımı engeller ve ayrıca yenidoğan sarılığına da neden olabilir.
  • Macrobid ve macrodantin bebeğin kırmızı kan hücrelerini etkiler.

Gebelikte sık görülen enfeksiyonlar

Antibiyotik tedavisi gerektiren, hamilelik sırasında karşılaşılan en yaygın enfeksiyonlar şunlardır:

  • Vajinal Enfeksiyonlar: Metronidazol, bakteriyel vajinoz ve trichomoniasis gibi vajinal enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Daha önce doğuştan doğum kusurlarına neden olduğuna inanılıyordu ancak daha sonra güvenli ilan edildi.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: Bu rahatsızlık, hamile kadınların karşılaştığı yaygın bir durumdur. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu için antibiyotikler şunlardır:
  1. Nitrofurantoin (Macrobid / Macrodantin olarak da bilinir) :36 hafta sonrasına kadar tavsiye edilir, çünkü foetusun kırmızı kan hücrelerini olumsuz yönde etkileyebilir.
  2. Trimethoprim (ayrıca Bactrim / Septa olarak da adlandırılır): Genellikle folik asidin emilimini engeller ve bebekte beyin ve omurilik sorununa neden olabilir. Kaybı kapsayacak şekilde günlük vitamin ve folik asit takviyesi ile alınması tavsiye edilir.

Hamilelikte antibiyotik kullanımı, bazı ciddi hastalıklar dışında, genellikle önerilmemektedir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et