Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeHamilelikte Ara Öğünler Ne Kadar ve Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Ara Öğünler Ne Kadar ve Nasıl Olmalı?

Hamilelikle birlikte anne adayının gün içerisinde ihtiyaç duyduğu kalori miktarı artmaktadır. Özellikle ilk aylık evreyi atlayıp mide bulantılarının sonlanmasıyla çok daha düzenli bir beslenme programı ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Anne adayının hem bebeğin gelişimi için gerekli olan protein, vitamin ve mineralleri içeren hem de artık iki canlı olmanın bir sonucu olarak artan iştahını kontrol altında tutabilmek için bu beslenme programına ciddi anlamda ihtiyacı vardır. Beslenme dengelerini sağlamakla birlikte anne adaylarının uzun süreli aç kalmalarının önüne geçmek için de hamilelikte ara öğünlerin önemi özellikle vurgulanmaktadır. Hamilelikte anne adayının beslenme programı hazırlanırken 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde bir program hazırlanması önerilmektedir.

Hamilelikte Ara Öğün

Hamilelikte Ara Öğünler Neden Aksatılmamalı

Hamilelik döneminde anne adayının öğün aralarının uzun tutulması kan şekeri seviyesinde değişiklikler olmasına sebep olabilir. Bunun önüne geçip kan şekerini belli bir seviyede tutabilmek için de ara öğünler oldukça önemli bir araçtır. Ayrıca ara öğünlerin varlığı bir sonraki yemek vaktine aşırı acıkmayı önleyeceğinden anne adayının kontrolsüz besin tüketiminin de önüne geçmiş olur. Hamilelikte fazla kilo alımı da sorun yaratabileceğinden kalori kontrolü adına da ara öğünler oldukça işe yaramaktadır.

Hamilelikte ara öğün programını yapılırken anne adayının günlük hareket temposu da göz önünde bulundurulmalıdır. Genellikle sabah kahvaltısı ve öğle yemeği arasındaki süre daha kısa olduğundan bu aralığa tek bir ara öğün sonrasında ise ihtiyaç duyulan duruma göre öğle ve akşam yemeği arasına yine bir ve akşam yatmadan 1-2 saat öncesine yine bir ara öğün koyulabilir. Bu şekilde düzenlenmesi gece uzun süreli aç kalınmasını engelleyeceğinde anne adayının sabah uyandığında kendini daha iyi hissetmesini ve mide bulantısı yaşamamasını da sağlayabilir. Anne adayının ihtiyaçları doğrultusunda öğle ve akşam yemeği arası uzunsa bu süre zarfına iki ara öğün de sığdırılabilir.

hamilelikte vegan beslenme

Hamilelikte Ara Öğün Olarak Tüketilebilecek Besinler

            Hamilelikte ara öğün tüketimi aksatılmaması gerektiği kadar bu ara öğünlerde ne yenildiği de oldukça önemlidir. Ara öğünlerdeki temel amaç anne adayının ihtiyaç duyduğu besin ve enerjiyi vermekle birlikte yediklerin aynı zamanda bebeğin de gelişimine katkıda bulunacak gıdalar olması gerekmektedir. Aynı şekilde anne adayının fazla kilo alması da istenmeyen bir durum olduğundan özellikle son trimester dönemde ara öğünlere de dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne adaylarının hamilelikte ara öğün olarak beslenme programlarına ekleyebilecekleri ürünlerden birkaçı şunlardır;

  • Sütlü tatlılar, hamilelikte en çok yemek istenilen ürünler genelde tatlı ağırlıklı ürünlerdir. Bu tarz durumlarda sütlü tatlılar içerdikleri kalsiyum, fosfor, protein ve B12 sayesinde bebeğin gelişimi için gerekli olan vitaminlerin alınması için de iyi bir kaynaktır.
  • Kuruyemişler özellikle içerdikleri sağlıklı yağlar, Omega-3 ve E vitamini yönünden anne adayı ve bebek için oldukça besleyici ara öğünlerdir. Hamilelikte günlük belli bir miktarda fındık, ceviz, badem, kuru üzüm gibi kuruyemişleri tüketebilirler. Kuru üzüm aynı zamanda hamilelikteki demir eksikliğine de iyi gelmektedir.
  • Pastörize Dondurmalar, anne adayının gebelik şekeri yoksa en iyi ara öğün seçeneklerinden biridir. (Gebelik Şekeri Nedir?)
  • Müsli ve Yulaf Ezmesi, lifli yapıları dolasıyla hamilelikte tercih edilen besinlerdendir. Yoğurt, bal ve sütle karıştırılarak yedildiği takdirde hem besleyici hem de tok tutabilme özelliğine sahip olduğundan ara öğün olarak tercih edilebilir. Aynı şekilde bu tarz hazırlanan doğal tahıl barları da hamilelikte ara öğün olarak tüketilebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et