Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte Kişisel BakımHamilelikte Diş Tedavisi – Ne Zaman Yaptırılmalı

Hamilelikte Diş Tedavisi – Ne Zaman Yaptırılmalı

Genellikle üç döneme ayrılan hamilelikte, diş tedavisi yaptırılmalı mı? Eğer yaptırılacaksa bunun için hangi dönemler tercih edilmeli? Sorularının cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Günümüzde modern diş tekniklerinin, hamilelere karşı sorumluluklarını ne derece yerine getirdiğini birlikte araştırdık. Hazırsanız başlayalım…

Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir mi

Bütün vücut sisteminizin değişmeye başladığı bir dönem yaşıyorsunuz. Bebeğinizin ihtiyaçları vücudunuz açısından ilk sırada yer aldığı için dişlerinizde dahil olmak üzere bu duruma ayak uydurmaya çalışıyor. Yazımızın başında da değindiğimiz üç dönemin ilk periyodunda (birinci trimester) ağzınızın daha asidik bir yapıya geçiş yaptığını söylemek mümkün…

Bazı anne adayları bu dönemi daha şanslı bir şekilde atlatırken, sık sık kusma ile karşılaşan ve yediklerini garipseyen anne adaylarının sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Böyle bir durum ortaya çıktığında hamilelikte diş tedavisi konusunun altını çizmek ve gerekli önlemleri almak gerekir…

Diş Hekimine Gitmekten Korkuyorum

Hali hazırda dişçi korkusuna sahipseniz biran önce bu durumu kendi doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz. Çünkü başlangıçta müdahale edilmesi durumunda daha sorunsuz atlatabileceğiniz bir diş rahatsızlığının üstü kapatıldığında çok daha büyük sorunlara gebe olması da mümkün olabilmektedir.

Diş hekimi korkusu stresinizin artmasına neden olabilir.

Bu konuda altı çizilmesi gereken bir diğer konu ise, stres faktörüdür! Stres; dişçi koltuğu korkusuyla başlayabilir. Zaten yıpranmış, yorgun ve hamilelik dönemine alışmaya çalışan vücudunuzun iyice güçsüz düşmesine neden olabilir.

Bebeğimin Zarar Görmesinden Endişe Duyuyorum

Bilindiği üzere anne adaylarının, hamilelikte diş tedavisi söz konusu olduğunda en fazla dile getirdikleri sözlerin başında bebeğin bu stresle zarar görmesi gelmektedir. Herkes tarafından bilindiği üzere diş ağrısı belli bir süre sonra geçecek bir ağrı değildir. Zamanında müdahale edilmemesi durumunda sizi uykusuz geceler ve yoğun stresli günler bekleyebilir. Bebeğinizin (dişçi koltuğundan korktuğunuzu varsayarsak) bu stres ile birkaç dakikalık karşılaşması uykusuz geçireceğiniz gecelerin yanında neredeyse sıfır olacaktır.  

En Uygun Diş Kontrolü Zamanı Nedir

Sizin diş probleminize bağlı olarak ortaya çıkan bu durumun bir zamanı işaret ettiğini söyleyebiliriz. Öncelikle diş hekimine gitmekten çekiniyorsanız kendi doktorunuzdan destek almalısınız. Doktorunuz size hangi ilaçların kullanılması gerektiğini söyleyecektir. Bir ilaca alerjiniz yada bebeğinizden kaynaklı başka bir sorununuz bulunuyorsa diş hekiminiz ile doğrudan iletişimde kurabilir.

Modern teknikler; acıyı azalttığı kadar, dişçi koltuğunda geçireceğiniz süreyi de azaltmıştır.

En uygun hamilelikte diş tedavisi aralığı ise ikinci trimester olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine de ağız içi hijyene dikkat etmeniz son derece önemlidir. Diş hekiminize gitmişken hamilelere tavsiye ettiği ağız bakım ürünleri konusunda bilgi almanız da sizin yararınıza olacaktır. Bazı durumlarda uygun üretilen ağız bakım sularından, yanlış uyguladığınız bakım yöntemlerine kadar uygun bilgilere ulaşmanız da son derece mümkün olacaktır.

Diş Fırçası ve Macununa Alerjim Var

Bu da başka bir sorun olarak ortaya çıkan bir başlıktır. Genellikle hamilelikte diş tedavisi söz konusu olduğunda anne adaylarında bazı hassasiyetler baş gösterebilir. Yoğun nane ve/veya okaliptüs tadı içeren diş macunlarının tadı anne adaylarını itebilir. Daha hassas hale gelen diş etleriniz daha kolay kanayabilir. Ağzınızın içinde kaynağını bilmediğiniz ve geçmeyen kokular oluşabilir. Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda doğrudan diş hekiminizden ilgili ürünlerin değiştirilmesi konusunda destek alabilirsiniz. 

Bakım İhmale Gelmez – Diş Bakımının Önemi Katlanarak Devam Ediyor

Söz konusu olan hamilelikte diş tedavisi olduğunda diş bakımının son derece büyük bir önem arz ettiği unutulmamalıdır. Her ne kadar bu konuda normal zamanlarda da üzerinize düşeni yapıyor olsanız da bazen dönemler halinde uzak durmanız söz konusu olabilir. Bu sebeple hamilelik döneminde ağız florasının bakımının yapılması büyük bir önem arz edecektir. Dişlerinizin düzenli olarak bakımını yapmalı ve diş hekimi korkusu ile gerek kalmaksızın mücadele etmelisiniz.

Kullanılan İlaçlar Zarar Verir mi

Anestezinin herhangi bir zararının olmadığının altını çizmiştik. Bir diğer konu başlığı ise tedavi esnasında kullanılacak ilaçların zararının olup olmadığıdır. Genellikle diş hekiminize tedaviye başlamadan hamile olduğunuzu hatırlatırsanız sizin için uygulayacağı tedaviyi değiştirecektir. Bazı durumlarda ise anne adayları bu ilaçlar konusunda kendi doktorlarından da destek alarak diş hekimine müracaat edebilirler.

Unutulmaması gereken en önemli konu; hamilelikte diş tedavisi zorunlu olmamasına rağmen sizin daha mutlu ve huzurlu bir gebelik dönemi geçirmeniz için son derece önemli olduğudur. Bunun gibi başka soruların cevaplarına ulaşmak isterseniz gebe soru cevap kısmını kullanabilirsiniz. Sağlıkla kalın…

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et