Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Neden Olur?

Göğüs ağrısı, özellikle hamilelik döneminde olduğu zaman endişe verici olabilir. Ancak endişelenmenize gerek yok, çünkü hamilelikte göğüs ağrısı, bu süre zarfındaki diğer fizyolojik değişiklikler gibi normaldir. Sadece rahatsızlık verici ve uzun süreli semptomlarla ilişkili olduğunda endişe nedeni olabilir. 

Hamilelikte göğüs ağrısı yaşamak ender görülen rahatsızlıklardan değildir. Hamileliğin erken döneminde göğüs ağrısı, vücutta meydana gelen hızlı değişikliklerin bir yansımasıdır. Yaşam tarzı değişiklikleri, bedensel değişikliklere ek olarak, göğsünüzde de ağrıya neden olabilir. Ancak, kolunuzda uyuşukluk veya nefes darlığına neden olan kalıcı ağrı varsa bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Göğüs ağrısı, hamile kadınların karşılaştığı bazı rutin sorunların sonucunda olabilir. Unutulmamalıdır ki daha ciddi bir şey yüzünden de olabilir. Hamilelikte göğüs ağrısının başlıca nedenleri şunlardır:

Göğüs kafesinin genişlemesi: Hamilelik sırasında göğüs kafesi genişler ve böylece göğüste kas gerginliği oluşur. Bebek büyüdükçe diyafram, kaburgalar ve kaslar üzerine baskı yapmaya başlar. Bu durum sağ taraftaki göğüs ağrısına ve nefes darlığına neden olabilir.

Hazımsızlık: Göğüs ağrısının en sık nedeni hazımsızlıktır. Göğüs ve karnınız arasında gaz sıkışırsa, göğüs ağrınız olabilir. Hazımsızlık, üçüncü trimesterde, gebeliğin 27. haftasında şiddetli olabilir.

Mide ekşimesi: Hamilelik sırasında mide ekşimesi, progesteron hormonu nedeniyle olur. Bu hormon özofagus sfinkterinin gevşemesine ve mide asitlerinin yükselmesine sebebiyet verir. Sonuçta ciddi mide ekşimesi ve göğüs ağrısı görülür.

Stres: Stres hayatımızın bir parçası gibi bizi takip eder. Hamilelik sırasında, kendimizi stresli hissettiğinizde göğüs ağrısı olabilir.

Meme boyutlarındaki değişiklik: Hamilelik esnasında doğal olarak göğüsleriniz büyür. Meme değişiklikleri göğüs duvarı eklemlerini ve kaslarını zorlar. Bunun sonucunda göğüs ağrısı ve rahatsızlık olur.

Derin Ven Trombozu (DVT): DVT bir damarda veya bir arterde kan pıhtısı oluşumu anlamına gelir. Genellikle bacak veya pelviste olur. Kan pıhtısı vücudunuzda dolaşarak akciğerlere götürebilir. Bu da göğüs ağrısına, pulmoner emboli ve hatta ölüme neden olabilir. Sigara içiyorsanız, 35 yaşından büyük, kalp ve akciğer hastalığınız varsa, obez veya birden fazla fetüs taşıyorsanız, daha fazla risk altındasınız demektir.

Astım: Astım rahatsızlığı geçiriyorsanız veya geçmişte yaşamışsanız, bu durum hamilelik sırasında tekrarlayabilir veya kötüleşebilir. Göğüste astım nedeniyle gerginlik olur ve bu da göğüste ağrıya neden olur.

Bu durumlar haricinde, hamilelik sırasında aşağıdaki belirtilerle birlikte şiddetli göğüs ağrınız varsa, büyük olasılıkla göğüs enfeksiyonu geçirirsiniz.

  • Ateş
  • Kalıcı öksürük
  • Hırıltı
  • Sarı veya kanlı balgam
  • Hızlı kalp atışı
  • Nefes darlığı
hamilelikte göğüs ağrısı

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?

Aşağıda hamilelik sırasında göğüs ağrısını tedavi etmek için birkaç ipucu verilmiştir:

  • Otururken veya ayakta dururken doğru pozisyonda durun, böylece akciğerlere serbest oksijen akışını sağlayın.
  • Göğsü vücudun alt kısmından daha yüksek tutmak için, uzanırken bir yastık kullanın.
  • Vitamin, magnezyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin bir diyet uygulayın.
  • Yağlı veya baharatlı yiyeceklerden kaçının, alkol ve kafein alımını kısıtlayın.
  • Küçük öğünleri kısa aralıklarla yiyin ve yemekten hemen sonra yatmaktan kaçının.
  • Uterusun kan damarlarına ve göğse baskı yapmasını önlemek için sol tarafınızda uyuyun.
  • Stresi azaltmak için meditasyon ve yoga yapın.
  • Viral veya bakteriyel enfeksiyon riskini azaltmak için ellerinizi sık sık sabun ve ılık suyla yıkayın. 

Hamilelikte göğüs ağrısı, herhangi bir ciddi hastalık veya komplikasyondan kaynaklanıyorsa, tıbbi tedavi gerekebilir. Doktorunuz bu durumu teşhis edecek ve buna göre bir tedavi önerecektir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et