Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) gebelikte yaygın bir durumdur. Tüm İYE semptomlara neden olmaz, ancak hamilelikte belirtileri olmayanların bile hamileliğin ilerleyen dönemlerinde sorunları önlemek için tedavi edilmesi gerekir. Bu, tüm hamile kadınların hamileliğin başlarında İYE testi yapması gerektiği anlamına gelir.

Yapılan bir araştırmaya göre, mesane enfeksiyonu olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonları (İYE), günümüzde teşhis edilen en yaygın bakteriyel enfeksiyon türüdür. Kabaca hamile kadınların %31’i gebelik sırasında bir semptomatik ya da (semptomlar olmadan) asemptomatik enfeksiyona sahip olacaktır. İYE’ler, bakteriler genellikle steril idrar yollarına girdiğinde ve çoğaldığında ağrılı idrara çıkmaya ve diğer semptomlara neden olur. Hamilelik sırasında bazı faktörler bu oluşumun gerçekleşme olasılığını artırır. İşte sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için bilmeniz gerekenler.

İdrar yolu enfeksiyonu nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu, bir kadının vücudunun dışındaki bir yerden bakteri üretra (temel olarak idrar yolu) içine girdiğinde ve bir enfeksiyona neden olduğunda ortaya çıkar.

Kadınların İYE alma olasılığı erkeklerden daha fazladır. Kadın anatomisi vajina veya rektal bölgelerdeki bakterilerin idrar yoluna girmesini kolaylaştırır, çünkü hepsi birbirine yakındır.

İdrar yolu enfeksiyonu gebe kadınlarda neden yaygındır?

Hamileyken, idrar yollarının anatomisi aslında değişir. Örneğin, böbrekleriniz büyür ve büyüyen uterus üreterlerinizi ve mesanenizi sıkıştırabilir. Bu sıkıştırma nedeniyle, hamilelik sırasında mesanenizi tamamen boşaltmak daha zor hale gelir. Ek olarak, hamilelik sırasında progesteron ve östrojen seviyeleriniz artar, bu da mesanenizi ve üreterlerinizi zayıflatabilir. Hamilelik ayrıca idrarınızın makyajını değiştirir, asitliği azaltır ve idrarınızdaki protein, hormon ve şeker miktarını artırır. Yukarıdakilerin hepsi hamilelikte bir İYE geliştirme ihtimalinin artmasına katkıda bulunur. Bu nedenle, tüm hamile kadınların 12 ila 16 hafta arasında bir idrar tahlili ve idrar kültürü almaları önerilir.

Gebelikte İYE belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonunun yaygın belirtileri şunlardır:

  • İdrar sırasında ağrı
  • İdrara daha sık çıkma (idrar sıklığı)
  • Alt mide bölgesinde ağrı (karın)
  • İdrarda kan (hematüri)
  • Bulanık görünen veya normalden fazla kokan idrar.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları nasıl teşhis edilir?

İdrar yolu enfeksiyonları, idrarınızda bakteri, kırmızı hücreler ve beyaz hücreler arayan bir idrar kültür testi yaparak teşhis edilir. Bu genellikle ilk üç aylık dönemde yapılır ve hamile olup olmadığınızı görmek için yaptığınız idrar testinden farklıdır. 

Doktorunuz test edilecek laboratuvara idrar örneğini gönderecektir. İdrarda bakteri bulunursa, hangi antibiyotiklerin en iyi şekilde çalışacağını kontrol etmek için numune kültürlenecek ve antibiyotik duyarlılıkları açısından test edilecektir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi

Hamilelikteki İYE’ler, belirtiniz olmasa bile antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavi edilmezse, İYE’ler piyelonefrit olarak bilinen ciddi bir böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Ayrıca bebeğin düşük doğum ağırlığı ve erken doğum oranları ile de bağlantılıdırlar (bebek beklenen tarihten çok daha erken doğar). 

  • Doktorunuz hamileliğiniz sırasında güvenli bir antibiyotik seçecektir. Genellikle, 7 günlük bir antibiyotik kürü reçete edilir. Enfeksiyonu tamamen tedavi etmek ve geri dönme şansını azaltmak için tüm tableti bitirmelisiniz.
  • Varsa belirtileriniz birkaç gün içinde düzelmeye başlamalıdır. Tedaviye başladıktan sonra semptomlarınız varsa veya daha da kötüleşirseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın.
  • Antibiyotikleri bitirdikten sonra, enfeksiyonun düzgün bir şekilde tedavi edildiğini kontrol etmek için 1 hafta sonra daha fazla idrar kontrolüne ihtiyacınız olacaktır.
  • Daha sonra, İYE’nin geri gelmediğinden emin olmak için hamileyken her ay idrar testleri yapılacaktır.
İdrar yolu enfeksiyonu

Gebelikte İYE’leri önlemeye yönelik ipuçları

Yapmanız gerekenler:

  • Tuvalete gittiğinizde önden arkaya doğru silin.
  • İdrar zamanı mesaneyi tamamen boşaltmaya çalışın.
  • Bol miktarda sıvı tüketin.
  • Uzun banyo yerine duş alın.
  • Gevşek pamuklu iç çamaşırı giyiniz.
  • Seks sonrası mümkün olan en kısa sürede tuvalete gidin.

Yapmamanız gerekenler:

  • Parfümlü köpük banyosu, sabun veya pudra kullanmayın.
  • Gitme dürtüsünü hissediyorsanız çişinizi tutmayın.
  • Sıkı, naylon gibi sentetik iç çamaşırı giymeyin
  • Dar pantolon veya diğer giysileri tercih etmeyin.

İdrar yolu enfeksiyonu böbrek enfeksiyonuna ilerlediyse, daha güçlü bir antibiyotik almanız veya intravenöz (IV) versiyon uygulamanız gerekebilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et