Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Kabızlık Neden olur? Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte Kabızlık Neden olur? Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte kabızlık neden olur ve bağırsaklarınız hareket edemediğinde ne yapılması gerekir diye düşünüyorsanız hepsini bu yazımızda bulacaksınız.

Şişkinlik, gazlı, tıkanmışlık hissi veren düzensiz bağırsak hareketleri sık karşılaşılan hamilelik şikayetidir. Kabızlık hamilelik sırasında kadınların yaklaşık %50’sinde bir sorun haline gelir ve sık sık bağırsak hareketlerinde zorlanma, karın ağrısı veya rahatsızlığa neden olur 

Hamilelikte Kabızlık ne zaman başlar?

Kabızlık, progesteron seviyeleri yükseldikçe, hamileliğin ikinci ila üçüncü ayları arasında başlar. Hamilelik ilerledikçe ve uterusunuz büyüdükçe kötüleşebilir.

Hamilelikte kabızlığa neden olan nedir?

Diğer pek çok gebelik rahatsızlıklarında olduğu gibi, hamilelik hormonları kabızlığın da arkasındaki suçlulardır. Gebe kadınlar, kısmen yüksek progesteron seviyelerinden dolayı kabızlık yaşarlar. Progesteron, bağırsaklarınızdaki kasların gevşemesine neden olarak, yiyeceklerin sindirim sisteminde daha uzun süre asılı kalmasına neden olur. Diğer taraftan, besinlerin kan dolaşımında emilmesi ve bebeğe ulaşması zorlaşır. Genişleyen uterus normalde bağırsaklarınız tarafından kullanılan ve bağırsakların olağan aktivitesini bozan önemli bir yer kaplar. Yine bir başka suçlu, hamilelikte aldığınız vitaminlerde bulunan demir ya da anemi takviyesi olabilir. Son olarak, bağırsakların hareket etmesini sağlayan kafeinden vazgeçmek kabızlığın başka bir nedeni olabilir.

Hamileyken kabızlık nasıl önlenir?

Hamile kadınlar, kabızlıktan korunmak için bazı doğal önlemler alabilir:

  • Yüksek lifli diyet yapmak

Diyet meyve, sebze, kepekli tahıllar, fasulye, kuru erik ve kepek gibi lifli gıdalar açısından zengin olmalıdır. Kadınlar günlük olarak günde 25 ila 30 gram lif almayı hedeflemelidir. 

  • Yeterli sıvı almak

Hamilelik sırasında vücudun içindeki gıda hareketi yavaşlar ve bu da normalden daha fazla suyun atıklardan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu durum sertleşmiş dışkı ve kabızlığa neden olabilir. Hamile kadınlar, özellikle lif alımını arttırıyorlarsa, bol miktarda sıvı içmeleri önemlidir. Yeterli hidrasyon dışkıların yumuşak kalmasına yardımcı olabilir. İdeal olarak, her gün 10 ila 12 bardak sıvı içilmelidir.

Bol miktarda sıvı ile karıştırılan yüksek lifli diyet, vücudun israfı ortadan kaldırmasına yardımcı olmasını sağlayan en etkili bileşiktir. Sıcak, nemli ortamlarda veya egzersiz yaparken sıvı alımının daha da arttırılması gerekebilir. 

Azaltılmış fiziksel aktivite kabızlık meydana gelme olasılığını arttırır. Yüzmek, yürümek ve diğer aerobik aktiviteler gibi orta dereceli egzersiz yapmak, bağırsak fonksiyonlarını iyileştir. Böylece kabızlığı önleyen bağırsakları harekete geçirir. Kadınlar haftada en az üç kez 20 ila 30 dakikalık periyotlarda egzersiz yapmayı hedeflemelidir, ancak ideal olanı her gün düzenli bir şekilde yapılmasıdır.

Hamilelik sırasında egzersiz yapmak bebek için tehlike oluşturmaz. Bazı kanıtlar, hamilelik sırasında fiziksel olarak hareketli olan kadınların, hamileliğin ilerleyen aşamalarında ve doğum sırasında daha az sorunla karşılaştıklarını göstermektedir. Kasları kuvvetlendiren egzersizler özellikle faydalıdır. Çünkü gelişmiş kas kuvveti hamilelik sırasında kazanılan ağırlığın taşınmasına yardımcı olabilir. Bunlar aynı zamanda eklem gücünü artıracak ve sırt ağrısını hafifletecektir.

  • İlaç tedavileri kullanmak

Dışkı yumuşatıcılar dışkıyı nemlendirerek geçişi kolaylaştırır. Dışkı yumuşatıcıları ve diğer türleri, yalnızca sağlık kuruluşu tarafından onaylandığı takdirde kullanılmalıdır. Bazı dışkı yumuşatıcıları hamilelik sırasında güvenli olduğu düşünülürken, bazıları güvenli değildir. Bu nedenle hamile kadınlar her zaman tıbbi yardım almalıdır.

  • Demir takviyesi kullanımını azaltmak veya durdurmak

Hamilelikte sağlıklı olmak için bir demir seviyesini korumak önemlidir. Ancak çok fazla demir kabızlığa neden olabilir. Sağlıklı bir diyet, hamilelik sırasında gerekli olan demiri sağlamak için genellikle yeterlidir. Doktorlar isterse anne adaylarına demir takviyelerini değiştirmelerini veya aldıkları miktarı azaltmalarını önerilebilir.

Hamilelikte kabızlık bebeğe zarar verir mi?

Bebek için herhangi bir sorun olmaz. Anne adayları için kabızlık, muhtemelen sadece kendisine bir sıkıntı olacak. Ancak bazı durumlarda, kabızlık ciddi tıbbi problemlere hemoroid, rektal kanama ve rektal çatlaklara neden olabilir.

Ne zaman doktora gitmeli

Hamile kadınların, müshil veya diğer kabızlık ilaçları da dahil olmak üzere herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmaları hayati önem taşır.

Aşağıdakiler ile birlikte herhangi bir ek semptom ortaya çıkarsa, doktora görünmeniz önerilir:

  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Birkaç haftadan daha uzun süren kabızlık
  • Rektumdan kanama
  • İlaç kullandıktan sonra rahatlama yoksa

Her zaman olduğu gibi, hamilelikte kabızlık sorununda daha önemli bilgi ve tavsiyeler için doktorunuza danışmalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et