Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Karın sertleşmesi hamilelik sırasında kesinlikle normaldir. Hamilelik ilerledikçe, karın sert ve gergin hissetme eğilimindedir. Hamilelik, hormonlardaki değişiklik nedeniyle vücudunuzda birbiri ardına bazı değişiklikler meydana getirir. Ağırlık merkeziniz değiştikçe eklemlerde, tendonlarda, dolaşımda ve sindirim sisteminde ağrı olduğunu fark edersiniz. Karın sertleşmesi, karın bölgesinde bir gerginlik hissidir ve sıklıkla krampla karıştırılır. Hamilelikte bebek büyüdükçe cilde sürtünmekte zorlanır. Midenin düzensiz aralıklarla sıkılaştığını hissedeceksiniz ve bunları kasılma olarak yorumlayabilirsiniz. Bu gerginlik duygusu uzun sürmese de bazı kadınlar, midelerinin 5 dakika kadar sıkılaştığını ve bunu hissettiklerini söylüyor. Karın sertleşmesine genellikle kilo alımı eşlik eder.

Hamileliğinizin ikinci veya üçüncü trimesterindeyseniz ve bazen karnınızın çok sertleştiğini, gergin hissettiğini ve hatta hafif bir rahatsızlığa neden olduğunu fark ederseniz.

Hamilelikte karın sertleşmesinin nedenleri nelerdir?

Midenin sertleşmesinin çeşitli nedenleri vardır ve bunlar bir trimesterden diğerine değişebilir. Hamileliğin erken döneminde veya ilk üç aylık dönemde karın sertleşmesi, aşağıda açıklanan çeşitli nedenlerden dolayı olabilir:

İlk Trimester

Rahim gerilmesi: Gebeliğin ilk üç ayında, bir kadının rahminde büyüyen veya genişleyen fetüs kendine yer açmak için harekete geçer. Bu keskin bir acıya veya karın kramplarına neden olabilir. Hamileliğinizin ilk trimesterinde, aynı zamanda yuvarlak ligament ağrı da denilen kasların gerilmesi ve uzaması nedeniyle karnının yanlarında keskin bir ağrı yaşayabilirsiniz.

Düşük: Hamileliğin ilk üç ayında, eğer midenizde bir gerilme hissi yaşarsanız, o zaman düşük yapma belirtisi olabilir. Eğer midedeki sertleşme hissi, aslında, bir düşmenin semptomu ise, belde ağrı ve kramplanma, lekelenme, kanama ve vajinadan sıvı gelmesi gibi diğer semptomlara eşlik edecektir. Özellikle hamileliğiniz 20. haftadan daha az ise bu belirtilere dikkat edin.  Ancak bu durum, en çok 12. haftadan önce görülür.

Kabızlık ve Gaz: Kabızlık ve gaz gebelikte sık görülen bir sorundur ve çoğu kadın bunu yaşar. Hamilelik sırasında, karnınızda sıkışma hissi varsa, gaz veya kabızlıktan kaynaklanıyor olabilir. 

İkinci Trimester

Vücudunuz hamileliğe uyum sağlamaya devam ettikçe, karın sertleşmesi ve hatta yuvarlak bağ ağrısı denen keskin ağrılar yaşayabilirsiniz. Bu tip rahatsızlıklar en çok ikinci trimesterde görülür. Ağrı, karnınızdan veya kalça bölgenizden kasıklarınıza kadar uzanabilir. Yuvarlak ligament ağrısı tamamen normal olarak kabul edilir. Hamileliğinizin ikinci trimesterinde, Braxton-Hicks kasılmaları nedeniyle midenizin kendini sıkışık ve rahatsız hissetme olasılığı vardır. Braxton-Hicks kasılmaları hamileliğin dördüncü ayından önce başlayabilir. Bu kasılmalar gerçek doğum kadar ağrılı değildir ve çok yaygındır, ancak bazı rahatsızlık ve acılara neden olabilir. Kasılmalar seks veya egzersiz yaparken bile oluşabilir.

Üçüncü Trimester

Hamileliğin sonlarında karnınızdaki sertleşme, doğum belirtisi olabilir. Braxton-Hicks kasılmaları, gebeliğin üçüncü trimesterinde daha yaygındır. Onları hamileliğin son haftalarında da fark edebilirsiniz. Gerçek kasılmalar zamanla zorlaşır ve gittikçe artar. Hamileliğin geç dönemlerinde bebeğin hareketi sertleşmeye neden olabilir. Gebeliğin ilerlemesi ile büyüyen ceninin barınması için karın genişler. Karın bölgesi organlarınız ve büyüyen bebek tarafından paylaşılır. Büyüyen rahim ve bebeğin hareketleri, midede gerginlik hissine neden olabilir. Hamilelikte kilo alımı, karnın sertleşmesi ile de ilişkilidir. Derinin altına biriken yağ, karın duvarınızı gerer ve sıkılaştırır.

Hamilelikte karın sertleşmesi için ne yapılabilir?

Karnınızı hamilelik sırasında sıkı ve sert hissediyorsanız, işte yapabilecekleriniz.

karın sertleşmesi
  • Hafif bir karın sertleşmesi durumunda, bol su ve taze meyve suları için.
  • Bazen nasıl oturduğunuza ya da ayakta durduğunuza göre Braxton-Hicks kasılmalarının meydana gelebilir. Otururken veya ayakta dururken kasılmalar yaşarsanız, pozisyonunuzu değiştirmeye çalışın. Bacaklarınızı kaldırmayı veya uzanmayı deneyin.
  • Çok hızlı bir şekilde bir sandalyeden ya da yataktan kalkmayın. Bunu yavaşça yapmaya çalışın.
  • Doktorunuza danışın ve iyi bir şekilde masaj yaptırın.
  • Sıcak bir duş veya banyo yapın. Sıcak su torbaları veya ısıtma pedleri de kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuzdan karın kaslarınızı güçlendirmek için nefes egzersizlerinden bahsetmesini isteyin

Hamilelikte karın sertleşmesi ağrılı ve korkutucu olabilir ancak çoğu gebeliğin parçasıdır. Unutmayın ki hamilelikte biraz rahatsızlık normaldir ve korkulacak bir şey yoktur. Tahammül edebileceğinizden daha fazlası olduğunda ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyulduğunda, bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. İşte böyle durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et