Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel sendromu (KTS), dünyada tahminen 75 milyon kişiyi etkileyen uyuşukluk, ağrı ve rahatsızlığa neden olan tıbbi bir durumdur. Karpal tünel sendromu tedavileri genellikle başarılıdır, ancak erken tanı önemlidir.  Karpal tünel sendromu gebelikte sık görülen bir rahatsızlıktır. Genel popülasyonun yüzde 4’ünde, ancak hamile kadınların yüzde 31 ila 62’sinde görülür.

Karpal tünel kelimenin tam anlamıyla bir tüneldir. El bileğinin avuç içi tarafında yer alan sıkıştırılmış bir fibrosöz tüneldir. Bu tüneldeki normal basınç 20-30 mmHg’dir. Kolunuzdan gelen median sinir, karpal tünelden avuç içi tarafınıza geçer. Median sinir, başparmak ve ilk üç parmaktaki duyu ve hareketi kontrol etmekten sorumludur. Karpal tünelden geçen bu sinir sıkıştığında eldeki baş parmak ve yanındaki diğer üç parmakta uyuşma ve ağrı oluşur. Bu duruma “karpal tünel sendromu” denir.

karpal tünel sendromu
Karpal tunnel sendromunda belirtilerin hissedildiği alan

Birçok hamile kadın, üçüncü trimester civarında, hamileliğin ilerleyen haftalarında karpal tünel sendromunun ağrı ve uyuşukluğunu hisseder. Ancak aynı zamanda, ilk trimester kadar erken yakalananlar da olabilir. Özellikle geceleri daha baskındır. 

Gebelikte yaygın karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir?

  • Geceleri parmaklarda, bilekte, ellerde uyuşma ve karıncalanma (iğneleme hissi gibi)
  • Ellerde, bileklerde ve parmaklarda zonklama hissi
  • Şişmiş parmaklar
  • Nesneleri kavramak gibi ince motor becerilerinizi yerine getirmekte sorunlar

Bazı hamile kadınlar diğerlerinden karpal tünel sendromuna daha yatkındır. İşte karpal tünel sendromunun bazı risk faktörleri:

  • Hamile kalmadan önce fazla kilolu veya obez olmak: Kilo KTS’ye neden olup olmadığı açık değildir, ancak aşırı kilolu veya obez olan hamile kadınlar bu rahatsızlığa daha fazla yakalanırlar.
  • Gebeliğe bağlı diyabet veya hipertansiyon olması: Gebelik şekeri ve hipertansiyonu hem sıvı tutulmasına hem de daha sonra şişmeye neden olabilir. Bu da KTS riskini artırabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri aynı zamanda karpal tünel dahil iltihaplanmalara neden olabilir.
karpal tünel sendromu

Hamilelik sırasında karpal tünel ağrısı nasıl hafifletilir?

  • Bileğinizin bükülmesine neden olan etkinlikleri azaltın.
  • Soğuk terapisi yapın. Şişliğin azalmasına yardımcı olmak için, bir havluya sarılmış buzu bileğinize günde birkaç kez yaklaşık 10 dakika uygulayın. .
  • Dinlenin. Bileğinizde ağrı veya yorgunluk hissettiğinizde, biraz dinlenin veya farklı bir aktiviteye geçin.
  • Bir atel kullanın. Bileğinizi düz pozisyonda tutan bir destek bulun.
  • Mümkün olduğunca bileklerinizi yüksekte tutun. Bunu yapmak için yastık kullanabilirsiniz.
  • Fizik tedavi alın. KTS ile ilişkili ağrıyı azaltabilir ve el işlevini artırabilir. 
  • Egzersiz yapın: Gerilim, KTS ağrısını hafifletmek için harika bir yoldur. Bunları saatte bir defa uygulayabilirsiniz.
  • Isınma hareketleri yapın. Elinizle sağlam bir yumruk yapın, sonra parmaklarınızı olabildiğince uzağa doğru uzatın. 4 kez tekrarlayın.

Karpal tünel sendromu hafif derecede sinir bozucu durumdan ciddi ağrılara kadar sizi rahatsız edebilir. Hamilelikte bol miktarda meyve ve sebze, kepekli tahıllar, balık ve az yağlı süt ürünleri içeren sağlıklı bir diyet yapın. Şişliği ve iltihabı artırabilen çok fazla sodyum almaktan kaçının, Düzenli olarak egzersiz yapın.Yukarıda belirtilen önlemler kronik ağrı ve rahatsızlığı uzak tutmak için izlenebilecek önemli yöntemlerdir. Karpal tünel sendromu sırasında şiddetli ağrı yaşıyorsanız, en kısa sürede doktorunuzu ziyaret edin.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et