Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı birçok kadında görülür. Kuyruk kemiğinde gebelikte görülen ağrı, en sık karşılaşılan ağrı türlerindendir. Haftalar ilerledikçe, anne karnındaki bebek büyür. Bu durum, alt ekstremitelerdeki basıncı artırarak ağrıya neden olur.

Hamilelikte kuyruk sokumu kemiğinde ağrı hissetmek tamamen normaldir. Aylar geçtikçe bebeğin büyüyeceği ve uterusun hemen arkasında, omurganın ucunda bulunan kuyruk kemiğine doğru itileceği görülür. Bu zorlama eylemi, doğuma kadar geçen aylarda artması muhtemel ağrıya sebep olacaktır. Bazı durumlarda ağrı, doğumdan sonra da devam eder.

Hamilelikte kuyruk kemiği ağrısına neden olan nedir?

Gebelikte kuyruk kemiği ağrısının ortaya çıkması için en yaygın sebeplerden bazıları şunlardır.

  • Gebelik hormonları: Hamilelik süresince, vücut tarafından doğal olarak salınan relaxin adı verilen bir hormon vardır. Bu hormon, doğumda gerekli yardım için pelvik bölgesinin bağlarını ve kaslarını gevşetmeye yardımcı olur. Kokeksin ligamentleri de bu süre zarfında gevşer ve bu da kuyruk kemiğinin kaymasına neden olur. Esnek bir kuyruk kemiği doğum sürecine yardımcı olurken, koksiksin kayması özellikle bebeğin doğumundan önce şiddetli ağrıya neden olabilir.
  •  Büyüyen bebek : Bebek her geçen ay büyür. İkinci ve üçüncü trimesterlerde, bebek uterusun hemen arkasında bulunan kuyruk kemiğine basmaya başlar. Bebeğin bu zorlama hareketi, doğuma kadar sürekli artan ağrıyla sonuçlanır.
  • Diğer nedenler: Gebeliğin son aşamalarında, bebek tam olarak kuyruk kemiğinin üzerine çok fazla baskı uygular. En küçük düzensizlikte bile, kuyruk kemiğine baskı uygulayarak ağrıya neden olabilir. Vücudun fiziksel işler yaptığı sırada, yürüme, bisiklete binme, oturma, hatta ayakta durma gibi herhangi bir aktivitede ağrıya neden olabilir. Bu aşamada bir şey yaparken çok dikkatli olunması gerekir.

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısının belirtileri nelerdir?

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı semptomlarının anlaşılması çok kolaydır. Ağrı fiziksel bir durum olduğundan, beyin tarafından fark edilmek zorundadır. Bununla ilgili semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Omurga bitimine yakın giderek artan ağrı,
  • Kalçanın üst kısmında keskin bir ağrı,
  • Duruştaki değişiklikle birlikte artan veya azalan ağrı,
  • Belde veya kalçada sürekli ağrı,
  • Yürürken, kalkarken ve bükülüp doğrulurken ağrı,
  • Kabızlık ile kötüleşen ağrı,
  • Bazı fiziksel aktiviteler bittiğinde hafifleşen ağrı.

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısını artıran durumlar nelerdir?

Ağrının şiddetini artıran çeşitli faktörler vardır. Bebeğin ilk yıllarında sorunlara neden olabileceği için, yanlışlıkla ihmal edici bir duruma düşmeden önce, bu şeylerin akılda tutması gerekir. Koksiks ağrısını tetikleyebilecek veya arttırabilecek birkaç neden vardır: 

  • Kilo alımı: Obeziteden muzdarip bir kadının ciddi bir koksiks ağrısı olasılığı daha yüksektir. Çünkü kemikler üzerindeki yük, yağ nedeniyle ağrının artmasına neden olabilir.
  • Sınırlı hareketlilik: Eğer bir kadın uzun süre aynı pozisyonda kalırsa, kuyruk kemiği üzerindeki basınç artar ve bölgede ağrıya neden olur.
  • Enfeksiyon: Kuyruk kemiğini etkileyen herhangi bir enfeksiyon daha fazla ağrıya neden olabilir.
  • Hipermobilite: Bir kadın hamilelik sırasında hiç dinlenmeden, çok fazla hareket ederse, kuyruk kemiğinde stres oluşması ve bunun da ağrıya neden olması ihtimali vardır.

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısını rahatlatmak için ne yapılır?

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı

Tüm yan etkilerden arındırılmış doğal tedaviler, hamile kadınlar için en uygun olanlardır. Bazı yoga duruşları da çok yardımcı olabilir. Hatta bazıları bebeğin başını koksitten başarıyla geçirip ciddi bir hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı için rahatlama sağlayabilir. Etkilenen bölgeye buz torbaları ve sıcak kompres kullanılması biraz rahatlama sağlayabilir. Bitkisel yağ masajları ayrıca ağrının büyük ölçüde hafiflemesine yardımcı olabilir. Yüksek topuklu ayakkabı giyinmekten ve ağır yük kaldırmaktan kaçının. Benzer bir pozisyon üzerinde, her gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya ve sol tarafınızda uyumaya çalışın. Doktorunuzun önerdiğinden daha fazla kilo almak, bel ve vücudun diğer dokularındaki gerilimi artıracağı için diyetinize dikkat edin. Hamilelik sırasında annelik kemeri kullanmak, taşıyacağınız yükü azaltacağı için ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

Bazen, ağrıyı hafifletmek için kuyruk kemiği pozisyonunu marjinal olarak değiştirmeyi amaçlayan özel prosedürlere başvurmanız gerekebilir.

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı da bazı önleyici tedbirlerin yardımı ile etkili bir şekilde kontrol edilebilir. Hamileliğin ileri evrelerine girdikten sonra, uzun süre tek bir yerde oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçının. Uzun süre oturmanız gerekirse, sırtınıza ek destek için bir yastık kullanmak her zaman daha iyidir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et