Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Masaj Yaptırılır mı?

Hamilelikte Masaj Yaptırılır mı?

Hamilelik döneminde vücutta büyük bir değişim görülür. Sıkıntıların yaşanması, ağrıların artması hamileliğin tabiatına uygun olarak ortaya çıkar. Omurganın taşıyacağı yükün artması sonucu kaslarda gerilmeler ve ağrılar başlar. Ayak ve bileklerde görülen şişkinlikler oldukça rahatsız edicidir. Bu sebeple farklı arayışlar içerisine giren hamilerin kullandığı yöntemlerden biri de hamilelikte masajdır. Hamilelikte masaj, kasların gevşemesi, dolaşımın artması kişiyi rahatlatacağı için uzman eller tarafından bu uygulamanın yapılması gayet yararlı olacaktır.

 Masaj yaptırmadan önce bazı konulara dikkat etmeniz gerekir:

  • Düşük riski
  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Enfeksiyon
  • Erken doğum riski
  • Kramplar
  • Aşırı derecede mide bulantısı
  • Preeklampsi

gibi tehlikeli durumlarda masaj yapmak zararlı olacaktır.

ayak masajı
Ayaklarınıza masaj yaparak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Doğum Öncesi Masajın Faydaları

Araştırmalar, masajın vücudunuzdaki stres hormonlarını azaltabileceğini ve kaslarınızı gevşetebileceğini gösteriyor. Masaj, şişmiş eklemlerde sıvı birikmesini azaltmak için yumuşak dokuları uyarmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda vücudun lenf sistemi tarafından taşınan doku atığının giderilmesini de kolaylaştırır. Hamilelikte masaj sadece vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olmakla kalmaz,

  • Boyun ve sırt ağrısı
  • Bacak krampları
  • Eklem ağrısı
  • Uykusuzluk
  • Sinüs tıkanıklığı
  • Baş ağrısı

rahatsızlıklarına karşı hafifletici etkisi vardır.

Evde Masaj Nasıl Yapılır?

Elbette masajın, terapistler ve uzman kişiler tarafından yapılması önerilir. Ancak evde eşiniz, anneniz veya herhangi bir yakınınız hafif, zararlı olmayacak yöntemlerle sizi rahatlatabilir.

Ayak masajı: Partneriniz, losyon yardımıyla parmak uçlarından, ayak bileğinize doğru ovalama yöntemi ile daireler çizerek başlayabilir. Ayrıca yavaşça her bir parmağı çekebilir ve aralarına sürtmek için işaret parmağını veya başparmağını kullanabilir. Ayak bileği ile topuk arasında hafif basınç uygulayarak ovma yöntemini kullanabilir.

Omuz masajı: Parmak uçları ve elin tabanı ile boynun her iki tarafına hafifçe baskı uygulayın. Başın alt kısmı ile omuz arasında elinizi kaydırın.

Sırt masajı: Eşiniz iki elini losyon veya badem yağı gibi kaygan bir sıvı yardımıyla omurganın her iki yanına aşağı-yukarı yönlü hareketler yapabilir. Başparmakları ve el tabanını kullanarak ovalayabilir.

Baş ve yüz masajı: Baş ve yüz bedenin tüm enerjisini etkileyen bir bölgedir. Uygulanacak basit bir masaj, stresi azaltıp kas sıkışmalarını rahatlatacaktır. Başınızın tabanından saç çizgisine doğru her iki el yardımıyla hafif baskı uygulayarak kaydırma yöntemi uygulanabilir. Yüze hafif dokunuşlarla rahatlık hissi verilebilir.

Hamilelik döneminde bir uzman eşliğinde doğum öncesi bakım programına masaj uygulaması dahil edilebilir. Özellikle sertifikalı bir doğum öncesi masaj terapistinden yardım istemek önemlidir.

Doğum Sonrası Masaj

Hamilelikte masaj, kasları gevşeten ve ilaç kullanmadan ağrıları hafifleten etkili bir bütünsel bir yaklaşımdır. Doğum sonrası masaj, hamilelik sırasında yapılan masaj kadar önemli ve faydalı olabilir. 9 ay boyunca vücut sistemindeki değişiklikten sonra kasların gevşemesi ve stresin azalması için masaj yaptırılabilir. Masaj yorgunluğu rahatlatır, gevşemeyi teşvik eder ve uyumaya yardımcı olur. Bu nedenle masaj sırasında uykuya dalmak çok yaygındır. Yeterli uyku almak, doğum sonrası toparlanmanın anahtarıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et