Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaDoğum ve SonrasıDoğuma HazırlıkHamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte Suyun Gelmesi

Çoğu kadını hamilelik ve anne olmanın hayali heyecanlandırmıştır. Hamilelikle birlikte anne adaylarımızı da bazı endişeler sarabilir. Bu endişelerden biride suyun gelmesiyle doğumun başlamasıdır.

Hamileliğiniz boyunca rahim ağzını kapatan ve bebeğinizi dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı koruyan mukusumsu yapının dışarı atılması suyunuzun gelmesi kas ağrıları bunların hepsi doğumun geldiğinin habercisidir.Bebeğiniz 37. Haftadan sonra gelebilir. 37.- 41.  Haftalarda suyunuzun gelmesi doğaldır.

Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Meydana Gelir?

Bebeğiniz amniyon kesesinde bir sıvı içerisindedir. Bebeğiniz sanki yüzüyormuş gibi bir görünüme sahip olur. Bu sıvı sayesinde bebeğiniz hareket edebilir ve kasları gelişir. Doğum sırasında, amniyon kesesinin zarlarının erken bir dönemde yırtılmasına suyun gelmesi olayı denir. Hamile kadınların su diye adlandırdığı şey, aslında amniyon sıvısıdır.

suyun gelmesi

Suyun Geldiğini Nasıl Anlarız?

Anne adaylarının son haftalarında (38.haftadan itibaren) suyunun gelmesi sorun oluşturmaz.  Fakat erken doğumlarda (prematüre) bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Her kişi birbirinden farklı olduğu gibi suyunun gelmesi de farklı olabilir. Bazı kadınlarda birdenbire gelirken bazı kadınlarda da vajinal bir akıntı gibi gelir. Suyun gelme şeklinin farklılığı zarın ne kadar yırtıldığına bağlıdır. Rahmin üstünden zar yırtılırsa az ve yavaş gelecektir. Anne adayı bu durumda vajinal akıntıyla karıştırıp suyunun geldiğini anlayamaz.

Devamlı ya da seyrek gelen sıvıyla birlikte kasılmalar ve ağrılar var ise doğumun başlamasına az kalmış demektir.Suyun gelmesiyle oturduğunuz yer, kıyafetleriniz ve yatağınız ıslanabilir.

Suyun gelmesi ve akıntı arasında ki fark nedir?

Anne adaylarının gelen sıvının vajinal bir akıntı mı yoksa amniyon sıvısı mı olduğunu anlamaları için bazı özelliklere dikkat etmesi gerekmektedir. Amniyon sıvısının gelmesi sanki bacaklarınızdan aşağıya su dökülüyormuşçasına hissettirir.

Vajinal akıntı ise sadece iç çamaşırınızı kirletecektir.
Amniyon sıvısı ile suyun gelmesi durumunda sıvının rengi su gibi açık ve parlaktır.
Bazı durumlarda ise eğer bebek içeride kakasını yaptıysa sıvının rengi kahverengi ya da koyu yeşil tonlarında olabilir.

Hamilelikte suyun gelmesi ile idrarı nasıl ayırt ederiz?

Islanan kıyafetlerinden keskin idrar kokusu yerine tatlımsı bir koku geliyorsa,
Belirli aralıklarda sıvı akmaya devam ediyorsa,
Pelvik taban kaslarınızı kastığınızda sıvı akışı durmuyorsa amniyon sıvısı geliyor demektir.

Ayrıca yatar konumdayken sıvı akışı daha fazla olacaktır. Eğer zarlar (membranlar) rahim ağzına yakın bir yerden yırtıldı ise ayakta ve otururken daha sıvı akışı daha az olacaktır. Çünkü bebeğiniz baş aşağı konumda olduğundan rahim ağzına başıyla bir kapak gibi kapatacaktır. Bu yüzden de sıvı daha az gelecektir. Amniyon sıvısı ile idrarı ayırt etmek için ayaktaki konumunuzdan yatar konuma geçerek sıvı akışını takip edin.

Su geldikten sonra doğum ne zaman başlar?

34. haftadan önce gelen su doğumun erken olacağının habercisidir. Suyun gelmesinin ardından 2 gün içerisinde doğum gerçekleşecektir.Fakat bazen bu süre çok daha kısa olup 12-24 saat içerisinde de doğum başlayabilir. Suyun geldiğini anladığınız an hemen doktorunuza gitmelisiniz. Doktorunuzun yaptığı tetkikler sonrasında eğer doğum başladıysa anneye suni sancı verilir. Suni sancı ile 24 saat içerisinde doğum başarıyla tamamlanır.

doğum başlaması

Hamilelikte su geldikten sonra ne yapmalıyım?

Su gelmeye başlaması zarın yırtılması demektir. Zarların yırtılmasıyla bebeğiniz mikrop ve enfeksiyon kapmaya meyillidir. Bu nedenle de hemen hastaneye gitmelisiniz. Bazı anne adayları suyu gelmesine rağmen sancıları olmadığı için hastaneye gitmeyi tercih etmemektedirler fakat hastaneye gitmek hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Mikroplarla bulaşan hastalıklar için burası mükemmel bir kapıdır. Bu yüzden kendinizi ve bebeğinizi korumalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et