Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Annelik hayatın güzel bir aşamasıdır.  Ama hamilelik döneminde anne adaylarının vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelir. Hamilelik öncesi ve hamilelik sonrası sorunlar her kadın için farklıdır. Her kadın kendi artılarını ve eksilerini gidermek ister. Hormonal değişiklikler, kilo alımı, ruh hali değişimleri bunlardan bazılarıdır. Ancak hamilelikte vajinal kaşıntı, anne adaylarının çoğunun karşılaştığı bir şeydir. 

Vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı veya tahriş rahatsızlığa neden olabilir. Ancak vajina kadar hassas bir alanda meydana geldiğinde, özellikle rahatsız edici olabilir. Bunun için birkaç ev yapımı ilaç vardır, ancak her zaman önce doktordan tavsiye almanız önerilir. Hamilelikte olduğu gibi, bir ağrı kesici bile hayatınız için risk oluşturur.

Gebelikte Vajinal Kaşıntı Nedenleri

Mantar enfeksiyonu: Hamilelikle ilişkili hormonal değişiklikler vajinanın pH dengesini bozar ve mayanın (mantar) çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle maya enfeksiyonları hamilelikte sık görülür.

Enfeksiyon belirtiler şunları içerebilir:

  • Kaşıntı
  • Yanma
  • Kalın vajinal akıntı

Vajinal kuruluk: Hamilelik sırasında vücudunuz daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar ve bunun sonucunda vajinal dokularınız öncekinden daha kuru olacaktır. Bu kuruluk önce kaşınmanıza sonra da ağrı çekmenize neden olur. Kaşınmaya başlamasıyla durum daha da kötüleşir.

Bakteriyel vajinoz: Aşırı bakteri üremesinin neden olduğu vajinal bir enfeksiyondur. Vajina doğal olarak bakteri içeren bir ortama sahiptir. Vajinadaki iyi ve kötü bakteriler arasındaki denge değişirse bakteriyel vajinoz oluşabilir. Bununla birlikte, bakteriler kaşıntı, iltihaplanma, koku, akıntı ve yanma hissi veren bir enfeksiyona sebep olur. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alın.

Aşırı terleme: Vücudunuzun terlemesiyle birlikte çatlaklar, vulva ve bacakların etrafındaki kırışıklıklar vajinanızın kaşınmasına neden olabilir.

Kimyasal ürünler: Çamaşırlarda kullanılan deterjanlar ve yumuşatıcılar, parfümler, kokulu sabunlar vajina üzerinde dokuya zarar verdiği için hamilelik sırasında daha fazla kaşıntıya sebep olur. Mümkünse, kaşıntı riskini azaltmak için kokusuz ürünler kullanmaya çalışın.

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE): Hamilelik sırasında kadınların en sık karşılaşabileceği enfeksiyonlardan biridir. Rahim mesanenin üstüne oturur. Hamilelik sırasında genişledikçe mesane üzerinde daha fazla baskı meydana gelir. Bu, idrarın atılmasını engelleyerek enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Yoğun kaşıntıya ve yanma hissine neden olan E-Coli bakterileridir. Bu nedenle hamile kadınlar, İYE oluşması konusunda daha büyük risk altında olabilirler.

Belirtiler şunlardır:

  • Sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı
  • Karın ağrısı
  • Vajinal kaşıntı ve yanma
  • İdrarda kan görülmesi
  • İlişki sırasında ağrı

Bu enfeksiyonu kızılcık suyu veya yoğurt kullanarak kolayca tedavi edebilirsiniz, ancak yukarıdaki semptomların yanında ateş veya üşüme yaşarsanız, bazı antibiyotik almanız gerekebileceğinden doktora başvurmanız gerekir. Hamilelikte vajinal kaşıntı ihmal edilecek bir rahatsızlık değildir.

hamilelikte vajinal kaşıntı

Hamilelikte Vajinal Kaşıntıyı Nasıl Önleyebilirim?

  • Hijyen, vajinal kaşıntıyı ve rahatsızlığı önlemede, korumada önemli bir rol oynar. Vajinal bölgenizi temiz ve kuru tutun.
  • Bölgeyi temizlemek için ılık su ve pH dengeli bir yumuşak temizleyici kullanın. Sadece ılık su da kullanabilirsiniz. Bölgeyi kuruladığınızdan emin olun.
  • Kadınlar için üretilen hijyen ürünlerinde kimyasal ve tahriş edici maddeler bulunuyorsa bunlardan kaçınılmalıdır.
  • Vajinal bölgeyi temizlemek için sert sabun ve kimyasal çözeltiler kullanmaktan kaçının
  • Rahat kıyafetler giyin, özellikle bölgeye dar gelen giysilerden kaçının
  • Pamuklu iç çamaşırları giyin, naylon veya dantelli külotlardan kaçının
  • İç çamaşırlarınızı doğal, kokusuz deterjanlar ve yumuşatıcılar ile yıkayın. Çamaşırlarınızı güneşte kurutun.
  • Başkaları tarafından kullanılan havlu veya sabunları kullanmaktan kaçının.

Hamilelikte vajinal kaşıntı nasıl geçer?

  • Soğuk banyolar ve soğuk kompresler kaşıntıyı azaltır.
  • Bol miktarda su içmek faydalı olacaktır.
  • Tükettiğiniz şeker miktarını azaltın. Şeker, mantar için mükemmel bir besindir ve çok miktarda yenildiğinde bakteri üremesini artırabilir.
  • Diyetinize yoğurt ekleyebilirsiniz. Vücudunuzun pH seviyelerini dengeleyerek kaşıntılı durumla başa çıkmanıza yardımcı olur. Ayrıca yağsız ve şekersiz yoğurtun en iyi sonucu vereceğini de unutmayın.
  • Vajinal bölgeyi temizlemek için banyo suyunuza kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Etkilenen bölgeye hafifçe uygulayın ve ardından soğuk suyla durulayın. Bu karışım, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.
  • Banyo yaparken biraz sirke eklemeyi deneyin; vajinal alanda pH dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Ancak, sirkeyi sık kullanmayın, zira vücudunuzun pH’ını değiştirebilir.

Hamilelikte vajinal kaşıntıya neden olan herhangi bir durumla karşılaştığınızda bir doktora görünmelisiniz. Yukarıda listelenen ev ilaçlarını birkaç günlüğüne deneyin ve durum kötüleşirse, iyileşme yoksa, doktorunuzdan randevu alın. Kalın, kıvamlı ve kötü kokusu olan sarımsı akıntı, hiç göz ardı edilmemelidir. Gebelik çok hassas bir konudur, bu yüzden dikkatli olmanın tek yolu budur.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et