Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaHamilelikHamileliğe HazırlıkVajinismus Nedir, Neden Olur, Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Vajinismus Nedir, Neden Olur, Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Vajinismus her 1000 kadından ikisinin yaşamları boyunca yaşayacağı bir hastalıktır. Muhtemelen utanç hisleri birçok kadının semptomlarını bildirmesini önler. Yani, cinsel sağlığı damgalayan ve kadınlarda vücut utancını teşvik eden bu rahatsızlıkta, kendinize, Vajinismus nedir ve bize ne olursa olsun nasıl davranacağınızı sormamız önemlidir. Birçok kadın vajinal bozukluğu hiç duymamıştır, bu nedenle semptomlarını yaşamaya başladığında şaşkın ve gergindirler. Bu yazıda Vajinismus ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları paylaşacağız.

Vajinismus nedir?

Vajinismus, rahatsızlık, yanma, ağrı, penetrasyon problemleri veya cinsel ilişkiye girememe ihtimaline neden olan vajinal kasılmadır. Genital organlarda anormallik olmayan kadınlarda vajinanın açılması sırasında çevresindeki kasların istemsiz bir şekilde sıkılaşmasıdır.

Vajinismus bir kadının cinsel yaşamını tamamen bozabilir ve yatak odasına olan tüm güvenini kaybetmesine neden olabilir. Ayrıca, bir kadının hamile kalmasını bile önleyen ilişki sorunlarına yol açabilir.

Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Vajinismus’un psikolojik bir durum olduğu düşünülse de, bazı fiziksel koşullar buna katkıda bulunabilir. Vajinismusa katkıda bulunabilecek durumlar şunları içerir:

  • Seks korkusu
  • Kaygı
  • Geçmiş cinsel istismar veya travma
  • Cinsiyete karşı olumsuz duygular
  • Hamile kalma endişesi
  • Kendini beğenmemek
  • İlke gece öyküleri
  • Kızlık zarı korkusu

Maya ve idrar yolu enfeksiyonları vajinismus ile ilgili ağrıyı artırabilir. Vulvar vestibulit adı verilen bir durum da vajinismus ile karıştırılabilir, çünkü penetrasyon denenene kadar iltihaplanma genellikle fark edilmez. Menopozdan sonra, vajinadaki östrojen eksikliği, atrofik vajinit adı verilen bir durum olan ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Vajinismus belirtileri

vajinismus
  • Penis, parmak veya tampon nüfuz ederse, yanma veya batma ağrısı ve vajinanın sıkılığı
  • Acı korkusu
  • Cinsiyetten kaçınma ve penetrasyon korkusu
  • Cinsel istek kaybı
  • Cinsel ilişki sırasında geri çekilme

Şiddeti değişebilen belirtiler arasında:

  • Bazı kadınlar vajinasına bir şey sokamamaktadır
  • Bazı kadınlar tampon yerleştirip jinekolojik muayeneye katılabilir, ancak cinsel ilişkiye giremezler
  • Bazı kadınlar cinsel ilişkiye girmeye çalışırlar ama son derece acı vericidir
  • Bazı kadınlar cinsel ilişkiye girebilir, ancak ağrı ve gerginlik, orgazmı önler

Vajinismus nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz belirtilerinizin bir açıklamasını sorarak başlayacaktır. Ayrıca, diğer olası nedenleri veya ağrınızı dışlamak için pelvik bir muayene yapacaktır. Fiziksel bir durum bulunmazsa ve ağrınız sadece penetrasyon sırasında olursa, büyük olasılıkla vajinismusunuz olur.

Vajinismus için tedavi seçenekleri

Vajinismus tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi genellikle eğitim, danışmanlık ve egzersizleri içerir.

Seks terapisi ve danışmanlık

Eğitim genellikle anatominizi, cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında neler olduğunu öğrenmeyi içerir. Vajinismustaki kaslar hakkında da bilgi alacaksınız.

Bu, vücudun bölümlerinin nasıl çalıştığını ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Danışmanlık sizi yalnız veya partnerinizle ilgilendirebilir. Cinsel bozukluklar konusunda uzmanlaşmış bir danışmanla çalışmak daha iyi olacaktır.

Gevşeme teknikleri ve hipnozla rahatlamayı teşvik edebilir ve cinsel ilişkide daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

Vajinal dilatörler

Doktorunuz veya danışmanınız, bir uzmanın gözetiminde vajinal dilatörleri kullanmayı öğrenmenizi önerebilir.

Koni şeklindeki dilatörleri vajinaya yerleştirin. Dilatörler giderek büyüyecek. Bu, vajinal kasların gerilmesine ve esnek olmasına yardımcı olur.

Samimiyeti artırmak için partneriniz dilatörleri yerleştirmenize yardımcı olabilir. Bir dizi dilatörle tedavi sürecini tamamladıktan sonra, siz ve eşiniz tekrar cinsel ilişkiye girmeye çalışabilirsiniz.

Pelvik taban egzersizleri

Bazen tedavi, gerilim altında tutulan kasları yeniden eğitmeye odaklanır ve bu çeşitli şekillerde yapılabilir. Böyle bir durumda izlenecek yol pelvik taban egzersizleri yapmaktır. Pelvis, vücudun vajina, rahim, bağırsak ve mesaneyi içeren kısmıdır. Pelvisin tabanı bir kas askısıdır ve pelvik taban egzersizleri vajinismusa yardımcı olabilir. Bazıları için, vajinal kasların kendileri hedeflenmelidir, bu da dereceli vajinal eğitmenler kullanılarak çok etkili bir şekilde yapılabilir.

Tekrar seks yapabilir miyim?

Vajinismus tedavi edilebilir bir tıbbi durumdur, bu yüzden kesinlikle, evet, ağrısız seks yapabilirsiniz. Bir uzman içinde psikoseksüel tıp ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve başarılı olma olasılığı olacak bir program geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır. Bence en zor adım ilk adımı atmak ve yardım istemek.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et