Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaBebekYenidoğanYenidoğan Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Yenidoğan Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Yenidoğan bebeğin uyku düzeni bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Her gün yaklaşık 18 saat uyuyorlar. Bununla birlikte, yeni doğmuş bir bebeğin uyku düzeni yetişkinlerden farklıdır. Yeni doğan bebekler uyku sürelerinin sadece % 20’sini derin ve sağlam bir uykuda geçirirler.

Bazı yeni doğan bebeklerin günleri ve geceleri karışır. Gündüz uyurlar ve geceleri oynamak isterler. Bu, rahimdeki günlerinden beri süren bir alışkanlıktır. Hamilelik sırasında, doğmamış bebek en çok anne dinlenirken, genellikle geceleri aktiftir; anneleri ayağa kalktığında ve genellikle gün boyunca hareket ettiklerinde yavaşlarlar. Bir annenin aktif hareketleri, doğmamış bebeği yatıştırır ve dinlenmelerine yardımcı olur. 

Yeni doğan bebeğinizin uyku konusundaki bakış açısını anlamaya çalışın. Yenidoğan bebekler, büyük bebeklere göre daha kısa uyku döngülerine ve daha sık hafif uyku dönemlerine sahiptir. Her saatte bir uyanmaya eğilimlidirler ve bir kez uyandığında, bazen tekrar uykuya dalmakta zorlanırlar. Ayrıca, yeni doğmuş bebeklerin günde 24 saat yerine getirilmesi gereken beslenme, gaz çıkarma, bebek bezi değiştirme ve oynama ihtiyacı vardır. Bu yüzden uzun süre uyuması pek mantıklı değildir.

Yenidoğan bebeğin uyku düzeni hakkında bilmeniz gerekenler:

1. Yenidoğan asla uzun süre uyumaz. 

Yenidoğanlar, gündüz ve gece boyunca genellikle 30 dakika ila 4 saat arasında değişen kısa sürelerde uyurlar.

2. Yenidoğan kolayca uyanır.

Genellikle uykuları hafiftir. 18 saat uykunun sadece 4 saatinde derin uykuya dalarlar.

3. Yenidoğan uyku süreleri büyük ölçüde değişebilir.

İlk birkaç günde ortalama yenidoğan günde 16-18 saat uyur. Dört haftaya kadar, yenidoğan uykusu ortalama 14 saattir. Dört haftalık bazı bebekler 24 saatte 9 kadar uyurlar. Bazıları ise günde 19 saate kadar uyuyabilir.

Yenidoğan bebeğin uyku düzeni için ipuçları

yenidoğan bebeğin uyku düzeni
  • Geceleri hareketi azaltın.

Bebeğiniz gece beslemeleri için uyandığında, aktiviteyi minimumda tutun. Mümkün olduğunca az gürültü yapın ve bebeğinizi hareket ettirmekten kaçının. Ancak bu mümkün değilse, en azından telaşı en aza indirmeye çalışın. Bebeğin gece uykusunun sessiz olduğunu öğrenmesi gerekir.

  • Yenidoğanı doğal ışık düzenlerine maruz bırakın.

Işık i yeni doğan uyku düzenlerini anında senkronize etmeyebilir, ancak yardımcı olurlar.

Bir çalışmada, küçük bebekler öğleden sonra çok uzun ışığa maruz kaldıklarında geceleri daha uzun uyku eğilimi gösterdiği tespit edilmiştir.

Dışarı çıkan bebekler, gün boyu kapalı alanlardan çok daha yüksek gündüz ışık seviyeleri yaşarlar ve bunun sonucunda geceleri daha uzun uyuyabilirler.

  • Bebek masajı yapın.

Yakın zamanda yapılan bir deneyde, yeni doğan bebekler arasında yatmadan önce losyonla masaj yapılanların, losyonsuz masaj yapılan ve hiç masaj yapmayan bebeklere göre daha iyi uyku sonuçları yaşadığı bulundu. Bir ay sonra, losyon ile masaj yapan yenidoğanların daha hızlı uykuya dalması, daha uzun süre uykuda kalması ve geceleri daha az uyanması fark edildi. 

Ebeveynlik sıkıntılarla doludur ve yenidoğan bebeğin uyku düzeni de bu problemlerdendir. Küçük çocuğunuz muhtemelen yaklaşık 6 ila 12 haftaya kadar düzenli bir uyku rutini kurmaya başlamaz. İlerleyen aylarda da gelişimsel değişiklikler, diş çıkarma ve diğer yaygın uyku rutin bozuklukları nedeniyle uyku programı değişebilir. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et