Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkYüksek Kilo ile Hamile Kalmak Zararlı mı?

Yüksek Kilo ile Hamile Kalmak Zararlı mı?

Fazla Kiloluyken Hamile Kalmanın Zararları

Kiloluyken hamile kalma hem anneye hem de bebeğe zarar verir. Gebelik sürecinde aşırı kilolar hipertansiyon riskini arttırır. Gebelikte alınan kilolar gebelik şeker riskini arttırır. Gebelikte aşırı kilo alan gebelerin doğacak bebekleri de fazla kilolu doğabilir. Bu da bebeklerde ileride obezite görülmesine neden olur. Gebelikte alınan kilolar normal doğum olasılığını azaltır. Aşırı kilolar hamilelikte zehirlenmelere yol açabilir. Bebeklerin ölü doğmasına neden olabilir. Aşırı kilolar bebekte birçok anormalliklerin görülmesine neden olur. İskoçya’da yapılan bir araştırmaya göre hamileyken fazla kilolu olan annelerin dünyaya gelen çocuklarının kalp damar hasta olma riskinin % 30, ölü doğma riskinin % 35 olduğu ortaya çıkmıştır.

Kiloluyken Hamile Kalma

Kiloluyken Hamile Kalma

Kilolu bir kadın ideal vücut ölçüsüne ulaşmadan hamile kalırsa hem kendi hem de bebeğin hayatını riske sokmuş olur. İdeal kilonuza ulaşmak için beslenme düzeninizi gözden geçirin. Yanlış beslenme alışkanlıklarından kurtulun. Sosyal medyadan öğrendiğiniz kalori kısıtlayıcı diyetlerden uzak durun. Öğün atlamadan dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Gün içerisinde mutlaka 2-3 ara öğün yapmalısınız. Doktorun önerisi ile folik asit takviyesi alın. Diyet yapıyorum psikolojisine girip kendinizi hırpalamayın. Sağlıklı beslenmeyi kendinize yaşam tarzı haline getirin. Doğal beslenmeye dikkat edip paketlenmiş ve dondurulmuş gıdalardan uzak durun. Beslenme ve diyet konusunda gerekirse uzmandan destek alın. Kısaca kiloluyken hamile kalma çok sağlıklı bir durum değildir.

Hamilelik Öncesi İdeal Kilo Önemli

Uzmanlar hamile kalmak için ideal kilonun önemli olduğunu söylüyor. Sorunsuz bir hamilelik sürecinin geçmesi ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için anne adayının kilosuna dikkat etmesi gerekir. Normal kilonun altında bir kiloya sahip annelerin bebeklerinde vitamin ve mineral eksikliği görülür. Zayıf annelerin gebelik sürecinde kilo almasını öneren uzmanlar aynı şekilde aşırı kilolu annelerin de zayıflaması gerektiğini söyler.  Hamile kalmak için ideal kilo vücut kitle endeksinde çıkan sonuca göre;  18,5 -24,9 kg/m2 arasında olması gerekir.

Normalden Düşük Kilolu Gebelik

Düşük kilolu anne adaylarında hamilelik döneminde erken doğum ve düşük yapma riski yüksektir. Erken doğum ile ilgili makaleize göz atabailirsiniz. Normalden düşük kiloya sahip annelerin bebeklerinde gelişim geriliği görülür. Anne adayları gebeliğin ilk 3 ayında hızlı kilo almaları da tehlikelidir. Bu dönemde alınan aşırı kilolar ilerleyen yıllarda bebeğin kilosunu etkiler. Gebelik döneminde kadınlar genelde iki kişilik can taşıdığını düşünerek fazladan yemek yerler. Bu düşünce yanlış bir düşüncedir. Gebelik döneminde anne adayları tek kişilik beslenmelidir. Dengeli ve düzenli beslenmeye önem verip ekstra kaloriden ve karbonhidratlardan uzak durmaya özen göstermelidir.
Gebelik döneminde beslenme nasıl olmalıdır?

Normalden Fazla Kilolu Gebelik

Kilolunuzun ideal kilonuzdan % 20 daha fazla olması obezite olarak tanımlanır. Obezite gebelik için riskli bir durumdur. Fazla kilolu annelerin gebelik öncesi kilo vermeleri önerilir. Gebelik döneminde yapılan diyetler bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Diyet sırasında vücutta depolanan yağların tüketilmesi metabolik dengenin bozulmasına yol açar.  Gebelikte yapılan diyet sonrasında ketozis olarak adlandırılan bir durum ortaya çıkar. Ketozis bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileyip bebeğin düşük IQ olmasına neden olur.

Dilerseniz bu linkten diğer anne adayları ile bu durumu tartışabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et