Perşembe, Nisan 25, 2024

Zeka Geliştirici Oyunlar

Zeka geliştirici oyunlar, çocukların eğlenirken zekalarını geliştirmeleri ve zihinsel yeteneklerini artırmaları için etkili oyunlardır. Bu oyunlarla çocuklar mevcut zihinsel ve bilişsel yeteneklerini geliştirebilir ve yeni zihinsel yetenekler edinebilirler. Çocuklara beyin oyunları; hızlı karar verme, sonraki aşamaları düşünme ve öngörme, olasılıkları hesaplama, mantığı etkili ve yetkin bir şekilde kullanma becerisi ve planlanan eylem, hızlı ve doğru karar vermeyi öğretir. Olaylara ve durumlara farklı açılardan nasıl yaklaşılacağını ve farklı yorumların nasıl getirileceğini gösterir.

Çocuk zihin oyunlarında bir şey öğrendikçe zeka, bilgi ve becerilerini etkili bir şekilde kullanmayı başardıkça kendine güveni artar. Yüksek konsantrasyon gerektiren oyunlar zeka oyunları ile oynandığı için çocuklar bu oyunları oynarken konsantre olma yeteneğini kazanırlar. Kazanılan bu beceriler, çocuklara yönelik bir anlayışla yerine getirilir. Araştırmacı, sorgulayıcı bir yaklaşım benimsemesine izin verir. Çocukların çalışmaları ve sorgulamaları çocuğun yaratıcılığını geliştirecek, onu daha başarılı ve farklı bir birey haline getirecek ve okul başarısında bir artışa yol açacaktır.

Çocuklar zihin oyunları oynarken kazandığı çeşitli beceriler şunlardır:

  • Analitik düşünme
  • Anlama
  • Mekansal farkındalık
  • Kavramsal Öğrenme
  • Yanal ve Eleştirel Düşünme
  • Yaratıcılık
  • Problem çözme
  • Dilsel gelişme ve çok daha fazlası!

Çocuklar için zeka geliştirici oyunlar nelerdir?

Bloklar

Bloklar, eski dönemlerden beri çocuklar için en temel beyin oyunları olmuştur ve oyuncak alanında sabit kalmıştır. Yıllar geçse de blokların yeri değişmemiştir. Farklı şekillere sahip bloklar sayesinde küçük çocuğunuza oldukça faydalı beceriler kazandırabilirsiniz.

Zeka geliştirici oyunlar

Nasıl oynanır:

Çocuğunuzu farklı renk ve boyutlardaki bloklarla baş başa bırakın. İşte hepsi bu kadar! Çocuğunuzun blokları keşfetmesine ve hayal güçlerinin çalışmasına izin verin.

Şekil / renk tanıma, yaratıcılık, mekânsal farkındalık ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çocuğunuzun gelişiminin tüm yönleri ortaya çıkar.

Küçük çocuklar için temel renk ve şekillerdeki bloklarla başlayabilirsiniz. Daha sonra çocuğunuz için bloklarla basit desenler oluşturun, küçük çocuğunuzun desenleri kopyalamaya çalışmasını sağlayın. Bu durum, çocuğunuzun kalıpları gözlemlemesine yardımcı olmanın basit bir yoludur. İlerleyen günlerde

Yuvalama ve istifleme oyunu

Oyuncakların iç içe yerleştirilmesi ve istiflenmesinin basitliğine aldanmayın. Bu oyuncaklar küçük çocuklar için erken öğrenme gelişimi için çok önemlidir. Çok basit de olsa iç içe geçmiş oyuncaklar, küçük çocuklar için büyük beyin güçlendiriciler olarak bilinir.

İstifleme ve yuvalama hareketi, küçük çocuğunuzun ince motor, mekansal ve görsel algısı, denge, sıralama, matematik öncesi becerileri ve koordinasyonuna yardımcı olur. 

İpucu: Bazı temel halka istifleme oyuncakları ile başlayın. İlerleyen günlerde farklı dokular, baskılar veya boyutlar içeren istifleme oyuncaklarına yükseltin.

“Sırada ne var?” “Bu fincana uyuyor mu?” “Neden buna uymuyor?” gibi sorularla çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz.

Doğaçlama oyunları

Doğaçlama oyunları en eğlenceli beyin güçlendirici oyunlardır. Güven artırmaya, beyin fırtınası yeteneklerini geliştirmeye, öğrenmeyi ve gözlemlemeyi geliştirmeye, karar verme ve kendiliğindenliği geliştirmeye yardımcı olurlar.

Doğaçlama oyunları tüm aileye uygulayabilir, her yerde ve her zaman oynayabilirsiniz.

İşte tüm aile ile oynayabileceğiniz basit bir doğaçlama oyunu:

‘Tek kelimelik hikâye’


Odadaki her kişi bir hikayeyi anlatmaya yardımcı olur ama her seferinde bir kelime söyler. İlginç bir hikaye başlığı veya tema ile başlayabilirsiniz. Hikâyeyi bir seferde bir kelime yerine bir seferde bir cümle anlatarak oyunu basitleştirebilirsiniz.

Zeka geliştirici oyunlar küçük çocuğunuz için oldukça faydalıdır. Yukarıdaki örnek oyunların haricinde birçok aktivite yapabilirsiniz. Hafıza oyunları, engel atlatma, matematik oyunları gibi…

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et