0 oy
637 göst.
Diğer kategorisinde (182 puan) tarafından
Cokk yakinimi kaybettim artik kafamda bissuru soru olustu yani onceden de vardi ama simdi daha fazla yani acaba simdi orda napiyorlar olen kisiler birbirini orda goruyormu yada ne bileyim orda da burdaki gibimi hayat yoksa toprak olup gidiyormuyuz kafam karisiyor bu konuda 

12 Cevaplar

+3 oy
(811 puan) tarafından
Bismillâhirrahmânirrahim...

İnsan nedir?

İnsan, 2 şeyin (ruh ve bedenin) birleşimidir ve 10 şeyden mamüldür. Beden; su, ateş, toprak ve havadan DÜNYADA yaratılmıştır. Ruh ise; Kalp, Ruh, sır, hafi, ehfa ve nefsi natıka denilen unsurlardan CENNETTE yaratılmıştır. İnsanın aslı Ruh, kalıbı Cesedidir.

Kişi ölünce bedeni dünyada kalır, çünkü dünya o bedenin yaratıldığı yerdir. Ruh ise esas mekanı olan ahiret yurduna döner. Ancak dönmeden evvel bir müddet kalacağı bir aralık vardır, Berzah alemi. Bu aleme geçiş alemi de denir.

"Her nefis, ölümü tadıcıdır." (Enbiya, 35) Mahlukattan hiç kimse yoktur ki ölmesin, ölüm onu es geçsin, ona uğramasın. Kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk, bebek, amir, memur, doktor, kral, zengin, fakir, müslüman, kafir, insan, c*in, hayva*n...

2 türlü ölüm vardır, ya iyi kimsenin ölümü, ya kötü kimsenin ölümü.

"Mü’min can çekişirken, rahmet melekleri beyaz bir ipekle gelip, "Haydi, sen Allah’tan, Allah da senden razı olarak, doğru Allah’ın rahmetine ve cennetine, sana kızgın olmayan Rabb’e doğru çıkıp gidiver," derler.

Bunun üzerine, misk gibi güzel bir koku saçarak çıkar, melekler onu birbirlerine verirler.

Gök kapılarına el üstünde getirirler ve derler ki, "Yerden size gelen bu koku ne kadar da ferahlatıcı!"

Sonra onu, mü’min ruhların yanına götürürler. Onlar, sizden birinizin gurbette olan yakınına kavuştuğu zaman duyduğu sevinci duyarlar.

Yanına gelip sorarlar: "Filan ne yaptı, filan ne âlemde?" Cevap verirler: "Bırakın onu, o dünya zevkine dalmıştı."

Gelen ruh: "O öldü, size hâlâ gelmedi mi?" der. "Öyleyse o, Haviye cehennemine götürüldü" derler.

Kâfir can çekişirken, azap melekleri, ellerinde bir kamçı ile gelirler ve derler ki: "Haydi, sen Rabbine ve Rabbin de sana kızgın olarak, Allahın azabına doğru çıkıver." O da, leş kokusundan daha kötü bir koku içinde, Allahın azabına doğru çıkar. Sonunda arzın kapısına iletirler. "Ne kötü bir koku!" diyerek, onu kâfir ruhlarının bulunduğu yere götürürler." (Nesêî)

Bu hadisi şerif pek çok şeyi açıklasa da, beraberinde merakı da uyandırıyor. Ancak buraya müslümanın ölümünü yazmayı murad ettim, diğer türlü içinden çıkılması zor ve okunması sıkıcı bir yazı olurdu.

Tüm mahlukatın canını almakla görevli melek, ölüm meleği olan Azrail (as) ve yardımcılarıdır. Canın çıkma saati geldiği zaman, Azrail (as) ve yardımcı melekler, ölecek olan müslümanın başına gelir ve iyi bir kimseyse en sevdiği kişi suretinde görünürler. Yardımcı melekler ayak ucundan başlayıp tüm canını boğaza kadar çekmeye başlar.

Kafir için bu çekme, her bir kıl kökünden bir kancayla çekmeye benzer. Müslüman veya kafir farketmeksizin her kişinin ölümü kendisinin ameli olsa bile zordur. Kafirinki daha zordur.

Can boğaza gelince Miraç denilen ve kulun ruhunu 1.kat semaya çıkaracak o merdiven görünür.

Bunun içindir ki ölüm anında kişi gözlerini, o merdivenin nereye kadar gittiğini görmek için yukarı diker.

Bir arı boyutunda ve ağırlığında olan ruh, bedenden çekildikçe boşlukta kalan azalar soğumaya başlar. O esnada canhıraş verilen mücadele yüzünden kişi susar, derken fırsat gören şeytan elinde 1 bardak buzlu suyla yanına gelir. İmanını vermesi karşılığında bu buzlu suyu ona vereceğini söyler. Eğer kişi hakiki iman sahibiyse reddeder çünkü o suyun tuvalette tükürülen balgam, sümük ve irin olduğunu hadislerde öğrenmiştir.

Bu esnada ölünün dudakları ıslak tutulmaya özen gösterilir ve arada bir La ilahe illallah kelimesi telkin ettirilir.

Yardımcı melekler kendilerine düşen görevi bitirince, Azrail (as) canı boğazdan çeker, alır.

Ruh çıkınca, SUYU ISITILIP YIKANINCAYA KADAR 2 adet güzeller güzeli melek gelir ve ona en güzel muameleyle muamele ederek selamlar. O ruhu, cennet ipeklerine sarar ve aklından, karakterinden, ilminden hiçbir şey kaybetmediği halde göğe doğru süratle çıkarırlar.

Ruh çıktıkça önceki tüm ümmetleri, sahabeleri, alimleri görerek, 18.000 alemin tamamını seyrederek fezayı (uzayı) geçer ve 1.kat semanın altına gelir.

Her katta kapı, her kapıda bir bekçi vardır. İlk kat semanın kapısı çalınır ve ölen kişinin hayırlı ve salih kimse olduğu haberi verilir. Kapının bekçisi, kapıyı açar ve onu müjdeler.

Adem (as) beşerin babası olduğu için tüm ruhların sunumu ilk ona gösterilir. Bakar ki bu Ruh temiz, imanlı. "Bu ruhu illiyyin'e götürün." Der.

(İlliyyin; 7 kat semanın üstünde, kulların salih amellerinin işlendiği divandır.)

Eğer Ruh müslüman değilse; "Bu pis nefis, pis Ruh, pis bir bedenden çıkmış, onun yeri Siccin'dir."

(Siccin; 7 kat yerin dibinde bir hapishanedir, kıyamete kadar bozgunculuğa izni olan şeytanlar hariç diğer tüm şeytanlar ölünce oraya giderler. Çünkü şeytanlar, cinlerdendir.)

İlliyyin'e giden ruhlar da 2 kısımdır. a) Borçlu olanlar. b) Borçsuz olanlar.

Borçlu olan özgürce dolaşamaz ancak biri onun için öderse kurtulur.

Borçsuz olanlar ise istedikleri vakitte ailesini arkadaşlarını mezardan duyup görebilirler ancak perşembeyi cumaya bağlayan gece bu durum daha kuvvetli olur.

Kabrine bir ziyaretçi de gelse, ölü taa Arşta bile olsa mezarın başına geri döner.

Ruh, henüz daha yıkanırken semalarda dolaşır.

1. KAT SEMADA; İMANA VE İTİKADA BAKILIR!

1. Kat semayı geçen ruh, ahiret ölçüsüyle 500 senede 2. Kat semaya çıkar. Aynı şekilde bekçi ruhu müjdeler. Kafir, 1.kattan geri 7 kat yerin dibine reddedilir.

2. KAT SEMADA; TÜM ŞARTLARINA RİAYET EDEREK NAMAZI HAKKIYLA KILMASINA BAKILIR!

3. KAT SEMADA; KİŞİ, MALINDAN ZEKAT VE FİTRELERİNİ ÇIKARIP, MALINDA ALLAHA AİT BİR HAK BULUNDURUP BULUNDURMAMASINA BAKILIR!

4. KAT SEMADA; ORUCU (cinsellik içeren, müstehcen konuşmalar bile olmadan) TUTUP TUTMADIĞINA, AKŞAM ORUÇ AÇARKEN VEYA GECE SAHUR YAPARKEN HARAM YEMİŞ Mİ, ONA BAKILIR!

5. KAT SEMADA; ALLAHIN FARZ KILDIĞI HACCI, HAKKIYLA EDA EDİP ETMEDİĞİNE BAKILIR! (fakir kimse eğer zengin olsa ameli tam yapacaksa buradan geçer, sorulmaz.)

6. KAT SEMADA: ANA BABASINA NASIL DAVRANDIĞINA BAKILIR! Burası çok mühimdir, zira Cebrail (as) ın "Anne veya babasının birine veya her ikisine de yaşlılıklarında ulaşan ama onlardan bir dua bile alamadan cennete bile giremeyeceği belli olan kimse kahrolsun." Duasına, Allah Rasulü (sav) amin demiştir.

7. KAT SEMADA; SEHERLERDE ÇOK İSTİĞFAR ÇEKİP ÇEKMEMEYE BAKILIR. (Seher vakti, imsaktan önceki teheccüd vaktidir.) BU KİMSE SADAKAYI GİZLİ VERİP, YETİMLERE BAKIP BAKMAMASINA GÖRE O KATI DA GEÇMESİNE MÜSADE EDİLİR.

Oradan sonra, Allahın 70.000 nurdan hicabı (perdesi) vardır. ( Allah mekandan münezzehtir, asla bir mekan isnat edilemez ancak Arş-ın üstünde nurunun tecelli ettiği bir yer vardır.) Bu perdeleri de HANGİ VAKİT OLURSA OLSUN İSTİĞFAR EDER, İYİLİĞİ EMREDER, ORUCU, NAMAZI, TESETTÜRÜ TAVSİYE EDER VE YOKSULA İKRAM EDERDİ denilerek teker teker geçer.

Sırrı anlıyor muyuz?

Son durak, Sidretül Mümteha denilen, dalları cenneti kaplamış, kökü cehennemi kaplamış nurdan bir ağaçtır. Oradan da BU RUHUN AMELLERİ SALİH, İHLASLI VE RİYASIZDIR. EĞER RİYA KARIŞMIŞ OLSAYDI, GELDİĞİ YOLLARI GERİSİN GERİ DÜŞER! denilerek sualleri bitirir.

Derken, melekler bu ruhu denizlere batırırlar. Ateş denizine batar, yanmaz. Sırasıyla Ateş, nur, karanlık, su, kar ve dolu denizlerine girerek nihayet Arş-urRahman'a gelir.

Burada 80.000 hicap (perde) vardır. Her perdede 80.000 şerafe (müezzinlerin ezan okuduğu minare) ve her şerafede 80.000 ay vardır. O aylardan biri dünyada gözükecek olsa, dünya helak olur.

Tüm bu mekanları izleyip geçtikten sonra nihayet TEŞBİHTE HATA YOKTUR Rabbine kavuşur. Allahü tealanın bir mekanı yoktur, orada kavuşabilmesinin müktezası tecellisidir. Zatı değildir.
(440 puan) tarafından
Allah sizden binkere razi olsun vallahi yureginize saglik ne güzelde bilgilendik
Bende kardeşimi 20 yasinda kaybettim dogustan kanser hastasıydı bir ergenlige buluğ cagina ermedi vicudu bedeni 10 yaşındaki çocuk gibiydi vicudunda ve engelide vardı kardeşimi düşünürüm hep gunahi varmiydi acaba diye surekli sadaka verir kandillerde adina yemek dagitirim ruyalarimdada cok güzel yerlerde gördüm inşallah rabbim mekanini cennet etsin gunahi varsada inşallah rabbim affetmistir
(811 puan) tarafından
Cümlemizden, Allah sizden de razı olsun. Cennette buluşan ruhlarda olmak dileğiyle, Rabbim habibinden de kendisinden de ayırmasın. Amin ❤️
(127 puan) tarafından
Allah razı olsun çok güzel yazmissiniz hakkınızı helal edin. Peki bişey sorabilir miyim hastalıktan vefat edenlere ne olacak ölümcül bir hastalık sonucu ölenlerin amelide mi böyle yoksa farklı mı olacak
(811 puan) tarafından
Estağfirullah. Ne olursa olsun hastalık, mümin kimse için günahlara kefarettir. Günahlarını dünyada temizleyen kimse, imanlı öldüğü müddetçe ahirette onların hesabını vermez. Tövbe edenler de bu şekildedir.
Hatta kanser hastalığından ölen kimse şehittir. “Şehitler beştir:
1- Tâundan (vebadan) ölen,
2- Karın (yani iç) hastalığından ölen,
3- Suda boğulan,
4- Yıkıntı altında kalıp ölen,
5- Bir de Allah yolunda şehît olandır.” (Buhârî, Ezân, 32)

Bir başka hadisi şerifte de bir defâsında ashâbına: "Siz kimleri şehit sayıyorsunuz?” diye sormuştu.
Sahâbîler: “Ya Resûlallah! Kim Allah yolunda öldürülürse o şehittir!” dediler.
Peygamber Efendimiz: “Öyleyse ümmetimin şehitleri oldukça azdır.” buyurdu.
Ashâb-ı Kirâm: “O hâlde kimler şehittir ya Resûlullah!” dediler.
Resûl-i Ekrem: "Allah yolunda öldürülen şehittir, Allah yolunda ölen şehittir, bulaşıcı hastalıktan ölen şehittir, ishâlden ölen şehittir, boğularak ölen şehittir.” buyurdu. (Müslim, İmâre, 165; İbn-i Mâce, Cihâd, 17)

Ayrıca; Malını müdafaada katlolunan şehiddir.
Irz ve nâmusunu müdafaa ederken öldürülen şehiddir.
Nefsini müdafaada öldürülen şehiddir.
Kim Cuma günü vefat ederse şehiddir.
Kim hayvanından düşüp ölürse o kimse şehiddir.
Suda boğulan şehiddir.
Ateşte yanarak ölen şehiddir.
Gurbette garip ölen şehiddir.
Zehirli hayv*an sokmasından ölen şehiddir.
Karın ağrısından ölenler şehiddir.
Bina yıkılıp altında kalarak ölen şehiddir.
Evinin üstünden (damdan) düşerek boynu kırılıp ölen şehiddir.
Üzerine büyük taş düşüp ölen şehiddir.
Din kardeşini müdafaada katlolunan şehiddir.
Mâsum olan komşusunu savunurken öldürülen de şehiddir.
(127 puan) tarafından
Teşekkür ederim hakkınızı helal edin
-Reklam-
0 oy
(13,723 puan) tarafından

Sura uflenene dek bekleniliyor diye biliyorum


Rabbim hepimizi affedilenlerden eylesin 
(182 puan) tarafından
Amin. Canim yani suan heps bihaber uyuyor mu
0 oy
(5,397 puan) tarafından
Evimi karşımda mezarlık var bende hep bakıyorum isimleri bile görünüyor genececik insanalr ölmüş okdr üzülüyorum ki ama gerçek şu ki ölüm var ve bende meragimi gidermek için hep araştryorum ölüler bir birini gorebilir dye blyorum vede gomduklerini cenaze için insanalr geliyor ağlıyor hep goruyorum
(182 puan) tarafından
Oyy insan ürkuyorr ama hepimizin yasayacagi son cok degiisik bazn cok uzuluyorum ölecez diye ne bilim bu hayat cok guzel
(5,397 puan) tarafından
Bu hayat guzel ama geçici bı rüya gbi ömrümüz sayılı günler nice bebekler çocuklar genceler yaşlılar herşeye farketmiyor herkes ölmüş bu dünya fani işte ömrümüz varken Salih amel işleyenler den olmak gerek Allah'a yakın olmak gerek insalar yalan dünyaya geçici boş iselre kanmış oyalanmak için yaşıyoruz iste
0 oy
(3,097 puan) tarafından
Bunları çok düşünmek insanı etkiliyor. Ben de bir ara çok kafaya taktım farklı şeyler gördüm artık düşünmüyorum o yüzden.
(182 puan) tarafından
Yaaa sadece merak ediyorum iste gidebler napiyor suan
(3,097 puan) tarafından
Valla canım işte ben de merak ediyorum. Ruhumuz ne oluyor insanları görebilecek miyiz. Sevdiklerimizin yanına gidip onları izleyecek miyiz falan filan
0 oy
(313 puan) tarafından
Gidenler gelmedi ne olacagini hiç bilmiyoruz kalbini temiz ferah tut yeter canim.
(182 puan) tarafından
İste diyorum ki belkide baska karakterlerde geri gelyorlar ama biz bilmiyoruz belki döngu boyledir
(313 puan) tarafından
Bilemiyorum valla hiç bişey çok kafanı bulandirma :)
0 oy
(811 puan) tarafından
Müsait olunca bu durumu sana anlatmak için buraya yazıyorum. Düzelteceğim yazımı.
(127 puan) tarafından
Bende babamı Şubat ayında kaybettim bende de aynı düşünceler var. Dualarımda rabbim cennetinle müjdelendir diyorum hep birde ben ilk bebeğimin kalp atımı oluşmadığı için kürtaj oldum ikiz kızlarımı da erken doğum yüzünden kaybettim. Cennetinin en güzel yerinde ikizlerim ve diğer bebeğimle birlikte bizleri bekliyo olsunlar diye dua ediyorum. Ama sonrada aklıma geliyo ki kıyamet gününe kadar kimse sorguya çekilmeyecek ve o yüzden cennet yada ceheneme gitmeyecek ahiret gününü bekleyecekler. Çok da bilgim yok o yüzden bende bekleyeyim burda eksiklerimi öğreneyim yanlislarimi düzelteyim. (Bebeklerim melek zaten)
(244 puan) tarafından
Bende bekleyeyim. Herkes merak ediyorum sanirim cevabi
(13,111 puan) tarafından
beklemedeyim
(2,214 puan) tarafından
Bende merak ediyorum
(811 puan) tarafından
0 oy
(2,762 puan) tarafından
Hamileliğimde kızım rüyama gelip tüm azap gören akrabaları bana saydı. Kabir azabı zaten peygamber efendimiz söyledi. Ben artık istesemde yok sayamıyorum. 
0 oy
(7,772 puan) tarafından
Kıyamet kopana kadar ölü bekliyorlar galiba çok kurcalamamak gerek
0 oy
(57 puan) tarafından
Herkesin aklında buna benzer çok soru var işte bunlar geldikçe aklımıza kendimize gelmeliyiz.. 

Ölüm var, hesap var, ne diyeceksin, ne diyeceğiz...

İlim her müslümana farz  eksiğimizi gidermek çok zor değil. Eskisi gibi imkansızlık yok. Kafandaki soru işaretlerinin cevabı elindeki telefonda .
0 oy
(5,184 puan) tarafından
Sizden biriniz öldüğü zaman sabaha-akşam, (cennet ve cehennemde ona ait olan) oturağı kendisine gösterilir.Eğer ölü cennet ehlinden ise, kendisine cennet ehlinin oturağı gösterilir.Eğer ölü cehennem ehlinden ise, kendisine cehennem ehlinin oturağı gösterilir." Buhârî, hadis no: 3001/Bed'u'l-Halk, Müslim, "Cennet ve cennet nimetlerinin vasfı" hadis no: 2866
0 oy
(943 puan) tarafından
Bir iki haftadır ben dr sürekli bunu düşünüyorum ve inanılmaz korkuyorum, 100 yıl sonra şu an tanıdığımız kimse çocuğumuz çocuğumuz bile hayatta olmayacak mesela gerçekten düşündükçe tuhaf oluyor içim. Öbür taraftaki sonsuzluğu da aklıma sığdıramıyorum bir türlü. Allah içimize ferahlık versin 
(4,531 puan) tarafından
Bunun sonu anksiyete bozukluğu söyleyim
0 oy
(683 puan) tarafından
Tek hayalim eşimi bosayip çocuğumla aşırı dindar bir hayat sürmek :)

İlgili sorular

0 oy
6 cevap 280 göst.
22 Nisan 2024 Diğer kategorisinde Ocakk (208 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 112 göst.
24 Mart 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Lorkelorke (37 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 82 göst.
0 oy
4 cevap 183 göst.
18 Ocak 2024 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

381,325 soru

11,415,661 cevap

34,967 kullanıcı

...