Ana Sayfa Çocuk Çocuk Sağlığı Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu
-Reklam-

Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu

0
Orta kulak enfeksiyonu

Orta kulak enfeksiyonu, kulak zarının arkasındaki sıvıdaki bir enfeksiyondur. Enfeksiyona bir bakteri veya virüs neden olabilir. Küçük çocuklarda orta kulak enfeksiyonu çok yaygındır. Çocukların %80’inden fazlası üç yaşındayken bu rahatsızlığı geçirir. Orta kulak enfeksiyonlarının tıbbi adı orta kulak iltihabıdır.

Orta kulak enfeksiyonu belirtileri

Orta kulak enfeksiyonu olan çoğu çocuk, kulak ağrısından, kulakta dolgunluk veya basınç hissinden şikayet eder. Kendilerini dengesiz hissedebilirler ve işitme güçlüğü çekebilirler. Semptomlar ayrıca ateş , burun akıntısı, sinirlilik veya iştahsızlık olabilir.

Bebekler çok ağlayabilir ve özellikle geceleri uzanırken etkilenen kulağı çekebilirler. Bazı çocukların kulaklarında şiddetli ağrı olabilir.

Bazen kulak zarı yırtılabilir. Buna delikli kulak zarı denir. Çocuğunuzun kulağından koyu ve bazen kanlı bir akıntı olabilir. Bu, kulakta oluşan basıncı enfeksiyondan kurtarmaya yardımcı olur ve ağrıyı hafifletir. Patlamış kulak zarı genellikle doğal olarak iyileşir. Bazen kulak enfeksiyonları belirtilere neden olmaz.

Çocuğunuzun orta kulak enfeksiyonu için doktora görünmesi gerekiyor mu?

Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzu doktorunuza götürmelisiniz:

  • kulak ağrısından şikayet ediyorsa,
  • kulağından akıntısı varsa,
  • çocuğunuz genel olarak hasta, ateşi var veya kusuyorsa,
  • çocuğunuzun işitmede sorun yaşadığını düşünüyorsanız,
  • kulak enfeksiyonu kapmaya devam ediyorsa,
  • çocuğunuzun kulağının arkasında şişmesi varsa veya kulağı öne doğru çıkıyorsa.

Orta kulak enfeksiyonu testleri

Çocuk doktoru, otoskop adı verilen bir alet kullanarak çocuğunuzun kulağının içine dikkatlice bakacaktır.

Çocuk doktoru ayrıca timpanometri de yapabilir. Bu test çocuğunuzun kulak zarının ne kadar hareket edebileceğini ölçer ve GP’nin kulağın normal olup olmadığını anlamasına yardımcı olabilir. Genellikle birkaç dakika süren ağrısız bir testtir.

Çocuğunuzda birkaç kulak enfeksiyonu varsa veya doktorunuz kronik bir enfeksiyon olabileceğini düşünüyorsa, bir işitme testi isteyebilir. Çocuğunuza her yaşta bir işitme testi yaptırabilir.

Orta kulak enfeksiyonu tedavisi

Orta kulak enfeksiyonu belirtileri genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelir, bu nedenle antibiyotiklere sıklıkla ihtiyaç duyulmaz. Ağrısına yardımcı olmak için çocuğunuza önerilen dozlarda parasetamol verebilirsiniz. Çocuğunuzun şiddetli ağrısı varsa doktorunuz anestezik kulak damlası önerebilir. Çocuğunuz 48 saat sonra hala ağrı çekiyorsa ve rahatsızsa, özellikle rahatsızsa veya 12 aylıktan küçükse, doktorunuz genellikle penisilin olmak üzere kısa süreli antibiyotik reçete edebilir. Çoğu çocuk birkaç günlük antibiyotik tedavisinden sonra iyileşir, ancak çocuğunuzun daha iyi görünse bile tüm tedaviyi bitirdiğinden emin olun. Çok erken durdurmak enfeksiyonun geri gelmesine neden olabilir. Genellikle doktorunuz çocuğunuz tedaviyi bitirdiğinde enfeksiyonun ortadan kalktığından emin olmak için çocuğunuzu tekrar görmek isteyecektir. Dekonjestanlar, antihistaminikler ve kortikosteroidler orta kulak enfeksiyonlarının tedavisi için işe yaramaz.

Çocuğunuzun kulağına pamuklu çubuk sokmak veya akıntıyı pamuklu çubukla temizlemek kulağa zarar verebilir. Tavsiye edilmez.

Tekrarlayan kulak enfeksiyonları veya yapışkan kulağı olan bazı çocukların uzun süreli antibiyotiklere ihtiyacı olabilir.

Yapışkan kulak genellikle üç ay içinde düzelir. Doktorunuzun, iyileşip iyileşmediğini kontrol etmek için bu süre zarfında çocuğunuzu izlemesi gerekecektir.

Orta kulak enfeksiyonunun önlenmesi

Tekrarlayan kulak enfeksiyonları geçiren birçok çocuk, enfeksiyonu önlemek için kulak zarlarına grometler yerleştirir. Salmastralar, sıvının kulak zarının arkasında birikmesini önleyen ve işitmeyi korumaya yardımcı olan özel havalandırma tüpleridir. Çocuğunuzun gromete ihtiyacı varsa, bir kulak, burun ve boğaz uzmanına görünmesi gerekir.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version