Ana Sayfa Hamilelik Hamilelikte Beslenme Hamilelik Sırasında Vitaminler Ve Takviyeler
-Reklam-

Hamilelik Sırasında Vitaminler Ve Takviyeler

0

Hamileyseniz veya hamilelik düşünüyorsanız, vitamin veya başka herhangi bir tür takviye alırken dikkatli olmanız gerekir. Bazıları yarardan çok zarar verebilir, bu nedenle vitaminler ve takviyelere başlamadan önce doktorunuza danışmanız her zaman en iyisidir.

Vitaminler ve takviyeler nelerdir?

Vücudunuzun sağlıklı olması için çeşitli besin maddelerine ihtiyacı vardır: vitaminler, mineraller, protein, karbonhidratlar, yağlar ve lifler.

Vitaminler, vücudunuzun kendi başına yapamayacağı küçük miktarlarda ihtiyaç duyulan organik bileşiklerdir. Çoğunlukla güneş ışığından elde edilen D vitamini dışında, ihtiyacınız olan vitaminlerin çoğu yiyeceklerden gelir.

Diyet takviyeler, diyetinizdeki bir eksikliği (bir boşluğu) doldurabilecek besinler içeren tamamlayıcı ilaçlardır. Örnekler arasında multivitaminler, tekli mineraller, balık yağı kapsülleri ve bitkisel takviyeler bulunur.

Hamilelikte gerekli vitaminler ve mineraller nelerdir?

Hamilelikte iyi beslenme, bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Hem bebeğinizin hem de kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar besin tüketmeniz gerekir.

Hamileyken, protein, folik asit, iyot ve demir dahil olmak üzere bazı besin maddelerine daha fazla ihtiyacınız vardır.

  • Folat (‘folik asit’ olarak adlandırılır), spina bifida gibi nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur,
  • Beyin ve sinir sistemi gelişimi için iyot gereklidir.
  • Demir, annede anemiyi ve bebekte düşük doğum ağırlığını önlemeye yardımcı olur.

B12 vitamini ve D vitamini de bebeğin sinir sistemi (B12) ve iskeletinin (D) gelişimini destekledikleri için özellikle önemlidir. Yeterli C vitamini alımı, demirin diyetinizden emilimini artırmaya da yardımcı olur.

Takviye almam gerekiyor mu?

Tüm hamile kadınların folik asit ve iyot takviyeleri alması önerilir. Bununla birlikte, ihtiyaç duyduğunuz diğer besinleri takviyelerden ziyade sağlıklı bir diyetten almak daha iyidir. Çoğu durumda, çeşitli besleyici yiyecekler yemek hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamalıdır. 

Bilinen bir eksikliğiniz varsa, doktorunuz size bir ek takviye almanızı önerebilir. Örneğin:

  • Vejeteryan veya vegan iseniz ve yeterli B12 vitamini almıyorsanız
  • Yeterince süt ürünü tüketmezseniz ve kemik sağlığı için hayati önem taşıyan kalsiyum alamıyorsanız
  • Eğer demiriniz düşükse
  • Eğer D vitamini eksikliğini varsa

Bir desteğe ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuzla konuşun.

Hamilelikte multivitaminler

Bir multivitamin, genellikle bir tablet olarak alınan farklı vitamin ve minerallerin bir kombinasyonudur. Bazı multivitaminler özellikle hamile kadınlar için tasarlanmıştır. Ancak besleyici bir diyetin yerini tutmazlar. Bir multivitamin alsanız bile sağlıklı beslenmek önemlidir. Hamileyseniz, hamilelik için tasarlanmamış multivitaminleri almaktan kaçının.

Belirli vitaminlere dikkat edin

Vücudunuzun her besinden sadece küçük bir miktarına ihtiyacı vardır ve daha yüksek miktarlar ille de daha iyi değildir. Aslında, ihtiyacınız olandan fazlasını tüketmek bazen zarar verebilir.

Örneğin, yüksek dozda A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, D vitamini veya E vitamini tehlikeli olabilir. Bu vitaminleri hamilelikte takviye olarak almamak en iyisidir.

Ayrıca, karaciğer ve karaciğer ürünleri de dahil olmak üzere A vitamini açısından çok yüksek olabilecek gıdalardan kaçınmak en iyisidir.

Hamileyken herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışmanız gerektiği gibi, herhangi bir takviye almadan önce doktorunuzla konuşmak en iyisidir.

Gebelikte diğer takviyeler

Folik asit, iyot ve sizin için doktorunuz tarafından reçete edilen herhangi bir takviye dışında, hamilelikte takviye kullanımını destekleyen sınırlı kanıt vardır.

Ortaya çıkan araştırmalar, hamilelik sırasında omega-3 takviyelerinin erken doğum riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve probiyotiklerin hamilelikte kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak, bu takviyeleri almanın yararlarının olası zararlardan ağır basıp basmadığı açık değildir. Daha iyi kanıtlar bulunana kadar, bunlardan kaçınmak en iyisidir özellikle gebeliğin ilk üç ayında.

Besin takviyeleri ‘tamamlayıcı ilaçlar’ olarak sınıflandırıldığından, diğer ilaçlar kadar incelenmez veya düzenlenmezler.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version