Ana Sayfa Hafta Hafta Gebelik 27. Hafta Gebelik Hamilelikte İdrar Kaçırma Normal Mi?
-Reklam-

Hamilelikte İdrar Kaçırma Normal Mi?

0

Birçok hamile kadın öksürürken, hapşırırken, gülerken veya egzersiz yaparken biraz idrar kaçırır. Buna idrar kaçırma denir ve hamile kadınların yaklaşık yüzde 41’i bunu yaşar. Hamileliğin herhangi bir aşamasında olabilir, ancak ilerledikçe buna sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Hamileliğin erken döneminde sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu durum, hamilelikte 18 haftaya kadar ve bazen 30 hafta sonra devam edebilir.

Hamileyken neden biraz idrar kaçırabileceğinizi anlamak, mesanenizin nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olur. Bu organ idrarı depolar ve idrarı vücudunuzdan dışarı taşıyan küçük tüpe (üretra) iten kaslara sahiptir. Başka bir kas (üretral sfinkter) üretrayı kapalı tutar ve yalnızca siz hazır olduğunuzda gevşer.

Tüm sistem pelvik taban kaslarınız tarafından desteklenir. Hamilelikte artan hormon seviyeleri bu kasları ve çevresindeki bağları gevşeterek işemeniz gerektiğinde idrarı tutmayı zorlaştırabilir. Hamilelik sırasında kan hacminiz de artar, bu da böbrekleriniz yoluyla daha fazla sıvının işlendiği anlamına gelir ve bu da idrar üretiminin artmasına neden olur. Karnınız büyüdükçe rahminiz mesane ve pelvik taban kaslarınıza baskı yapar. 

Ne zaman tıbbi yardım almalı?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza, doğum uzmanınıza veya ebenize başvurun:

  • İdrar yaparken batma, ağrı veya yanma
  • Yüksek bir sıcaklık.
  • Belinizde dinlenmeye yardımcı olmayan bir ağrı
  • Vajinanızdan sızan herhangi bir sıvı.
  • Vajinanızdan kokulu veya olağandışı akıntı

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzdan, doğum uzmanınızdan veya ebenizden sizi kadın sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapiste yönlendirmesini isteyin:

  • İdrar kaçırmak sizin için sorun olursa
  • Daha önce perine yırtıklarınız olup ve idrar kaçırıyorsunuz

Uzman bir fizyoterapist, özel ihtiyaçlarınız için bir tedavi programı oluşturabilir.

Bebek olduktan sonra idrar kaçırma devam eder mi?

Çoğu kadının pelvik taban kasları doğumdan sonra 3 ila 6 ay içinde normale döner, ancak bazı kadınlarda doğum sırasında aşırı gerilme ve yırtılma (avülsiyon olarak bilinir) özellikle vajinal doğumdan sonra idrar kaçırmayı etkiler.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version