Gebelik hesaplama - Kaç haftalık hamileyim?

gebelik hesaplama

Gebelik haftanı hesapla




gebelik hesaplama

Hesaplama Sonucunuz

-

Muhtemel doğum tarihiniz

-


-

Muhtemel gebe kalma tarihiniz :

-

Bugün Fetal Yaş :

-

Kalan gün:

-

Trimester 2 başlangıç:

-

Trimester 3 başlangıç:

-

Kilometre Taşlarınız

- Gebe kaldığınız tarih (Tahmini)
- Pozitif gebelik testigörebileceğiniz tarih
- Bebeğin kalbi atmaya başlar ❤
- Sabah bulantısının zirvesi (9-10 hafta) ????
- İlk doktor randevusu
- 2. trimester başlangıcı
- Vay! Tüm büyük organlar oluştu
- Fetoskop ile bebeğin kalbini duyacağınız tarih ????
- 2. trimester başlangıcı
- Bebek artık doğmaya hazır (39 hafta,0 gün)
- Hoş geldin bebek

Haftalık Özetiniz

Hafta 1

Halk arasında hamilelik aylarla ifade edilirken, doktorlar hamilelik süreci değerlendirirken ve anne karnındaki bebeğin gelişmesini izlerken haftayı esas alırlar.Aslında gebeliğin başlangıcı olan döllenme,bu tarihten yaklaşık 14 gün sonra olmaktadır.Ancak zamanlamanın doğru yapılabilmesi bakımından pratikte, son adet tarihi, gebeliğin başladığı tarih olarak kabul edilir. En son görülen adetin başladığı gün gebeliğin başlangıcı kabul edildiğinde, toplam gebelik süresi yaklaşık 280 gün, yani 40 haftadır.

Hafta 2

Halk arasında hamilelik aylarla ifade edilirken, doktorlar hamilelik süreci değerlendirirken ve anne karnındaki bebeğin gelişmesini izlerken haftayı esas alırlar.Aslında gebeliğin başlangıcı olan döllenme,bu tarihten yaklaşık 14 gün sonra olmaktadır.Ancak zamanlamanın doğru yapılabilmesi bakımından pratikte, son adet tarihi, gebeliğin başladığı tarih olarak kabul edilir. En son görülen adetin başladığı gün gebeliğin başlangıcı kabul edildiğinde, toplam gebelik süresi yaklaşık 280 gün, yani 40 haftadır.

Hafta 3

Hamile misin! Henüz bilmiyor olabilirsiniz, ancak hamile kaldınız ve rahminize giden küçük hücre kümesi bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Yaklaşık bir hafta içinde embriyo yeni yuvasına yerleşecektir. Cinsiyet zaten belirlendi, ancak bir erkek mi yoksa bir kız mı olduğunu öğrenene kadar yaklaşık 3 ay geçecek.

Hafta 4

İmplantasyon gerçekleşti ve plasenta ve amniyotik kese gelişmeye başladı. Haşhaş tohumu büyüklüğündeki embriyo rahim astarına daha derine girerken bir miktar implantasyon kanaması görebilirsiniz. Bu hafta kesenizi görebilirsiniz(veya ikiz ise iki tane!)

Hafta 5

Hamileliğinizin ikinci ayına hoş geldiniz! HCG hormon düzeyleriniz kesinlikle idrar yoluyla tespit edilebilecek kadar yüksek olduğundan (eğer daha önceden saptanmadıysa) resmi olarak şimdi bir hamilelik testi yapabilirsiniz. Gebeliğin beş haftasında mide bulantısı ve yorgunluk nadir değildir. Şu anda, hızla oluşan embriyonuz yaklaşık bir portakal tohumu büyüklüğünde.

Hafta 6

Geçen haftanın bir noktasında bebeğinizin kalbi atmaya başladı! Embriyo şimdi küçük bir iribaşa benziyor ve bir prinç tanesi boyutunda. Mide bulantısı, mide ekşimesi, sık idrara çıkma ve meme hassasiyeti yaşıyorsanız şaşırmayın.

Hafta 7

Yiyecek isteksizliğiniz henüz başlamadı mı? Bu, hamileliğin ilk yedi haftasında yaygındır. Artık ilk üç aylık dönemin ikinci yarısına geldiniz ve rahmi dış dünyadan koruyan ve koruyan servikal mukus tıkacı ile birlikte göbek kordonu oluştu. Bebek yaklaşık bir yaban mersini büyüklüğündedir. Üç hafta önce gelen hücre topundan 10.000 kat daha büyüktür.

Hafta 8

Bebek gerçekten çok hızlı büyüyor: her gün yaklaşık bir milimetre ve bir ahududu büyüklüğünde. Bu haftanın sonunda tüm ana organ sistemleri oluşmaya başlamıştı. Muhtemelen şu anda gerçekten hamile hissediyorsunuz. Sabah bulantısı oldukça belirgin olabilir.

Hafta 9

Çok hızlı büyüyorlar! Bu, bebeğinizin embriyo olarak son resmi haftasıdır ve teknisyeniniz iyi bir pozisyon alabilirse, küçük kalp atışları ultrasonda duyulabilir. Bebek şimdi yaklaşık bir inç uzunluğunda ve plasental gelişim tüm hızıyla devam ederken muhtemelen gerçekten yorgunluğu hissediyor olmalısınız.

Hafta 10

Hamileliğinizin üçüncü ayı ve fetüs zamanı! Bu noktada yeni göstermeye başlamış olabilir veya biraz artmış vajinal akıntı olağandışı değildir. Bebeğin kemikleri (ve hatta dişleri!) oluşmaya başladı ve geçen hafta yüzde 50 büyüdü. Yaklaşık bir kuru erik boyutuna ulaştı.

Hafta 11

11. haftada bebeğiniz büyük bir çileğe benzer boyuttadır ve tanınabilir el ve ayak parmakları geliştirmiştir. Bebeğin kafası, küçük vücut uzunluğunun yaklaşık yarısını oluşturur! İlk üç aylık dönemin sonunda sıklıkla olduğu gibi sabah bulantınız hafiflemeye başlıyor olabilir, ancak mide bulantısı, şişkinlik ve yemekten kaçınma hala yaygın.

Hafta 12

Vay! Bu büyük bir hafta - bebeğiniz bir kireç boyutuna ulaştı ve tüm hayati organları artık tamamen şekillendi. Ayrıca hipofiz bezlerinde bir gün size torun vermelerini mümkün kılacak hormonlar üretmeye başladılar. Bu kalp atışı ultrasonda yüksek ve net olmalı ve biraz daha fazlasını gösteriyor olabilirsiniz. Muhtemelen daha az idrara çıkma ihtiyacı duyuyorsunuz ve daha az mide bulantısı hissediyorsunuz, ancak koku alma duyusunda artış fark edebilirsiniz.

Hafta 13

İşte bu: ilk üç aylık döneminizin son haftası! Bu nasıl bu kadar hızlı oldu? Bebek artık limon büyüklüğündedir ve bekleyen birçok ebeveyn bu noktada insanlara hamileliği anlatmaya başlar. Ama haberlerinizi paylaştığınız zaman tamamen sizin aramanız! Bebeğin gözleri geldi, ancak göz kapakları geliştikçe onları korumak için kaynaştırıldı. Ses telleri de oluşmaya başlıyor.

Hafta 14

İkinci üç aylık döneme hoş geldiniz! Birçoğu bunu, hamilelik belirtileri azalmaya başladığından ve kendinizi daha enerjik ve daha az mide bulantısı hissettiğinizden, sorunsuz bir yelken seyrinin üç aylık dönemi olarak tanımlar. Yine de her hamilelik farklıdır, bu yüzden hala semptomlar yaşıyorsanız, bu tamamen normaldir. Bebek şu anda sıkılı yumruğunuz kadardır ve kasları geliştikçe yüz ifadelerini çekebilir ve daha akıcı hareketler yapabilir.

Hafta 15

Bu hafta boyunca bebeğin yüz hatları şekilleniyor, kulaklar ve gözler kafadaki doğru pozisyonlarına doğru hareket ediyor ve küçük iskeleti bir röntgende görünecek kadar gelişti. Şimdi armut büyüklüğünde. Deneyiminiz çoğu kadınınkiyle aynıysa, muhtemelen daha iyi ve daha enerjik hissetmeye devam ediyorsunuzdur.

Hafta 16

Henüz yapmadıysanız, hamile kıyafetleri için alışverişe başlamanın zamanı gelmiş olabilir. Artık bir avokado büyüklüğündeki bebeğin varlığı arayanlar tarafından fark edilebilir hale geldi. Bebeğin dolaşım sistemi tüm hızıyla ilerlemeye başlıyor ve minik kalpleri zaten günde yaklaşık 15 litre kan pompalayabiliyor. Gözleri kapalı göz kapaklarından bile ışığı algılayabilir!

Hafta 17

Artık bebek büyük bir soğan boyutundadır ve parmak izleri oluşmaya başlamıştır. Emmeyi ve yutmayı da öğreniyor, bu da doğduğunda beslenmesi için oldukça kullanışlı olacak. Burun zarlarının şişmesine neden olan tüm hamilelik hormonlarının bir sonucu olarak, bu rezil hamilelik tıkanıklığının bir kısmını fark edebilirsiniz. Kalp atışı artık beyni tarafından düzenleniyor ve dakikada 140-150 atımlık düzenli bir atış yapıyor, ancak bu aralığın dışındaki değişiklikler de normal!

Hafta 18

Bekle… Aşağıda bir şeyin hareket ettiğini hissettin mi? Evet! Bu noktada, bebek sizin rahminizdeki hareketlerini hissetmeniz için yeterince büyük ve güçlüdür, ancak henüz hissetmiyorsanız endişelenmeyin – bazı kadınlar onları 24 haftaya kadar hissetmezler! Onları hissettiğinizde yumuşak ve ince olacaklar, ancak bir kez deneyimlediğinizde onları sürekli olarak fark edeceksiniz. Bebek artık bir salatalık boyunda ve cinsel organları son pozisyonlarını almaya başlıyor. Muhtemelen şimdiye kadar fark edilir derecede hamilesin ve muhtemelen sırt ağrıları yaşıyorsun.

Hafta 19

Bebeğiniz bu aşamada önemli bir büyüme atağının ortasında ve bir mango büyüklüğünde ve yarım kilo ağırlığında. Artık bebeğinizin hareketlerini daha düzenli olarak fark ediyor olabilirsiniz. Bazı kadınlar onları küçük baloncuklar veya kelebek çırpınmaları olarak tanımlar. Henüz hissetmiyorsanız, bu da normaldir. Bebek büyümeye devam ederken iştah artışı ve sırt ağrısı yaşayabilirsiniz.

Hafta 20

Yolun yarısındasın ve bebek artık (ekstra) bir tatlı patates boyutunda. Sadece 20 hafta kaldı. Muhtemelen bu hafta, bu aşamada bilmek istediğiniz bir şey varsa, bebeğin cinsiyetini belirleyebilmeniz gereken bir ultrason taraması yapacaksınız. Bebeğin akciğerleri de hızla gelişiyor ve şimdiden parmağını emiyor olabilir. Son birkaç haftanın diğer semptomlarına ek olarak ayaklarınızda bir miktar şişlik fark edebilirsiniz.

Hafta 21

Bu aşamada bebeğin uzuvları orantılıdır ve hareketleri üzerinde çok daha fazla kontrol sahibidir, bu da tekme ve hareket hislerinde bir artış anlamına gelebilir. Ayrıca içinde yüzdüğü amniyotik sıvının bir kısmını içmeye başlıyor. Bebek artık büyük bir muz boyutunda olmasına rağmen, rahminizde hala yeterince yer var – şimdilik. Senden ne haber? Artan hamilelik hormonları, saçlarınızın ve tırnaklarınızın normalden daha hızlı uzadığını fark etmenize neden olabilir.

Hafta 22

Bu bir dönüm noktası haftası! Artık kırmızı dolmalık biber büyüklüğünde olan bebek, dünya hakkında her zamankinden daha keskin bir algıya sahip. Görme - veya ışık duyarlılığı - daha belirgindir ve dış dünyadan gelen sesleri algılayabilirler. Karnınıza bir el feneri tutmayı deneyin ve bebeğinizin hareket ettiğini hissedip hissetmediğinizi görün. Muhtemelen kesin bir bebek yumruğuna sahipsin ve belki de o innie göbek deliğin daha çok bir dış görünüşe benziyor.

Hafta 23

Büyük bir büyüme hamlesine hazır olun. Bebeğiniz önümüzdeki dört hafta içinde büyük olasılıkla iki katına çıkacaktır. O zaten bir greyfurt büyüklüğünde. Hamilelik hormonlarınız aşırı hızdayken, "hamilelik beyni" olarak bilinen bu puslu, unutkan duyguyu fark etmeye başlayabilirsiniz. Plasenta artık tamamen gelişmiştir ve atıkları uzaklaştırırken bebeğe oksijen ve besin aktarır.

Hafta 24

Bebek artık bir kilonun üzerinde ve kabaca bir nar kadar büyük. Şu anda, çoğunlukla yağdan ve gelişen organlardan kilo alıyor. Saçları ve kaşları büyüyor, ancak henüz pigment geliştirmediği için hepsi beyaz. Şaşırtıcı bir şekilde, işitme duyusu, belirli bir şarkıyı tekrar tekrar çalarsanız, doğumdan sonra onu tanıyacak kadar gelişmiştir. Daha fazla bacak krampları, ayaklarda şişme ve belki bir miktar kabızlık hissedebilirsiniz.

Hafta 25

25. haftada rahminiz bir futbol topu büyüklüğündedir ve sonunda o klasik bebek yumruğunu elde edebilirsiniz. Göbek deliğiniz muhtemelen şimdiye kadar "patlamıştır" ama merak etmeyin, doğumdan sonra normale dönecektir. Bu arada bebeğinizin burnu ve ciğerleri daha işlevsel hale geliyor ve 'ürkme refleksi' gelişiyor. Onları korkutmamaya çalışın. Not: Gestasyonel diyabet (diyetinizi ve gerekli aktivite düzeylerini etkileyebilecek geçici bir durum) taraması için muhtemelen 24-28 hafta arasında bir şeker testine gideceksiniz.

Hafta 26

26 hafta civarında, bebeğiniz yaklaşık bir meşe palamudu kabağı büyüklüğünde (14 inç uzunluğunda ve 2 pound ağırlığında) olduğunda, sonunda gözlerini açabilir! Ve semptomlar açısından, bebeğinizin yumruğu büyüdükçe hamilelik uykusuzluğu ve sakarlığı ile mücadele etmeye başlayabilirsiniz.

Hafta 27

Bu resmen ikinci üç aylık dönemin son haftası ve bebeğiniz bir lahana büyüklüğünde. Bebeğin işitmesi keskinleşiyor ve akciğerleri hızla gelişiyor - o kadar ki, karnınızda küçük sıçramalar fark etmeye başlayabilirsiniz: muhtemelen küçük bir hıçkırık vakasından kaynaklanır! Bayılma ve sersemlik bu noktada nadir değildir. Ayaklarınızı yere yatırmak ve yükseltmek rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Hafta 28

Bu ev streç! Resmi olarak hamileliğinizin üçüncü ve son üç aylık dönemindesiniz. Bu iyi habere rağmen, sırt ağrısı veya siyatik ile uğraşıyorsanız kutlama havasında olmayabilirsiniz, ancak şansınız hala oldukça rahatsınız. Bebek bir marul başı büyüklüğündedir ve gözlerini kırpabilir ve hatta rüya görebilir!

Hafta 29

Üçüncü trimesterde daha derine inen bebek büyümeye devam ediyor (şimdi bir karnabahar başı kadar büyük) ve hala hareket edecek yeri varken boşluk daralıyor. Tekmeler eskisinden daha fazla yumruk gibi hissediyor ve günde bir veya iki kez uzanıp tekme saymayı düşünmelisiniz. 10'a ulaşana kadar tüm hareketleri sayın. 2 saatlik bir sürede 10'a ulaşamazsanız, pratisyeninizi hızlı bir şekilde aramaya değer (muhtemelen her şey yolundadır, ancak güvende olmak daha iyidir)!

Hafta 30

Sadece 10 hafta kaldı! Bebek bir demet brokoli büyüklüğünde ve beyin gelişimi artık hızla ilerliyor. Tekrar sık ​​sık işeme dürtüsünü fark ediyor olabilirsiniz. Tekme sayımlarını yapmaya devam et!

Hafta 31

Bebeğin beyni gün geçtikçe daha karmaşık hale geliyor ve muhtemelen her zamankinden daha aktif. Ayaklarını tekmelemek, başparmağını emmek ve yüzleri çekmek, yutkunmak ve hıçkırmak gibi diğer önemli becerileri uygulamak. O (süper sevimli) bir hindistancevizi büyüklüğünde. Muhtemelen oldukça sık idrara çıkıyorsunuz ve belki de o tanıdık hamilelik yorgunluğunu biraz hissediyorsunuz.

Hafta 32

Küçük çocuğunuz muhtemelen çok daha az az hissediyor! Şu anda 31. haftada, tam olarak oluşturulmuş organları ile yaklaşık bir kavun boyutunda ve amniyotik sıvıyı solumak da dahil olmak üzere tüm önemli becerileri uygulamaya devam ediyor! Vücudunuz da doğum için hazırlanıyor ve Braxton Hicks kasılmalarını “pratik” olarak görüyor olabilirsiniz. Endişelenme, bu normal ve henüz doğum yapmadığının bir işareti değil!

Hafta 33

Üçüncü üç aylık dönemin neredeyse yarısındasınız ve bebeğiniz doğum boyuna ulaştı (yaklaşık bir balkabağı boyutunda). İnanılmaz bir şekilde, her hafta yaklaşık yarım kilo kilo almalarına rağmen! Bu tekmeler keskinleşiyor ve büyüyen rahminiz ciğerlerinizin etrafında toplandıkça nefes darlığı çektiğinizi fark edebilirsiniz.

Hafta 34

Hamileliğinizin sekizinci ayına girdiniz ve bebeğiniz şimdi yaklaşık 5 kilo ağırlığında ve bir ananas büyüklüğünde. Uyuduğu zaman, bunu gözleri kapalı yapar ve uyanıkken açar. Erkekse, testisleri bu sıralarda skrotuma inmeye başlar. Karnınızın iç kısmına bastırdıklarında küçük ellerin ve ayakların şekillerini çıkarabilirsiniz.

Hafta 35

Sadece bir ay kaldı ve şimdi bir spagetti kabağı büyüklüğünde olan küçüğünüz, vücut yağı ve beyin maddesi eklemeye devam ederken doğuma hazırlanırken baş aşağı pozisyona geçiyor olabilir. Rahim kaslarınız büyük güne hazır olmak için egzersiz yaparken muhtemelen Braxton Hicks kasılmalarını hissedeceksiniz.

Hafta 36

Dokuzuncu aya hoş geldiniz! Bebek ~ 18-20 inç uzunluğunda ve yaklaşık 6 kilo ağırlığında. Bebeğinizin sistemlerinin çoğu, aşağı yukarı ilk zaman için hazırdır (işitme özellikle keskindir), ancak doğumdan sonraya kadar tam olarak olgunlaşmayacak olan sindirim değildir. Büyüme şimdi yavaşlamaya başlıyor, bu sizin ve ağrılarınız için bir rahatlama olacak… her şey.

Hafta 37

Son görünürde! Minik bir karpuz büyüklüğündeki bebeğiniz parmak emme ve kavrama becerilerini geliştirmeye devam ediyor. Bir sonraki doğum öncesi randevunuzda, doktorunuz nasıl ilerlediğinizi görmek için serviksinizi kontrol edebilir. Ayrıca, eğlenceli gerçek - eğer bebeğiniz bu hafta doğmuş olsaydı, kadınlar arasında gebelikteki normal dalgalanmalar nedeniyle tam süreli olmayı düşünürlerdi.

Hafta 38

İkiniz de neredeyse oradasınız! Siz bebeğin gelişine hazırlanırken o da hazırlanıyor. Akciğerleri güçlendi ve ses telleri gelişti, sizinle yüksek sesle iletişim kurmaya hazır olmasını sağlıyor. Son geri sayımın içindesiniz ve servikal mukus tıkacınızın veya kanlı gösterinizin ortaya çıktığını fark edebilirsiniz - doğumun yakın olduğuna dair iyi bir işaret.

Hafta 39

Tebrikler! Bebeğiniz her an gelebilir. Herhangi bir noktada başlayabileceğinden, herhangi bir emek ipucuna dikkat edin. Doğum çantanız henüz hazırlanmadıysa, buna binseniz iyi olur! Bebek şimdi doğum ağırlığına ulaştı ve bir ballı kavun kadar büyük, ama beyni hala hızlı büyüyor ve aslında bir ay öncesine göre kabaca üçte bir daha büyük.

Hafta 40

Neredeyse bitti. Küçüğünüz, tüm sistemleri (organlar ve refleksler dahil) çalışırken, rahim dışındaki hayata tamamen hazırdır. Vade tarihinizi geçtiniz mi? Endişelenmeyin, gebeliklerin yaklaşık üçte biri, özellikle ilk kez gebelikler, 41 haftaya ulaşır. Şu anda, bebek 6 ila 9 pound arasında herhangi bir ağırlıkta ve 19 ila 22 inç arasında ölçüyor, ancak birçok sağlıklı bebek bu aralığın dışında kalıyor.

Hafta 41

Yani bilimsel bir tahmin olan son teslim tarihiniz biraz gecikmiş olabilir, ama sorun değil. Tabiat Ana en iyisini bilir. 41. haftada, herhangi bir gün doğumunuz var ve bebeğiniz biraz daha uyanık, biraz daha büyük (balkabağı boyutunda) ve daha uzun tırnaklarla gelecek. Uygulayıcınız sizinle doğumu teşvik etme hakkında konuşmuş olabilir, ancak şimdiki gibi doğum yapmaya başlamanız durumunda kasılmaları veya diğer doğum belirtilerini yakından takip edin.

Hafta 42

Genelde gidebildiğin kadar ileri gittin. Bebeğiniz muhtemelen geç çıkışlarından önce biraz daha fazla izleme alacaktır. Uygulayıcınız, süreci ilerletmek ve küçük çocuğunuzu en sonunda kollarınıza almak için emeği teşvik etmenizi önerebilir!



Gebelik Hesaplama Programı ile Kaçıncı Haftada Olduğunuzu Öğrenin!

Mevcut gebelik haftanızı hesaplamak ister misiniz? Annelertoplandık.com hamilelik hesaplama programımız ile sadece geçen günleri değil, aynı zamanda bebeğinizin doğum tarihini ve hamileliğinizin önemli anahtar verilerini de belirleyebilirsiniz. 
Döllenme ile bebeğinizin doğumu arasında yaklaşık 266 gün vardır. Son adetinizin ilk günü, adet tarihinizi hesaplamak için kullanılır, çünkü cinsel ilişkinin gerçekleştiği saatin döllenme ile aynı zamana denk gelmesi gerekmez. Şimdi gebelik hesaplama ile ilgili merak edilen sorulara göz atalım.


Son adet tarihi hesaplayıcısını kullanma


Bebeğinizin doğum tarihi gebelik hesaplama aracı ile bulmak için ilgili alana son adet tarihinizi giriniz ve hesapla butonuna tıklayınız. Hamilelik normalde adetinizin ilk gününden itibaren 37 ila 42 hafta arasında sürer.
Bu hesaplama aracını kullanabilmek için son adet tarihinizi bilmeniz gerekmektedir. Eğer son adet tarihinizden emin değilmeniz bir kadın doğum uzmanında yardım almanız faydalı olacaktır. Gebeliğinizin 5 haftsından itibaren ultrasonda bebeğiniz görünür. Bebek ultrasonda göründükten sonra son adet tarahinizi doktrurunuz size tahmini olarak söyleyecektir. Son adet tarihini öğrendikten sonra ilgili alana son adet tarihinizi girmeniz yeterli olacaktır.

Hamilelik tarihi ve bebeğin doğum tarihi


Gebelikte doğum tarihi tahmin edilebilirken gerçek gebelik süresi yaş, önceki gebeliklerin süresi, annenin doğumdaki ağırlığı ve diğer birçok faktöre göre değişmektedir. Araştırmalara göre hamileliklerin sadece %4 ün kesin doğum tarihinde gerçekleştiği bilinmektedir. Kesin olarak diyemesekte gebeliklerin %90’ı belirlenen doğum tarihinin 2 hafta kadar yakınında gerçekleşmektedir. Dolayısı ile gebelik hesaplama araçları ile gebelik hesaplamaları sonucunda çıkan tarih kesin olmamakla birlikte yaklaşık olarak belirlenen tarihtir.

Hamileliğin tespit edilmesi


Hamilelik, hamilelik testleri kullanılarak veya kadının kendisi tarafından kaçırılan bir adet dönemi, artan bazal vücut ısısı, yorgunluk, mide bulantısı ve artan idrara çıkma sıklığı dahil olmak üzere bir dizi semptom fark ederek tespit edilebilir. Bunların en kesin sonuç vereni kan testi yolu ile tespit edilmesidir. Hamilelik testleri, hamilelik için biyo belirteç görevi gören hormonların tespitini içerir  Hastane kan testleri daha doğru olmasına ve hCG hormonunun (sadece hamilelikte mevcut olan) kesin miktarlarını daha erken ve daha küçük miktarlarda tespit edebilmesine rağmen, değerlendirilmesi daha fazla zaman alır ve evde hamilelik idrar testlerinden daha pahalıdır veya daha fazla zaman alcıdır. 

Hamilelik haftalarını belirlemek neden bu kadar önemlidir?

Hamileliğin altıncı haftasında, küçük bebeğin kalbi atıyor, hamileliğin dokuzuncu haftasından itibaren doktorlar hangi cinsiyet olduğunu belirleyebiliyor. İçinde bulunulan gebelik haftasını belirlemek, bebeğin sağlıklı gelişimini izlemek gibi başka şeyler için de faydalıdır. Annelertoplandik.com gebelik hesaplama programından elde edilen veriler sayesinde randevu öncesi planlamalar daha iyi yapılabilir. Bu ayrıntılar, yaklaşan doğum hakkında zamanında bilgilendirilmesini sağlamak için de kullanılabilir.

Gebelik haftası nasıl hesaplanır?

1. Son adet tarihi ile gebelik hesaplama

Doktorlar gebelik haftasını belirlerken her zaman son adetin ilk gününü esas alırlar. Birçok anne adayı gebe kalma gününden emin olmadığı için genellikle son adet günü baz alınır. Bugünden itibaren gelecek toplam 40 hafta hesaplanır. Gebe kalma gününü zaten biliyorsanız, gebelik hesaplama programı tarihine 38 hafta eklemeniz gerekir.

2. Gebe kalma günü ile gebelik hesaplama

Gebe kalma gününü biliyorsanız, yalnızca 266 gün eklemeniz gerekir. Bununla birlikte, cinsel ilişki günü genellikle gebe kalma günü değildir. Spermin yumurtaya ulaşması birkaç gün sürer. En erken döllenme, ilişkiden 24 saat sonra gerçekleşir, ancak bu beş gün sonrasına kadar da gerçekleşebilir.

Son adet tarihini bilmeyenler hamilelik hesaplamasını nasıl yapacak?

Son adet tarihini bilmiyorsanız, hamileliğinizin ne zaman başladığını tahmin etmek için birkaç yöntem denenebilir. Bunların bazıları şunlardır:

  1. Hamileliğin ilk belirtilerine bakın: Hamileliğin ilk belirtileri arasında bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, göğüslerde hassasiyet, tuvalet sıklığında artış ve düşük enerji seviyesi gibi belirtiler vardır. Bu belirtilerin ortaya çıkış tarihini not etmenizde fayda vardır.
  2. Son periyodik muayenenizin tarihini kullanın: Eğer son periyodik muayenenizin tarihini bilirseniz, hamileliğinizin ne zaman başladığını tahmin etmek için bu tarihi kullanabilirsiniz. Periyodik muayenenizden sonraki ilk adetiniz hamilelik sırasında olacağı için, bu tarihten itibaren hamileliğinizin kaç hafta olduğunu hesaplayabilirsiniz.
  3. Hamilelik testi yaptırın: Hamilelik testleri, rahim içi araç (RİA) gibi hamilelik belirtileri olan hormonları tespit ederek hamilelik hakkında bilgi verir. Hamilelik testi sonucu pozitif çıktıysa, hamileliğinizin ne zaman başladığını tahmin etmek için testin yapıldığı tarihi kullanabilirsiniz.
  4. Doktorunuza danışmayı deneyin: Eğer gebeliğinizin ne zaman başladığını tahmin etmekte güçlük çekiyorsanız, doktorunuza danışarak yardım alabilirsiniz. Doktorunuz, hamileliğinizin ne zaman başladığını tahmin etmek için size yardımcı olacaktır ve gerektiğinde gebelik haftasınızı belirlemek için ultrason gibi testler yaptırabilir.

Hamilelik ne kadar sürer?

Yumurta hücresinin döllenmesi ile doğum arasında yaklaşık 280 gün veya 40 hafta geçer. Bununla birlikte, süre büyük ölçüde değişebilir, bu nedenle ortalama süre 38 ila 42 haftaya yakındır. Hamilelik haftaları ayrıca, her birine belirli bir hamilelik haftası atanan ve trimester adı verilen üç bölüme ayrılır.  

  1. Trimester: 1-3. Ay (1-12. hafta)  
  2. Trimester: 4.-6. Ay (13.-27. hafta) 
  3. Trimester: Doğuma kadar 7. ay (28.-40. hafta) 

Haftalık bilgilere ek olarak, bazen günlük bilgilerle birlikte haftalık bilgiler de bulacaksınız. Bir örnek: 
Hafta 4 + 5 ya da 5. Hafta 
Her ikisi de nihayetinde aynı şeyi söylüyor, sadece ilk ifadenin çok daha kesin olduğudur. Çünkü: 5. hafta, gebeliğin 5. haftasına başladığınızı ifade ederken, 4+5 tam olarak dört hafta beş günlük gebeliği tamamladığınızı ortaya koymaktadır. 

40. haftada bebek doğmazsa bu neden kaynaklanır?

haftada bebek doğmamış olması, doğumun geciktiği anlamına gelebilir. Bu durum, "gecikmiş doğum" olarak adlandırılır ve genellikle doğumun 41. hafta ve sonrasında olması anlamına gelir. Gecikmiş doğum, bebeğin doğum tarihine ulaştığında bile sağlıklı olduğu takdirde endişe etmenize gerek yoktur. Ancak, gecikmiş doğum nedeniyle bebeğin sağlığı veya annenin sağlığının tehlikeye girdiği durumlarda doktorunuz tarafından özel bir tedavi veya doğum yöntemi önerilebilir.

Gecikmiş doğumun nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
  1. Bebeğin doğum tarihine ulaştığında bile hala hazır olmaması: Bazen, bebek doğum tarihine ulaştığında bile hala gelişimini tamamlamamış olabilir. Bu durumda, doktorunuz bebeğin gelişimini izleyerek doğum tarihini belirleyebilir.
  2. Ruhsal veya fiziksel stres: Annenin ruhsal veya fiziksel stresi, doğumun gecikmesine neden olabilir. Bu stres, annenin yaşadığı stresli olaylar, depresyon veya anksiyete gibi psikolojik sorunlar ya da fiziksel ağrı ve yorgunluk gibi fiziksel sorunlar olabilir.
  3. Gebelik takiplarında belirlenen yanlış doğum tarihi: Gebelik takipları sırasında yanlış bir doğum tarihi belirlenmiş olabilir. Bu nedenle, doğum tarihine ulaşıldığında bebek hala doğmamış olabilir.
  4. İlk gebelik: İlk gebelikte doğum, genellikle daha geç olabilir.

Gecikmiş doğum durumunda, doktorunuz size özel bir doğum yöntemi önerebilir. Bu yöntemler, doğumun hızlandırılması için kullanılabilir ve annenin ve bebeğin sağlığını kontrol etmek için yapılmaktadır.

Hangi hafta hangi ayı ifade eder?

Burada daha önce öğrenmiş olduğunuz gibi, kameri ay (28 gün) bir hamileliği temsil etmek için kullanılır. Böylece hamilelik ayı, ilgili hamilelik haftasından itibaren aşağıdaki gibi hesaplanır:

01 - 04. Hafta: hamileliğin 1. ayı
05 - 08. Hafta: hamileliğin 2. ayı
09 - 12. Hafta: hamileliğin 3. ayı
13 - 16. Hafta: hamileliğin 4. ayı
17 - 20. Hafta: hamileliğin 5. ayı
21 - 24. Hafta: hamileliğin 6. ayı
25 - 28. Hafta: hamileliğin 7. ayı
29 - 32. Hafta: hamileliğin 8. ayı
33 - 36. Hafta: hamileliğin 9. ayı
37 - 40. Hafta: Doğum günleri


Gebelik hesaplama programı sayesinde sadece birkaç tıklamayla, size şu anda hamileliğinizin hangi haftasında olduğunuzu ve beklenen doğum tarihinin ne zaman olduğunu gösterir. Buradaki gebelik hesaplaması ortalama verileri gösterir. Çünkü uygulama tüm gebeliklerin sadece yüzde üç ila beşinin tam olarak hesaplanan doğum tarihinde dünyaya geldiğini göstermektedir. Buna rağmen gebelik hesaplama programımız sayesinde girdiğiniz verilere göre yakın bir tarihte doğum yapacağınız bilinmelidir. Ayrıca hamilelik sürecinde hangi hafta nelere dikkat edeceğiniz de gebelik hesaplama programının hemen alt kısmında belirtilmektedir.

Uzman gözünden gebelik hesaplama nasıl yapılır

Prof. Dr. Başak Baksu tarafından hazırlnanan ve kanalında yayınlanan hesaplama yöntemine ait videou izleyerek bir uzman bilgisi alabilirsiniz.

373,217 soru

11,158,034 cevap

34,426 kullanıcı

...