Bir diğer neden ise bebeklerin uyku döngülerinin yaklaşık olarak 45 dakika olmasıdır. Bu uyku döngüsünü tamamlayan bir bebek uyanabilir. Hafif uykuya geçtiği sırada uyanan bir bebek çeşitli sesler çıkarabilir, çığlık atıp ağlayabilir ama fırsat verirsek yeniden uykuya dönebilir.
Buna fırsat vermek için bebeğinizden bir ses geldiğinde önce derin bir nefes alın ve sesleri dinlemeye çalışın. Bu seslerin gerçek uyanıklık sesleri olup olmadığını anlamaya çalışın. Size ihtiyacı olursa emin olun bunu mutlaka anlarsınız. O zaman hiç vakit kaybetmeden bebeğinizin yanına gidin.
45 dakika sonra uyanan bebeğinizin uykusu bitmiş gibi davranarak onu hemen yataktan almak yerine, onu uykuya geri döndürmeye çalışmak da gündüz uykularının zaman içerisinde uzamasına yardımcı olacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizi ne şekilde uyutuyorsanız, yine aynı desteği sağlayarak uykuya geçmesine yardımcı olabilirsiniz.
KENDİ KENDİNE UYUMA BECERİSİ
İyi ve kaliteli bir gündüz uykusunun temeli bebeğin kendi kendine uyuma becerisinin olup olmadığı ile de yakından ilişkilidir. Eğer bebeğinize bu beceriyi kazandırmak istiyorsanız, bu işe gündüz uykularını iyi aldığı bir günün gecesinde başlamanız daha doğru olacaktır.
Çünkü henüz gece kendi kendine uyuma becerisini geliştirmemiş bir bebeğin gündüz uykuları sırasında kendini rahatlatması çok daha zor olacaktır. Bunun nedeni gece uyku baskısının gündüze oranla daha yoğun olmasıdır.
TUTARLILIK ESASTIR
Tutarlılık ve düzen de iyi bir gündüz uykusunun olmazsa olmazlarındandır. Elbette robotik bir düzenden bahsetmiyorum ama bebeklerimizin her gün yaklaşık olarak aynı saatlerde uyuması biyolojik saatleri için önemlidir ve uykulara katkısı vardır.
Gece uykuları gibi gündüz uykularından önce de uygulayacağınız rahatlatıcı bir rutin ile bebeğinizin uyku zamanı geldiğinin sinyallerini anlamasını sağlayabilirsiniz.
Gündüz uykularının çözümü çoğu kez gece uykularını çözmekten daha uzun zaman alsa da çözümü sabır ve tutarlılıkla mümkündür.
Lütfen pes etmeyin!
BEBEĞİM GÜNDÜZ YETERLİ UYUYOR MU?
Bebeğinizin gündüz yeterli uyku alıp alamadığının sorusunun yanıtı ise sizde saklıdır. Bebeğiniz yorgun ya da huysuz gözüküyor ise gündüz uykularının süresini arttırmanız önemlidir.
Ancak her zaman vurgulamaya çalıştığım gibi her bebek farklı ve özeldir. Eğer yaşına göre daha az gündüz uykusu uyumasına rağmen mutlu ve enerjik bir bebeğe sahipseniz de bebeğinizin bu özelliğine saygı duymanız gerekir.
Bebekler ilk sabah uykusuna öğleden sonraki uykulara göre daha az direnç gösterirler. Bu fırsatı da mutlaka değerlendirmenizi öneririm.
Mutlu ve Deliksiz Uykular Dilerim.