0 oy
735 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (22 puan) tarafından
10 aylik bebeğe tuvalet eğitimi veren varmi bu ayda baslasam öğrenir mi herseyi anliyo uyguluyo bunuda anlar diye düsünüyorum tutamaz ama en azindan söyler

11 Cevaplar

0 oy
(2,520 puan) tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Canim benim kizim cok merakliydi tuvalete gitmeye vs. Ben giderken hep "tuvalete gidiyorum, çiş yapip gelicem vs" seklinde konusuyordum. Kizimin merakindan dolayi klozet aparati aldim, ara ara oturttum onu da. Amacim egitim vermek degildi, sadece egitim zamani geldiginde psikolojik olarak hazir olmasina yardimci olmakti. Nitekim ise de yaradi. Kizim cisini degil ama kakasini anlayip soyleyebiliyordu. 15 ayliktan beri (21aylik simdi) kakasini tuvalete yapiyor, cisini beze. Cisini yaptigini anlamiyordu, yeni yeni anlamaya basladi. Simdi bazen kakasi icin tuvalete oturdugumuzda çiş diyor ve cisini yapiyor (onceden hissediyor yani). Yazi gecirip (memleketlere gitme olayi vs bittikten sonra) tamamen bezden cikarmayi dusunuyorum (2yasinda olacak). Simdiden bunun konusmasini yapiyorum: az daha buyu artik sana bez baglamayacagiz, Ayse de bez baglamiyor, bak anne baba da bez baglamiyor gibi bezsiz olacagini anlamasini istiyorum.

Diger yorumlarda yazilanlar her ne kadar dogru olsa da sen kendi bebegine gore bir yol cizebilirsin. Burda olay illa egitim verdikten sonra tamamen basi bos birakmak degil. Bence 3-4 yasina kadar tuvalet olayinin takibi ebeveynde olmali. Ama sunu da gordum ki 2-3 yasina gelmis bebekler bezden daha zor cikiyor (gorduklerim). Beze yapmak daha kolaylarina geliyor. Bebegine ve kendine guveniyorsan baslayabilirsin bence. Ama tam bir egitim gibi degil de on hazirlik maksatiyla olabilir.
(22 puan) tarafından
Aynen on hazirlik olsun kakasini belli ediyor yaparken bez rahat geliyor 2 3 yil gecince alisiyorlar tabi bizde en iyi bez bulma cabasindayiz hep buda bebegin isine geliyo
-Reklam-
+2 oy
(4,590 puan) tarafından
Kesinlikle çok erken. Tuvalet eğitimini aceleye getirirseniz ileride psikolojik olarak sıkıntı olur zamanı gelince zaten olacaknher şey acele etmeyin. Bebek ne kadar zeki olursa olsun şuan çok erken 
(974 puan) tarafından
Ne gibi psikolajik sorun olabilir
(4,590 puan) tarafından
Yeterince hazır olmayan bir çocuğa bu eğitimin verilmeye çalışılması, anne-baba için zaman ve enerji kaybına, çocuğun da başarısızlık ve yetersizlik duygusu yaşamasına neden olur.
Erken verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi, çocuğun kendi bağırsak hareketlerini gizlemeyi öğrenmesine ve bu nedenle de kabızlık problemine neden olabilir.
Anne-baba, henüz hazır olmayan çocuğuna bu eğitimi vermeye çalışıp başarısızlık yaşadığında, çocuğa kızgınlık duyabilir. Bu da çocukla iletişimlerinin bozulmasıyla şiddete yönelme gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Çok erken dönemde tuvalet kontrolüne zorlanan çocukların, ileriki dönemlerinde yaşadıkları tuvalet kaygılarının alt ıslatma şeklinde görülebileceği biliniyor. Zorlayıcı yaklaşım her tür eğitimde olduğu gibi tuvalet eğitiminde de istenmeyen ve çözümü zor psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
(4,590 puan) tarafından
Uzman padagog Belgin Temurun bir yazısından alıntıdır
(974 puan) tarafından
Teşekkür ederim
(4,590 puan) tarafından
Rica ederim ne demek
(22 puan) tarafından
Zorlama yok kizginlik acele yok oda bezden kurtulmak istiyor bezini cekistiriyo sürekli
0 oy
(974 puan) tarafından
Gecen bi video gordum canim yabanci bi kadin dogdugunda ogretmis. Hayretle dinledim onu. Mantikli da dedikleri. Bebegin herseyi anlarken öğrete bilirsen öğret. Bende yurumete baslayinca birlikte tuvalete giderek ogretmeyi dusunuyorum. Şimdilik sadece ben cise gidiyorum cis cis diyorum belmi kulak asinaligi olur diye.
(22 puan) tarafından
Aynen yeni yeni yürumeyede basladi zaten bende o videodan esinlendim kadin mantikli konusuyo
0 oy
(1,553 puan) tarafından
Hayır çok erken, oğlum 18 aylık, geçen deneme yaptım, lazımlığa oturuttum, çıplak bir şekilde, hiç istemedi, kalktı hemen. 22 aydan sonra daha sağlıklı. 
0 oy
(1,553 puan) tarafından

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminde Doğru Yaklaşımlar

 

Tuvalet eğitiminin vaktinde ve uygun bir yaklaşımla verilmesi son derece önemlidir. Enuresis olarak bilinen alt ıslatma problemlerinde yanlış zamanlama ve uygun olmayan eğitim yaklaşımı da olumsuz etkenler arasında yer almaktadır.

 

Yanlış zamanlama ve gösterilen olumsuz tepkiler çocuğun ilerideki psikolojisini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Yaz ayları çocuklara tuvalet eğitimi vermek için en ideal mevsimlerden biridir. Hem çocuk daha ince giyinir hem de temizlik daha kolay yapılabilir. Havalar sıcak olduğu için de çocuğun üşümesi-üşütmesi söz konusu olmaz. Çocuğunuzun her türlü eğitiminde olduğu gibi tuvalet eğitiminde de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Bunların en başında da zamanlama geliyor.

Zamanlamayla beraber dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da gösterdiğiniz yaklaşımdır. Çocuğa tuvalet eğitimi verirken gerek sözlerinize gerekse davranışlarınıza özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, tuvalet eğitimini geciktireceğiniz gibi, çocuğunuzda bazı psikolojik problemlerin oluşmasına da neden olabilirsiniz. Her çocuğun bu yeni duruma geçerken vereceği tepkiler farklı olabilir. Bu nedenle son derece sakin ve aceleci olmayan bir yaklaşım gerekir. Göstereceğiniz sabır ve hoşgörü çocuğunuzun ruhsal sağlığını etkilemeden sağlam bir tuvalet eğitimi vermenizi sağlayacaktır.

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Yaşı

Tuvalet eğitimi belirli bir fiziksel ve ruhsal olgunluk gerektirir. Çocuğun bezden kurtulabilmesi için öncelikle tuvaletini tutabilecek kas (mesane) kontrolüne sahip olması, daha sonra da tuvaletini altına yapma yerine tuvalete yapmanın anlamını fark edebilecek psikolojik olgunluğa erişmesi gerekir.

Fiziksel olgunluk, hem iç kasların kontrol edilmesi yeteneğini hem de merkezi sinir sisteminin olgunlaşmasını gerektirir. Bu da genellikle 2 yaşından önce gerçekleşemez.

Psikolojik olgunlaşma tuvalet eğitiminde en az fiziksel olgunluk kadar önemlidir. Çocuğun bedenini tam olarak tanıması, benlik algısını geliştirmesi, çevre ile etkileşimini tam olarak fark etmesi 2-3 yaş civarında gerçekleşir. Büyüme, anneden bağımsızlaşma, dış dünya ile daha fazla iletişim içinde olma, kendi kendine ihtiyaçlarını karşılama, gelişme ve bir yetenek kazanmış olma arzusu bu dönemde belirginleşir. Bu nedenle bu dönemde verilecek tuvalet eğitimine çocuk daha istekli olacaktır.

 

Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanır?

Bebeklik döneminden itibaren bebeğin altı kirlendiğinde, onu kirli bekletmemek, hızlı bir şekilde altını temizlemek, tuvalet eğitiminin en önemli ilk adımıdır. Çünkü altının temiz kalmasına alışan çocukların bezden kurtulmaya daha hevesli olduklarını görüyoruz.

*Bezi çıkarma planlarına başlamadan önce çocuğun bu eğitime hazır olduğundan emin olmalısınız. Çocuğunuz, sözel olarak ya da davranışlarıyla tuvaletinin geldiğini belli edebiliyorsa, altının ıslak olmasından rahatsız olduğunu ifade ediyorsa, 2-3 saat gibi bir süre altını ıslatmamayı, 2-3 saatlik uykusundan kuru uyanabilmeyi başarıyorsa, altı ıslandığında ya da kirlendiğinde utanıyor ve bunu belli ediyorsa büyük bir olasılıkla tuvalet eğitimi almaya hazır demektir.

Bu aşamada ailedeki diğer kişilerin tuvaleti kullandığını çocuğa göstermek, tuvaletin fonksiyonunu anlatabilmek önemlidir. Başından beri çiş-kaka-bez ilişkisini bilen çocuğun başlangıçta bu bağlantıyı kurması zor olabilir. Bunun için de bir süreye ihtiyaç duyar.

Henüz bezin çıkarılmadığı, ama çıkarılmaya karar verildiği aşamada bez çıkarma eyleminin tuvalette yapılması işe yarayabilir. Örneğin kakasının geldiğini belli ettiğinde, bezi poposundayken bezle birlikte klozete oturtmak ve altını, klozetin musluğuyla temizlemek iyi bir başlangıç olabilir. Aynı şekilde çişi geldiğinde de bunu bezi bağlıyken klozet üstünde yaptırmak geçiş süreci için işe yarayabilir. Bu aşamada sonraki rahatlık için oturaklar yerine ek aparatlarla klozetlerin kullanılması çocuğun her ortamda rahat edebilmesi için önemlidir. Böylece aparatı götürebildiğiniz her yerde çocuğunuz rahatça tuvaletleri kullanabilir hale gelecektir. Oturağa alışan çocuklar ise bazen klozete geçiş yapmakta da zorlanabilirler. Bu da ikinci kez tuvalet eğitimi gibi bir zorluk yaratabilir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne zaman Bitirilmelidir?

Özellikle 2 yaşından önce verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi bazı sakıncalar doğurabilir.

  • Yeterince hazır olmayan bir çocuğa bu eğitimin verilmeye çalışılması, anne-baba için zaman ve enerji kaybına, çocuğun da başarısızlık ve yetersizlik duygusu yaşamasına neden olur.
  • Erken verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi, çocuğun kendi bağırsak hareketlerini gizlemeyi öğrenmesine ve bu nedenle de kabızlık problemine neden olabilir.
  • Anne-baba, henüz hazır olmayan çocuğuna bu eğitimi vermeye çalışıp başarısızlık yaşadığında, çocuğa kızgınlık duyabilir. Bu da çocukla iletişimlerinin bozulmasıyla şiddete yönelme gibi sonuçlar ortaya çıkarabilir.
  • Çok erken dönemde tuvalet kontrolüne zorlanan çocukların, ileriki dönemlerinde yaşadıkları tuvalet kaygılarının alt ıslatma şeklinde görülebileceği biliniyor. Zorlayıcı yaklaşım her tür eğitimde olduğu gibi tuvalet eğitiminde de istenmeyen ve çözümü zor psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
ALTINDIR 
0 oy
(765 puan) tarafından
Tuvalet eğitimi ile ilgili buradan detaylı okuyabilirsin canım ama 1.5 yaşından önce önermiyorum çocuklar kas kontrolünü 1.5 3 yaşlar arasında kazanmaya başlarlar en erken 1.5 yaş olmalı 

https://www.instagram.com/p/CKOXTnZDXfL/?igshid=4bavuhiyz5mb

https://www.instagram.com/p/CKObUHYjOG5/?igshid=1l625h12h7lq5

https://www.instagram.com/p/CKOhIm8DdlC/?igshid=rs79gyq2z6ly
0 oy
(607 puan) tarafından
Kesinlikle çok erken anliyoda nasıl soylicek  nasıl tutucak 18aylikti. İlk oğlumda o bile erkenmiş şöyleki ikinci oğlum 22 aylıktı çok kolay ve rahat oldu alışması erken başladığım oğlum ilk başta bı hefes etti lazimliha filan sonra çok sıkıldı oyuna daliyodu çok kacirmalari oldu yani çok erken bence
0 oy
(3,758 puan) tarafından
Tuvalet eğitimi olmaz. Tuvalet iletişimi olur bu ayda ancak. Araştırın internetten. Biz yeğenime bu şekilde öğrettik. Ben de ablam da bu şekilde öğrenmişiz. Kakası geldiğinde belirti veriyorsa, sıkınıyorsa oturtun lazımlığa. Uykudan uyanınca tutun. Ama kesinlikle ısrarcı olmayın. Tuvalet eğitimi çocuğun psikolojik gelişiminde çok önemli yer tutuyor.
(22 puan) tarafından
Bende boyle düsünüyorm
0 oy
(835 puan) tarafından
10 aylik bebeğin tuvaletini tutmasına yarayacak kasları henüz oluşmadığı için o bile anlamıyordur cisi geldiğinde bir anda yapiveriyor. Çok küçük. Ben uzun süre kabızlık problemi çektim o yüzden o dönem yapmaya çalıştığını görünce klozete tutuyordum oraya yaptırıyorum. Şimdi bile bazen büyük çişini tuvalete yapıyor. Ama çişini beze yapıyor tabi ki. 14 aylik. Evet benim kızımda her şeyi anlıyor ama çok şey bekliyorsunuz bebeginizden 
0 oy
(3,039 puan) tarafından
Henüz erken canım çiş ve kaka tutma kasları 18. Ayda oluşmaya başlıyor öncesinde bebeği zorlayıp korkutabilir buda tuvaletini yapmayıp geciktirme sine neden olur kabızlık başlar psikolojik olarak da etkilenebilir ama iletişim kurabilirsin  biraz daha büyüyünce bezini çıkaracaz bizim gibi sende tuvalete yapacaksın o zaman daha rahat hissedeceksin gibi konuşmalarla zemin hazirlayabilirsin küçük bı lazimlik alıp oyun şeklinde tanımasına yardımcı olabilirsin
0 oy
(2,175 puan) tarafından
Kusura bakmayın ama bende erken olduğunu düşünüyorum. Bebeğiniz çok akıllı çok zeki olabilir hatta psikolojik olarak hazır bile olabilir. Ama fizyolojik olarak bağırsak kaslarının gelişimi henüz yeterli değil. Tutma ve bırakma olayını gerçekleştirecek olan kas gelişimi 18.aydan itibaren gelişiyor. Bu da sizin beklentilerinize karşılık onun yetersizlik hissetmesine neden olabilir. Bu çok hassas bir konu. En erken 18.ayda başlamalısınız bana göre. 

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 66 göst.
0 oy
8 cevap 237 göst.
0 oy
6 cevap 182 göst.
0 oy
1 cevap 95 göst.
...