Gerileme nedir ve nasıl düzelir?
Bu size tanıdık gelebilir; gece ve gündüz uykuları düzene girmiş ve geceleri uzun uyuyan 4 aylık bebeğiniz, aniden uyumayan ve huysuzlanan bir bebeğe dönüşmüştür. Emzirmeler arası uzun uyumalar gitmiştir. Uyku düzeni değişmektedir. Şimdi bebeğiniz telaşlı ve bitkin durumdadır. Uykuya dalamaz. Neler oluyor? Kulak enfeksiyonu? Diş çıkarma? Ani bir kişilik değişimi mi?
Bunların hiçbiri değil; olan şu aslında “4 aylık bebeklerde uyku gerilemesi”.
Bebeğin uyku düzeni sürekli değişir.
Bu gerileme; bebeğin uyku alışkanlıklarında sürekli değişim yaşanmasına işaret eder. Bebeğiniz 4 aylık olmadan önce çok güzel uyuyordu. Bebek gibi.. Bununla ne demek istiyoruz? Bebekler yetişkinler gibi bazen hafif bazen derin uyku uyumazlar; genelde uykuları hep derindir. Bu sebeple yeni doğanlar ve çok küçük bebekler her yerde ve her koşulda uyuyakalabilirler.
4 aylık olduktan sonra, bebeğinizin beyni olgunlaşır, uyku alışkanlıkları değişir. Sizinki gibi bazen derin bazen hafif uyku uyumaya başlar. Bu şekilde olaya bakarsanız, 4 aylıkken uyku gerilemesi durumu çok normaldir ve sağlıklı bir gelişimin parçasıdır; tıpkı yürümeye konuşmaya başlamak gibi.. Dolayısıyla eğer bebeğiniz 4 aylık uyku gerilemesi sürecine girdiyse tebrik ederiz – artık büyümüş ve gelişimi gayet iyi demektir!
Ama ayrıca, eğer bebeğiniz bu süreçten geçiyorsa, siz de bir tebriği hakediyorsunuz; çünkü bu süreçte geceleri uykuları daha fazla bölünecek, ve gündüz uykuları daha kısa olabilecektir. Her uyandığında tekrar uykuya dalmak için sizin yardımınıza ihtiyacı olacaktır.