Süt pompasıyla sağdığınız taze sütün şekerimsi bir kokusu olmalıdır. Oda sıcaklığında, bu sütü bozulmadan 4 ila 8 saat arasında korumak mümkündür. Süt soğuyup bekledikçe, yağ tabakası üste çıkarken, su dibe çöker. Bu görüntüye şahit olduğunuzda üzülmeyin, çünkü sütünüz bozulmamış, sadece ayrışmıştır. Sütü çalkalayarak eski homojen haline getirebilirsiniz.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır. Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir.
Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz. Bu koku sütün bozulduğu anlamına gelmez. Ancak bebeğiniz değişen kokudan ötürü bu sütü içme konusunda tereddüt yaşayabilir.
Sütün bozulmasını engellemek mi istiyorsunuz?
Saklamak istediğiniz sütünüzü doğru muhafaza etmek için bir kaç ip ucu oldukça işinize yarayabilir. Eğer sağdığınız anne sütünü kısa süreli olarak buzdolabında muhafaza edecekseniz, sütü buzdolabının arka kısmında saklamalısınız. Böylece sütünüzü, buzdolabı kapısının açılıp kapanmasıyla oluşan sıcaklık değişikliklerinden koruyabilir ve daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise süt saklama poşeti ile dolapta yer alan diğer yiyeceklerin bulunduğu saklama kaplarının ağızlarını sıkı sıkıya kapatmak olacaktır. Bu sayede, süte başka kokuların sinmesinin önüne geçebilirsiniz. Son olarak, buzdolabı içinde bulunduracağınız kabartma tozu diğer kokuların emilmesini sağlayacaktır.