Kulaktan veya koltuk altından ölçüldüğünde 38 derecenin üzerine ateş denilir. 38 derecenin altı sadece vücut sıcaklığının artışı olarak kabul edilir ve takip edilir.
Ateş, vücudun enfeksiyon, iltihabi reaksiyon veya diş çıkarma gibi durumlara karşı verdiği savaşın bir belirtisidir. Belli bir seviyeye kadar ateşin varlığına müsaade ederek vücudun verdiği savaşı zayıflatmak istemeyiz.
Bu nedenle vücut sıcaklığı 37-38 derece arasındayken telaşlanmadan aşağıdaki düzende davranmanızı öneririm:
İçebildiği kadar su içmesi sağlanmalı, ancak bunlar dışında beslenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
Evinizin sıcaklığı 21-22 derece olmalı ve sık sık havalandırılmalıdır.
Kıyafetleri ince ve tek kat olmalıdır.
En az 10 dakika boyunca ılık duş (su sıcaklığı 32-33 derece) yaptırılmalıdır.
Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkınca yukarıdaki uygulamalara devam ederken yine telaşlanmadan aşağıdakileri yapmanız gerekir:
Aç veya tok calpol verilir (çocuğun kilosunun yarısına denk gelen mL düzeyinde; örneğin 6 kiloysa 3 mL).
Gerektiğinde 4-6 saatte bir uygun dozda calpol verilebilir.
Calpol verilmesinden 2 saat geçmesine rağmen ateş 38,5 derece üzerindeyse tok karnına dolven veya pedifen verilmelidir (çocuğun kilosunun yarısına denk gelen mL düzeyinde; örneğin 6 kiloysa 3 mL).
Gerektiğinde 6-8 saatte bir tok karnına uygun dozda dolven veya pedifen verilebilir.
Ağızdan bu ilaçlar verilemez veya bu ilaçlara rağmen ateşi hızla 39,5 derecenin üzerine çıkarsa popodan bir adet paranox S fitil (çocuğunuzun vücut ağırlığı 5 kg ve altındaysa yarım, 5 kg üzerindeyse tam fitil) verilmelidir.
Gerektiğinde 8-12 saatte bir popodan bir adet paranox S fitil verilebilir.
Ağızdan verilen ilaçların (calpol, parol, dolven, pedifen, vb) en erken 1 saatte, popodan kullanılan fitillerin (paranox, vb) en erken yarım saatte etkilerinin başlayacağı unutulmamalı ve bu süreçte zaman kazanmak için yukarıda anlattığım ilaç dışı uygulamalara devam edilmelidir.
Ateşin derecesi ile ateşli havale gelişme riski arasında direk ilişki olmadığı bilinmelidir. Ateşli havale gelişme riski temel olarak genetik yatkınlığa bağlıdır. Yani genetik durumla ilişkili olarak birçok çocuk 40 derece ateşte havale geçirmezken, bazı çocuklar 38 derece ateşte havale geçirebilir. Ayrıca ateşli havalelerin tamamına yakını kısa sürelidir ve çocuğa hiçbir zarar vermeden geçer. Bu bilgiler unutulmadan ve telaşlanmadan ateşe müdahale edilmelidir.
Yukarıdaki uygulamalara rağmen 39,5 derece üzerinde seyreden ve düşürülemeyen ateş, çocukta bilinç bozukluğu, devamlı kusma, nefesini kesecek kadar öksürük veya ateşli havale varsa vakit geçirmeden çocuk acile başvurulmalıdır.