Kendi beslenmenize dikkat ediyor musunuz? Gaz yapan şeyler yerseniz gazı olur, kabızlık yapan sey yerseniz kabız olur.
En çok ne gaz yapar? Nohut, mercimek gibi şeyler, bulgur gibi şeyler, unlu şeyler, şekerli şeyler, süt ürünleri, meyveler... Bunlardan az yemeli. Örneğin meyveyi günde birden fazla yememeli gaz dönemi bitene kadar.
Abur cubur, paket gıda, sucuk salam zaten hiç olmamalı menüde. Süt urunlerinden sadece ev yoğurdu ve ev peyniri yenebilir. Yoğurt yemeniz bebeginiz için çok faydalı olacak. Çok baharatlı yiyecekler de dokunur.
Bol bol su içmelisiniz.
Her sütten sonra muhakkak gazını çıkarın. Kucağınıza alınca sırtını düz tutarsanız daha kolay çıkar. Gerekirse 15-20 dk sırtına masaj yapın ama çıkana kadar yapın. Yürürken sırtını okşamak pışpışlamak daha fayda ediyor.
Emzirmeden en az 30 dk önce veya sonra (ki sütü kusmasin) karın üstü tutun onu gözlerinizi ondan ayırmadan. Elleriniz ile ayak tabanları dan tutup ilerlemesine yardım ederseniz daha kolay gaz çıkarır.
Karın masajı ve bacak egzersizlerini de emzirmeden en az 30 dk önce ya da sonra yapın ki hazmedebilsin.
Bebeğinizin duygusal anlamda rahatlamış olması çok önemli. Her emzirmede göz teması kurarak ona güzel seyler anlatın. Onu sevdiginizi ona nasıl güzel bakacaginizi. Çok işe yarıyor hem de anne bebek bağını kuvvetlendirir.
Gaz damlası sürekli kullanımı kendi kendine gaz çıkarma becerisine zarar verir. Dışkılama için yapılan müdahaleler de öyle. Çok gerekmedikce ve nadir olmadıkça vermemeli.
Her fırsatta sırtını oksayin sarılın pışpış yapın ; gevsedikce iyi hissettikce oksitosin salgiladinxachersey yoluna girecek.
Kucağa alışmasından korkmayın ; işin normali doğalı kucakta olmasi.