ipucu: Önce sağlam bir altyapı kurun.
Altyapıdan kastettiğimiz 3 temel konu var:
Verim ve güvenli uyku ortamı
Verimli uyku öncesi rutinleri
Ayına uygun verimli uyku ve beslenme saatleri
DÖRDÜNCÜ ve BEŞİNCİ AYLAR
Bebeğiniz artık yatakta dönmeye başlar, başını kaldırır kol ve bacaklarını kontrollü hareket ettirebilir. Fiziksel becerileri hızla artar. Uyanıklık süreleri 2-2,5 saate çıkar ve gündüz uyku sayısı 3’e düşer.
Toplam uyku => 14-15 saat
Gündüz uykusu => 3-4 saat
Gece uykusu => 10-11 saat
Bu Ayda Neler Yapılabilir ?
-
Aydan itibaren kundaklamayı bırakabilirsiniz.
Beyaz gürültü yerini ninni alabilir.
Uykuya, herhangi bir uyku ilişkilendirmesi (emerek uyumak, ayakta sallanmak, kucakta uyumak vb) olmadan geçen bebekler, gece iki kere beslenme ile kesintisiz 10-11 saat uyuyabilir. Hatta bazı bebekler tek beslenmeye bile geçebilir. Bu duruma doktorunuzla görüşerek karar verebilirsiniz.
Uyku ipuçlarını iyi gözlemleyerek bebeğinizin akşam uykusunu 18-20.00 aralığında tutmaya gayret gösterin. Aşırı yorgunluk bebeğin uyku kalitesini düşürür ve sık kalkışlara sebep olur.
Bebeğinizin gündüz ve gece uykularından her uyanışında hemen müdahale etmeyin. Bir süre bekleyin. Geri dönmesine fırsat tanıyın.
Uyku rutinine devam edin. Bu aylarda çok faydalı olduğunu göreceksiniz. Gündüz rutininiz daha kısa, akşam rutininiz daha uzun olabilir.
Beslenmeyi yatmaya hazırlanırken değil ayakta ve uyanık olduğu bir zamanda yapın. Böylece uyku-beslenme arasında kuracağı bağı zayıflatır, bunlar olmadan da uykuya dalabilirim mesajını vermiş olursunuz.
Uykuyla bağdaştırabilmesi ve kendini yatağında yalnız hissetmemesi için bir uyku arkadaşı edinebilirsiniz. Bazı bebekler annesinin kokusunu almış tülbentleri tutmayı da tercih eder. Ancak bunu sadece uyku zamanlarında kullanın. Oyuncak görevi görmesin.
Bu zamana kadar tavsiyeleri denediniz ancak yine de bir düzen oturtamadıysanız; gündüz uykuları 30dk geçmiyorsa geceleri 2 saatte bir uyanıyorsanız, 4,5 aydan sonra uyku eğitimi almayı düşünebilirsiniz.