0 oy
595 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (34 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Herkese merhaba. Bebeğim 10 aylık doğdu doğalı kabızlık çekiyoruz hergun yaptığını hiç hatırlamam. Dört beş güne anca yapıyor ya da yapmıyor. Zeytinyaği iciriyorum genede dört günü buluyor katı gıda da veremiyorum corbayla besliyorum gene aynı. Üç doktora götürdüm normal dediler bağırsaklarında sorun olabilir mi dedim hayır dendi. Napmaliyim akıl verin kizlar cocugumun poposunda çatlak oluştu krem zeytinyağı süruyorum ama ağlaya ağlaya yapıyor.

6 Cevaplar

+1 oy
(128 puan) tarafından
Canim kaç aylik
(128 puan) tarafından
Benim kiz kardeşimin ogluda 10 aylik oda ayni tek çözümü incir haşlayıp yediriyor cok iyi geliyor
(34 puan) tarafından
Bide onu deniyim canım çok sagol. İnşallah yer .
(128 puan) tarafından
Ins iyi gelir cnm onun durumda senin gibi cok iyi geldi
-Reklam-
+1 oy
(427 puan) tarafından
Kayisiyi pure seklinde ya da meyvesuyu yapip yermeyi denedin mi canim, kuru erik hosafida iyi geliyomus diye duydum
(34 puan) tarafından
Yok onu denemedim canım şurup falan denedik ama onu denemedim.
(427 puan) tarafından
Yani kayisi sonucta buyukler icin bile tavsiye ediliyor , benim kizim 4 ay 9 gunluk nerdeyse dogdugundan beri kabizlik problemi var alerji kaynakli ne yaptiysa. İse yaramadi 5.ayi bekliyorum bende pure ya da meyve suyu icin, o yuzden baya arastirma yapmistim bizde zeyitnyag falan etki etmemisti cunku
(34 puan) tarafından
Deniycem hemen canım çok sagol
+1 oy
(3,306 puan) tarafından
Canım arada benim kızım da kabız oluyor muz yiyince hemen kayısı püresi veriyorum yapiyor
(34 puan) tarafından
Nasıl yapıyorsun kuzum kurumusu haşlıyor musun
(3,306 puan) tarafından
Canım kayısı kurusu nu buharda pisiriyorum sonra eziyorum ya yulaf unlu muhallebi ya tam buğday unlu ya da yoğurtla karistirip veriyorum bazende başka bir meyveyle karıştırıp veriyorum
+1 oy
(107 puan) tarafından
Kefir içir annesi emiyorsada sen iç mucizeyi gör
(34 puan) tarafından
Deneyeyim hemen inşallah iyi gelir bende içeyim emiyor çok sağolun
+1 oy
(4,539 puan) tarafından

Bebekler Neden Kabız Olur?

Bebeğin kabız olmasının birden fazla nedeni olabilir. Bunları, şöyle listeleyebiliriz:

  • Anne sütü yerine mama ile beslenme: Anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık olma ihtimali daha azdır. Çünkü anne sütünün sindirimi daha kolaydır. Anne sütü motilin denen hormonu içerir. Bu hormon, bebeklerin bağırsak hareketlerini artırarak, daha sık kaka yapmasını sağlar ve bu sayede anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık daha az gerçekleşir. Bu nedenle bebeğinizin yanında olamadığınızda da göğüs pompası kullanarak sütünü sağın. Sağılan sütü, anne sütü saklama şişeleri ya da süt saklama poşetleri içerisinde uygun koşullarda saklayın. 
  • Katı gıdaya geçiş evresi: Bebekler katı besinlerle tanışmaya başladığı sırada, bağırsakları bu besinleri sindirmeye hemen başlayamayacağı için daha sık kabız olurlar. Bu dönemde bebeklerin kaka yapma sıklığında ve kakasının sertliğinde değişiklikler oluşabilir ve zamanla geçer.
  • Liften fakir beslenme: Ek gıdaya geçerken bebeklerin beslenmelerinin bol su ve yüksek lifli gıdalar içermesi, bebeklerde kabızlık görülme riskini azaltır. Örneğin; püre veya ezilmiş elma, havuç, kayısı, frambuaz, çilek gibi..
  • Az su içmesi: Bebeklerde kabızlık oluşmaması için diğer bir yol ise onlara bol su verilmesi ve onların sulu gıdalarla beslenmesi. Bebeklere verilen 30-60 ml kaynatılmış ve soğutulmuş su, onların dışkılamasına yardım edecektir. Bebeklerin bol sıvı tüketmesi, kakalarının yumuşak olmasını ve kolay çıkmasını sağlarken, sıvı kaybı ise sert, kuru ve zor çıkan kakaya sebep olur.

  Bebeğiniz kabız olduysa neler yapmalısınız? 

Bebeklerde kabızlık görülmesi halinde neler yapılabilir:

  • Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapın. Böylece kakalarının da bağırsakları boyunca hareket etmesine yardımcı olun.
  • Göbek deliğinden başlayarak karnın dışına doğru, saat yönünde ve tersi yöne, karnına bebek masajı yapın. Bebeğin bu durumdan rahatsız olduğunu anlarsanız durun ve daha sonra tekrar deneyin.
  • Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir.
  • Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.

Bebeğinizin kabız olduğunu düşünüyorsanız, konuyla ilgili doktorunuza danışabilirsiniz. Bebeklerde kabızlık, gıda alerjisi veya gıda zehirlenmesi gibi hastalıkların işareti de olabilir. Daha ciddi durumlarda ise metabolizma bozukluğunun veya doğuştan gelen bir hastalığın belirtisi olarak da kendini gösterebilir. Bu nedenle bebeklerde kabızlık ciddiye alınmalı ve durum devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

(34 puan) tarafından
Acaba doğuştan gelen bişey mi ki ya doktor da onemsemedi kafayı yiycem. Çok sağol canım
Hepsini denedim yapamiyo
(4,539 puan) tarafından
Rica ederim canım sen yine de göster değişik doktorlara
+1 oy
(2,520 puan) tarafından
Canim kakasi kati olunca kuru kayisi ve inciri minik minik dograyip hasliyorum. Yogurtla karistirip verince cok ise yariyor. Inciri yeni kesfettim. Armut vs'den cok daha iyi geldi bize. 
(34 puan) tarafından
Hemen yarın alıp deniycem çok sağol canım
(2,520 puan) tarafından
İnşallah faydasini görürsünüz canim.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 313 göst.
19 Ağustos 2023 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Burcunuz (3 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 408 göst.
11 Temmuz 2022 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Germiyann (184 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 242 göst.
23 Haziran 2022 12-24 ay arası bebekler kategorisinde Neşe seyhan (57 puan) tarafından soruldu
...