0 oy
1,098 göst.
Doğum Sonrası Anne kategorisinde (40 puan) tarafından

Anne ile Yatan Bebekler Daha Huzurlu Oluyor 

 

Annenin yeni doğan bebeği ile uyuması tarihin her döneminde ve her kültürde var olmasına

rağmen, modern psikolojinin gelişimi ile birlikte bunun sakıncalı olabileceği tezi ileri sürüldü.


Buna göre anne ile çocuğun birbirine bağlanmasının çocuğa “bağımlılık kazandıracağı” ve “ayrılmanın zor olacağı” öngörülüyordu.


Bu yüzden anneyi ‘iş gücü’ olarak gören sanayi toplumlarında anne ile bebeğin ayrı yatmasıyla ilgili bilgiler bilimsel temelleri araştırılmadan hızla yaygınlaştı.


Annenin daha çabuk iş hayatına dönebilmesini sağlayan bu görüş, bağlanmadan ayrılmayı öngörüyordu.


Bebekle tensel temas, yakın iletişim, altı aydan fazla emzirme bağlanmayı artıracağı için sakıncalı görülüyordu.

 Anneyle yakın temasın bağımlılık ilişkisi oluşturacağına dair düşüncelere bir de Amerika’da anne yatağında ölen bebeklerle ilgili yapılan açıklamalar eklenince, birçok anne bebeği ile yatmaktan kaçınır oldu.


Bir de “Davranışçı Ekol” veya “Freud Psikolojisi” görüşleri çerçevesinde şekillenen düşüncelere dayanılarak; erkek bebeğin anne ile yatmasının onun kimlik gelişimine engel olabileceği iddia edildi.


Hâlbuki yeni doğan bir bebeğin anneden ayrı tutulmasının hem anne hem de bebek fıtratına

aykırı olduğu, annelerle yapılan röportajlarda da açıkça görülüyordu.


Bununla birlikte bebeklerin hastalık dönemlerinde veya travmatik olaylarda anne ile yatma isteği düşünülürse masum bir bebeğin anne yanında yatmasının onun kimlik gelişimine engel olacağı iddiasının insan fıtratıyla çeliştiği görülür.


Ayrıca bebeklerinden ayrı yatan annelerin birçoğu bebeklerini özlediklerini, onların ayrı odada yatmasından kaygı duyduklarını gizlemiyorlar.


Bebeğinden ayrı yatan annelerin pek çoğu gece farklı zamanlarda kalkıp bebeklerinin nefes alış verişlerini kontrol etme ihtiyacı duyduklarını ifade ediyorlar.


Anne ile bebeğin “bağlanmadan ayrılması”nı öngören bu tezin “anne-çocuk uyku davranışları” konusunda yapılan bilimsel çalışmalarla da geçerliliği olmadığı ortaya çıktı aslında.


Yapılan araştırmalar, annelerin bebekleriyle yatma konusundaki fıtri yönelişlerinin yanlış bir

davranış olmadığını da ortaya çıkardı.


Mesela; Notre Dame Üniversitesi Anne-Bebek Uyku Davranışları Laboratuvarı’nda yapılan

çalışmalar çocuğun anneyle yatmasının hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan çocuğa fayda sağladığını, bu yakınlığa annenin de ihtiyacının olduğunu gösterdi.


İsviçre’de yapılan iki ayrı araştırmada ise bebeği ile birlikte uyuyan annelerin oksitosin (emzirme esnasında salgılanan hormon) düzeylerinde artış gözlemlendi.


Bu da rahmin kasılıp eski hâlini almasına ve gelen süt miktarının artmasına neden oluyordu.


Bebeğinden ayrı uyuyan annelerde sütten kesilmelere rastlanırken bebeğiyle uyuyan annelerde anne sütü artıyordu.


Anne göğsünde yatan bebeklerin, annenin kalp ritminden aldığı tesirle daha düzenli nefes aldığı, oksijeni daha verimli kullandığı da elde edilen sonuçlar arasındaydı.


Özetle; günümüz çocuklarının en temel probleminin “anne çocuk bağlanması” ve buna bağlı ‘güven duygusu yetersizliği’ olduğu düşünülürse, bu araştırma sonuçları daha da önem kazanır.


Bebeklerin fıtri emme sürecinde (iki yıl) anne yatağında yatması bağımlılık değil güven duygusu oluşturur.


Pedagog Adem Güneş

8 Cevaplar

+2 oy
(1,089 puan) tarafından
Oğlum 22 aylık olmak üzere halâ birlikte uyuyoruz ve dışarıdan çokça farkedilir derecede mutlu , huzurlu bir bebek oldu hep:) bana da çok düşkün o mutlu ben mutlu :) bazı sözde eğitmenler pedagoglar asla yanınızda yatırmayın diyor halbuki bazı şeyleri insan yaşayarak deneyimlemeli , her kural her çocukta tutmayabiliyor . Çok keskin kurallı olmamak lazım yok uyku eğitimi şu eğitimi bu eğitimi :) cocuklarimiz mutlu huzurlu olsun gerisi içgüdüsel zaten:)
(40 puan) tarafından
Evet ,çok haklısınız,ne güzel söylediniz ...
-Reklam-
+2 oy
(221 puan) tarafından
Böyle şeyleri anne yaşayarak deneyimleyebilir ilk oğlumla hep birlikte uyuduk bana bağımlı tek başına asla uyuyamıyan daha 6 aylıkken babanneye bıraktım bir saatliğine ortalığı birbirine katıp ağlamıştı cok iyi hatırlıyorum özgüvenş düşük bir cocuk olarak büyüdü şuan 7 yaşında asla tek başına uyuyamıyo şimdi 6 aylık oğlum var tek başına odasında uyuyo benden gayet bağımsız beslenmesini yapıyorum altını değiştiriyorum uyuyo he o bana düşkün değilmi tabiki düşkün ama BAĞIMLI değil bence uykuda her cocuk yerini öğrenmeli erken yaşta yoksa ileride cocugu yanından ayırmak cok zor
(1,020 puan) tarafından
arkadaşlarımın bi kaçıbebeğiyle uyuyor gerçekten de o bebekler daha sakin. uyumayanlar benim gibi mesela daha hırçın. belki doğrudur ama birlikte uyumadım üstüne eğilirim birşey olur diye korkudan. sen böyle yazınca +++++
(40 puan) tarafından
Anneyle 2 yıl güvenli bağ ile beraber yatmışsa çocuk, yanından ayırma dönemi de çok kolay gerçekleşiyor, ama zayıfsa bu çok zor oluyor anneye yapışıyor, yeterli güveni alamamıştır çünkü.  2.seneden sonra memeden kesme dönemi var sonra tuvalet eğitimi eper hazırsA, sonra yanından ayırma(aynı odada ama ayrı yatakta)En sonda odadan ayırma, 3 - 3,5 yaşında oluyor genelde bu aşamalar, herşeyin vakti zamannı var, bu dönemde "ben merkezci dönem olduğu için daha da kolaylaşıyor ayrı odaya çıkma, annenin de ihtiyacı var buna bebeğiyle yatmanın verdiği huzur... Zaten ilerki dönemlerde git bu yatak benim demeye başlicağı için yumoş yumoş bağımızı kuvvetlendirmek gerek...ilerde sözümüz bile tesir etmez , güvenli bağlanma gerçekten çok önemli, bununla ilgili kitabı var adem beyin isterseniz bi göz atın derim ... çok Sevgiler ...
(40 puan) tarafından
Bende çok korkuyordum ezerim filan diye bu yüzden anne yanı beşiği aldık, beşiğin bi tarafı yok, ama kullanamadım çünkü boşuna korkmuşum kucuk kucuğa yatıyoruz ama hiç öyle bişey olmuyor iç güdüsel, gık dese uyanıveriyosun annelik işte,gerek kalmadı,deneyin önce  ama siz yinede korkuyorum diyosanız bu beşikleri kullanabilirsiniz
(1,020 puan) tarafından
ben yanında yatirmanin ilerisi için zor olduğunu bildiğim için ve çocuğuz bisey yaparım korkusuyla yatirmadim açıkçası. çünkü yoruluyorum gün içinde ve kızımla uyuyakaldigimda oldu yeri geldi dediğin gibi uyandım hemen ama ya uyanmazsam diye göze alamadım uzun süre için. ve asiri hareketli bi çocuk bi saniye gözümü geç açsam nasıl bulurum bilmiyorum. kayinvalidem de hep eşimle uyumuş küçükken kaç kere düştü sayamadim diyor. bide ben şey triplerini sevmiyorum bana çok alıştı biz hep birlikte uyuyoruz bensiz yatamaz bunu hava atarak söyleyen arkadaşlarımdan dolayı nefret ettim. bebek bi ego aracı bu aralar.
+1 oy
(934 puan) tarafından
Söyle soylıyım oglum 23 aylik olmak üzere ben 6 aylik hamileyim. Hâlâ birlikte uyuyoruz. Sütten keseli 5 ay olmasına rağmen hala sabaha kadar sütüm akar ben buna çok inanıyorum bazen gece uyanıp yanagimdan makas alıp uyumaya devam ediyor  :)
(40 puan) tarafından
Ay ne hoş :)çok tatlı
0 oy
(1,020 puan) tarafından
anam ne yapsak suç. 
0 oy
(67 puan) tarafından
Kesinlikle öyle ::
0 oy
(1,373 puan) tarafından
Anne yanı yatak kullandık daha küçükken yanımda gibi yattı önü açıktı şimdi hareketlendiği için kapattım ama yine yanı başımda yatıyor uyanınca beni görebiliyor bebeğim herkes yatağına alıştırma demişti ablamın oğlu ilk okul 4de gidiyor halen yanlız yatmıyor, peki ben şuan meme reddi yaşıyorum yanımda yatsa idi olmaz mıydı bu durum yada şimdi yanımda yatırmaya başlasam geçer mi acaba çok üzülüyorum bırakacak die daha 5.ayımız yeni bitti. Ne yapmak lazım bu durumda. 
(40 puan) tarafından
Meme reddinin başka sebepleri var ama endişe etmeyiin üzülmeyinn ... Geçici ... Uyanınca beni görüyor diyorsunuz tamamdır o zaman ..meme reddi başka bi sebebi olabilir, uykuya geçemeyincde yapıyllar, karnı çok tok oluncada,sessiz bir ortamda emmek istediklerinde de..hemen istediğinde meme vermeyince de ... bi çok sebebi var aslında...kaygılanmayın ,sevgiler...
0 oy
(2,272 puan) tarafından
İlk aylar emzirirken uyuyakalıyordum. Uykusuzluk başa vuruyor tabi. Bebegimin yüzüne elim gelmiş az kalsın boguyordum,Allah tan uykum hafif ıh dese kalkıyorum.

Ondan sonra beşiginde yatırmaya başladım tabi ayrı oda da degil, bize yakın mesafede. Şimdi sekiz aylık olduk cok korkum yok artık saga sola dönüyor sesi cıktı mı uyanıyorum zaten. Yanımda yatırıyorum bazenleri. Özellikle bu aralar diş felan cıkarıyor,ateşleniyor gece ten temasından sık sık kontrol ediyorum. Bana sarılıp yatınca daha az uyanmaya başladı. Bazen kontrol ediyor eliyle yanagımı elliyor yanında oldugumu hissedip tekrar uykuya dalıyor
(2,272 puan) tarafından
Annem 9 cocuk dogurmuş sonuncusu benim "hepinizi yanımda yatırdım"diyordu. Bende 7 yaşına kadar emdim, 7 yılda yanında uyudum.
Okula başlarken felan hiç sıkıntı yaşamadım. Emmeyi ilk okul ögretmenimin büyüdün artık demesiyle bıraktım. Çünkü bende şöyle bir algı vardı büyüklerin bile emdigini düşünüyordum. Sadece annesi olmayanların emmedigini düşünüyordum. Hiç aglamadım annemden ayrılınca çünkü güveniyordum tekrar okula gelip alacağına, ya da evde beni bekliyor olacağına.
Güven zamanlada kazanılıyor Aslında. Mesela eve gelince annemi görmesem ya da uyandıgımda annem evde olmasa güven duygum zedelenirdi ya da sözünde durmasaydı.
(40 puan) tarafından
Ne güzel... :)
(40 puan) tarafından
İyi bir bağınız var demekki ne güzel :)
(2,272 puan) tarafından
Saolun inşallah bizim bebeklerimizde bize güven duygusuyla baglanabilir :))
(40 puan) tarafından
İnşallah... :)
(260 puan) tarafından
7 yaşa kadar emmeye şaşırdım ben kendimi çok sanırdım bende 4 e kadar emdim akjajaoa
0 oy
(666 puan) tarafından
Yani aynı yatakta birlikte mi yatmalıyız bunu mu anlıyorum 
...