Ana Sayfa Genel Sağlık Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar Nelerdir?
-Reklam-

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar Nelerdir?

0

Bağışıklık sistemi vücudun sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar. Vücudu zararlı mikroplardan koruyan hücre, doku ve organlardan oluşan bir sistemdir. Vücuda herhangi bir bakteri girse bile, onları ortadan kaldırarak sağlığın etkilenmesine izin vermez. 

Zaman geçtikçe, kişi hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Bu nedenle bağışıklığı güçlü tutmak önemlidir. Bu konuda bazı yiyecekler size yardımcı olabilir.

İşte vücudun bağışıklık sistemini farklı şekillerde güçlendirmeye yardımcı olabilecek yiyeceklerden bazıları. Aldıkları miktar kişinin sağlığına ve vücuduna göre değişebilir. Böyle bir durumda miktarlar hakkında doğru bilgi için mutlaka diyetisyene başvurunuz.

Yaban mersini

Bağışıklık sisteminin büyük bir kısmı bağırsakta bulunur. Bu nedenle, yaban mersini ile bağışıklığı korumak için sindirim sistemini güçlü tutmak gerekir. Bağırsak mikrobiyotasına faydalı olmasının yanı sıra, sindirim ve bağışıklık ile ilgili sorunları iyileştirmede yardımcı olabilir.

Ek olarak, meyveler, bağışıklığı modüle ederek hastalık riskini azaltabilen zengin miktarda fitokimyasal içerir. Bu nedenlerle yaban mersini bağışıklığı artırmak için diyete dahil edilebilir.

  • Alım miktarı:

Genel olarak günde bir fincan dolusu kadar yaban mersini yenebilir.

Bitter çikolata

Bitter çikolata adı da bağışıklığı artıran besinler arasında yer almaktadır. NCBI (Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi) tarafından yayınlanan araştırma, kakaonun bağışıklık sistemini sağlıklı hale getirmeye yardımcı olan immünomodülatör etkileri olduğunu belirtmektedir. Ek olarak, kakao, bağışıklık hücreleri üreten timus bezindeki antioksidan etkiyi artırabilir. Bu nedenle daha iyi bağışıklık için bitter çikolata yemenin faydası vardır.

  • Alım miktarı:

Gün boyunca 1-2 parça bitter çikolata yenebilir.

Zerdeçal

Zerdeçal bağışıklığı güçlendiren yiyeceklerden biridir. Aslında, zerdeçalda bulunan kurkumin bileşiği, bir immünomodülatör olarak işlev görebilir. Bu etki, vücudun ihtiyacına göre bağışıklığın değiştirilmesine yardımcı olur. Ek olarak, kurkumin bileşiğinin, bağışıklık sistemini sağlıklı tutan T ve B hücrelerinin (beyaz kan hücreleri) işleyişini iyileştirdiği de bilinmektedir. Sadece bu değil, araştırmalar aynı zamanda küçük miktarlarda kurkumin tüketmenin de antikor tepkilerini artırabileceğini öne sürüyor.

  • Alım miktarı:

Genellikle günde yaklaşık çeyrek çay kaşığı zerdeçal tüketilebilir.

Tatlı patates

Bağışıklığı güçlendiren gıdalarda tatlı patates kullanmak faydalı olabilir. Bu konuda NCBI web sitesinde yayınlanan araştırmalar, tatlı patates özütünün, bağışıklık sitokin (protein) seviyelerini iyileştirmede yardımcı olabilecek polisakkarit adı verilen bir bileşik içerdiğini göstermektedir.

Bunun dışında tatlı patates de zengin bir A vitamini kaynağıdır. Bu vitamin bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ayrıca bağışıklık hücrelerini yapan timus bezinin işleyişini iyileştirdiği de bilinmektedir. Ayrıca A vitamininin antioksidan etkileri de vardır, bu da AIDS gibi oksidatif stresin neden olduğu problemlerin gelişme riskini azaltabilir. A vitamininin tüberküloz riskine karşı korunmada da yararlı olduğu düşünülmektedir.

  • Alım miktarı:

Günde bir adet orta boy tatlı patates yenebilir.

Ispanak

Bağışıklığı güçlendiren besinler arasında ıspanağın adı da geçmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar, C vitamini katkısının bağışıklık sistemini iyileştirmek için önemli olduğunu ve ıspanağın C vitamini açısından zengin olduğunu göstermektedir. Sadece bu değil, aynı zamanda ıspanak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek güçlü bir anti-viral gıda maddesi olarak da bilinir. Vücudu bulaşıcı hastalıklardan korur.

Aynı zamanda ıspanak, bağışıklığı güçlendirmek için etkili bir şekilde çalışabilen A vitamini de içerir. Bağışıklık sistemi ile birlikte, A vitamini görme yeteneğini iyileştirebilir ve enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu faydaları göz önüne alındığında, bağışıklığı artırmak için diyete ıspanak eklenebilir.

  • Alım miktarı:

Günde yaklaşık iki üç kaşık pişmiş ıspanak tüketilebilir.

Zencefil

Zencefil de bağışıklığı artıran besinlerden biridir. Aslında zencefil, bağışıklığı artırabilen immün beslenme ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Ek olarak, zencefil özü diyabet, artrit, Crohn hastalığı (kronik inflamatuar bağırsak hastalığı) vb.’ne karşı korunmada biraz yardımcı olabilir.

  • Alım miktarı:

Zencefilin faydalarından yararlanmak için yaklaşık bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil kullanılabilir.

Sarımsak

Sarımsak bağışıklığı artırmak için de kullanılabilir. Bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olabilecek immünomodülatör etkileri vardır. Beyaz kan hücrelerini artırarak bağışıklığı güçlendirdiği söylenmektedir. Bu temelde, bağışıklık güçlendirici bir gıda maddesi olarak sarımsak tüketiminin de faydalı olduğu düşünülmektedir.

  • Alım miktarı:

Günde yaklaşık üç ila dört diş sarımsak tüketilebilir.

Yeşil çay

Evet, yeşil çayın faydaları çoktur. Bağışıklığı artırmaktan bahsedecek olursak yeşil çay da bunda önemli bir rol oynayabilir. Bu konuda NCBI web sitesinde yayınlanan araştırmaya göre yeşil çay, serbest radikallere karşı koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirebilen antioksidanlar içeriyor.

  • Alım miktarı:

Genel olarak günde üç ila dört fincan yeşil çay tüketilebilir.

Keten tohumu

Keten tohumu, bağışıklığı güçlendiren yiyeceklere de dahil edilebilir. A, C, E ve F vitaminlerinin yanı sıra tohumları demir, çinko, manganez vb. içerir. Sadece bu değil, aynı zamanda kalp hastalıklarını önlemenin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek arginin ve glutamin de bol miktarda bulunur.

  • Alım miktarı:

Sağlık yararları için iki çay kaşığı keten tohumu tüketilebilir.

Narenciye

Portakal, greyfurt, limon gibi turunçgiller zengin C vitamini kaynakları arasında yer alır. C vitamininin faydaları nedeniyle bağışıklığı güçlendiren meyveler olarak kabul edilirler. Aslında, C vitamini içeren gıdalar, enfeksiyonla mücadelede ve bağışıklığı güçlendirmede yardımcı olabilir. Ayrıca C vitamini, bağışıklık sistemi için gerekli olan beyaz kan hücrelerinin, T ve B hücrelerinin sağlıklı kalmasına da yardımcı olabilir. Aynı zamanda vücudu oksidatif stresin neden olduğu hasarlardan koruyabilen etkili bir antioksidandır.

Alım miktarı:

Gün boyunca bir meyve (portakal, mandalina, greyfurt vb.) tüketilebilir. Yemeklere limon suyu da dahil edilebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmenizde birkaç değişiklik yetecektir.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version