Ana Sayfa Genel Sağlık Kerevizin Faydaları, Kullanım Alanları Ve Yan Etkileri
-Reklam-

Kerevizin Faydaları, Kullanım Alanları Ve Yan Etkileri

0
kerevizin faydaları

Kereviz düşük kalorili bir sebze olup, aynı zamanda vücudumuz için faydalı olan çok sayıda besin açısından da zengindir. Kerevizin faydaları saymakla bitmez, kolesterol seviyelerini ve artrit ağrısını düşürmeye yardımcı olur, vücudu detoksifiye eder, yüksek tansiyonu düşürür ve genel sağlığınızı destekler.

Kereviz, kan basıncını iyileştirmeye, kalbinizi sağlıklı ve güçlü tutmaya yardımcı olan hem antioksidan hem de anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Kereviz

Apium graveolens olarak da bilinen kereviz, apiaceae familyasından uzun süredir dünya çapında yetiştirilen bir bitkisidir. Kereviz, yapraklara doğru incelen uzun lifli bir sapa sahiptir. Bu bitki artık dünya mutfaklarının bir parçası olmuştur. En çok çorbalarda, salatalarda veya belirli yemeklere garnitür olarak bulunur. Oldukça doyurucu olduğu için atıştırmalık olarak da tüketilmektedir.

Kerevizin Besin İçeriği

Kereviz K vitamini ve molibden açısından zengindir. Ayrıca folat, potasyum, diyet lifi, manganez ve pantotenik asit içerir. Bunların dışında kerevizde ayrıca B2 vitamini, bakır, C vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve A vitamini bulunur.

Kerevizin Faydaları

Kereviz kanser hastalarına iyi gelir.

Kerevizde kanserle mücadele özelliği olan ftalitler, flavonoidler ve poliasetilenler bulunur. Kanserojenleri detoksifiye etmeye yardımcı olurlar. Kereviz ayrıca belirli beyaz kan hücrelerinin aktivitelerini artıran ve kanserle etkili bir şekilde savaşabilen kumarinler içerir. Bu bileşenler, vücudumuzda dolaşan serbest radikallere karşı hareket etme ve herhangi bir zarar vermeden önce onları etkisiz hale getirme eğilimindedir.

Kereviz tohumu tansiyonu düşürür.

Kerevizde bulunan organik bileşikler olan ftalitler, kanınızdaki stres hormonlarının seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Bu, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve kanın düzgün dolaşımını kolaylaştırır ve böylece kan basıncını düşürür. Kan basıncı düştüğünde ateroskleroz, kalp krizi veya felç gelişme ihtimali de düşer.

Kereviz ülseri önlemeye yardımcı olur.

Kereviz, sindirim sisteminin astarını ülserlerden korumada yararlı olan özel bir etanol özü türü içerir. Kereviz özü, küçük deliklerin ve açıklıkların oluşumunu önlemek için mide astarında ihtiyaç duyulan tükenmiş mide mukus seviyelerini yenileme özelliğine sahiptir.

Ayrıca flavonoidler, tanenler, uçucu yağlar ve alkaloidler gibi kimyasal bileşenlerin varlığı nedeniyle kerevizin mide, kolon ve bağırsakları beslediğine inanılmaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonu karşı iyi gelir.

Kereviz tohumları, ürik asidin atılmasına yardımcı olduğu için idrar söktürücü özellikleri ile bilinir ve kullanılır. Ürik asit idrar yoluyla atılır. Bu nedenle mesane rahatsızlıkları, böbrek sorunları, sistit ve benzeri sorunları olan kişiler, kereviz tohumlarını diyetlerine dahil etmeyi faydalı bulacaktır. Bu tohumlar ayrıca idrar yolu enfeksiyonu olan kadınlar için de iyidir.

Detoksifikasyon için kereviz

Kereviz bitkisinin tohumları, kökleri ve yaprakları dahil tüm kısımları antioksidan olarak kullanılabilir. Bu sebzeyi beslenmenize dahil ederek böbrek, pankreas, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını önleyebilirsiniz.

Kereviz suyu artrite iyi gelir.

Kereviz, eklem çevresindeki şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle artrit, romatizma ve gut hastalarına iyi gelir. Dalları idrar söktürücü görevi görür ve vücudunuzdaki ürik asit kristallerinin atılmasına yardımcı olur ve eklem ağrılarından kurtulmanızı sağlar. Ayrıca iltihaplı eklemlerde dokunun yeniden büyümesini artırmaya yardımcı olur. Artrit ağrısını azaltmak için kereviz tohumu tüketebilirsiniz.

Kereviz diyabete iyi geliyor.

Kereviz yaprakları yüksek bir lif içeriğine sahiptir ve diyabetin yönetilmesine yardımcı olur. Kereviz Tip-2 diyabetle mücadelede etkilidir.

Kilo kaybı için kerevizin faydaları

Kereviz çok daha az kaloriye sahiptir ancak diyet lifi açısından zengin olduğu için çok doyurucudur. Bu, tokluk hissetmeniz ve fazla yemek yememeniz için yemekten önce bir bardak kereviz suyu içmeyi ideal kılar. Bu hem kilo vermenize yardımcı olur hem de sürekli aç hissetmenize neden olmaz.

Kereviz göz sağlığına iyi gelir.

Katarakt, kısmen görme kaybıyla sonuçlanan ve genellikle yaşlıları etkileyen bir hastalıktır. Göz kapaklarına damlayan kereviz çayı bazı göz rahatsızlıklarına iyi gelir ve göz sağlığınızı iyileştirebilir, gözlerinizin katarakt olma olasılığını azaltır ve hatta makula dejenerasyonunu önler. Göz sağlığına iyi gelen kereviz suyunu da içebilirsiniz.

Kereviz suyu migrenden kurtulmayı sağlar.

Kereviz, migrenden kurtulmayı sağlayan kumarinler içerir. Araştırmalar, kumarinlerin beyinde baş ağrısı ve migrene neden olan nitrik oksit salınımını baskılamaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Kereviz Kullanım Alanları

Kereviz, diyabetik semptomları yönetmeye yardımcı olur, astım ve migreni rahatlatır, kardiyovasküler sağlığı destekler ve ayrıca kanserin başlamasını önler. Ayrıca kan basıncını ve kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarını önler, eklem çevresindeki şişlik ve ağrıların azalmasına yardımcı olur ve göz sağlığını iyileştirir.

Kerevizin Yan Etkileri

Kerevizin faydaları oldukça fazla olmasına rağmen, bazı insanlarda ciddi alerjik reaksiyona neden olabilen küçük bir gıda grubuna aittir ve bu, ölümcül bir anafilaktik şoka neden olabilir. Kereviz ayrıca, tohumları rahimde kasılmalara neden olabilecek uçucu yağlar, flavonoidler, kumarinler ve linoleik asit içerdiğinden hamile kadınlar için iyi değildir.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version