Ana Sayfa Genel Sağlık Öfke Kontrolü Nedir?
-Reklam-

Öfke Kontrolü Nedir?

0

Öfke genellikle duygunun baskın biçimlerinden biri olarak kabul edilir. Kişi sinirli ve bir dereceye kadar hayal kırıklığına uğramış hissettiğinde dışarı çıkar. Öfke sık aralıklarla ortaya çıkmaya başladığında, bu bir endişe kaynağı olabilir ve yakında profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir. Öfke zararlı olabilir ve genellikle öfkeyi nasıl ifade ettiğinize bağlıdır. Bazı durumlarda, hedeflere ulaşmanıza veya istediğinizi elde etmenize yardımcı olabilir, ancak aşırı kullanıldığında veya uygun şekillerde ortaya çıkmadığında, çevrenizdeki insanlar için olduğu kadar sizin için de yıkıcı olabilir.

Diğer duygular gibi öfke de uzun süre bastırılırsa zararlı olabilir. Kronik öfke, kalp rahatsızlıkları, baş ağrıları, cilt rahatsızlıkları ve sindirim bozuklukları gibi birçok sağlık tehlikesine yol açabilir. Ayrıca yüksek tansiyona neden olma eğilimindedirler ve uzun vadede zararlı olabilirler. Öfkenizi kontrol etmek için uygun adımları atmak çok gereklidir. Öfkenin kötü yönetimi, uygun şekilde ele alınmadığı takdirde istismara, suça, incitici eğilimlere ve şiddet içeren davranışlara yol açabilir. Öfke yönetimi sorunlarıyla ilgilenen belirli bir tedavi dalı vardır.

Öfkeye ne sebep olur?

Öfke için sayısız temel tetikleyici vardır. Örneğin, sinirlilik hissi, fikirlerinize veya çabalarınıza değer verilmediğini hissetmek ve adaletsizlik yaşamak. Bunun dışında, korkunç ya da sinir bozucu olayların anıları ve kişisel meseleler üzerindeki gerilimden kaynaklanan kırgınlık. Bu yaygın tetikleyicilerin yanı sıra beyin kimyası veya zihinsel bir durum da doğuştan gelen öfke patlamalarının nedeni olabilir.

Öfke nasıl tedavi edilir?

Öfkenin belirli bir tedavisi yoktur, ancak bazı egzersizler ve terapiler uygulanarak yoğunluğu azaltılabilir. İşte öfkeyle başa çıkmak için bazı teknikler.

  • Öfkeyi fiziksel bir duyuma dönüştürmek: Daha çok kendine zarar verici görünebilir ancak öfkeliyken öfkeyi fiziksel bir duyuma dönüştürmek, o öfkenin duygusal yoğunluğunu azalttığı bulunmuştur. Bu fiziksel his, yumuşak bir oyuncağa yumruk atmak veya başka bir şey olabilir.
  • Danışmanlık: Psikiyatristler veya öfke kontrol hekimleri, bireylere uygun danışmanlık verirler. Onlarla iletişim kurarak, onlarla bağ kuracak etkinliklerle öfkelerini azaltmaya çalışırlar.
  • Gerginlik bölgelerini yumuşatmak: Omuzu hareket ettirmek, boyun veya kafa derisine masaj yapmak, gerginlik noktalarına çarpar ve öfkeyi azaltmaya yardımcı olur.

Öfke kontrolü tedavisi nasıl yapılır?

Tedavinin ortak özelliklerinden biri, işleri nasıl hafife alabileceğinizi içerecektir. Duruma farklı bir perspektiften bakmanız öğretilebilir. Daha da önemlisi, her şeyi mizahi bir şekilde alıp gülmeye hazır olabilirsiniz. Öfke yönetimi, kendinizi tanımlamanıza ve değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul etmenize yardımcı olur. Bazı nadir durumlarda, sakinleştirici bir etkiye sahip olmak için ilaçlar dahil edilebilir. Depresyondan muzdarip olmanız durumunda, depresyon önleyici haplar reçete edilebilir. Bir terapist seçerken, uzun yıllara dayanan deneyime sahip ve sorunlarınızı çözebilecek yetkinliğe sahip birini seçmeye dikkat edin.

Kim öfke yönetimi terapisine ihtiyaç duyar?

Öfkesini kontrol etmekte sorun yaşayan ve herhangi bir olay karşısında kolayca tahrik olan tüm bireyler bu tür işlemler için uygun aday olabilir. Bunlar daha çok bireyin doğası ve çevresi arasında bir denge oluşturan psikolojik bir tedavidir. Kişide psikolojik dengesizlik öyküsü varsa tedavi erken bir aşamada yapılabilir.

Kimler tedavi için uygun değildir?

Öfke kontrolü tedavisi, yaştan bağımsız olarak herkes tarafından yapılabilir. Bazı ilaçlar ve depresyon önleyici haplar söz konusu olabilir. Bu nedenle lütfen bu konuda doktorunuza danışınız ve başka bir rahatsızlığınız varsa size uygun doğru ilaçları yazdığından emin olunuz.

Öfke kontrolü tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Görünür uzun süreli yan etkileri yoktur ancak bu tedavi psikolojik açıdan terapiler içerdiğinden bazı aktivitelerden uzak durmanız istenebilir. Yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz istenebilir. Ayrıca, depresyon önleyici ilaçlar söz konusu olabileceğinden, başlangıçta bazı ruh hali değişiklikleri olabilir, ancak vücudunuz tedaviye uyum sağladığında bunlar kendi kendine geçer.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version