Dul karı (dul avrat da derler) (adana)
1 büyük soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1, 5 çay bardağı erişte
1 litreye yakın sıcak su
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Pul biber, nane
Soğanı kavur sonra diğer bütün malzemeleri ekle, nohutla mercimek önceden haşlanmış olsun. En son da erişte eklersin erişte de pişince hazır olur. Biz ekstradan piştikten sonra 1 yemek kaşığı kadar nar ekşisi de ekleriz.
Toga (osmaniye)
Yarım kilo yoğurt
2 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
Yarım kilo ıspanak ya da semiz otu
1 su bardağı pirinç yada 1 su bardağı haşlanmış döğme(yarma)
1 su bardağı haşlanmış nohut(isteğe göre)
Tuz
Ispanaklar iyice yıkanıp doğranır.Tencereye ıspanaklar eklenir.Üzerine az miktar su eklenip ıspanaklar biraz sönene kadar kaynatılır.
Büyük bir tencereye yoğurt, un, su eklenir.Mikserle iyice çırpılır( mikserle yada tel karıştırıcıyla karıştırmazsanız kaynadıktan sonra pütürler oluyor)Su miktarını siz kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.
Tencere büyük ocağa alınır ve kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra iyice yıkanmış pirinç, haşlanmış nohut, ıspanaklar ve tuz eklenir.Karıştırılmaya devam edilir. 10 dk bu şekilde kaynatılır.
Çakıldaklı çorba (Maraş)
(Fasulye, patlıcan, kabak, ıspanak tercihe göre)
5 adet sivri biber
3 adet domates
1 su bardağı dövme
1 su bardağı nohut
2 tane patates
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Sıvıyağ
Nane
1 yemek kaşığı biber salçası
Soğan yemeklik küçük doğranır ,sarımsak rendelenir sıvı yağda kavrulur salça ve nane de eklenir biraz daha kavurun üzerine sıcak su koyulur .
Dövme ve nohut geceden suya ıslanır. Dövme ve nohut yıkanır. Tencereye konur.
Bir süre piştikten sonra(hepsini ayni anda atınca sebzeler erken pişiyor) Biber, patlıcan, fasulye patates ve domates ufak ufak doğranır. Fasulyede atılır bir süre sonra kalan malzemelerde koyulur Bu malzemeler piştikten sonra çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur