0 oy
306 göst.
Diğer kategorisinde (1,683 puan) tarafından
Bilem varsa beni aydinlatsin bende oyrenmek istyorum ve bu konu kafamı karıştırdı. Evet noeli kutlamakdan yana deyilim asla ama ha i derler ya isanin doğum gününü kutluyorıar 31 arlaık diye yeni yil diye ve çam ağacına inecek diyolar diyede evlerinde cam ağacı kurarlar. Ama ben bilaç kez 25 aralık diye kutladıklarını duymustum olayim aslı nedir bilenler benide aydinlatsın

10 Cevaplar

+4 oy
(5,471 puan) tarafından
Evet canım. Milat yortusu denilen Hz İsa peygamberin doğuşu 25 Aralık'ta kutlanır. 24 Aralık'ta Noel arifesi olarak kutlamalar başlar. Genelde 26 aralığın sonuna doğru biter. Hz İsa düşman değildir. İmanın şarlarından olan "peygamberlere iman" şartının da kapsadığı peygamberlerden biridir. Bu şartlar altında değil yeni yılın, noelin dahi kutlanmasının dinimize aykırı bir durum olduğunu kendi adıma düşünmüyorum. 
(5,471 puan) tarafından
Hocaya gerek yok canım. Bakara 136 açsınlar okusunlar. Hz. Muhammed de Hz. İsa da Hz Musada hepsi peygamberimiz. Hepsine iman edeceğiz ve ayrım yapmayacağız. Hz. Muhammed'in doğuşunu coşku ile kutluyorsak Hz. İsa'nın doğumunun da coşku ile kutlanmasında ne gibi sakınca olabilir
(7,459 puan) tarafından
Aynen öyle
(1,683 puan) tarafından
Aynen, bencede
(6,048 puan) tarafından
Bir peygamberin doğuşu haram ile kutlanmaz. Hristiyan dini ile Müslümanlık burda ayrışır ayrılır. Tvde izlediğin hocalar ile değil araştırarak okuyarak öğrenirsen yeni yılda ailen için yemek hazırlayıp birlikte bişeyler yiyip içmenin günah olmadığını anlarsın yalnız gidip alkol alarak vs kutlarsan zaten harama bulaşırsın. Yani 2 tane müzik dinledim kocama çocuğuma sarılıp 10dan geriye saydım diye günaha girmem
(5,471 puan) tarafından
Buradaki soru alkol değil. Kutlama. Bu yüzden zaten alkolü dışarıda tutarak söyledim. Bir de ben hacı hoca dinlemem zaten. Şarlatanlarla işim olmaz
-Reklam-
+2 oy
(6,392 puan) tarafından
Ha ali veli ha veli ali diyorum onların kutlaması 1 gün sürmüyor neticede çam ağacını ölümsüzlük niyeti ile süslüyorlar benim niyetim yılbaşı noel değil ne kadar dersen de aynı kapının farklı kolu bizim dinimizde ölümsüzlük inancı yok biz ahirete ölüme inanırız onların yaptığını yapmak onlardan olmak demektir bu hadisle açık şunu da ekleyim gelipte kavga edecek olanla uğraşamam illa kutlama istiyorsak 1 ocak mekke'nin fethi helalinden kutlama onu kutlayalım yeni yıla dua ile girelim 
(1,683 puan) tarafından
Yilbaşı kutlamak var demedimki canim sAdece kendi ailenle birlikde yeni bir yila giris yapmayi haramlardan uzak sekilde kutlamak sorunmu peki? Benim zaten 31den 1 ocaga gecişi kutluyor tüm dünya, yani tüm dünyada hristyan deyil demi sonuçda ama heryerde sadece yilbasini kutluyolar ama hristyanların yaptına cok benziyo sen dediyin gibi bir kapinin farklı kolu gibi o yuzden biraz kafa karıştırıcı
(6,048 puan) tarafından
Müslümanlıkta ha ali ha veli diye bişey yok. Harama bulaşmadan evinde ailenle oturup dinlediğin müzik yaptığın yemek niye günah olsun? Tabiki duayla girelim sarılarak ailemizle girelim bunun nesi günah olsun? Yarım bilgi ile eleştiri yapmayın lütfen.
(6,392 puan) tarafından
Yarım bilgi ile eleştiri yapmıyorum sorulan soruya yanıt veriyorum bu konuda bilgim yeterli elhamdülillah istediğiniz yerden araştırın hiçbir gerçek bilgili bu işin ehli hoca kutlayın demez harama bulaşmak ilede alakası yok sen Hristyan adetini yapıyormusun yapıyorsun ha evinde kocanla ha dışarda bir orduyla ikiside aynı şey İslam'da yılbaşı kutlamak yok bu kadar net kutlamak isteyenin gönül avuntusu biz noel değil yeni yıl kutluyoruz demek en başta da yazdım amacım kimse ile kavga değil ben dinimin gereğini hakkı ile yaşamaya çalışıyorum bu kadar
(6,048 puan) tarafından
Hristiyanlar noel kutlar Hz isanın doğuşunu ay bu konu okadar ince çizgi ki çoğu hoca anlatmaz bile. Sen kocanla evde müzik dinleyip dans ettin diye niye günaha girersin bacım? Yok yani bukadar eziyete gerek yok İslamiyet böyle bir din değil. Allah aşkına ya
(6,392 puan) tarafından
Cidden uğraşmicam canım sen bildiğini yaşa ben bildiğimi
0 oy
(2,194 puan) tarafından
Noel hiristyanlara ait müslümanlar icin günahmış
0 oy
(3,884 puan) tarafından
Evet 25 aralikta kutlaniyor ama cam agacina inecek mevzusunu bilmiyorum duymadim. Cam agaci veya herhangi bi agac suslemek her kulturde var. Osmanlida da nahil agaci senlikler de suslenirmis. Cam agacini yeni yila uyarladiklari icin populer kulturun getirmis oldugu bisey. Yani noel baska bir olay yeni yil baska bir olay. Dunya genelinde kutlaniyor.
0 oy
(10,554 puan) tarafından
Olayın aslı şudur 25 değil 23 Aralık Hz. İsa'nın doğumu dur o Noel oluyo o gün noeli kutluyorlar yıl başı başka Noel başka 
0 oy
(1,170 puan) tarafından
Noel 25 Aralık yeni yıl 31 Aralık ikisinin arasında tarih farkı var . Hristiyanlar yeni yıldan 1 hafta önce evlerine çam ağacı kurarlar yani bu süslemeleri yeni yıl için değil Noel için yaparlar . Bizim özenti halkımız da yeni yılda Noel kutlamalarına benzeyen süslemeler yapıyorlar . Tabi herkesin kendi özgür iradesi . Yani yeni yıl kutlayarak Noel kutlamıyoruz . 
(1,683 puan) tarafından
Anladım ama hala anlamadığm peki bunu neden hristyanların bayrmaı ve yeni bir yila girmeyi karışıtrarak fetva veriyolar kutlamamalıymışız gibi. Sırf sadece çam ağacı yüzünen mi
(1,170 puan) tarafından
Yeni bir yıla girmek kutlanabilir ama çam ağacı kırmızı giymek çorap asmak vs hristiyan adetleri onlara benzememek lazım
(1,683 puan) tarafından
Noel baba dedikleride hristyanlara ait o zaman dimi çocuklarına coğu kişi noel baba koyafeti giydiriyolar çam ağacı kafamı cok karıştırıyor hristyanlara özgü gibi anlatılıyo heryere çünkü onların düşncesinde Haşa Hz İsa peygamber çam ağacı uzerine inecekmisde bilmem ne, ama yeni bi yila girmek içinde süslyorlar ama bunu tüm dünya geneli yapiyo o zaman tüç dünya hristyanda deyil
(1,170 puan) tarafından
Yeni yıl kutlayabilirsiniz . Mesela biz yemek yeriz bişeyler içeriz müzik dinleriz bu kadar . Ama ördek pişirmek ağaç süslemek kırmızı giymek falan yapmayız . Noel baba da evet hristiyan geleneği çocuklara hediye dağıtan bir figür çok ayrıntısını bilmiyorum dediğim gibi dümdüz ailecek kutlama gibi bişey yaparız bu sene bebeğim de var ona anı kalsın 2024 e böyle girdik vs diye
0 oy
(4,441 puan) tarafından
Noel 25 Aralıkta dediğin gibi İsa’nın doğumgününü kutlamak adına dini bir süreçtir hristiyanlar için. Çoğu yerde 2 hafta tatil olur. Bizim bayramlarımızdaki gibi yani. 31 Aralıktaki kutlama tüm dünyada dini farklılıklar olmaksızın yeni yıla giriş için kutlanır. 
(1,683 puan) tarafından
Peki neden tüm hocalar fetva verirken hep yeni yili kutlamayin diyolar
(4,441 puan) tarafından
Onu bence onlara sormak gerek. Durup durup yeni yılı kutlamayı Hristiyanlığa bağlıyorlar, ağaç süslemek vs eski Türk geleneklerinde bile olan birşey aslında. Ben de anlamıyorum bu bakış açısını. Bizim Ramazan bayramımızda onlar birşey yapıyor mu diye savunanlar bar bir de. E biz de Hristiyanların dini bayramlarını paskalyalarını vs kutlamıyoruz. Noel yılbaşına yakın tarihlere denk geldiği için illa ikisi birmiş gibi değerlendiriyorlar ama çok mantıksız bence.
(1,683 puan) tarafından
Aynen anlatmak istediyimi tamda anlatmışsın . Evet sürekli cam ağacı hristyanlara bagliyilar ve yil başınada cok yakin ya o yüzden oyle diyolar evet biz paska filan kutlamiyoruz sonuçda yil başını tüm dünya kutluyo o aldarda müsliman ülke var şehir merkezlerine magazalara falan . Bide şu noel olayi var oda kafamı akrıştıryo insanlar noel baba koyafeti giydirip bebeklerime cocuklarına öyle kutluyolar ama hocalar onada bi kulp kosuyo tam anlamıyirum bende onların bakış açılarını biyeri cevaplasa biyer karanlık kaliyo hep kafamızda
0 oy
(1,782 puan) tarafından
Evet doğru noel hz isanın doğduğu gün biz yeni yıla girişi kutluyoruz aslında çoğu insanın izinli olduğu nadir günlerden bunu değerlendiriyoruz sadece. Yeni yılla denk geliyor. İnsanlar anlamıyor onu aslında bizim Müslümanlar doğruyu yanlışı ayırt etmek lazım. İsteyen de ağaç süslesin yani napalım Hz İsa bizim de peygamberimiz doğum günü de kutlu olsun. Ne yapalım yani. Yok hediyeleşle yok yeme içme abarmaya gerek yok. Yeni yılda yapacam tüm tavuğumu altına pilavımı . Yeni yılı bir umutla karşılayacağım. Allah bize ailemizle bol yıllar versin huzurla yeni yılı kutlamalık
0 oy
(6,048 puan) tarafından
Noel isanın doğuşu olarak kutlanır 24 - 26 aralıkta yeniyıl 31 aralıkta bir yılın bitişi başka bir yıla giriş olarak kutlanır. Harama bulaşmadan ailenizle yeni yıl eğlencesi yapmanın İslamda günahı yoktur. Evde müzik dinleyerek yediğiniz yemekte haram olmaz içtiğiniz kahvede. 
(1,683 puan) tarafından
Anladım heralde o zaman içkili olduguniçin haram diye hayrkiriyo bütün hocalar her yil uyariyo ilişkilendiyolar hep çam ağacını hristyanların bayramıyla
0 oy
(3,353 puan) tarafından
25 Aralık Nöel 31 Aralık yeni yılı kutluyorlar. Ikisi de tamamen farklı şeyler.  Yurtdışında büyüdüm 

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 83 göst.
13 Aralık 2023 Moda kategorisinde Babygirl babyboy (1,343 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 126 göst.
16 Ağustos 2023 Diğer kategorisinde Babygirl babyboy (1,343 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 263 göst.
18 Temmuz 2023 Diğer kategorisinde Babygirl babyboy (1,343 puan) tarafından soruldu
0 oy
42 cevap 2,278 göst.
23 Ocak 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

404,195 soru

12,108,898 cevap

36,429 kullanıcı

...