Aşağıda kendi uyguladıklarımı paylaşıcağım. Başka kişiler kendi durumuna göre daha farklı yapmış olabilirler.
Önce tadımla başladım. Herkes 3 gün kuralı der ama ben 2 gün kuralı yaptım.
Örneğin, 2 gün boyunca sadece havucu verdim. İlk gün 1 çay kaşığı kadar. Diğer günler miktarını arttırdım.
Başka bir gün şeftali verdim. Aynı şekilde miktar arttırarak verdim.
Buradaki amaç sadece tadım yapmak. Alerjisi olup olmadığını anlamak. Amaç tamamen doyması değil. O yüzden yine süt içmeye devam etmeli.
Ben yeni tadım yaptırdığım yiyecekleri öğlen deniyordum. Öğleden sonra saat dört gibi de önceden tattırdığım bir yiyeceği veriyordum. Gün içinde sadece 1 tane farklı yiyecek verdim, ki alerjik reaksiyon olursa hangisinden geldiğini bileyim.
Bazı önemli noktalar var: bal 1 yaşından önce tattırılmaz. Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri bakteri riskinden dolayı verilmez(ben vermedim, veren var).
Protein içerikli gıdalar 8.ayda başlanır genellikle ama bu biraz kültürel. Türkiye'de yoğurt hemen veriliyor ama yurtdışnda öyle değil.
*Yemeklerini ilk birkaç zaman püre şeklinde verdim. Zaman ilerledikçe çatalla ezip verdim. Sürekli püre yaparsanız taneli yemek te zorlanır.
İlk zamanlar 1-2 çay kaşığı başlanır. Sonra 1-2 tatlı kaşığı şeklinde gider. Biraz bebeğe de bağlı. Ağzını açıp, kaşığı almaya çalışıyorsa verirsiniz. Ama 7.ayda daha çok yemek istekleri artıyor.
*İlk aydan sonra yemeklerine çok çok az baharat ve biraz tereyağ/sıvıyağ /zeytinyağı ekledim damak tadı alışsın diye.
Bütün bu yazdıklarım benim ilk çocukta uyguladıklarım. Şuan ikinci bebeğim 5 aylık oldu bile ve yediklerimden veriyorum. İlkindeki gibi aşırı kural ve düzene göre gitmiyorum. İnsan tecrübeli olunca neyi ne kadar yapmalı az çok anlıyor.