0 oy
506 göst.
Diğer kategorisinde (32 puan) tarafından
Kızlar iyi akşamlar sorum yukarıda konuşturmak için neler yaptınız ve bu süreç nasıl ilerledi benimle de paylaşır mısınız? 

21 Cevaplar

0 oy
tarafından
Dogdugundan beri sürekli konuşurum. Kitap vs uygulamalar yaptım. Her şey yani. 23 aylıkken anne dedi. 17 aylıkken baba. 32 aylık daha yeni yeni bir iki haftadır işte geldim gittim oturdum kalktım anne bak falan diyo. En uzun cümlesi mesela 'anne ben geldim' tabii bu süreçte herkes ay bu çocuk niye konuşmuyor bir doktora götür öyle böyle dedi kuzenim Dr sordm kelime biriktiriyo kuzum merak etme birden açılacak dedi. Öyle de oldu çok şükür. Dil bağı vs. Herhangi bir sorun yoksa, yanu en azından bir iki kelimesi varsa merak etmene gerek yok canım. 
(32 puan) tarafından
Ekrana maruziyet önceden vardı kardeşi yokken. Şuan 0 diğer bebeğim de 7 aylık ikisine de elimden geldiğince vakit ayırmaya çalışıyorum küçük olanı dede ebe vs gibi kelimeler çıkarmaya başladı düşünün ki nasıl üzerine düşüyorum büyük olanın. Ama büyük olan oğlum aşırı derecede evde istemediği bir şey olunca içine kapanıyor inanın insanların yorumu da üzerine gelince ben kaldıramaz oluyorum
tarafından
Cok da üstüne düşme canım. Seni anlıyorum zaten çocuklarla ilgilenmek başlı başına bir sorumluluk. Üstüne de insanlae eklenince bunaliyor insan ama yapacak tek şey kulaklarını tıkamak. Çok da üstüne düşme, bu sefer de inat edebilir. Üstüne gelindiğini zannedip daha çok içine kapanabilir. Sen onunla konuşmayı bırakma, ama konuşmuyor diye de üstüne gitme. Dediğim gibi benim oğlum da 32 aylık yeni ueni başladı. Hiç takma. 4 yaşına kadar düzgün konusmauan çocuklar var.
(32 puan) tarafından
Zaten bir şeyi tekrar ettirsek o kadar inatçı bir çocuk ki asla etmez bir de ben ve babası onu bu konuda çok sıkıyoruz galiba her söylediği kelimeye seviniyoruz büyük tepkiler veriyoruz(çünkü benim gebeliğin problem liydi ilkinde dilsiz lik gibi bir durum söz konusu olabilirdi) kendimizi tutamıyoruz :/
tarafından
Bende öyleyim hâlâ öyle. Anne diyor bidaha de dedim ki demiyor o yüzden düşmüyorum üstüne. Birazcık kendinizi tutup sabrederseniz ondan sonra şakır şakır konuşur Allah'ın izniyle :)
(32 puan) tarafından
İnşallah ya vallahi ilk çocuk sürekli insanı bi paradoksa sokuyor aman oturacak mı emekleyerek mi konuşacak mı
-Reklam-
0 oy
(617 puan) tarafından
İlkim 2 yasinda konusmaya basladi ikincim 14 aylik tek tuk konusuyor bakalimben zeka kartlarını kullaniyorum birde kendi yasitlarinin arasina goturuyorum hep 
(32 puan) tarafından
Bende parka vs götürüyorum ama bulunduğum çevrenin parkı o kadar farklı ki aileler aşırı korumacı davrandığı için çocuklar birbiriyle sosyalleşmek yerine sadece oyuncaklara binmek için geliyor. Kitaba da gelince bende okuyorum ama sıkılıyor bir yerden sonra
(617 puan) tarafından
Kitap okumak degil zeka kartlari gorsel algi iste kedi kopek gemi kapi vs hergun aciyorum gosteriyorum sonra onune iki kart birakiyorum kedi nerde diye soruyorum oda parmagiyla gosteriyor buyuk oglumda da cok isime yaramisti dışarı cikinca psikolog oyle demişti ilk oglumu goturmustum konusmuyor diye otizim mi diye oda uyaran eksikligi dedi disari cikinca araba gitti degil aaa bak kirmizi araba iste bak siyah kedi vs buyuk agac kucuk agac gibi boyle konusuyorum
(32 puan) tarafından
Zeka kartları da aldım bebek atlası da hikaye kitapları da bu ne bu ne diye de sormuyorum. Dikkatini çekmek için farklı ses tonu da kullanırım ama niye olmuyor onu anlamadım
0 oy
(1,947 puan) tarafından
21 aylık şu an çok güzel konuşuyor, her dediğini anlayabiliyoruz , benimki biraz kendi istekli konuşmaya hiç susmaz:)
(1,947 puan) tarafından
Görürsün inşallah canım, ne kadar seninki
(1,947 puan) tarafından
Mesela az önce söyledi söyledi park sıcak değil gidecem diye diye parka gitti geldi sonunda:)
(2,729 puan) tarafından
Bende onu diyecektim kendisi istekli olması lazım. Benim oğlumda öyleydi. Ama yapıylada alakalı kimisi geç konuşur ama sorun değil öle olması da
(32 puan) tarafından
Benimki hiç istekli değil oğlunuz kendiliğinden mi konuştu peki
(2,729 puan) tarafından
Evet bende sürekli konuşuyordum ama ablamın kızıda ablası olmasına rağmen konuşmuyor oğlum kadar, 2 yaşına 1 2 ay kaldı
0 oy
(3,797 puan) tarafından
18 aylıkken anne dedi:D İkili cümle 19 aylıkken, 23 aylıkken 3lü cümle ama bi süre konuşmasını pek anlayan olmadı ben tercüman oldum hep:). 2.5 yaşa doğru anlaşılır olmaya başladı.

İnstagramda ümit yerli diye biri var. Toplu eğitimler veriyor bazen ebeveynler için. O eğitim baya işe yaramıştı. 20 aylıkken katıldım. 
(32 puan) tarafından
Eğitimlerinde nelerden bahsediyor peki
(3,797 puan) tarafından
Bebek beyni daha doğrusu insan beyninin çalışma şekli  Hangi durumlarda öğrenmeye açıktır. Hangi durumlarda ne yapsan boştur. Tek seferlikti 3 saat sürmüştü galiba. Orda anlıyorsunki kelime kartları çalışmak vs pek bi faydası yok.
(32 puan) tarafından
Bana kısaca özet geçmeniz mümkün mü yada link vs mevcut mu
0 oy
(32 puan) tarafından

26 aylık oğlum konuşmuyor dede nene anne baba falan derdi biz nasıl mutlu olurduk konuşunca yanlış anladı galiba utandı unuttu bütün kelimeleri yani söylemeknistrmiyo bugün kan verirken bi bi bi diye agladı :D

Banyo yaparken baba diye ağlıyor

Ann diyor bakıyoruz söyleyecek diye bekliyorum anlıyor yutuyor kelimeyi :'(

Dr kitap oku parka çıkar dedi 

Dışarda falan hep konuşurum kırmıI araba bak abi kayıyor şu agaç ne güzel yeşil bu agaç kısa falan ama bana mısın demiyor İHH ıhh lâ her şeyi yaptırıyor 

Varsa çare bende isterim

(32 puan) tarafından
Valla inşallah ikimizde buluruz
0 oy
(529 puan) tarafından
10 aylıkken anne demeye başladı şimdi 2 yaşında 10 tane şarkı ezberinde 10 yaşındaki çocuk gibi konuşur. 18 aylığa kadar ekran yoktu.simdi de günde 1 saat sadece TV egitici programlar izler.2 aylıkken zeka kartları ile başladım ve bol bol kitap konuşma dışarda gezdiriken evde altını değiştirirken uyuturken yaptığim herşeyi anlatıyordum doğduğundan beri kucagim da gezidiriken odalarda ne var ne yok o derece herşeyi anlattım.
0 oy
(2,479 puan) tarafından
Benim küçük kızım etraftan gorduguyle oynadigmiz oyunla bilrikte 2yasonda gelmeden konuştu iki yaşında dilli düdük böyle diyenlere şaşırirdım çünkü benim büyük kızım çok zor konuştu oyun kuramadi özel eğitime götürdük falan 

Küçük kizm sohbet ediyordu cemkiriyordu bana :)))) 2bucukta kelime dagarcagi gelişti sonuna doğru hayal kurma fikir yürütme muhakeme becerileri gelişti neden sonuç 

Ama bunalr büyük kızımda çok zorluydu gelişsin diye rol model olup sürekli kitap okuyup parklara goturrduk kaynassin sosyal becerisi gelişsin diye 

Böyle bı sıkıntın varsa kesinlikle doktroa git degerlendirme al bize agte testi denver testi yostilar bı sene geriydi herşeyden dil  konusma bilişsel beceri ozbakim becerileri kaba ince motor bunlar ikisi fena değildi motorların algılama zayıftı konutlar 2 komut elini siklat zıpla gibi gibi 

Smdi çok çok şükür sohbet ediyor bazen soru sorarak takılı kalsa da itiraz ediyor çok çok iyiyz Rabbime bin şükür sancılı dönem gidiyor  kelime dagarcsgini genişletip rol model olup hikayeyi hayal gücü kullanıp kendisinin geliştirmesini devam ettirmesini sağlıyoruz elimizden geldiğince  

Küçük kızım ise bizim konusmamizi örnek alıp anne su sonra anne su ver sonra anne su içmek istiyorum dedim ya sana ( 5 6 kelimeli cümle kuruyor bazen 7 de oluyor) mesela diyorki o gün küçük kızım farkindaligi hala ablasiyla var azda olsa ( anne biz bu şarkıda uyumayiz , bize fisfis kayıkçı aç diyor) bu bı sohbet takıları grameller.mi diyolar her neyse cocuk gelişiyor özne yüklem kurmaya başlıyor somut soyut kavramları kullanıyor yani kendilginden gelişiyor bide yanlış bsey varsa kızım öyle değil demicekmissin evet bu bir kırmızı araba araba gidiyor vuvuvu gibi gbi 

Büyük kizom çok ekolali yaptı buda engel sizde durumlar nedir
(32 puan) tarafından
Ben dün psikiyatriye gittim testler vs yapıldı sorular soruldu şimdi konuşma sıfır değil ama akranlarıyla aynı da değil  bana göre tabiki her çocuk farklıdır doğru. Algılamada şükür problem yok hatta zeki bir çocuk maşallah harflerin bazılarını tanır rakamları da keza aynı şekilde. ****** sesleri ve diğer yansıma sesler de var bazen başı sıkıştığında iki kelimelik cümle kurar onun dışında da yok yani nasıl bir yol izleyeceğimi kendimde şaşırdım
(32 puan) tarafından
Mesela bir kelimeyi söylediğinde asla ikinci defa öldürsen söylemez
0 oy
(5,162 puan) tarafından
18 aylikken 2 li cumle kurmaya basladi. Baba gitti,meme ac ,anne gel gibi. Oncesinde de baya bi kelimesi vardi. 

21-22 aylik arasında daha uzum cumleler kurmaya basladi. 24 aylik oldugunda baya anlasilir ve net konusuyodu bizler gibi. Sohbet edebilecek duzeyde yani. 

Dogdugundan beri kitap okurum. Herseyi konusur anlatir sohbet ederim. Sabah-aksam parka sokaga cikaririm. Kimsemiz yok burda insan gormek icin sokaga cikiyoruz yani. Yakinda okul var parkta kimse yoksa onun bahcesine gotururum cikis saatine yakin. Orda kosar oynar. Gelene gecene kadar falan. Bazden cocuklarla oynar.

2 yasina kadar hic ekran izlemedi 2 yasindan sonra da sureli izlettik. 
(32 puan) tarafından
Gerçekten çok disiplinli ilerlemişsiniz
0 oy
(1,591 puan) tarafından
Kızım 11 aylık kısa kelimeleri söylüyor dede anne gitti mama meme babayı nadir diyor tam olarak ne zaman konuşur bilemiyoruz ben hergun tekrar ediyorum anne baba dede diye 
0 oy
(2,677 puan) tarafından
11 aylıkken anne baba demeye başladı şimdi 12 aylık anne baba gel pisi pisi. Dede.. dayısına day dio sadece :) 
(32 puan) tarafından
O aylarda benimki teyzesinin adını dahi söylerdi noldu anlamıyorum ki konuşmuyor
0 oy
(2,511 puan) tarafından
Ben taa hamileyken başladım herşey konuşuyordum namaz kılmadan önce de derdim hadı kızım namazımızı kılalım doğduktan sonrada hep konuştum yaşı gelmeden hem yürüdü hemde kısa kelimeleri konuşuyordu
(32 puan) tarafından
Darısı oğluşumuz başına Rabbim sizlere bağışlasın
(2,511 puan) tarafından
Amin canım cümlemizin
0 oy
(8,360 puan) tarafından
Yanlış evet ama çok çizgi film izledi oğlum hayvanlarin ismi renkler nasıl hayvanlar ses çıkartır gibi şuan çok zeki bilmm bundan kaynaklı mi ve 2 yaşında konuştu masalah renkleri saydı sayıları saydı ****** isimlerini söyledi 
(32 puan) tarafından
Ya ben onu sordum sıfır ekran zaten bazen mümkün olmaya biliyormuş hatta bazen televizyondaki bazı içerik lerde dil gelişime (çocuk televizyona vs dalmadığı sürece) etki ediyormuş ama benimkisi niye böyle anlamadım bide ilk olduğu için de hiç tecrübem yok açıkçası
0 oy
(4,633 puan) tarafından
Bence yeterınce konusuyorsanız vok da üstüne düşmeye gerek yok her çocuk farklı benım kızım 2 bucukta baya sohbet eder hale geldı yani evde tek ben ve kızım var dıye o kadar tereddüt edıyodum hoc korktuğum givi olmadı. Şimdi d eoğmum var 1 yasında hıc acele etmıyorum kpnusacaktır ıllaki. 
(32 puan) tarafından
Benim 27 aylık oğlum 18 19 aylıkken kardeşi dünyaya geldi kardeşi 6. Aydan beridir konuşmaya çalışıyor ama büyüğünde tık yok gayet dil konusunda gelişimi de iyiydi birden geriledi
0 oy
(57 puan) tarafından
Oğlum 19 aylık . 2 li cümleler kurabiliyor nesnelerin isimlerini söyleyince kendisi de papağan gibi tekrar ediyor , öğreniyor . 50 den fazla kelimesi var zaten ve kendini ifade edebiliyor az çok. Ben çok kitap okudum , anlattım bir kitaba 30 tane hikaye masal yazdım görseller üzerinden. Kartlar çok önemli görsel kartlarla oynatıyorum. TV de izliyor oradan sayıları saymayı öğrendi şekilleri renkleri şu an da ana renkler dahil pembe turuncu beyaz siyah gösterebiliyor adlarını da çıkarabiliyor bazılarının. Ama şöyle ki ben oğlumu TV karşısına kafa dinlemek için koymuyorum. Onunla izliyoruz anlatıyorum vs vs. Sigara içecek oluyorum 1 kahve içecek veya yemek hazırlayacak oluyorum o zaman izliyor. Bazen de yemek yerken çizgi film açıyorum bu şekilde ilgi önemli bebekler de birde sosyal hayat sürekli insanların ve akranlarının olduğu yerlerde bulundurmak önemli . 
(32 puan) tarafından
İşte bulunduğum yerde tek sıkıntı akranlarıyla birlikte olacağı yer kreşe yazdırıcaktım konuşma terapisti bize "akranları konuşurken konuşamayıp kendini ifade edemez ise içine kapanır" Dediği için de vermedim kafam çok karışık
0 oy
(1,795 puan) tarafından
4 yaş kızım konuşmuyor ama benim hatam o zaman sağlık sorunlarından dolayı hastanelerde yedik fizik tedavilerdeydik hep telefon verdik hocalari ben dahil sonra kızımda konusmama oldu geç anladım telefonu kestim ama iş işten geçmişti bende çok yoruluyordum hem hastane hem fizik o zaman keşke vermeseydim diyorum şimdi 2 yaş kızım var telefon asla vermiyorum surkeli konusuyofum evin içinde sohnet ediyorum 1yasinda konuşmaya basladi
(32 puan) tarafından
Bende telefon hatasını 6 7 ay kadar yaptım
(1,795 puan) tarafından
Verme canim innaki çok kötü birşey ptizmden şüpheleniyorum doktorlar değil diyor ama bir anne çocuğunu en iyi taniyandir vardır biliyorum o yüzden iyi bir piskoyatriye randevu aldık goturecez telefon belası yüzünden ismine bakmıyor algısı hiç yok desem yeri göz teması az bişey var oda özel derslerle oldu
(32 puan) tarafından
Bu paylaşımdan sonra baya bir doktor gezisi yaptım desem yeridir benimde oğlumda bahsettiğiniz gibi bir dönem aynı oldu göz teması azalmıştı hatta bazen bakmıyordu hiç telefon televizyonu kestim şükürler olsun ki şuan toparlandı televizyon telefon gibi şeyler çocuklarda otizm olmasa dahi belirli zamandan sonra aynı otizm gibi davranışlarda bulunmalarına sebep oluyormuş. Televizyonu telefonu kes eğer hareketlerinde yavaş yavaş toparlanmalar görürsen muhtemelen ekran kaynaklıdır. Benim oğlum şuan şunu getir bunu götür gibi şeyleri gayet algılamaya başladı çok şükür ama konuşma hala sınırlı inşallah hepimizin çocuğu bu konuda bizi ikileme sokmayı bırakırlar:)
(1,795 puan) tarafından
Canim telefonu kestim bir ara ama yok o direndi ben vermedim inat ettim ama davranışlarında değişiklik olmadı halen aynıydı bebekken öyle değildi gülerdi tepki verirdi anne derdi şimdi hiçbiri yok hocasının dediklerini uyguluyorum herşeyi yapıyorum ama yok sosyal ortam asla istemiyor hep tek başına kalmak istiyor bizi bile odada yanında istemiyor çok içine kapanık bir çocuk yürümüyor bedensel engelli üzülüyordum pedagiga piskoyatriye gittim vakit geçirin konuşun dedi konuştum bol bol vakit geçirdim amayok canı aşırı sıkılıyordu yaramazlık yapamıyor birşey yapamıyor sadece uzanıyordu çok üzüldüm ve mâlesef tekrar telefon verdim
(32 puan) tarafından
Ben dkt ye gittiğimde benim çocuğum da aynı öyle nasıl ağlıyor yani anlatamam bende eline verdim telefonu baktım dil konuşma terapisti bana şey dedi"sen her ağladığında telefon mu veriyorsun " Bende evet dedim dedi ki çocuk kendine zarar verecek bi alanda değil ise bırakın ağlasın. Ve gerçekten zamanla dir etmemeye başladı öncelikle sendeki kararlılığı görmesi lazım Rabbim en başta şfiasını versin kuzumun ama onu böyle yaparak daha çok asosyal leştir iRsiN biz bile elimize telefon geçtiğinde dünya ile bağımızı kesiyoruz
0 oy
(2,972 puan) tarafından
Sürekli konuşur yaptigim işi anlatirdim kitaplar okurduk oyun oynarken alfabemizi sayardik şimdi 3 buçuk yasinda Allah'ım susturabilene aşk olsun bir konuşuyor bir konuşuyor sabah uyandı mi bu ne güzellik anne güzellik uykusundan mi uyandın diyor 
(32 puan) tarafından
Ayy o günleri görecek miyim
(2,972 puan) tarafından
Görürsün canım şimdi bende eski günlerini özlüyorum
(32 puan) tarafından
Ayy valla özlemeyi isterim açıkçası :)
(2,972 puan) tarafından
O zmana gelince sende çok ozleyeceksin canım
0 oy
(2,110 puan) tarafından
2 ay snr 2 yaşına girecek kızım dili iyi anne dur ver git orda isim telafuzu falan var 3,5 yaşında oğlum konuşmuyordu psikiyatri ile görüştük çok şükür dili bayağı açıldı 3 kelimeli cümle kullanmayan başlıyor yavaş yavaş 
(32 puan) tarafından
Benimki de erkek dil bağını kontrol ettirdik o da yok
0 oy
(709 puan) tarafından
İki kızım var.Büyüğü çok geç konuşmaya başladı 3 yaş gibi.Uzun cümleler kurmaya yani bizim gibi konuşması 4 yaş civarıydı.Şuan 5 yaşında.İkinci kızım maşallah şuan 22 aylık konuşuyor çok şaşırıyorum.Kendi öğreniyor bizden ya da çevreden duyuyor bir bakıyoruz onları söylüyor.Abla geldi.Bunu buldum.Balık burda.İkili cümleler kuruyor 1-1.5 aydır.Şu sıralar 3 lü cümle kurmaya başladı.İlkinden sonra ağzım açık kalıyor.Çoçuktan çoçuğa değişir.Ben ikisinde de  birşey yapmadım desteklemek için.Zamanı gelince komuştu.Bol kitap okunabilir,bol bol onunda konuşabilirsin.
(32 puan) tarafından
İşte benimki de bıdı bıdı anlatıyor ama anlaşılır değil ve bazı harfleri çıkaramıyor
0 oy
(3,779 puan) tarafından
Ilk oglum 9 aylik ilk dede dedi, 2 yasinda tamamen konusuyodu anlasilir sekilde. Sifir ekran ve bol kitap okumustuk. Ikinci oglumda ilk 10 aylik konustu. Suan 14 aylik, net 8 9 kelimesi var. Arada konusmaya calisir gibi mirildanir, ses taklit etmeye calisir. Ilki kadar cok kitap okumasakta (pek ilgisi yok cunku) hep yetiskinmis gibi konusuruz ve yine ilk oglum gibi ekran yok.
(32 puan) tarafından
İşte benim en büyük hatam da başta ekran maruziyet iyi ikincisi 6. Aydan sonra dede demeye başladı aslında ilk çocuğum da o aylarda dede diyordu noldu bilmiyorum bir dönem kesildi gitti
(3,779 puan) tarafından
Ekrani kesip biraz kitap ve sohbetle desteklersen ilerler yine, bi de cocuklarla parkta vs biraz gorsun oynasin duya duya sokulur.
0 oy
(12,933 puan) tarafından
Konuşturmak için hiç bi çaba göstermedim elim boşken hep onunla konuştum biraz etrafı keşfetmeye başladığında neyin ne olduğunu anlatıyordum vs. Şuan 26 aylık otur sohbet et tabi bazı harfleri cikartamiyor ama derdini anlayabilirsin
(12,933 puan) tarafından
Hafızaya kaydediyorlar canım sen kelimeyi unuttu sanırsın ama o öyle olmuyor tv ve telefona yogunlastirma sadece
(12,933 puan) tarafından
Bide kız erkek de fark ediyor erkekler biraz daha geç konuşuyor kızımla yasit erkekler var yakınımda 2 3 tane hepsi de öyle konuşmuyor.
(32 puan) tarafından
Zaten sıfıra indirdik desem yeridir aslında konuşamayan bir çocuk konuş tutulabilir ama inatçı çocuk aşırı zor bilmiyorum kendimi çok suçlu yorum toplum baskısı da fazla
(32 puan) tarafından
Benim de erkek çevremde 3 5 erkek bebek var onlardan belki de daha iyidir ama şu var benim oğlumdan da dil konusunda gelişkin bir çok erkek çocuğu da var yani ben en kötüsüne bakıp aaa bak işte aynı oranda dil gelişimi mantığıyla ilerlemekte istemiyorum kafam o kadar karışık ki yaklaşım olarak bile artık nasıl yaklaşmak gerekiyor onu dahi bilmiyorum
(12,933 puan) tarafından
Zamanla oturur canım sen bol bol konuş oglunla yaptığın işleri açıkla mesela hayırsa neden hayır veya ne iş yapıyorsan neden yaptığını gibi gibi muhabbet et yani

İlgili sorular

0 oy
17 cevap 418 göst.
21 Aralık 2023 Diğer kategorisinde Prensesp (8,369 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 81 göst.
17 Kasım 2023 Diğer kategorisinde .mmmm. (304 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 169 göst.
3 Mart 2023 Diğer kategorisinde Minily (402 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 210 göst.