0 oy
504 göst.
Diğer kategorisinde (1,387 puan) tarafından
Kızlar kardeşim tercih yapıcak banada hergün danışıyor abla napsam diye memlekette okumak istemiyorum dedi neden dedim ailem tesettütlü kız kardeşim baya açık laf söz ediyorlar dedi bide kardeşimi kız kuzenimle aynı evde okursunuz demişler kuzenimizde baya dedikoducu bende gel benim olduğum ile dedim vandayım bende orda da istediği bölüm geliyor ama yazmak istemiyor van ünisi kötü dedi bende en azından kötü bir durum olur biz arkandayız zorluk çekmek yerine derslerine odaklanırsın yurttta kalmak istersen yazarsın çıkmazsa gel bizde kal birde öncekü senede beraberdik onada ılımlı bakmıyor babam gilde farklı ilde biz seni okutamayız demiş çiftçilikle uğraşan insanlar yani paraları yok ve konteynerdeler düşünün babam demiş okuturum annemde beni aradı kızım nasıl okutalım hadi yurt çıkmadı bi özel yurt bile aylık 8bin olmuş kardeşime anlatamıyorum kendinden önce aileyi düşün diyorum hep diyor ben depremzedeyim yurt çıkar puanım iyi burs alırsam bana yeter babam gilde aylık 2 bin gönderseler geçinirim. Sen bilirsin dedim sonra pişman olma tek para ve yaşaman önemli değil arkadaş çevren kötü olur psikolojik sıkıntı paran olmaz psikolojik sıkıntı hasta olursun kimse yok yanında başına birşey gelir anan baban yok yani sen bilirsin ben sadece gördüğümü diyorum dedim o da abla sen siteye bazen soru soruyorsun sorabilir misin benim yerime dedi o da arada kaldı yani size sormak istedik birde kızlar yaşayanlar belirtebilir mi neler yaşadıklarını şu ekonomi ve insanlık açısından gitsemi kızlar sizce sizde o yollardqn geçtiniz bizimle paylaşır mısınız?

18 Cevaplar

+1 oy
tarafından
Zorlanır bence senin olduğun şehire gelse enazından onun için daha iyi olur. Hayat şartları inanılmaz zor. Aklı varsa öyle yapar. 
(1,387 puan) tarafından
Bende onu diyorumda bilmiyorum valla anlamadım herşey laylaylom olucak diyor hayır birde afedersin yumurtayı zor kıran biri hasta olsa kendi başına asla bakamaz bi ilaç bile içemez yani ben ondan diyorumda bilmiyorum yinede
-Reklam-
0 oy
(15,257 puan) tarafından
Yurt çıkarsa fazla bir zorluk çekmez. Yaşam tarzıyla alakalı zorluk çekip cekmeyeceği. Marka giyineyim , sürekli dışardan yiyeyim derse geçinmek imkansız. Okurken ek iş bulup calişabilir böylece ekonomik olarak rahatlayabilir. Aile yanında değil diye bir zorluk olmuyor. Zaten ordaki arkadaş ortamı aile gibi oluyor. Hasta olsa , derdi olsa arkadaşlari yanında. Yurt ortaminda arkadaş demek kardeş demek. 
(1,387 puan) tarafından
O da var tabiki ben kendim memlekette okudum mesela arkadaşlarim farklı şehirdendi hemen hemen hepsi yani ama hepsi pişmandı biri mutluyum demiyordu yani hepsinin isyanı para ve yemekti 1 sene dayanamadılar yani koronadan hepsi kendi iline gitti yurduda kimse sevmiyordu yemekleri berbat diyorlardı ders çalışamıyorlardı çok var yani bende mesela sevmediğim arkadaşım olunca umrumda olmuyor bırakıyordum çünkü ailem vardı herşeyimi eve gidip anlatıyordum regl oldum hemen eve gidiyordum çoğu böyle değildi ve hiç sevmediğü birine bile mecbur kalıyorlardı
0 oy
(10,911 puan) tarafından
içinde kalmasın. herkesin aileden uzakta kendi başına ayalta durması gerekiyor. o zorluğu çekmesi gerekiyor. açıklık kapalılık değil mesele. ekonomiyi bilemem ama kişilik gelişimi açısından bence çok iyi bir tecrübe 
0 oy
(2,483 puan) tarafından
Ailemden çok uzakta okudum özel yurtta kalıyordum o dönem asgari ücret bin tL idi ben 500 TL yurda para veriyordum uzakta okumak zor hastalanınca bakanın yok insanları farklı ayak uydurması biraz zor oluyor
(2,483 puan) tarafından
Ama bunlar sayesinde de başının çaresine bakmayı öğreniyor insan
0 oy
tarafından
Ben başka bir şehirde okudum. Açıkçası elle tutulur, iyi bir bölüm ise başka şehirde okumaya değer. Sağlık Bilimleri, Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi gibi.. 

Başka şehirde okumak çok güzel bir tecrübe. Eğer iyi arkadaşların olursa hiç unutulmaz. Hayatın en güzel günleri o günler oluyor. Heyecan, macera.. ayy şuan bile hatırlayınca kalbim yerinden çıkacak gibi oldu. Çok güzeldi benim üniversite yıllarım.. Her şeyimi verirdim o günlere dönmek için.
0 oy
(3,798 puan) tarafından
Buradaki kriter unv ve şehirden önce bölüm, hangi bölümleri yazacak.

Çünkü amaç geleceği kurtarmak ayaklarının üstünde durmak en iyi bölüme hangi şehirde puanı yetiyorsa ona göre tercih yapsın.

İdare edecek mecbur olmadı extra çalışacak.Universite sadece gezip tozma yeri değil geleceğinin temellerinin attığını unutmayacak.
0 oy
tarafından
Erkek kardeşim başka şehide okudu yurtta kaldı ama teyzeler amcam dayilarim halalarim o sehirdelerdi birsey olunca onlara giderdim tamamen gutbetlik çok zor
0 oy
(920 puan) tarafından
Anladığım kadarıyla kardeşin kimse karışmasın rahat olayım diye düşünüyor.. o yüzden senin yanına gelmesi senin için iyi olmaz..ailesi fazla muhafazakar olan kızlar üniversiteye gidince coşuyor genelde..bence ailenin yanında okusun..ne sen kefil ol ne de başka ile gönderin.. 
0 oy
(2,734 puan) tarafından
Kendinden önce aileyi düşün kısmı bana çok saçma geldi. Kendini düşünüp kariyer yapıp kendini kurtarması lazım. Gerçekten okucam ve kariyer sahibi olucam diyorsa bu konuda kendine güveniyorsa gitsin. Hee sırf o hayatı merak ediyorsa bu yüzden gitmeyi çok istiyorsa özgür olurum, istediğimi yaparım diye düşünüyorsa hiç gitmesin. Pek özgür olmuyorsun. Maddi anlamda kısıtlı yaşıyorsun. Elinde ki para gitmesin diye sürekli kendinden kısıyorsun bu sefer daha rahat yaşamak için işe giriyorsun. Hem okul hem iş götürmeye çalışıyorsun. Ben de şehir dışında okudum ailemden uzakta. Her ay 200 tl gönderiyorlardı ama o zamanlar o 200 tl şu anın bin tlsi gibi bir şeydi. Kykda kalıyordum oraya da her ay ücret veriyordu ailem.
(1,387 puan) tarafından
Ailemden demek istediğim babam çiftçi ve ellerinde yok hani olsa derim neyse okusun ailemide yıpratıcak babamın sigortası bile yok sırf okusunlar diye adam önceki sene hammalık yaptı yani zaten paraları olsa konteynerde olmazlar işte benim demek istediğim bu önceki sene benim yanımdaydı rahattı o zannediyorki aynı şekilde rahat olucak ve kardeşimlr 1 sene beraber kaldık birşey bilmiyor ne yemek ne temizlik zamanında öğrenmedi yani umursamıyorda sadece param olsun hallederim ve süsleneyim diyor puan olarak iyi hepimiz iyi eğitim alsın istiyoruz ama kafası zehir olan bi çocuk kalkıp zorlanıcak işe başlayacak bunun sınavı var kalırsa bütü var bende kardeşime diyorum ki düşükte olsa kafanın rahat olduğu yerde oku şimdi diyelim ailem ya da bsi varız arkadaşa mecbur olmaz çalışmaya mecbur olmaz parası olmaz dert etmez ailem ya da ablam var gider yemeğimi yerim der zorluk için neden gitsin ki onun gitme amacı okumak sınavına ve KPSS'ye adam akıllı çalışıp atanması lazım bitirdikten sonra bekleyip atanmak var bide okuduktan sonra hemen atanmak var ben kendimde gördüğüm için diyorum ve kardeşimi bildiğim için yoksa banane dedim kardeşime sırf depremde psikolojisi bozuldu diye yanıma getirdim ve üstüne düştüm onu tek bırakmadım arkadaşları hep moralini bozuyordu ben sen boşver hedefine odaklan diye diye ilk binlere girdi kardeşlerim beniö için herşey gidipte zorluk yaşayıp ortada kalmasını istemem düzgün bölüme gidip hemen atanmasını istiyorum o düşünemiyor ama yaştan dolayı macera istiyor kendisine
(2,734 puan) tarafından
Kaç yaşınds ki şu an. Benim görümcem de bu düşünce ile göndermediler şehir dışına yapamaz edemez. Yemek yapmayı bilmez etmez diye diye 25 yaşında kız ama çocuk gibi. Üniyi bitirdi bu sene yok şuraya gideyim, yok buraya gezeyim, yok şu makyajda indirim var şöyle şu cafede kahve bu kadar filan. Şehir dışında okuyan arkadaşı ise paranın kıymetini biliyor. Mecbur yemek öğrenmesi lazım ki kykda yemek derdin yok. Tabi karar sizin kararınız kişiliğini siz bilirsiniz, neler yapacağını siz daha iyi bilirsin. Ama ben genelde kendi ayakları üzerinde durabilsin isterdim. Hayatın zorluklarıyla baş etmeyi öğrenebilsin düşüncesindeyim.
(1,387 puan) tarafından
Evet o da öyle yapmak istiyor dün de söyledi tek sıkıntım ya param yetmezse dedi bende zorlayacaksın yani yettirmeye çalışıcaksın dedim annem aradı baktım ağlıyor sen gittin buda giderse ben kafayı yerim diyor konuşamıyordu falan bende kardeşime dedim o da tüm hocalarla konuşmuş en güzel yer senin memleketin hiçbir derdin olmqz rahat yaşarsın demişler o da annem gil baskıcı abla diyor crop giymeme bile izşn vermezler bir yere gitmek istesem göndermezler arkadaşları memleketini yazıyormuş ama rahatlar diyor ben rahat olsam keşke diyor
(2,734 puan) tarafından
Yani kardeşinde kendince haklı. Baskı olunca zor olur. Sonuçta şehir dışından gelen öğrencilerde olucak. Onlarda baskıdan kaçmak için orada özgür takılmak için gelicek çoğuda. Kardeşinde özenicek edicek. Hakkınızda hayırlısı diyelim o zaman. Hangisi hayırlıysa o şekil gelişsin olaylar.
(1,387 puan) tarafından
Amin canım benim inşallah ya yeterki güzelce okusunda gerisi önemli değil
0 oy
(5,064 puan) tarafından
Ben baska ilde okudum bizim de mali durumuz ahım sahım degildi yani 2012 de aylik 150 lirayla geciniyordum ozel yurtta kaldim birde bursum cikana kadar cafeymis gezmeymis oymus buymus yoktu okul yurt yurt okuldu hayatim bursum cikinca bir babam yurdumu odedi son senemde (2016 ) 400 liralik bursla ayı ceviriyordum cafeyede gittim sehir disına da ciktim ama abartmadan kyk bursu alabilir yurt cikabilir öncelik tanırlar ayrica hayati ögrenmesi icin aileden uzak olmak lazim her zaman yanımizda olamaz aile düsünce ayaga kalkmayö ogrenmeli insan 
(1,387 puan) tarafından
Valla canım tercih yapmiş farklı illeri yazdı babama söylemiş babam okutamam git kendin çalış demiş yani elde var sıfır ailem öyle diyor bı böyle diyor bende aralarında kaldım hepsini ikna etmeye çalışıyorum
0 oy
(993 puan) tarafından
Hangi bolumu kazandi o onemli 
(1,387 puan) tarafından
Özel eğiyim
(1,387 puan) tarafından
Özel eğitim ve psikoloji
(993 puan) tarafından
O zaman gidilir kardesin hakli
0 oy
(3,844 puan) tarafından
Ben edirnede okudum. Edirne çok güzel orayı yazsın:D Yani hem sakin hem ünisi kötü değil hem insanı insan didiklemez modern bi yerdir de. Ben de yurtta kalmıştım. Puanı falan iyi kötü ne olursa olsun bütün burs veren yerlere başvursun. 
tarafından
Uniyi miyoksa lise mi
(3,844 puan) tarafından
Üniversiteydi.
0 oy
(470 puan) tarafından
Dışarda okumak iyi oluyor özgüven geliyor imsanları görüyorsun kendi ayaklar üstünde durmayı öğreniyorsun yurt çıkarsa iyi olur ama onun dışında zorlanır maddi anlamda. Okuyorsa da üniversitesi iyi bir yer olsun bence 
(1,387 puan) tarafından
İşte ailemde onu diyor çıkmazsa napıcaz diye babamın düzenli gelirş yok canım buda illa olsun diyor ailem zar zor burnunu yaptırsın diye para biriktirdi şimdide bu çıktı tercihte yapmış bakalım nolucak valla onada üzülüyorum ailemede
0 oy
(1,122 puan) tarafından
Uzak şehirde olmak psikolojik açıdan çok yoruyor. Hele kız çocuğu olunca ayrı bir yalnızlık ve kendi tercihine gitmene rağmen terkedilmiş hissi oluyor. Yine de hayallerine ket vurmak istemem. İstediği şehirde istediği bölüm geliyorsa olabilir. Üniversitenşn hangi üniversite olduğu önemli. Eğer vandan daha güzel bir üniversite geliyorsa orada okusun. 
(1,387 puan) tarafından
Geliyor canım puan olarak yüksekte o da bana diyor senin puanın böyle olsa vandamı güzel şehirdemi okumak istersin diye haklı yani bşrşey diyemiyorum ama kardeşim sonuçta ortalık bozuk birde saf ve bir şeyde bilmiyor kurnaz değil ben gider gelirşm ailem gider gelir ama tek ve herşeyiyle kendisine yetmesi lazım benim düşüncem okusun onu bunu düşüneceğine derslerini ve ben nasıl burdan 1.çıkarım diye düşünsün istiyorum hani hayat tecrübeside var ama 1.si bittikten sonra ailemin yanına gelicek ya da atanıcak bir önemi kalmıyorki güzel okul gerçekten önemli ama 4 senenin sonunda dımdızlak sadece kendini Kurtarmak bilinçli olmak içinde şahsen beb gitmem mesela okudum bende ama Allah biliyor nasıl zordu sınavlar
(1,122 puan) tarafından
Gözü açılır, ilk başlarda illa ki kazık yiyecek, yarı yolda bırakılacak ve böylelikle hayatı öğrenmeye başlayacak.
0 oy
(711 puan) tarafından
Hangi bölüm okuyacak ? Eger degecekse gitmeli bnce şehir dışına. Kyk çıkar bde kredi veya burs alırsa normal bi ögrenci olarak geçinebilir. Mesela üniversitenin kütüphanesinde yemekhanesinde part olarak çalışılıyor oralara başvurabilir. Bnde şehirdışında okudum kyk kaldım çok güzelde arkadaşlarım oldu anılarım yaşadıklarımız çok güzel hayatımın ennn güzel dönemiydi. Ztn insana arkadaşları yetiyor orda hastalık vs durumlarda. 
(1,387 puan) tarafından
Aşkım özel eğitim ve psikoloji istiyor ilk 4 bine girdi evet kyk yurt ve burs çıkarsa mükemmel o da öyle istiyor en kötüsünüde düşün hiçbiri olmamış diye çünkü şans meseleei ve malesef artık yurtta öyle sistem varki torpilliler giriyor ve bazıları iyi bazıları kötü oluyor birş kardeşime birşey dese sert çıkar ama kullansa da kullanırlar yani saf biri arkadaşta şöyle beklentiyle yapar yani benim kardeşim hasta olsa ilgilenirler ama başkası hasta olsa birşey yapamaz annem ben olduğumdan dolayı ne temizlik biliyor ne kendinr bakmasını ne de yemek kahvaltı sadece bildiği yumurta ve süslenmek falan işte ben gitsem kendime güvenirim ya da hallederim o halde ben okuyamam diyorum dışarıda kardeşim yüksek aldım diye gidiyor gezerim eğlenirim geçer gider diyor babamada üzülüyorum yani ailem daha gitmeden burnunu yaptırdı o zorluklarla önceki sene dershaneye gitti babamı görsen kambur yani heryanı gitmiş adamın yurt çıkmadı bi özel yurda gitse bu sene 8e tutsa seneye en az 15 bin bu adamın sigortası bile yok onu nasıl versin bende destek ederim ama sonuçta benimde düzenim var kardeşim bilmiyor onu 2 tane daha kardeşim var hiçbiri bilmez yiyeyim yapsınlar mecburlar derler yani
(711 puan) tarafından
Cnm burs çıkmazsa kredi alır okul bitip mesleğe başlayınca öder. Bir de bnm gördgüm köyden gelen yanlış anlama babası sigortasız çiftçi üstünede araba bişey yoksa burs çıkıyor kyk da çıkıyor. Birde bn okurken bzm kyk da başvurda bulunmuş çıkmamışsa misafirhane vardı orda cüzi bi miktar ödeyip kalıyorlardı sonra ztn odaya geçiyor illaki. Bunu yazacagı üni.lerin kyk sını arayıp sorsun bi. Devlet magdur etmiyor yani. Haklısın pahalıymış yurtlar ailende destek olamaz öyle bi durumda ama çıkar diye düşünüyorum. Ztn yurtlara önden başvuru oluyor okul başlamadan. Çıkarda gider çıkmazsa dondurur en fazla çalışır birikim yapar. İyi puanla kazanırda gidemezse kızıda yazık olur
(1,387 puan) tarafından
Aşkım farklı şehirleri tercih etmilş babamada söylemiş babamda küplere bindi ben seni nasıl okutuxam diye babam gilde şuan sadece arsa var üstünde tarımla Uğraşıtorlar hadi gönderseler dahi kışın tarım işi olmuyor babamda okutamam seni git orda çalış demiş buda tamam demiş beni arıyorlar bu kız kendi kendine napıyoe diyorlar kardeşimde abla ben burda da vanda da okumam diyor ne bileyim ya valla kanser ettiler beni tek sıkıntı para
0 oy
tarafından
Benim kardeşlerimde aynıydı aileden kaçmak için yapiyolar başka birşey değil simariklik sadece. Gecinirim saniyolar ama pişman oldular tabikide .olacak şey şu derslerine odaklanmayacak gezicek tozacak ilk seneden altdan çok dersi kalıcak uzadıkça uzayacak . Bence ikna etme çabasına girin .
0 oy
(932 puan) tarafından
Özel eğitim bolumunde atanmak için kpss de yüksek puan almasına gerek yok canım sinava girse yetiyor düşük puanla ataniyorlar en çok ihtiyaç olan ve mezunu az bölüm .bırakın istediği yerde okusun .sen yanina alınca da senin evliligine etki edebilir .sen ablasin anne baba değilsin eşinde bir yerden sonra istemez yani .sen görümcen olsa istermisin 4 sene evinde .KYK cikiyorsa çok rahat eder zaten .ilk 5 tercihine yazinca bazı universitelerde başbakanlık bursu çıkıyor .öğrenim kredisi de alır okur bitirir yani bir yerden sonra aileyi istemiuor gençler .dışarda okumak güzeldir ben 22 saat uzak mesafede okudum ailemden çok da rahat ettim mutluydum. Üniversite çağında aileye akrabaya ihtiyacı olmuyor gençlerin görmek bile istemiyorlar ki .o yaşlarda arkadaş çevresi daha önemli oluyor .yurtta zaten yeteri kadar arkadaşı olur .engel olmayın yani hadi olmadı yapamazsa yatay geçişle gelir ailenin yada senin şehrine 
(1,387 puan) tarafından
Benim eşim dış görevde evde kimse yok canım gelse yanımda rahat eder tek okuldan da değil puanı iyi yani istediği bölümde iyi tek sıkıntı para işte farklı şehirlere tercih yapmış babam kriz geçiriyor kardeşim ben böyle olucaksa okumam diyor babam farklı şehir pahallı diyor git kendin çalış demiş buda tamam demiş ayy me bileyim herşey güzel parasal yönden sıkıntı kardeşimde başbakanlık bursu gelir yurtta gelir ee daha nolsun diyor babam hiçmi ayda 2 bin gönderemez diyor bende göndermese ben gönderirim birşey olmazda bide bunun kötü yanını düşün dedim çok çok dondururum diyor biz engel değiliz zaten o şartları bildiği halde zorlanacağı halde gitmek istiypr keşke babam gil aşırı zengin olsada yurtdışında okusa herşey para olmuş ekonomi desen alt üst ucuz şehirde okuyun demiş hocaları kardeşimde eskişehir bursayı başa yazmış gülsem mi sevinsem mi bilmiyorum valla
(932 puan) tarafından
Yurt ve burs olduğu sürece maddi olarak çok çok zorlanmaz sende destek olursan kendisi de belki part time çalışır .bir şekilde okur yani .ama bursa da öğrenci ortamı baya kötü ona dikkat etmek lazım . öğrencilerin yapmadığı pislik yok afedersin Bursa'da . özellikle eğitim fakültesi dolaylari görüklede kalanlar fena dikkatli olması lazım yani .yinede hayırlı olsun bölümü güzel iş imkanı var ailende alışır artık eğer ailen şuan sinirlenip rest çekerse daha da uzaklaşır ailenden .o ortamda savrulur gider .her nereye giderse gitsin yanında olmak lazım .babanin durumu kötüyse de aylık 2000 bin birsekilde ayarlayıp göndermesi lazım .zaten liseye giden çocuk bile daha fazla harcıyor şuan .bu yaşlar sıkıntıli yaşlar aileden uzaklaşma üniversite ortamına yakınlasma yaşları evden ters tepki alırsa iyice kaçar aman dikkatli olun
0 oy
(1,031 puan) tarafından
Ailemdenm6nsqat uzaklıkta 5 yıllık bir bölüm okudum. Bölümüm zordu evet alttan derslerim hep kaldı ama son iki sene öok güzel toparladım uzatmadan bitirdim. Yalnız olmanın tecrübesi öok baika insan ayakta kalmayı öğreniyor maddi açıdan kyk da alırsa bence idare edebilir. Çiftçi demişsiniz aileniz için ama çiftçilerin de durumunun çok kötü olmadığını biliyorum bizzat tarımla ilgili bir yerde çalışıyorum yani bir şekilde okutur diye düşünüyorum.  Bence engel olmayın ne yaşayacaksa kendisi yaşasın sıralaması da çok iyiymiş vanda okuyacağına şok daha adı olan üniversitelerde okuyabilir, yszık olmasın kıza

İlgili sorular

0 oy
10 cevap 224 göst.
30 Ekim 2023 Diğer kategorisinde Sumeyyeali (1,306 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 309 göst.
3 Şubat 2024 Aile kategorisinde Gamzeli_1 (437 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 85 göst.
9 Eylül 2023 Diğer kategorisinde gulcanhozan (259 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 298 göst.