0 oy
456 göst.
Diğer kategorisinde (754 puan) tarafından
Kızlar kusura bakmayın art arda İki posta açtım. 

Uzun zaman girmeyince sorulacak sorular da çok oluyor Şimdilik size şöyle anlatayım ben eşimle evlenirken dini nikahımı hoca Hanefi mezhebi üzerine kıydı eşim Hanefi olduğu için ama biz şafiiydik namaz kılmak istiyorum fazla kılamıyorum yani içimde kılma isteği çok ama vesvese oluyordu. Farz-ı kılınca kaza kıl diyordu içim, kazayı kılınca da sünnet kıl diyordu vicdanım. Asla ama asla namaz kilamazdim. Düşündüm bana ağır mi geliyor acaba Hanefi olmaz mezhebi değiştirip şafii mezhebine girdim tekrardan. Namaz kılınca kuş tüyü gibi hafifledim içimde ki vesvese de çıktı. 

Biz geylani torunlarıyız. Abdülkadir Geylaninin torunları akrabamız. Annemden sormasını rica ettim. Onlarda aynı şeyi demiş. Hanefi mezhebi bize ağır geliyor. Şafi mezhebine geçsin demişti anneme. 

Doğu bölgesinde nadir Hanefi vardır. Eşimde Maraşlı Maraş'ın mezhebi Hanefi sanırım. 

Benim gibi olan var mı? Düşüncem acaba yanlış mı diye düşündüm çok 

12 Cevaplar

+3 oy
tarafından
Namaz ayni namaz değil mi mezheplere nasıl fark ediyor onu anlamadım.Peygamberimiz s.a.v nasıl namaz kaldıysa öyle kılmaya çalışmıyor muyuz.mezhepler ne alaka biri bana aydinlatsin
(754 puan) tarafından
Evet arkadaş açıklamış teşekkür ederim
tarafından
Yani kısaca peygamberimizin sünneti yapmamış oluyorlar
(1,267 puan) tarafından
Sünnet biz hanefilerdede zorunlu değil
tarafından
Sünnet zorunlu demiyorum.Yani peygamberimizin sünnetini yapmamış oluyorlar yani sevabı az oluyor onu demek istedim
(1,267 puan) tarafından
Yok sana demedim yukarda biri safilerde sünneti istersen kilarsin demiş ona dedim bizde istersek kılıyoruz zorunlu değil diye
(1,267 puan) tarafından
Kime diyorsun iyimisin sen sünnet le farzı ayırt edemiyorsan senin sorunun sensin cahil kuğul değil o cool öyle bir niyetim yok ne alaka lafta sokmadım bildiğimi söyledim ne bu tavır psikolojinmi bozuk
(1,267 puan) tarafından
Hahahaha sakin ol ne bu sinir senin cidden psikolojin bozuk  sen beni tanimadan cahil biri olduğuma nasıl karar veriyorsun merak ediyorum vasıfsız ya vasfın ne merak ettim cidden yada neyse etmedim merak falan işim gücüm var seviyene inmeyecegim sen git araştır bence öğren he yada bir konuda bilgin varsa bunu insanlara öfke kusarak değilde bana mesela cahil falan diyeceğine düzgünce anlat dinimizde senin gibi dini insanlara öfke kusarak anlatmak varmı acaba bir bak düzgünce anlatsaydın belki bu tartışmaya girmezdik dinimizde hoşgörü var iyilik ver güler yüz var sende olmayanlar yani hepimizin bilip bilmediğini şeyler olabilir ama bunu öfkeyle hakaretle değil güzelce anlatmak gerek birbirimize
(1,267 puan) tarafından
Bak hala konuşman öfke ve laf atma üzerine ben öyle biliyorum demekki cahil demenmi gerek öfke kusmanmı gerek ama üzüldüm sana kalbin kirlenmiş bence Allah şifa versin konuşma tarzın enerjin hiç iyi değil dinimiz böyle değil böyle olmayı anlatmıyor
(1,267 puan) tarafından
Ay yok sende beni anlayacak kafa yok burada son veriyorum bu seviyesiz konuşmaya sen istersen yaz cvp verip senin gibi dini kalbi kir pas tutmuş bir insanla muhattap olmayacagim
tarafından
İkinizde aynı şeyi söylüyorsunuz ama farklı cümlelerde.Bu kadar birbirimize yukselmeyelim arkadaşlar.Gerginliğe gerek yok
-Reklam-
+1 oy
(4,071 puan) tarafından
Sünneti kılmak mı ağır geliyor? Şeytan sizinle uğraşıyor, daha fazla sevap kazanıp kılmayın diye üzerinize ağırlık veriyor. 4 rekat sünnet 2 dk nızı alır, zamanla da size daha da huzur verir. 
(754 puan) tarafından
Doğru diyorsunuz. Ama ağır geldiğini düşündüm ben sonuç olarak mezhep farkı dinen var ve ağırlık yaptığı üçün kilamayanlar oluyor
(4,071 puan) tarafından
Neden mezheplerin başı olan hocalara göre kılınır onu da anlamış değilim. Resule uysak O'nun sünnetini yerine getirsek doğruyu bulmuş olmaz mıyız? Hem Peygambere uyunca doğru olan bu deyip başkasında gözümüz kalmaz, doğruyu yapmak da ağır gelmez. Fazla ibadetten zarar mı gelir diye düşünüp kırın şeytanın bacağını üstümüze farz olunduğu gibi kılın.
(754 puan) tarafından
Doğru diyorsunuz daha çok dirayetli olacağım inşallah teşekkür ederim
+1 oy
tarafından
Hanefi, Şafii, Maliki, Hanbeli Hak olan 4 büyük mezheptir. Geri kalanı ehli sünnet itikadının dışında olduğu için hak kabul edilmemiştir.

Mezhep; gidilen yol demektir. Müctehidler tarafından yaşıyor olduğun mekana göre verilen ve islamın esasından çıkmayan hükümleri seçmeye denir. Örn; Şafii mezhebinde bir damla kan abdesti bozmaz da kadının değmesi bozarken, Hanefide kadın değil kan bozar.

Bunun açıklamasını da verirsek; Somali, Habeşistan gibi kuru topraklarda daha ziyade Şafii mezhebi geçerlidir. Çünkü su az bulunur. Ancak yeşillikleri ve suyu olan bölgelerde Hanefi mezhebine daha sık rastlarız.

Bu 2 zıt görüş, tek bir hadisi şeriften alınmıştır. Rasulullah (sav) efendimizin dizi kanar ve hz. Aişe annemize pansuman yaptırır. Pansuman bitiminde abdest almam lazım diyerek kalkar. Bu hadiseye göre imamı Şafii kadın değmesinden dolayı abdesti gitti der, imamı Ebu Hanife ise kan aktığı için gitti der. 2si de haktır zira yine Rasulullah (sav) efendimizin şu hadisi buna delildir. “İctihad edip isabet eden iki ecir, hata eden bir ecir alır." (Buhârî, “İʿtiṣâm”, 13, 21; Müslim, “Aḳżıye”, 15)

Namaz hususuna gelirsek, şafiler eğer kazaları varsa sünneti kılmak yerine kaza kılarlar. Hanefiler içinse Sünnet kazadan evvel gelir. Tek fark budur. Sabah namazı sünneti müekkede olduğu için o hariç diğer sünnetlerde bir zorunluluk yoktur. Hatta yeni namaza başlayan çocuklara ilk evvela farz kıldırılır, sonra yavaşça sabah akşam gibi kolay sünnetleri kılmaya teşvik edilir.

Sünneti terk etmek sevabını almamaya ve ahirette şefaatten mahrum olma tehlikesine sebep olur ancak hüküm olarak farz ve vacip gibi mecburi değildir. Terki kötüdür.

Gönül ister ki tüm namazlarımız tam olsun ama hiç namaz kılmayan bir insana direkt sünnetle beraber kıl demek o insanı birden ağır bir yükle baş başa bırakmak demek olacağından evvela farzlardan başla, sonra sünnetleri de yavaşça oturtturursun denmelidir.

Zira "Talha b. Ubeydillah (r.a.)'ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: Necidlilerden, saçları dağınık bir adam Resûlullah (s.a.v.)'e geldi. Sesinin fısıltısı duyuluyor, fakat iyice yaklaşmadıkça ne dediği anla­şılmıyordu. (Yaklaşınca) bir de ne görelim. Resûlullah (s.a.v.)'a İslâm (farzların)dan soruyor, Resûlullah (s.a.v.): “Gece ve gündüzde beş (vakit) namaz."(sana farzdır) buyurdu.

Adam: "Bana onlardan başkası yok mu?" diye sordu. Efendimiz: "Hayır, ama nafile kılarsan müstesna." cevabını verdi.

Hz. Peygamber (asv) Ramazan ayının orucunu söyledi. Adam yine: "Bana ondan başkası yok mu?" diye sordu. Resûlullah: "Nafile tutmandan başka yok." buyurdu. Efendimiz (asv) bundan sonra zekâtı zikretti. Adam: "Bana ondan başkası yok mu?" diye sordu. Hz, Peygamber (asv.): "Hayır, fakat sadaka vermen müstesna." buyurdu.

Bunun üzerine bu adam: "Vallahi, ne bunu artırırım ne de eksiltirim!.." diyerek dönüp gitti. Resûlullah (s.a.) (arkasından); "Eğer doğru söylüyorsa, kurtuldu." buyurdu." Hadisi şerifi de buna delildir.
(754 puan) tarafından
Yani anladığım kadarıyla anlatayım. Ne mezhepten olursan ol namazı dost doğru kılmak gerek. Rabbim doğru kılanlardan eylesin. Çok istiyorum eksiksiz kılmayı ama mümkün olmuyor bazen. :((
tarafından
Evet doğru, Rabbim hepimize dosdoğru kılmayı nasip etsin.
+1 oy
tarafından
Peygamber Sallallahu aleyhi ve sellem “namazı şafiler şöyle kılsın Hanefiler şöyle kılsın” diye buyurmamıştır. Onun emrettiği şekilde doğru kılmamızı emretmiştir. İslamda böyle bir şey yoktur. Kuran da Allah azze ve celle “bana ve Resulüme itaat edin” buyuruyor, mezhep imamlarını kastetmiyor. 
(754 puan) tarafından
Yani bildim bileli Şafii mezhebi üzerinde varolmuş bir bölgedeydim bende bilmiyorum ne yapacağımı
tarafından
Canım peygamber Sallallahu aleyhi ve sellem namazın nasıl kılınması gerektiğini anlatmıştır zaten. Kutubi sitte hadis kitabında bunlar mevcut
0 oy
(1,757 puan) tarafından
Ben hanefiyim fakat farkları nedir namaz kılarken yada neden ağır geliyor bana da şafiler ağır gelir hep alınmayın mesela eşinin eli eline değince abdest bozuluyormuş veya bir bebeğin altını değiştirince tekrar abdest almak gerekiyormuş öyle mi 
(754 puan) tarafından
Evet doğrudur bende ona anlam veremiyorum. Ama doğuştan Şafii olunca Hanefi mezhebine girince ağır geliyor bence. Namaz sayıları fazla oluyor. Farz-ı kılarsin kaza istersen kılıyorsun. Sünnet yok. Ben kaza ve farz-ı kılıyorum kazam çok çünkü
(2,894 puan) tarafından
Sünneti nasıl reddedebiliyorsunuz ki sıkıntılı değil mi bu durun
(754 puan) tarafından
Ya işte bazen kılmak mümkün olmuyor. Sadece farz-ı kılıp kalkınca günah işlemiş gibi his ediyorum. Sünnet ve kaza ne olacak diyorum. Oturup kılıyorum ama bana zor geliyor yani. Bende anlam veremiyorum ama bana farzdan sonra kaza ve sünnet bazen zor geliyor. Elimde olan bir durum değil yoksa ölüm korkusu sürekli aklımda ölürsem allahıma nasıl hesap veririm namaz konusunda diye çok düşüncem oluyor
(1,757 puan) tarafından
En önemlisi peygamber efendimizin emrettiği gibi kılmaktır namazın sünnetlerini de peygamber efendimiz koymuştur bunu reddetmek efendimize karşı gelmek olmuyormu yanlış biliyorsam düzeltin
(2,894 puan) tarafından
Sünnet afiyet üstünde farz değil. Yani kalmayınca günah olmuyor sadexe sünnet sevabından mahrum kalınıyor benim bildiğim.
0 oy
(2,730 puan) tarafından
Kusura bakma bilmediğim için soruyorum. Mezhepler girilip çıkılabilir bir şey mi? Yani benim rahmetli ablamda alevi ile evlendi hem kendi hanefi mezhebinde ki gibi ibadetini yaptı yeri geldi aleviler gibi ibadetini yaptı. Dini bilgim pek yok o yüzden soruyorum canım. Mezhepler arası farkları da pek bilmem. Sonuç olarak hepimiz müslümanız diye düşünürüm hep.
(327 puan) tarafından
Mezhepler arasında çok fark var mesela alevi genelde gusül almaz onların oruç vakitleri ayrıdır alevi peygamber olarak Hz Ali yi örnek örnek alır yani çok fark var arada
(754 puan) tarafından
Evet çok fark var. Alevi ve Hanefi arasında
(2,730 puan) tarafından
Evet alevi mezhebini az çok biliyorum. Ama çevremde 1 kişi hariç diğer tanıdığım aleviler hanefiler nasıl yapıyorsa öyle yapıyor. O yüzden pek fark göremediğimden bilgim yok.
(327 puan) tarafından
İşte aslında onlarda da farklılık oluyor benimde tanıdığım Aleviler var bize göre davranırlar bizim orucu tutar ama kendi oruçlarını da tutarlar ama bazı Aleviler de namaz kılmaz oruc tutmaz gusül almaz belden aşağı yıkanır kendi orucunu tutar yani aslında kimi bize göre davranirken kimi sadece kendi mezhebine uyar zaten alevi mezhebi hak olan mezhep değildir ama Şafii ve Hanefi mezhebi kendi mezheblerinden başka mezheplere uymazlar mesela beni bı yer kanadı mi abdestim bozulur ama eşimin bozulmaz ama eşimin eline yada çıplak olan herhangi bi yerine nikah düşen bayan eli değdi mi bozulur
(2,730 puan) tarafından
Baya farklıymış canım.
0 oy
tarafından
Esim habefi ben saafi ben evlenince meshebimi değiştirmedim 
(754 puan) tarafından
Ya ben o an nasıl kabul ettim anlamadım
tarafından
Bana teklif de etmediler etselerde kabul etmem sonuçta bir kere alismissin buna sonradan zor oluyor başka şeye alışmak çok şükür bizim aramızda bir sorun yok sadece eşim evdeyken 5 vakit abdest tazeliyorum
(754 puan) tarafından
Ah öpüyorum kalbinizden❤ çok iyi anlamışsınız beni
0 oy
(327 puan) tarafından
Mezhebini değiştirmen gerekmez istediğin mezhebden devam edersin eşim şafi ben hanifiyim o mezhebine uyar ben mezhebime uyarım yani sende kendi mezhebini kullanabilirsin 
(754 puan) tarafından
Yani sonuçta ibaretti Rabbimin dediği şekilde yaptığın sürece sorun yok. Ama ben farz-ı kılınca kaza ve sünneti kilmazsam büyük kabahat işlemiş gibi hissediyorum
(327 puan) tarafından
Hayır canım kendi mezhebine göre devam et ve bende eşimde aynı şekilde namazları kılarız mesela örnek vereyim sabah namazı dört rekat ikimizde dört rekat kılarız o Şafii ben hanefiyim ama namazlarımiz aynı
(754 puan) tarafından
Tamam dir çok teşekkür ederim❤
0 oy
(1,956 puan) tarafından
Merhaba canım ben imam hanımıyım bizde hanefiyiz .doğu bölgesinde de görev yaptığımız sürede şafi mezhebine göre kildirdik. Mezhep bir yol demek hanefide safide Hanbeli  bunlar Hak mezhepler yani 4 ü de gidilmiş bir yol demek hangisinde olursan ol allahın buyruğunu yapmıs oluyorsun .mesela kulagını direkde tutabilirsin elinle yada biki elinle de tutabilirsin yani diyeceğim oki icındeki kuşkuyu sil rabbim kabul etsin  hangi mezheple kılarsak kılalım gayemiz  bu olsun içimde hep vesvese var dersen şu al da hadisi hatırla beyazın karaya kara nın da beyaza üstünlüğü yokdur.üstünlük Takvadadır
(754 puan) tarafından
Çokk güzel söylediniz. Lakin benim dini nikah Hanefi mezhebi üzerinde kıldığı günden beri doğru düzgün namaz kılamaz olmuştum yaklaşık 3 gündür aksatmadan kılıyorum elhamdülillah. Bence bana ağır gelmiş olabilir. Ben farz ve kazamı kılıyorum.
(1,956 puan) tarafından
Canım benimde bebeklerim arka arkaya doğdu farzlayıp bırakıyorum kendinize agir geldini düşünürseniz zaten o psikolojiye girersiniz rabbim herkese esenlik versin
0 oy
(8,092 puan) tarafından
Benim de eşim Hanefi ben Şafiiyim Şafiiye göre kılıyorum canım. 
(754 puan) tarafından
Bilmiyorum ben nikahım Hanefi mezhebi üzerinde kıldı hoca o zamandan beri namaz kılamaz oldum.
(8,092 puan) tarafından
Bu namaza için bir bahane olamaz canım elbette bazen hepimize zor geliyordur ama önemli olan bunun üstesinden gelip şeytana yenilmemek.
0 oy
(2,777 puan) tarafından
Dini nikah kıyılırken mezhep değiştirmeye  gerek yok ki. Sen kendi mezhebine göre, eşinde kendi mezhebine göre ibadetini yapar. Sonuçta din aynı din
(754 puan) tarafından
Bilmiyorum ya benimde kafam karıştı iyice. Mühtemelen benim namaz isteğim zayıf kaldığı için böyle oldum
0 oy
(1,267 puan) tarafından
Bence şeytan kandırmış seni sınavın belki öyle düşün nevsine ağır gelmiş yenilmişsin ama bende hanefiyim bazen sadece farzı kılıyorum bizdede sünnet kılmak zorunlu degilki farz zorunlu olan sünnet peygamber efendimizin yaptığı yaparsak sevap olan yapmazdak günah olmayan demek yani ayrıca meshebin neyse onda kalsaydın niye degistinki

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 2,373 göst.
+1 oy
15 cevap 627 göst.
0 oy
1 cevap 111 göst.
16 Nisan 2023 Diğer kategorisinde Mirayin annesi (2,861 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 148 göst.
28 Eylül 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Papatyaa33 (12 puan) tarafından soruldu

411,589 soru

12,390,280 cevap

43,744 kullanıcı

Kategoriler

...