0 oy
324 göst.
Diğer kategorisinde (11 puan) tarafından
Biz iç anadoluda yaşayan bir aileyiz doğu ile ilgili hiç bilgimiz yok. Mardinden kız alma olayı olcak adetleriniz neler. Çok ağır mı başlık süt parası varmı. İlla yapılması zorunlu şeyler neler. Yoksa aileler bütçelerine göre esneklik yapıyormu . Bizim adette erkek evi oturma odası beyaz esya halı perde alır. Kız evi yatak odası mutfak eşyası alır. Bohça falan varmı en korktuğumuz sey altın olayı bilgilendirirseniz seviniriz. Evlenecek kişiler örf adet düğün olayını çok sevmiyorlar aileler yinede zorlar mı illa bişeyler için

11 Cevaplar

0 oy
(2,061 puan) tarafından
Mardinliyim canm ben yüzde 99 u çok altın ister ne yalan söyleyim çok küçük birkısmı insanlık yapar da az ister adetlerde 1 buçuk metre 90 grmlik zincir ortasinda hintli çiçeğiyle teki  30 grmlik bilezik 7 8 den başlar 10 a kadar isterler 3 4 yüzük küpe altin günlük kolye saat eve gelince herşey erkek tarafına aittir bizde başlık parası istenmez ama ufak tefek ihtiyaçları için 15 20 bin isterler ağır adetler valla ya
(2,061 puan) tarafından
Sizin sulaleyi bilmiyorum köylüm olsun olmasın mardinn bütün bölge ve köylerinde bu şekilde görmüşüm ben bizde böyle.siz mardinn neresindensiniz
(3,254 puan) tarafından
O zaman direk kuyumcuyla evlensinler:))))
(3,334 puan) tarafından
Mazidagi canım. İşte bazıları adet diye abartıyor her şey istiyor. Ben Mardinde yaşamadım ama eşim ve ailesi orada yaşıyor onlarda da yok diye o yüzden söyledim.
(3,459 puan) tarafından
Hey maşallah verdikleri kızın özelliği ne peki bunca isteğe değiyordur inşallah:)) şaka bi yana da gerçekten çok ağır. Allah iyi insanlarla karşılaştırsın.
(172 puan) tarafından
Aynen öyle teyzem oğluna Mardin'den kız istedi maddi durumu iyi olmamasına rağmen bir sürü altın istediler evi dizdi bayağı zorlu ve sıkıntılı geçti onun için.
-Reklam-
0 oy
(3,334 puan) tarafından
Valla bizde yok başlık veya süt parası. O ailede nasıldır bilmem. Genelde ilk gelin varsa ona ne alindiysa diğer geline de onu isterler. Bizde babam siz nasıl isterseniz durumunuz neye müsaitse derdi konuyu kapatirdi. Hediyelik bohça hazırlanır kız için. Bir de makyaj ürünleri alınır. İşte seccade örtü havlu vs. Zaten gittiğin zaman Nisan alışverişine çıkılır. Orada yuzuk. Camasir takımları filan alınır. Onlar da erkeğe yüzük alır. Bizde bütün odalar damata ait. Durumu olan beyaz eşya için kızına alabilir zorunlu değil. Mesela babam bütün beyaz eşyalarini almıştı bize, ama dediğim gibi zorunluluk yok. Gidince baklava ve kola da götürülür akrabalar baklava yemeye gelir. Bir taki da sözde takılır ya bir bilezik ya kolye ya künye istersen birden fazla yani. Benim diğer gelinlere ne yapıldıysa o yapıldı bana da ama ekstra 2 bilezik aldılar beyaz eşyayı babam aldığı için 
0 oy
tarafından
Ben mardinliyim ne yalan söyliyim damat tarafını soyup soğana cevirirler bizim burada gelin pek bişey almaz yani ben yanlış buluyorum ama adet öyle malesef 
0 oy
(318 puan) tarafından
Aileye göre değişir canım bende mardinliyim abimle benim aramda sadece 3 hafta var aynı ayda evlendik biz mardinli olmamıza rağmen şartlar bizi zorladı o bu demeyeyim gram olarak konusacaksak abim 800 gram altın yaptı sadece düğünde... nişanda bir set alındı tüm eşyalar erkek tarafına ait beyaz eşyayı şu alır bu alır diye söz konusu olamaz. Nişan bitiminde iki taraf yemek yapıp birbirini ağırlar ve mutlaka bir altın yine alınır yüzük olur küpe olur vs. Düğün olmadan önce kız çarşıya çıkarılır ve a'dan z'ye herşeyi alınır kılık kıyafet iç çamaşırını varana kadar yani enazindan bizde öyle oldu. Ben evlendim eşim doğulu değil bizimkiler 4 bilezik 3 yüzük 1 set istediler elinizden ne geliyorsa zorlamayız sonuçta çocuklar birbirini seviyor dediler set alınmadı benim ailem aldı çalışan biriydim tüm çeyizimi kendim aldım karşı taraftan bir talep istemedik sadece büyük eşyalarımı aldılar pandemi zamanı diye benim düğünüm zaten olmadı tek sıkıntım bizde adettir tüm kılık kıyafetim bekarlar dağıttım karşı taraf alır diye onlarda bizde öyle bir adet yok dediler kıyafetsiz kalmıştım pandemi diye heryer kapalıydı İnternetten istemiştik ailem aldı yine... Demem o ki biz doğuluyuz doğudan kız aldık bizi zorladı ben doğulu olmayan eşimi ailem zorlamadı maddi açıdan aileye göre değişir
(11 puan) tarafından
Yutkunarak okuyorum cevapları çok ağırmış gerçekten biz doğulu değiliz evlenecek kişi zaten mantık evliliği tarzında biri 35 yaşında kızın yaşını bilmiyorum ama oda çalışan birisi. Adetler konusunda anlasırlar illa sonucta severek evlenmiyorlar yaşı olgun iki insan ama
(318 puan) tarafından
Aileye göre değişir canım dilerim insaflı insanlarla karşılaşırsınız mardinin fakiri yok gibi birşey yada bizim orası için söyleyeyim ya orta halli yada zengindir bende doğuluyum severek evlendik diye ortak bir payda hep bulundu ama abim için aynısını söyleyemiycem şartlar onu zorlamıştı ama her halükarda yine kendisine yapıyor diye düşünerek ne istedilerse yaptık
0 oy
(563 puan) tarafından
Allah yardımcınız olsun şu kadar söyleyeyim genctır ıkısıde yoluna baksın. Öyle zor kı mardın deyınce kızından da erkegınden de uzak dur. Eğer anlayıslı sözü geçen bır büyük yoksa gençler mutlu olsun yeter bırı yoksa kız alacak oglanı yedıkce yıyorlad yedıkce yıyorlar. Ha büyük  söz adamı damadı severse el sürdürmuyor o başka. Ama büyük soz adamı eskı kafalı örf adet gelenek dıye dıye ilik bırakmıyorlar bıde söz yapılsa bıle sözü atamaz gerı dönüşü olmaz ıyı düşünüp tasınsın 
(563 puan) tarafından
Vallah o iş moderne bakmıyor o zaman kız aılesıne dur dıyebılecek mı? Mesala! Anasına danasına ıstemedıkleeı kalmıyor modern dıye daha çok sömürür ler inşallah hayırlısı olsun ama kız calısıyot dıye ıstedıgı olsun dıyıp cekılmezler
(11 puan) tarafından
Yorumların ℅90 ı adetlerin ağırlığından bahsetmiş. Kız tarafı bu ℅90 lık kısımda değilde anlayışlı orta yolu bulma çabasında olan kısmdır inşallah
(172 puan) tarafından
Canım teyzem de İstanbul'da oturuyor gelin de İstanbul'da hemşire idi oğlu da hemşire okumuş modern sözde ama maalesef bir sürü altın almak zorunda kaldı eşyadan hiç bahsetmeyeyim bile. Ama inşallah sizinki öyle değildir önemli olan mutlu olmak gerisi dünya malı
(11 puan) tarafından
Bu bir yuva kurma işi iki tarafta kendi durumları neye yetiyosa onu yapmalı aileler zorlanmamalı sonra huzursuzluk illa olur. Benim gördüğüm kadarıyla bu iş düğün değil soygun oşmuş ne yazıkki bizlerde evlendik ailem üzerini düşeni yaptı eşimde üzerine düşeni yaptı iki taraf birbirini zorlamadı gücünün yettiği kadarıyla yapıldı sonuc hiç kavga dövüş olmadı. Yorumları gördükçe gelini tanımadan soğudum adetlerinden yani ayıp bence bedavaya kız verip üstüne nasıl karşı tarafı soyarız olmuş biraz. İlla iyi insanlarda var
(172 puan) tarafından
Bu biraz bilinçli olmayla alakalı çok iyi Mardinli arkadaşlarım var şu an bekarlar ama evlenince isterler mi bilemiyorum bugün birinin kınası var gideceğim bakalım
0 oy
(1,853 puan) tarafından
Baştan direkt net şekilde kızla açık açık konuşsunlar doğudan kız almak kolay degil. Adamlar gelinlerine yapıyor ki kendi kızlarına da istiyor. Bizim gibi enayi zor bulunur. Memurum atandım evimin esyalarini aldım doğu gorevindeyim diye kaynanamlar 1 iğne almadı :D 
0 oy
(5,781 puan) tarafından
Bende mardinlilyim cnm eşim beni aldığında  severek oldu zaten babam 1 yıl önce erkek kardeşimi evlendirdi . Eşimin ailesine. Hiç birşey istemem zorlamam sizi ha yapmak isterseniz oğluna ne istedilerse iki eksiği dedi  hala da kayinoederim kaynannam babamdan bahseder bizde çeyiz süt başlık parası yoktur . Ha evlendikten sonra evde alındı bana altinimda yapıldı biz hiç zorlamadik ki ev eşyalarını hepsini eşimle birlikte yaptık ben çalışıyordum. 

Eşimin o zaman durumu aileme göre bir tık düşüktü sabrettik ama şimdi elhamdülillah 3. Dükkanımızı acitik Diyarbakır'da  orda yaşıyorum bu arada 
0 oy
(7,949 puan) tarafından
Valla benim tanıdıklarım hep başlık parası aldım. Hepsi aynı mı bilemem tabi ha bi de genelde biz doğulular da yatak odası alınmaz. 
0 oy
(771 puan) tarafından
Yorumları okurken onlar kızsa biz neyiz biz kizsak onlar ne aceba diye okudum Allah evlenenlere yardım etsin çok zor şu devirde 
0 oy
(6,221 puan) tarafından

Yorumlara baktım da ben 4 yıl önce altın hepsi toplam 30 bin TL verdiler vllh bedavaya gitmişim :'(:woot:

0 oy
(226 puan) tarafından
Genelde damat tarafi alir herseyi ama dugunler asiri guzsl oluyor allah kismet ederse haftaya dugunumuz var

İlgili sorular

0 oy
13 cevap 215 göst.
14 Kasım 2024 Diğer kategorisinde Aysegul&20 (5,322 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 743 göst.
2 Ekim 2023 Diğer kategorisinde ikizlerin-annesi (367 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 140 göst.
13 Kasım 2022 Diğer kategorisinde Havvanursms (232 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 163 göst.