0 oy
292 göst.
Aile kategorisinde (591 puan) tarafından
Kızlar cenazelerde yemek verilmesi normal mi ,ya dün kayinbabam aradı eşimi ,onların bı akrabasi varmış para topluyorlar yemek için işte masraflar için, eşim 6 erkek kardesler kişi başı 2700 vermeleri gerekiyormuş ,bide 100 kişi daha varmış köyde verecek bu kadar parayı napcaklar ,ayrıca bu sene kayınbabamn iki kardeşi vefat etti onlar içinde para yolladık,ona bişey demiyorum eşimin amcası ve halasi idi bu normal ,ama kayinbabamin akrabasj için biz niye para yolluyoruz , cenazelerde yemek yapılması,ordakilerin çayına kadar verilmesini bana biraz garip geliyor anneme söylediğim.zaman. bu konu tartışmaya dönüp beni azarlayip kızıyor ,verilmesi gerekiyor diyor uzaktan gelenler napsin aç mi gitsin falan bir sürü şey söylüyor,

17 Cevaplar

0 oy
(6,684 puan) tarafından

Haramdır yazılıyor bazı yerlerde. 

(6,684 puan) tarafından
Uzaktan gelenler içinde, komşuların yemek getirmesi lazım.  Biz öyle yaptık mesela .
(591 puan) tarafından
Bnde öyle dedim ama yok dinleyenbkimm
-Reklam-
0 oy
(11,780 puan) tarafından
normalde cenaze evine gelen misafirler yemek getirir. Anadolu kültürü budur. bu ailenin yası var bir de yemek düşünmesinler diye. ama sonradan sonraya yemek verme modası çıktı. catringlerle anlaşıp yemek dağıtıyor Cenaze evi. çok saçma 
(591 puan) tarafından
Bncede saçma
0 oy
(13,432 puan) tarafından
Evet bu olmaması gereken bisi cenaze evinden bisi yenilip içilmez daha komşular yapıp cenaze evine götürürler bizim bazı kesimlerde yemek yaptırıyorlar.

Bizde yemek yedirmek yok ama 7 gün taziye oluyor gelene bildiğin çaydanlığın biri geliyor biri gidiyor hepsi de eziyet insan acısını yaşayamıyor. 

Gecen sene k.validem ve kaynimin oğlu vefat etti gece 12 leke kadar çay pisti ocakta her geldiklerinde keşke bide dua okuyup kalksalar cak cak çalıp gitti her biri
0 oy
(1,035 puan) tarafından
Çok saçma adetlerimizden biri bence. Eskiden olsa neyse de her yer lokanta market bakkal cenazede hiç de yemek düşünmem yiyemem de. Düşünen de gitsin marketten bir bisküvi alsın. Türbe mi yaptırıyorlar 100 kişiden 2700 270 bin yapar ne yapacaklar o parayi
(591 puan) tarafından
İnanki bilmiyorum
0 oy
(4,464 puan) tarafından
Dini boyutunu bilmem ama eskiden cenaze sahipleri yemekle uğraşmasın diye başsağlığına gelenler getirirdi yemek, çay, şeker. Bunun böyle para toplayıp yemek dağıtma şekline dönüşmesi değişik geldi bana da. 
0 oy
(4,056 puan) tarafından
Cenazede yemek yenmez. Yenmemeli. Senlik degil oturup yenip icilsin. Cenaze evine giden yemek goturur normali budur. O da evdekiler icin, yine misafir icin degil.
0 oy
(1,546 puan) tarafından
Ölünün evinde yemek pişmez dışarıdan getirilir. Doğulu musunuz? Doğuda gördüm böyle bir şey herkes ora toplar geleni gideni yedirirler ölü evine gelirken çay şeker getirirler. 
0 oy
(1,546 puan) tarafından
Ayrıca insanları da anlamış değilim eşimin kardeşi vefat ettiğinde o üzüntüyle millete çay dağıtıyorduk birde ince belli bardakta isteyen mi dersin açık çay isteyen mi dersin. Rahmetlinin sevabı olsun dedik ama bazen diyorum zıkk.m içseydiler düşüncesiz insanlar. 
(728 puan) tarafından
Bizde hizmeti cenaze yakınları yapmaz onlar acılarını yaşar konu komşu uzaktan akrabaların gençleri yapar hayırlarına
(2,992 puan) tarafından
Insanlar ne kadar asagilik oldugunu cenaze evlerinde goruyorsun canim
Insanlar acidan kivranirken gulen soyleyen dedikodu yapan (kirk yildir birbirlerine gidip gelmeyen orada can ciger oluyo kimse kapisini acmk istemedigi icin cenaze evi firsat oluyo)
Sonra gelenler ne goturebiliriz cenaze sahbinin evinden 9 ay oldu hala anamin evinde gozleri hala arayyp hatira sununu bununu ver diyenlerle basediyorm o aciyla farkinda degildim tum evi asagodaki kilerimizi sokup goturmusler annemin dantelini ipleron8 herseyini plaj havlularimizi koltuk ortulerimizj daha bilmedigim nice seyler vardir orada cenazeden ibret alan cenaze yakinin isini hafifletip destek olmak Allah rizasi icin giden ya 1 dir ya da hic yoktur
Bizim ev carsiya yakin adamlar karnini doyurmak icin hem sabah hem aksam geldiler yemek icin
Insanlardan nefffret ediyorum hicbir insani sevmiyrm
(728 puan) tarafından
Yazdıklarını okurken diken diken oldum :(( çok üzüldüm bu kadar aşağılık olamaz bi insan Rabbim anneciğine rahmet etsin sanada sabrını versin
(2,992 puan) tarafından
Amin cnm Allah razi olsn cok sagolasin kimseye gr sevgm kalmadi derdimi  deftere yazip sonrada imha ediyorm olursem yada basks sey olursa kismenin eline gcmesin diye
0 oy
(2,468 puan) tarafından
Eşin nereli bilmiyorum ama doğu tarafında öyle maalesef. Biri ölünce bütün köyden para topluyorlar ilk gün cenaze yemeğini vermek için. İkincisi ve üçüncü gününde cenaze sahibi Kendi veriyor. İnsanlar acısını yaşamıyor milleti doyurmaktan. Bizde eşim vermiyor kayinbabam köyde olduğu için o veriyor hep
(591 puan) tarafından
Evet canm doğulu
0 oy
(4,043 puan) tarafından

Şimdi açık konuşmak gerekirse cenaze günü verilmesine karşıyım kızımın cenazesinde morktan aldık babam enisteme biraz pide ayran yaptıralım dedi kabul etmedim 1 koli su alin koyun benim canim gitmiş miletin midesini düşünemem dedim ama sonrasında belli bir süreden sonra kuran okutulup ruhu için verilmesini yine sevmiyorum ama saygı duyuyorum bugün bende mevlid yaptirsam tasvip etmesemde yemek veririm kurtarıcı çünkü 

Eğer durumun iyiyse karışma öylede böyle de verecek bari Hayri kaçmasin mesala bizim ve eşimin köyündede Mevlüt için para toplanır tanimasakta 3 .5 yollariz başımızın gözümüzün sadakasi olsun deriz bazen aklıma gelir o kadar tehlikeli ameliyatlar geçirdim karnımda bebemle bebek ölecek diler 27 haftalık olduk verdiklerimiz kurtardı bizi diyorum 

0 oy
(5,697 puan) tarafından
2020de abim vefat etti . Bende çok karşıyım bu yemek mevsuzuna. Ama malesefki dışardan yemek geliyor değil parasından o parayla ölen kişinin hayrına bir yetime verilse daha iyi bence. 

Çay verilmezdi kovid diye   suyu dışardan küçük bardak halinde virirdik .. 3 gün sürüyor yaslar  bizde  . 

Herşeyi geçtim o taziye evine baş sağlığına gelenler  Fatiha hariç herşey konuşuyorlar kız bakmalar onun bunun dedikodusuni yapmak. Ben dayanamayıp demiştim salavat getirmek Fatiha okumak varken nie komisyor bu kadar insan..
(2,992 puan) tarafından
Benim 20 de babam 9 ay once anami kaybettm insanlaron ne kadar ac gozlu bos pislik insanlar oldugunu gordm birbirine kapisini acmayan cenaze evini firsat bilip dedikodu yapiyolar
Hele bizim evdeki esyalara talip olmlar goturmeler herseyi igneden iplige camasirlar8min icine dahi girdiler ne gotursek evi sokup goturduler o aciyla bisi diyemedim helal de etmitorm
Hala daha ariyolar annenden hatira sunu ver bunu ver diyen  
Evimizi talan ettiler yediler sctilsr gittiler guya evsahbine destek olsn diye cenazeden sonra kimssiz kaldm 9 aydir ne arayan ne soran
Ben akrabalarimdan cevremden etimle kemigimle nefrer ettim insan sevmeyen birine donusturduler
(5,697 puan) tarafından
Öyle cnm kimse kimsenin dostu değil..
0 oy
(728 puan) tarafından
Bizim oralarda hayır yapmak isteyenler yemek yaptırır cenaze evine, örneğin 100 kişilik lahmacun ayran yada daha farkli bi yemek.  yiyenler fatiha okur ölen kişiye böylece hem cenaze sahibine yardımcı olunur hem ölen kişiye fatihalar gönderilir hemde yemek veren sevabı toplamış olur inşallah 
0 oy
(4,768 puan) tarafından
Konu dışı ama sakın yanlış anlama canım doğulumusunuz sanki orda bu şekilde oluyor diye hatırlıyorum agrililarin evinde oturmustum 15 20 gün bu şekilde yapıyorlardı aslında güzel bisey degilmi ev sahibine yuk olmadan yapmak bide hep uzaktan geliyor akrabalr yani o yemek konmak zorunda
(591 puan) tarafından
Yok canm yanlış anlamadm , doğuluyz
0 oy
(967 puan) tarafından
Nerelisiniz bilmiyorum ama bizde de öyle baba tarafımda.Babamın bi köylüsü akrabası öldü mü mutlaka aileyi temsilen amcalardan bi iki tanesi yada babam giderler her aile para verir yas olur çünkü giden masrafa herkes ortak olur.Sadece o da değil köydeki caminin ihtiyaçları için bile ki köyde hane bı iki tanedir herkes şehirlerde yinede aranıp istenilir.Bi yardımlaşma aslında bu 
(591 puan) tarafından
Vanliym canm
0 oy
(12,801 puan) tarafından
Doğuda var bu durum evli olan erkeklerden istiyorlar. Eşim de yolluyor. Konum Diyarbakır 
(591 puan) tarafından
Siz ne diyorsunuz bu duruma
(12,801 puan) tarafından
Ne diyeceğim banane adetleri böyle bin yıllık adet yani adam yollamasa tefe koyarlar. Ben takmam böyle şeyleri
(591 puan) tarafından
Malesef öyle
0 oy
(417 puan) tarafından
Annen haklı bizim akrabalarda dernek gibi yer tutmuşlar aydan aya kumbaraya para atarlar. Taziye olur birinin ihtiyacı olur ordan karşılanır 
(591 puan) tarafından
Ben bı haklılık göremedim
(417 puan) tarafından
Olabilir
0 oy
(2,895 puan) tarafından
Ben kızıyorum şahsen ve de karşıyım

Çok saçma millet ölü gömuyor yakinini kaybediyor gelenlerde yemek derdine mi düşecek 

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 25 göst.
0 oy
2 cevap 187 göst.
19 Eylül 2024 Diğer kategorisinde Ayferdnz16 (331 puan) tarafından soruldu
0 oy
25 cevap 604 göst.
16 Temmuz 2024 Diğer kategorisinde ahsenguzel61_ (51 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 93 göst.
23 Aralık 2023 Alışveriş-Hediye kategorisinde misafir5 (260 puan) tarafından soruldu

406,241 soru

12,180,202 cevap

36,676 kullanıcı

...