Zekat vermenin şartları ve zekat verilecek malların şartları vardır.
Kişinin EN AZ 90,96 gram altını varsa (ki bu nisab miktarıdır) o zaman 1/40'ını zekat düşen birine MÜLK ETTİREREK (yani bir şahsın eline parayı veya altını bizzatihi) vermelidir.
Kişi zekat vakti geldiğinde elindeki malın toplamını bilmeli ve bunun 1/40'ını hesap etmelidir.
Zekatın geçerli sayılması için de zekat niyetiyle verilmiş olması gerekir. Bu sebepledir ki sadaka gizli, zekat aşikar verilmelidir.
NOT: (Zekatı fakire/lere verirken veya ZEKAT İÇİN MAL AYIRIRKEN bunun zekat olduğuna kalben niyet edilmesi gerekir. Dille söylemek gerekmez.
Hatta bir malı fakire zekat niyetiyle verirken bunun bir HİBE (hediye) veya bir borç olarak verildiğini söylemek bile zekat sayılmasına engel değildir. Zekat sayılır.)
Zekat verilecek malların şartları da şöyledir;
1. Üzerinden 1 sene geçecek.
2. Artıcı mal olacak (Altın artıcı maldır)
3. Temel ihtiyaç dışında olacak.
4. Tam mülkiyet olacak (Yani tamamen kişinin şahsına ait, ortağı yok)
5. Nisab miktarında olacak.
Zekat parasıyla yemek vermek zekat yerine geçmez. Zekatı şahsa mülk ettirmek yerine vakıf gibi bir yere vermek zekat yerine geçmez.
NOT: Ancak o vakıflar, vakıfta görev yapan fakirlere veren veya arızi fakirleri, yetimleri, ilim sahibi talebeler gibi ihtiyaç sahiplerini gözeten bir vakıfsa, her ihtiyaç sahibine pay ettirerek (mülk ettirerek) verilebilir.
Zekat miktarı toplu halde verilebildiği gibi, parçalar halinde de verilebilir.
Örn, 1000 lira tutan bir zekat, 500/500 olmak üzere 2 farklı kişiyr de verilebilir, tek bir kişiye toplu halde de verilebilir.