0 oy
202 göst.
Alışveriş-Hediye kategorisinde (82 puan) tarafından
Esim.hesapladi 16 bin dedi biz yillik 16 binlira ihtiyac sahibine mi verecez 

4 Cevaplar

+1 oy
(647 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
236'yi 40a bölünce 5.9 Gr ediyor . 5.9 gr altının para karşılığı kadar zekat oluyor. O da 17bin küsur kadar
-Reklam-
+1 oy
tarafından
Zekat vermenin şartları ve zekat verilecek malların şartları vardır.

Kişinin EN AZ 90,96 gram altını varsa (ki bu nisab miktarıdır) o zaman 1/40'ını zekat düşen birine MÜLK ETTİREREK (yani bir şahsın eline parayı veya altını bizzatihi) vermelidir.

Kişi zekat vakti geldiğinde elindeki malın toplamını bilmeli ve bunun 1/40'ını hesap etmelidir.

Zekatın geçerli sayılması için de zekat niyetiyle verilmiş olması gerekir. Bu sebepledir ki sadaka gizli, zekat aşikar verilmelidir.

NOT: (Zekatı fakire/lere verirken veya ZEKAT İÇİN MAL AYIRIRKEN bunun zekat olduğuna kalben niyet edilmesi gerekir. Dille söylemek gerekmez.

Hatta bir malı fakire zekat niyetiyle verirken bunun bir HİBE (hediye) veya bir borç olarak verildiğini söylemek bile zekat sayılmasına engel değildir. Zekat sayılır.)

Zekat verilecek malların şartları da şöyledir;

1. Üzerinden 1 sene geçecek.

2. Artıcı mal olacak (Altın artıcı maldır)

3. Temel ihtiyaç dışında olacak.

4. Tam mülkiyet olacak (Yani tamamen kişinin şahsına ait, ortağı yok)

5. Nisab miktarında olacak.

Zekat parasıyla yemek vermek zekat yerine geçmez. Zekatı şahsa mülk ettirmek yerine vakıf gibi bir yere vermek zekat yerine geçmez.

NOT: Ancak o vakıflar, vakıfta görev yapan fakirlere veren veya arızi fakirleri, yetimleri, ilim sahibi talebeler gibi ihtiyaç sahiplerini gözeten bir vakıfsa, her ihtiyaç sahibine pay ettirerek (mülk ettirerek) verilebilir.

Zekat miktarı toplu halde verilebildiği gibi, parçalar halinde de verilebilir.

Örn, 1000 lira tutan bir zekat, 500/500 olmak üzere 2 farklı kişiyr de verilebilir, tek bir kişiye toplu halde de verilebilir.
(95 puan) tarafından
En az 90 gr mı ben 80 diye biliyorum ama
tarafından
Hanefi ilmihalinde yazan sayı buydu
0 oy
(5,751 puan) tarafından
80 grama ne kadar düşüyorsa ona göre hesapla. Dinimizde altının azamisi 80 gramdır zekat için. 
tarafından
Sanırım yanlış bilgi verdiniz.
(5,751 puan) tarafından
Hayır 80 gram altına göre hesaplayabilir onu demek istedim.
tarafından
Ben sadece 80 gram için hesaplayın dediniz sandım
0 oy
(5,986 puan) tarafından
biz gecen sene 54 kusur bin verdik ramazan donemi. bes ona 10 oburune 4 birine falan falan gibi. altindan ziyade borsa ve hesaplarda birikim var

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 95 göst.
1 Aralık 2024 Yemek-Tarifler kategorisinde Sekerparemm (643 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 108 göst.
18 Ekim 2024 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 26 göst.
0 oy
7 cevap 195 göst.
10 Ekim 2024 Diğer kategorisinde Meleklerin_annesi05 (51 puan) tarafından soruldu

408,407 soru

12,270,302 cevap

37,574 kullanıcı

Kategoriler

...