0 oy
111 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (13,419 puan) tarafından

35 haftalık doğan bebeğin var. şimdi 18 aylık. geçenlerde de sormuştum katılma nöbeti yaşıyor. doktor kan tahlili istedi. demir değerine bakıldı. oldukça düşük, üstelik biz demir damlasını kullanmayı bırakmadık. bebeğim 2 aylıkken kullanmaya başladık hala da kullanıyoruz.

bu şekilde yükselmeyen demir seviyeleri için ne gibi önlemler alınır. 
eti sever ve oldukça tüketir. demir seviyesi yüksek ürünler vermeye çalışıyorum. 
aklıma şu ihtimal geliyor, eşim talasemi taşıyıcısı, bende ne hastalık var ne taşıyıcılık. büyük ihtimalle kızım da taşıyıcı oldu. acaba bumu sebebi?
Bütün kan sonuçları çıksın öyle gideceğiz doktora, haftaya anca gideriz sanırım 

5 Cevaplar

+1 oy
(603 puan) tarafından
Benim bebeğimin de demiri 2.4 çıktı damlayı bırakıp şuruba geçtik haftaya kontrole gideceğiz benim eşim de taşıyıcı bakalım bizimki yükseldi mi
(13,419 puan) tarafından
ovv sizinki daha düşükmüş. inşallah yükselmiştir. sonuç çıkınca yazar mısın bana?
(603 puan) tarafından
Sonuç çıkınca yazarım
-Reklam-
+1 oy
(3,320 puan) tarafından
Talasemi kansızlık değildir aslında. Alyuvarların, sağlıklı insandakine göre daha küçük ve çok sayıda olmasıdır. Yani daha çok çalışır ve çabuk yorulur. Yorgunluk yapar aşırı yormamaya çalış. Bende var her işimi yaparım şükür ama yorgunluğum oluyor. Mcv değeri talasemiyi gösterir ve hiç yükselmez. Yani tedavisi de yok. Bana doktor folbiol verirdi ama bu iyileştirmez arada içersin demişti büyüdükten sonra.

Ama takviye olsun diye yada bilmedikleri için kan ilacı veriyorlar sanırım. Banada çok verirlerdi hatırlarım zor içerdim heralde şurup ta yoktu kapsül içmeye çalışırdım..

Bende var taşıyıcılık, oğlumda da çıktı. Babamda da var. Ben çocukken iyi bir çocuk doktoru farkediyor 25 yıl öncesi. Daha nikahta falan bakılmıyordu o zaman bilinmiyordu. Doktor demiş birinizde vardır. Genelde annede varsa oğlan çocukta oluyor kız çocukta olmuyor. Babada varsa kız çocukta oluyor taşıyıcılık.. Babamda araştırmış öyle öğrenmiş.

Yani iyi bir doktora git neden yükselmediğini anlamaya çalış diğer kan değerlerinden bahsediyorsan. Çünkü ilaç içince yükselmesi lazım farklı bir durum olmasın

Allah şifa versin
(13,419 puan) tarafından
açıklama için teşekkür ederim. 9.ayda bir demir değerine bakıldı ik defa detaylı yeni veriyoruz kan. onda da katılma nöbeti yaşıyor kızım, demir eksikliğinden kaynaklı olabilir diye kan verdik. baba taşıyıcı olunca kız taşıyıcı oluyor kısmı bize uyan, kısım.doktora gittiğimizde diyeceğim haberi yok eşimin taşıyıcı olduğundan, yani hiç konusu geçmedi. doktoruma güveniyorum alanında iyi. bakalım o ne diyecek, belki genetik test yaptırmamızı ister.
(3,320 puan) tarafından
Katılma nöbeti nedir, ne zaman oluyor
Talasemi ye bağlı olduğunu sanmıyorum. Sizde yoksa sıkıntı yok taşıyıcı olmasında. Hem anne hem baba da olursa kan kanseri olma ihtimali oluyormuş çocuğun Allah korusun. O yüzden nikahta bakılıyor. Ama tek taraflı bişey olmuyor. Onun katılma nöbeti farklı bir şey den olabilir
(13,419 puan) tarafından
katılma nöbeti, bebek ağlarken nefessiz kalıp morarıyor hatta bazı bebekler bu nefessizlikten baygınlık bile geçirebiliyormuş.
bunun sebeplerinden biri demir eksikliği eper demir seviyesi normalse çocuk kardiyolojisine gönderiliyor çocuk, kalpte üfürüm var mı yok mu  ona bakıyorlar.
önce kan değerlerine bakalım, ona göre konsültasyon yazacağım demişti doktor
(3,320 puan) tarafından
Anladım canım Allah Şafi ismiyle şifa versin inşallah hiiiç olmamış gibi düzelsin
(13,419 puan) tarafından
amin canım çok teşekkür ederim
+1 oy
(1,142 puan) tarafından
Bestiron gibi damlalar demir eksikliğini tedavi etmiyor malesef, mevcut depoyu korumak için, bebekelr 4-6 ay yetecek demir deposu ile doguyorlar sonrasinda depoyu korumak için demir takviyesi veriyoruz fakat beslenmeyle birlikte 6.ay itibari ile depo korunur ya da boşalır. Demir deposu boşalan bir bebekte kansızlığı tedavi edici ferrozinc, ferrum gibi takviyeler kullanmak gerekiyor  aksi halde bestironu mesela kilo başı 4 damla gibi yüksek demir oranı ile vermelisiniz. Arkasında zaten yazar ilaç değildir takviyedir diye. Fakat ferrum, Ferro sanol  ve ferrozinc gib şuruplar kansızlığı tedavi edici ilaçtır, talesemi taşıyıcsı olamaz çünkü onlarda doğuştan kansizlik oluyor Prof Dr coşkun tecimerin yazıları soru cevapları var bununla ilgili oradan okuyabilirsiniz sizde. Talesemi tasiyicilarinda vücut doğuştan kansızlığa adapte oluyor. Bu sebeple 9-12 aylarda tahlil yaptırdınız kan değeri normal geldi ise taşıyıcı olamaz. Talesemi tasiyicilarina depo bosalmadikca demir de verilmez onlarda alyuvar erken yıkıldığı için kemik iliği daha çok çalışır bu da sadece folik asite gereksinimi arttırır yani B vitaminini. O yüzden sadece beslenme kaynaklı demir eksikliği olabilir diye düşünüyorum. Çocugun kilo alımı iyiyse bile kan yapıcı takviyeler yeterli gelmediğinde veya aksadigi bir dönem varsa ateşli hastalık gibi (çünkü bu dönemde demir depolara çekilir) sonrasında depo birden boşalmış olabilir. Özetle talesemi değildir eğer daha önce normal ise
(13,419 puan) tarafından
kan sonuçları yarım yamalak çıktı, daha enabıza düşmedi. fazla heyecanlıyım hemen öğrenmek istiyorum ama dediğiniz gibi ferritine falan da bakmak lazım, tek başına değerlendirmiyor doktorlar.
1 hafta oldu ateş çıkalı, büyük ihtimal ondan o zaman.
yok, çok şükür gelişimsel gerilik yok
(1,142 puan) tarafından
Maşallah, bebek bakımda ikicocukanasi var o sonuçları çok güzel yorumluyor fikre ihtiyacınız olursa çok bilgili sizinde aklınızda olsun. Ateşi düşünce tekrarlatin bence öyle karar verilmesi daha sağlıklı, çok geçmiş olsun. İnşallah umduğunuz gibidir talesemi taşıyıcılığı yoktur
(13,419 puan) tarafından
tamamdır canım çok teşekkür ederim. valla bir daha kan tahlili nasıl yapılacak bilmiyorum, fıtı fıtı gitti kan vermeye salya sümük ağlayarak çıktık:(( hemşire biraz da zorladı hemen de gelmedi kan, bu da kızımın şansızlığı oldu. inşallah unutur:)
(1,142 puan) tarafından
Unutur unutur hiç merak etmeyin benim kızım hipoglisemik bir bebek, çok uyuduğu dönemde her gün sabah akşam kan bakılıyordu şimdi o kadar alışık ki, tamamen iş hemsirede bitiyor biz hep özelde veriyorduk kanı sıkarak alıyorlardi ateşli olduğu dönemde damarda bulunmuyor bir kez elinin üstünü delip sıkarak almışlardı azıcık aklım vardı çıkmıştı o zaman :)) bı gün devletin çocuk aciline gittik hemşire bildiğiniz dart atar gibi fırlattı kan fosur fosur aktı 3 sn sürdü. Ben artık şey yapiyorum orda bir kaç kan alan hemşire oluyor en yaşlısına aldirtiyorum inşallah güzel bir hemşire denk gelir üzmeden hemen alır prensesten :) doktorunuz daha doğru yönlendirir tabi ama 1 hafta önce ateşli olduğunu bildirin duruma göre ihtiyaç görürse tekrarlar
(13,419 puan) tarafından
çok teşekkür ederim canım :)
0 oy
(1,038 puan) tarafından
Canım bizimde öyle bir problemimiz vardı , aşırı düşüktü , demir damlalarıda bir işe yaramadı. Kendi haline bıraktım , hiç bir takviye kullanmadım kendi kendine yükseldi 
(13,419 puan) tarafından
işte bilemiyorum ki şu taşıyıcılık işi canımı sıkıyor. bi de doktorumuz fazla pimpirikli bir adam:) bize ilaç falan bıraktırmaz
(1,038 puan) tarafından
Bizim doktorda öyle, bilmiyor hiç bıraktığımızı :))
Baktırdınız mı canım çocukta var mı yok mu diye? Bende taşıyıcıyım ama bu zamana kadar bende bir problem olmadı . Taşıyıcılığın etkisi olacağını düşünmüyorum canım
(13,419 puan) tarafından
çocuğa test yapılmadı. sen taşıyıcı olduğun için çocuğuna sağlam gen aktarmış olabilirsin. eşimde de demir eksikliği çıkıyor sürekli.
bazı yerlerde taşıyıcılarda da demir eksikliği olabileceğine dair şeyler okudum. Bilmiyorum işte doktora gidene kadar kafamı kurcalar durur artık.

biz bıraksak doktor bizi vurur :))
(1,038 puan) tarafından
Canım ihmal etme muhakkak baktır
Benim kan değerlerim hep yüksek çıktı bu zamana kadar bilmiyorum açıkçası hiçte araştırmadım , doktor baktırman lazım dedi ve öylece kaldı
0 oy
(1,494 puan) tarafından
Hangi demir ilacını kullanıyorsun benimde bebisin çok düşüktü biz değiştirdik ocean demir damlayı kullanıyoruz artik
(13,419 puan) tarafından
bestiron veriyorum ben
(1,494 puan) tarafından
Bizim kafa tutamıyordu tahlikllerde demir ve B12 düşük çıktı o yüzden sağlık ocağının Ki vermedim ben kabız yaptı ama senin büyük ihtimal hastalık taşıyıcısı olabilir dediğin gibi
(13,419 puan) tarafından
şurup falan verir herhalde artık doktor

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 67 göst.
0 oy
2 cevap 80 göst.
0 oy
4 cevap 216 göst.
0 oy
1 cevap 55 göst.

410,988 soru