+7 oy
734 göst.
Diğer kategorisinde (6,128 puan) tarafından

Selamün aleyküm rahmetullahi ve berakatuhu kardeşlerim nasılsınız iyisinizdir inşallah neler yapıyorsunuz bahaalımmm gııı size böyle bişey paylaşmak istedim kimseye karışmak değil amacım sadece sonuna kadar okuyun yeterlidir kardeşlerim ve unutmayın ki Allah katında çok ama çok değerlisiniz 💜❄️🩷☺️

*14 Şubat: Sapkınlığın Tarihsel Döngüsü: Lupercalia sapkınlığından Kapitalist tüketim endüstrisine* 

Özel zannedilen günlerin tarihte ortaya çıkışı sapkınca ise, o gün, eninde sonunda sapkınlığa tekrar rücu eder. Sevgililer Günü’nün kökenine indiğimizde, karşımıza insan ilişkilerini kutsayan, aşkı putlaştıran , ahlaki sınırları olmayan, arzunun dizginlenmediği bir putperest festivali çıkıyor. Bugün insanlar, "romantizmin günü" diyerek Sevgililer Günü’nü kutsar ve kutlarken, aslında Roma’nın en sapkın geleneklerinden birinin modern versiyonunu yaşamaktadırlar.

*Lupercalia: Şehvetin ve Sapkınlığın Kutlandığı Festival*

Antik Roma’da her yıl 15 Şubat’ta düzenlenen Lupercalia Festivali, bugünkü Sevgililer Günü’nün atasıdır. Romantizmden çok uzak olan bu gün, sapkın bir cinsel serbestlik ritüeliydi. Festival, adını Roma’nın efsanevi kurdu Lupa’dan alıyordu ve doğurganlık, arınma ve şehvetin kutsandığı bir tören olarak biliniyordu.

Festival bağlamında, Luperci adı verilen rahipler, keçi ve köpek kurban eder, derilerinden yaptıkları kamçılarla kadınlara vurarak onların doğurganlıklarını artıracaklarına inanırlardı. Ancak bununla sınırlı değildi. Genç kızlar ve erkekler rastgele eşleştirilir, birbirlerine "sevgili" olarak seçilir ve bir yıl boyunca ilişki yaşarlardı. Bu bağlar bazen evlilikle sonuçlanırken, çoğunlukla sadece geçici bir birliktelik olarak kalırdı.

*Bugün kutlanan Sevgililer Günü’nün özünde ne var?*

Sosyal medya baskısı, tüketim dayatması, haz merkezli ilişkiler ve geçici aşk oyunları… Aslında Lupercalia’nın modern dünyadaki bir devamı yaşanıyor, sadece ritüeller değişti.

*Aziz Valentine: İmparatora karşı çıkış ve meşru evlilik..*

Roma’daki bu rastgele eşleşme geleneği, insan ilişkilerini daha disiplinli ve meşru hâle getirmek isteyenler için büyük bir sorun teşkil ediyordu. İşte bu noktada Aziz Valentine devreye girdi.

II. Claudius, askerlerin evlenmesini yasaklamıştı çünkü onun gözünde güçlü bir imparatorluk, ailesiz, bağımsız ve yalnız savaşçılardan oluşmalıydı. Ancak Aziz Valentine, bu yasağı tanımadı ve gizli nikâhlar kıyarak meşru evliliği ve sadakati teşvik eden bir duruş sergiledi.

Valentine’in yaptığı şey, Lupercalia’daki düzensiz, geçici ve ahlaksız birliktelikleri reddederek insan ilişkilerini bir çerçeveye oturtmaktı. İmparatora bu karşı çıkışıyla tutuklandı, idama mahkûm edildi ve 14 Şubat’ta öldürüldü. Onun mücadelesi, kontrolsüz arzunun ve düzensiz ilişkilerin yerine meşru ilişki olan evliliği koymaktı.

Ancak onun ismi, bir şekilde bugün tam tersine hizmet eden bir günle özdeşleşmiştir. Modern Sevgililer Günü, Valentine’in savunduğu değerleri yıkan, yeniden Lupercalia düzenini getiren bir tüketim şekline dönüşmüştür.

*Kartpostal Dönemi: Duyguların Ticarileşmeye başlaması ve sevginin satın alınması...*

14 Şubat, Orta Çağ boyunca edebi romantizmin simgesi olarak kaldı. Ancak 19. yüzyılda Sanayi Devrimi ve kapitalist pazarlama yöntemleri devreye girdi.

İlk olarak kartpostallar üretildi. Artık insanlar, aşklarını kendi cümleleriyle anlatmak yerine, hazır romantik mesajlar içeren kartlarla ifade etmeye başladılar. Sanayileşme, aşkı bile kitlesel üretimin bir parçası hâline getirdi.

Fakat bu da yetmedi. Çiçekçilerin, çikolata firmalarının ve mücevher markalarının devreye girmesiyle hediyesiz bir Sevgililer Günü eksik sayılmaya başladı. Artık Sevgililer Günü, duyguların kutlandığı bir gün değil, hediyelerle sevginin satın alındığı bir gün hâline gelmişti. Sevgi kaç para ederdi?..

Bugün bir ilişkide "Sevgililer Günü hediyesi almadıysan, sevgin eksik demektir" anlayışı hâkim. İnsanlar, duygularını ticari ürünlerle ispatlamak zorunda bırakılıyor.

*Kapitalizmin Menasiği( özel ibadeti, ritüeli): Duyguların Metalaşması*

Geldiğimiz noktada, Sevgililer Günü artık kapitalizm dinînin bir ritüeline dönüşmüştür. Tüketim endüstrisinin en büyük başarılarından biri, insanların kendi duygularını anlamlandırmasını bile ticaretle ilişkilendirmektir.

Kapitalizm, insanlara "Sevgililer Günü’nü kutlamazsan, sevgin eksiktir" algısını dayatmıştır.

Büyük markalar, aşkı ürünlerle eşleştirerek "hediye almadan sevgi olmaz" görüşünü oluşturmuştur.

Sevgililer günü, hediyelerin fiyat etiketi ve sosyal medya gösterisi haline gelmiştir. Moda sektörü, bu günde hediye çeşitliliğini sürekli geliştirerek tüketim endüstrisine milyarca para kazandırmıştır. 

İşin ironik yanı, Valentine’in asıl amacı, Lupercalia’daki sapkın birliktelikleri ortadan kaldırarak meşru ilişkileri savunmaktı. Fakat bugün kapitalist düzen, bu günü yeniden Lupercalia’nın ilk hâline döndürmüştür. Artık aşk, tıpkı eski Roma’daki gibi, bir gün içinde yaşanıp tüketilen, geçici bir haz nesnesine indirgenmiştir.

*Son olarak;*

İslam, kadın ve erkek ilişkisini ne Lupercalia gibi dizginsiz bir arzu hâline getirir, ne de kapitalizmin ticari ritüellerine indirger. Kadın ve erkek arasındaki ilişki, bir meta alışverişine değil, sadakat, merhamet ve sorumluluk temellerine dayanır. Kur’an’da Rum süresinde şöyle buyrulur:

" şüphesiz ki düşünen bir toplum için O'nun ayetlerinden biri de: sizin için nefislerinizden eşler yaratmasıdır, ki onunla sekineti, huzuru bulasınız ve aranıza sevgi ve rahmeti, merhameti koymasıdır.." (Rum Suresi, 30:21 )

İslam daki kadın erkek ilişkisi , pahalı hediyelerle değil, sevgi ve merhamet ile gösterilir. Kapitalist düzenin dayattığı tüketim alışkanlıkları, duyguları ticarileştirirken, İslam’da sevgi ve bağlılık bir güne sıkıştırılmamış, bu tarz özel birgün de kutsanmamış ve kutlanmamıştır. 

14 şubat ta Ortodoks mezhebine mensup bir Hıristiyan'a, Valentine's Day'da ne yaptığı sorulduğunda, "14 Şubat bizim günümüz değil, o Katolikler'in günüdür" diyerek 14 Şubat'ı kutlamadığını söylemesiydi. Hayret edilecek bir olay! çünkü 14 Şubat'ı Hristiyan olduğu halde mezhep ayrılığından dolayı Ortodokslar bile kutlamazken, çok sayıda, Müslüman olduğunu iddia eden kimseler o gün elinde kırmızı güllerle günün gereğini yerine getiriyordu! Hatta Hristiyanlardan da ileri giderek gayri meşru ilişkiler yaşıyorlardı.

Sonuç olarak, Sevgililer Günü, ilk çıktığı noktaya daha da sapkınlaşarak geri dönmüştür. Kadın erkek ilişkisinde meşru evliliği savunan Valentine’in ismi, bugün tüketim dünyasının en büyük maskesine dönüşmüştür.

Bu şaşmaz bir kaidedir ki : Tarih boyunca bir günün anlamı ne kadar değişirse değişsin, özündeki sapkınlık belki de kat kat artarak er ya da geç yeniden ortaya çıkacaktır. Sahtekarca kutsallaştırılmış günler, sahtelikleri içinde bocalamaya mahkumdur ....

18 Cevaplar

+9 oy
(4,305 puan) tarafından

En İyi Cevap

Aslında kadın erkek islama göre yaşasa zaten bu özel(!) günlerin eksikliği hiç hissedilmez elhamdülillah. Ölümün kıyametin mahşerin cehennemin hiddetinin zerresi şu dünyada görülse kimse abdestsiz bir adım dahi atmaya cesaret edemezdi. maalesef böyle şeyler küçümseniyor İnşaAllah daha çok bilgilenir daha çok bilinçlenir cenneti kazanmak için her adımımıza dikkat ederiz

Bu arada saygı sadece sevilen kişiye değil herkese gösterilirse anlamlıdır sayın arkadaşlar😂

(6,128 puan) tarafından

Amacım kimseyi hor görmek ya da günahkarsın demek değil benim bilmediğimi siz bana öğretirsiniz benim bilmediğimi ben sizinle paylaşırım amacım sadece okumanızı istemekti tekrar söylüyorum başkalarının öfkesine sebep olduysan haklarını helal etsinler ben hiçbir zaman nefsimi temize çıkaramam çünkü nefis her daim kötülüğü ister ve Allah senden razı olsun güzelim ☺️🩷❄️💜

(4,305 puan) tarafından

Allah senden de razı olsun canım❤️ tabi ki paylaşacağız öğreneceğiz bunda bir art niyet yok zaten kötü bir şey de söylemiyoruz. Öfkelenenin sebebi burda paylaşılan bilgi değil içindeki sıkıntıdır. Sıkıntısını keşfeden feraha çıkar inşallah. 🩷

(6,128 puan) tarafından

Ayn öyle kardeşim ve amin ecmain ☺️🩷❄️💜

-Reklam-
+11 oy
(935 puan) tarafından

14 şubatta sokağa çıkıp rastgele birileriyle "çiftleşen" var mı ya aramızda? Ben duymadım da daha önce

(346 puan) tarafından

Ahahahha nature ya

(5,646 puan) tarafından
+1

İstisnasız 2 dakikadır gülüyorum hahaha 

(6,128 puan) tarafından

Bu devirde değil canısı eski Roma  zaten eski cahiliye döneminde de kız çocukları diri diri toprağa gömülmüyor muydu şuan bu devirde var mı yok göremezsiniz,amacım sadece bilgilendirmek kimseyi aşağılamak yada günahkarsın demek değil ve ben nefsimi asla temize çıkaramam nefis her daim kötülüğü emreder ☺️💜❄️🩷

(935 puan) tarafından

Hayır demişsin ya artık 14 şubatı o eski günlerdeki gibi kutlamaya döndürmeye başladılar diye. Ya arkadaşlar Allah aşkına için öküz altında buzağı aramayın artık 😂😂

+5 oy
(351 puan) tarafından

Elhamdülillah Hristiyanların ve kâfirlerin hiçbir yaptığını yapmıyor ve örnek göstermiyorum bilginizi paylaştığınız için de çok teşekkür ederim sabah bu konu ile ilgili bir post açtım o kadar söz işittim ki ama bizim amacımız ne kaos çıkarmak ne kavga ettirmeye çalışmaktır.. 

Rasûlullah Efendimiz bir defasında şöyle buyurmuştu:

Sizler karış karış, arşın arşın sizden öncekilerin yolunu izleyeceksiniz  onların inanç ve yaşayışlarını ölçü edineceksiniz. İnsanın giremeyeceği küçük bir kertenkele deliğine girecek olsalar, siz de onları takip edeceksiniz.

Aklıma hep geliyor 

(6,128 puan) tarafından

🩷❄️💜☺️

+5 oy
(184 puan) tarafından

Bugün bir ilişkide "Sevgililer Günü hediyesi almadıysan, sevgin eksik demektir" anlayışı hâkim.

Kaynak: https://annelertoplandik.com/forum/16544439/ufak-bir-bilgilendirme-ilgisini-cekenler-baksin

Sadece bu kısma yorum yapacağım.

Eşi hediye istiyor ise ve hediye alınca mutlu oluyor ise ve eşi ısrar ile yok sevgililer günü dinimizde yok diyorsa ve hediye almıyorsa sevgisi evet eksik demektir. Halbuki bir çiçek al sen benim ölene kadar sevgilimsin de nolcak yâ hû.

Bize de öğrettiler kursta anneler günü dinimizde yok ee benim annem bekliyordu yani o kadar emek vermiş bir hediye alın diye. Ağladı yâ hediye almadım anneler gününde beni sevmiyorsun diye  peki ne oldu anneme anneler gününde hediye almadım şimdi yaşasaydı tek taş alırdım hayaliydi çünkü geçenlerde twitterda görmüştüm ilk maaşıyla annesine tek taş almış biri benim de hayalimdi fakat gerçekleştiremeden annem öldü. 

Saçma sapan inançlar kalp kırmaya değmez. Hemde bir annenin ve eşlerin. Eş yani bir zahmet sevmişsin ki eşin olmuş al hediyeni kırma kalp gönül al. Çoğu kadın çikolata sever alsın. Erkekleri düşünmüyor değilim elbet hanımlar siz de yapın bir güzel tatlınızı hiç bir erkek güzel bir akşam yemeğine hayır demez ki.

Bak misâl ben de her sene bir çorap örerim sevgilime. 

(184 puan) tarafından

şimdi peki annene hediye almadın sevgin eksik miydi diyenler olabilir evet annem ve babam defalarca ayrılınca her çocuk gibi ben annemi suçlardım çünkü babamı bırakıp giderdik olayları anlamlandıramaz at gözlüğüyle bakardım hep babamı daha çok severdim. Halbuki şimdi annemi ne kadar çok sevdiğimi ve ne kadar çok özlediğimi daha iyi anlıyorum. 

İnsan sebeplere göre haraket etmemeli aslında ölünce ben yapmadım diye pişman olurum yapayım omu mutsuz etmeyim diye düşünmeli. Anladık anladık da geç anladık.

(6,128 puan) tarafından

🩷❄️💜☺️

(6,128 puan) tarafından

Allah mekanını cennet eylesin inşallah senide geride kalan sadaka i cariye eylesin, içinizden geldiği zaman sevdiklerinizi mutlu edin illa bir güne gerek yoktur ☺️💜❄️🩷🤲🏻

(180 puan) tarafından

Nurayyy ++++ 

+4 oy
(1,048 puan) tarafından

Bilgi için teşekkürler canım ben biliyordum bilmeyenler de öğrenmiş oldu 🙂🙃❤️

(6,128 puan) tarafından

💜❄️🩷☺️

(1,048 puan) tarafından
+1

🩷

+4 oy
(5,037 puan) tarafından

Yorumlara ve senin karşılığına bakıyorum. Birde az önceki hanımefendinin yorumlara verdiği cevaplara. Aranızda dağlar kadar fark var .. demek ki bir şeyi açıklarken başkalarının kararlarına da saygı duyulabiliyormuş. 

(4,305 puan) tarafından

Teşekkür ederim gereksiz gerginlik yani umarım farkına varır. Ben mesela sadece soru sordum gözümden kaçan bir şey mi var diye. rahatsız olduğumu mu belirttim😂 

(5,037 puan) tarafından

Burada dedikodu yaptığımı nereden çıkardınız.. sizi ilgilendirmeyen şeye muhalefet oluyorsunuz. Sonra gelip insanlara ithamlarda bulunuyorsunuz. Cidden komiksiniz. 

(5,037 puan) tarafından

Benimle aynı fikirde olan insanlarda hatalı o zaman her neyse benim muhattapım sizler değilsiniz. Sizi alakadar etmeyen yorumumda gereksiz gerginliğe de siz sebep oluyorsunuz.

(4,305 puan) tarafından

Bizi alakadar etmese yorumlar açık olmazdı. Hayırlı günler:)

(16 puan) tarafından
+1

İşine gelmeyince muhatabım değilsiniz olur komik olan sensin 

+3 oy
(2,740 puan) tarafından

Allah razı olsun,  açıklayıcı ve anlaşılır bir paylaşım olmuş 

(6,128 puan) tarafından

Kimse kimsenin kalbini kırmasın hiçbirimiz temiz değiliz hiçbirimiz annemizden doğduğumuz gibi değiliz sadece paylaşmak istedim ve öfkesine sebep olduklarımdan özür dilerim ☺️🩷❄️💜

(2,740 puan) tarafından

Ne gereği vardı gibi cevap verenler olmuş,  burası bilimsel bilgi yeri yada sadece goygoy yeri degil ki. Herkes saygısızlık etmeden paylaşım yapabilir. Katılmayıp geçebilirler. Popüler olmak, dik duruşunu belli etmek, kendi içindeki öfkeyi buraya kusmak isteyen insanlar var. Aynı görüşte olmak zorunda degiliz ama saygılı olmak zorundayız. 

(6,128 puan) tarafından

Yine de öfkesine sebep olduklarımdan özür dilerim elhamdülillah dinimiz güzel bir dindir kardeşlik dinidir kırmaya kırılmaya gelmez 💜❄️🩷☺️

(2,740 puan) tarafından
+1

Öyle tabi, nasip eden Rabbime şükürler olsun ♥️

(6,128 puan) tarafından

Elhamdülillah 🩷❄️💜🤲🏻☺️

+2 oy
(2,941 puan) tarafından

Seni seviyorum kırmakta istemiyorum o yüzden yandan yandan gittim ben ✋✋

(6,128 puan) tarafından

İnanın ki bende sizi Allah için seviyorum sadece bu bilgiyi paylaşmak istedim kimseye sen kutladın günahkarsin demiyorum kendi nefsimi asla temize çıkaramam çünkü nefis her daim kötülüğü ister sadece bunu paylaşmak istedim öfkenize sebep olduysam hakkınızı helal edin ☺️🩷❄️💜

+2 oy
(10,703 puan) tarafından

Gerçekten yeter ama insanlar karışılmasını istemedikçe bu zorbalama neden? Amacınız dinî yaymak ilim öğretmekse onun yeri camiler kuran kurslarıdır burası yeri değil herkes yetişkin aklı baliğ birey doğruyu yanlışı ayırt edecek kapasiteye sahipler başkasının akıllarına ihtiyacı yok

(10,703 puan) tarafından

Adını bilmediğim için nickinle hitap edeceğim öncelikle lütfen dikkatli oku ben camiye kursa gidin demedim dini yaymak ilim öğretmenin yeri orasıdır dedim camide ne yapılır namaz kılınır ezan okunur yeri gelir dinî sohbet edilir tutup camide siyaset yapılmaya kalkışılsa burası yeri değil yallah tbmm'ye denilir haklı olarak dinî yerde siyasetin ne işi var yada sanat merkezlerinde ne yapılır resim müzik dans vb şeyler yapılır tutup sanat merkezi'nde sportif faaliyetler yapılmaya kalkışılsa burası sanat yeri git spor kulübüne denilir kısacası herşeyin bi yeri var herşey yerinde güzel ve doğrudur ben her zaman şunı söylerim isteyen katılır istemeyen katılmaz akıl öğüt tavsiye istenmediği sürece kimseye verilmemeli bu karşi tarafı biraz ***** gibi düşündürüyor bu post sahibine kimse tepki vermemiş neden çünkü baskı yok zorbalama yok kırma yok din imandan vurma yok gayet seviyeli bi şekilde cevap vermiş herkes  çünkü saygı göstermiş ve saygı görüyor

(10,703 puan) tarafından

Postundaki benim yorumumun son cümlesinde yazdıgım konusunda çok haklıymışım.. Ayrıca ben @&QUEEN.34 ile konusuyorum araya kaynak yapmana gerek yok kendi postuna gir tek tek oku yorumları sonra gel destekçinide al giderken

(351 puan) tarafından
+2

Allah bana akıl fikir daha çok versin ki senin göremediğin yanlışlara düşmeyeyim İnşâAllah Rabbim senin gibi insanlardan beni muhafaza eylesin.. Kimse benim destekçim değil bu arada Allah bize yeter o ne güzel vekildir.. 

(10,703 puan) tarafından

O yorumumdada dediğim gibi kullanmayı nasip etsin amin

(5,819 puan) tarafından
+2

@Egeli Teacher hah işte bende bu postta zorbalık görmediğim ve senin yorumunu gördüğüm için bu şekilde yorum yaptım. Diğer bütün dediklerinde haklısın ama burda her türlü konu konuşuluyor ve post açılıyor o yüzden burda böyle postlar açılınca "Yallah Arabistana yada Camiye" denilmesine karşıyım. Çünkü burası her türlü konuya açık bir platform siyaset ve reklam hariç. Her kes birbirine saygı duyduktan sonra kimsenin ibadeti yada günahı kimseyi ilgilendirmez. Diğer postu görmediğim için o konuda yorum yapamıyorum 

+2 oy
(187 puan) tarafından

Zıt düşünüyoruz o yüzden sessizce ayrılıyorum :) 

(6,128 puan) tarafından

☺️🩷❄️💜

+2 oy
(346 puan) tarafından

Çok uzadi bu konu ya ,yani insan esini mutlu ediyor ne güzel bence takilacak biseybdegil canim

(6,128 puan) tarafından

💜❄️🩷☺️

(346 puan) tarafından
+1

♥️🌺♥️🌺💜😘

(6,128 puan) tarafından

Hah işte şöyle canısı valla amacım incitmek hor görmek sen günahkarsın ben temizim demek değil haşa ben nefsimi asla temize çıkaramam çünkü nefis her daim kötülüğü emreder sadece bu bilgiyi paylaşmak istedim💜❄️🩷☺️😘😘😘

(346 puan) tarafından

Kiz simdi kocisime pasta yollattim ,o kadar mutlu olmuş ki sasirmis bide😁mutlu oldu ya bende cok mutlu oldum

(6,128 puan) tarafından

☺️💜❄️🩷

+2 oy
(3,974 puan) tarafından

14 şubatın 15 ten ayıran tek özelliği maaş günü olması😁 onun haricinde 14 şubatın hikayesini bildikten sonra hiç bi anlamı kalmamıştı benim için 

(6,128 puan) tarafından

Ahahahah doğru yaa yarın maaş günü eşime yalakalık yapayım sjsjsjsj😂😂😜😜😜💜❄️🩷

+2 oy
(1,782 puan) tarafından

“Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” (Ebû Dâvud, Libâs, 4/4031) 

Kardeşimiz güzel bi bilgilendirme yapmış sağolsun bende bunu eklemek istedim ama tabii ki hepimiz tek hesaba çekileceğiz kimse kimsenin yaptığı şeyden sorumlu olmayacak yalnızca kendinden sorumlu olacak hatırlatmak gerek böyle şeyleri bu güzel bişey teşekkürler tekrardan 🥰

(6,128 puan) tarafından
+1

Rabbim cümlemizden razı olsun inşallah 🩷❄️💜☺️

+1 oy
(5,656 puan) tarafından

Hakkını helal et okumadım :(

(6,128 puan) tarafından

☺️🩷❄️💜

+1 oy
(5,734 puan) tarafından

Kutlayana saygı kutlamayanada  kendi bilir lafı duser

(6,128 puan) tarafından

☺️💜❄️🩷

+1 oy
(62 puan) tarafından

Bu yazdığını bilgileri hangi kitapta veya nerden okudun kaynak verir misin bende merak ettim bakicam

(6,128 puan) tarafından

Hemen başlıkta mevcuttur canısı 

Lupercalia sapkınlığından Kapitalist tüketim endüstrisine* yaz çıkar ☺️💜❄️🩷

+1 oy
(1,212 puan) tarafından

Ben kutluyorum kutlamayana da saygı duyuyorum böyle bir post daha açılmıştı ve karşı görüşten kum olursa olunsun hkaretle cevap vermişti sen ne kadar da naif ne kadar da güzel anlatıp cevap vermisisn Allah senden razı olsun diğerini de bildiği gibi yapsın 

(6,128 puan) tarafından

Estağfurullah amacım kimseyi aşağılamak yada günahkarsın demek değil sadece bilgilendirmek amacıyla açtım ve ben hiç bir zaman nefsimi temize çıkaramam çünkü nefis her daim kötülüğü emreder, benim bilmediğimi siz bana öğretirsiniz benim bilmediğimi ben sizinle paylaşırım 🩷❄️💜☺️

+1 oy
(1,023 puan) tarafından

DDikkat edilmesi gereken hassas konular önemli konular. Allah razı olsun

(6,128 puan) tarafından

Amin ecmain kardeşim benim 🩷❄️💜☺️

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 573 göst.
9 Ocak 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Almilayla (1,312 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 335 göst.
23 Mart 2022 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 442 göst.
26 Haziran 2021 Aile & Aşk kategorisinde Aytenlam (48 puan) tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 389 göst.
17 Mart 2024 Diğer kategorisinde Naz21 (46 puan) tarafından soruldu

413,136 soru

12,438,263 cevap

45,893 kullanıcı