+2 oy
498 göst.
Diğer kategorisinde tarafından

Arkadaşlar hayırlı ramazanlar ben fmf hastasıyım boyum 1 60 ve 40 kiloyum aşırı zayıfım ve alerjik durumlarımda var orucumu tutuyorum fakat ailem sağlık açısından endişe duyuyor yani eğer aranızda bir bilgisi olan varsa bunun benim için farz olup olmadığını merak ediyorum teşekkürler şimdiden 

12 Cevaplar

+5 oy
tarafından

Bunu doktora soracaksın canim

tarafından

Teşekkürler cevap icin

-Reklam-
+3 oy
(5,862 puan) tarafından

Fmf hastaları günde 4 öğün kolşisin içer sen nasıl yapıyorsun? 

tarafından

Tutunca kullanmıyorum 

(5,862 puan) tarafından

Ama o zaman ataklar gelir. Geliyor mu peki?

tarafından

Evet alerjik durumlarım oluyo vücudum kızarıp kabarcık oluyor karın ağrım 

tarafından

Evet alerjik durumlarım oluyo vücudum kızarıp kabarcık oluyor karın ağrım da oluyor 

+1 oy
tarafından

bunu fetva hattını arayıp sormalısın. biz sana evet tutmamalısın ya da hayır kesinlikle tutmalısın diyemeyiz. 

tarafından

Aradım lakin cevap vermediler 

+1 oy
(1,839 puan) tarafından

Kur'an, hadis vs bu yönde yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

tarafından

Pek fazla bilgim yok

+1 oy
(3,495 puan) tarafından

Doktora sor izin verirse tutabilirsin

+1 oy
(325 puan) tarafından

Bacım şimdi şöyle bi mesele var dini açıdan, şayet sağlığında düzelecek şekilde bi sıkıntı varsa erteleyebilirsin orucu, hani bu sene tutmazsın, iyileşince tutarsın bu üç ay sonra da olur üç sene sonra da. Ama gel gör ki hastalığın oruç tutmana engel olacak bişeyse ve iyileşme durumu olmayacak bi hastalıksa orucunu tutmazsın ve tutmadığın her gün için bi fakiri bi gün doyurman, yada bi gün doyuracak parayı bi fakire ulaştırman gerekir

+1 oy
(311 puan) tarafından

Sen kendini kendin bileceksin canım ailen nerden bilecek dayanıp dayanmadığını. Kaldı ki ben de fmf hastasıyım ve oruca engel bir hastalık değil diye biliyorum yani en azından atak donemleri hariç beni hiç zorlamadı bu konu. Başka alerjik durumlarım da var demişsin yine de doktorla görüşmende fayda var 

+1 oy
(844 puan) tarafından

Nasıl bi hastalık bilmiyorum ama muhtemelen kuş kadar yiyorsundur. Oruç kilo kaybettirıyorsa bişi diyemem sana Kalmış tutup tutmamak ama oruç sana kilo kaybettirmiyorsa tutman daha hayırlı 

+1 oy
(6,712 puan) tarafından

@Alaska bekleniyor:)

(820 puan) tarafından

Allah razı olsun güzelim ❤️

tarafından

Merhaba siz biliyorsunuzdur

(820 puan) tarafından

Hastalığın nedir bilmiyorum ancak her hastalık gibi bu hastalık için de ehil bir Müslüman doktorun izni gerekiyor. O tutmanda sakınca görmezse tutmak zorundasın. Yok eğer seni öldürür bu derse o zaman ehil doktorun onayıyla tutmaz, üstüne gününe gün fidye verirsin. Sağlığında da kaza edersin.

+1 oy
(6,453 puan) tarafından

Genel bir kontrol yap hastanede kan tahlillerine baktır kilonu takibe alsınlar eğer doktor tutamazsın derse tutma ama hayır tutabilirsin sıkıntı yok derlerse sende tutarsın canısı bide geçmiş olsun 

tarafından

Evet bir sorayım en iyisi

tarafından

Evet bir sorayım en iyisi teşekkürler 

(6,453 puan) tarafından

Rica ederim canısı 

+1 oy
(820 puan) tarafından

Hastalığın nedir bilmiyorum ancak her hastalık gibi bu hastalık için de ehil bir Müslüman doktorun izni gerekiyor. O tutmanda sakınca görmezse tutmak zorundasın. Yok eğer seni öldürür bu derse o zaman ehil doktorun onayıyla tutmaz, üstüne gününe gün fidye verirsin. Sağlığında da kaza edersin. 

(5,862 puan) tarafından

Ya canım benim de bir sorum var. İkilem de bıraktılar. Benim sol gözyaşı bezim gördüğüm radyaoterapi sonucu kurudu. Bu nedenle ömür boyu gözyaşı damlası kullanmak zorundayım. Günde belki 40tan fazla damla damlatıyorum gözüme.  Ve 14 yıldır ben bu damlayı kullanıyorum. 14 yıl önce sordum “tutmana engel yok tut” dediler, tuttum. Şimdi benim bu durumumu bilenler “göz damlası orucu bozar tutma” deyip YouTube videosu atıyorlar. Ben yine de tutuyorum çünkü rabbim biliyor niyetimi. Ben bu damlasın yaşarım ama sürünür yaşam kalitem sıfıra yakın düşer, gözümü açamadığım gibi çok acı çekerim.  Bazı hocalar sen tut diyor bazıları da tutma. 

Velhasıl kelam bacım ben ne yapayım ☺️

(820 puan) tarafından
+1

Kim dedi bozar diye? Bozmaz ki. Velev boğazında bile hissetsen bozmaz. O yüzden tut sen. Senin için bir beis yok hatta aksine bozmayan bir şey uğruna her gün için 60 gün kefaret 1 gün kaza lazım gelmesin. Aman dikkat. 

(1,108 puan) tarafından
+1

Akıl verenlerin aklı yok gibi akıl vermiş. Ağzına yada burnuna damlamıyor damla sonuçta gözüne damlıyor gozun mide ile alakası yok o yüzden sen orucunu tut kimse gelip senin yerine tutmaz kazasız da boynuna kalır. 

(5,862 puan) tarafından

Teşekkür ederim. Cevaplar için 🙏🏻

0 oy
(4,467 puan) tarafından

Farz mi bilemem o kadar ama temizlik personeli bi abla var cok yakın tanıyorum kendiside aynı hastalık ilaçta kullanıyo ama tutuyo yaşıda 50 var 

tarafından

Doğrudur ama tehlikeli ilaç kullanımı ömür boyu ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilir 

tarafından

Doğrudur ama tehlikeli ilaç kullanımı ömür boyu ve böbrek yetmezliğine kadar gidebilir teşekkürler 

İlgili sorular

0 oy
6 cevap 146 göst.
27 Mart 2025 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Fkolgun (5,862 puan) tarafından soruldu
+1 oy
4 cevap 143 göst.
26 Mart 2025 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
+3 oy
22 cevap 281 göst.
0 oy
2 cevap 91 göst.

Kategoriler

1,446,833 soru

23,767,353 cevap

315,767 kullanıcı

...