+1 oy
179 göst.
Diğer kategorisinde (41 puan) tarafından

Kızlar kızım 28 aylık ama konuşmuyor 🥺

Konuşmuyor derken Baba teyze diyor ama toplasan 5 kelimeyi geçmez 

Göz kontağı kuruyor 

Komutlarımı alıyor 

Nesnelerin adını biliyor mesela kızım çorapların nerede getir giydirim sana dediğimde getiriyor ama söylemiyor söyletmeye çalışınca bağırıyor 

Ekrana maruz kaldı 3 ay gibi bir süreçte 

Babam 6 yaşında konuşmaya başlamış genetik etkiler mi bilmiyorum

4 Cevaplar

+1 oy
(2,059 puan) tarafından

2 yaşını geçmiş bir bebekte ikili kelime beklenir 18-24 ay ikili kelime donemidir. Şuan kelime haznesi de 1 yaş ile uyumlu. 1 yaşında 3-4 kelime beklenir. 18 aylık olmuş bir çocukta 15-20 kelime istenir en az. Bursa görüyorum çoğu anne gereksiz rahatlatılıyor. Tabi ki çocuk bir gün konuşacak ama uyaran eksikliği silik otizm vs gibi tanımlar var mı yokmu bir doktor görüşü almanız şart. Genetik tabi ki etkiler de buna da doktor karar vermeli. Gelişimi oldukça geri gerçekten sadece 5 kelimesi varsa. Çocuk psikiyatriden randevu alın. O sizi gerekli görürse konuşma ve dil terapistine yönlendiriyor. Ayrıca size yapmanız gerekenler konusunda da oldukça yardımcı olur. Biz şunu yap bunu yap deriz ama her çocuk kendine özeldir mizaç olarak özel değerlendirilerek çözüme gidilmesi gerekir. Yaşıtlarından geri kalması özellikle kreş ve anaokul döneminde onun için eksi olur. Bol bol okuma ve gerçek hayattan gösterimler yalın. Okurken göz kontağı kurun. Mesela inek nasıl şarkı söyler deyin. Bekleyin gözüne bakın. Sonra mö mö diye ses değiştirerek ilgisini çekin. Sonraki günler daha uzun bekleyin göz teması kurun ve ondan kelime bekleyin. Öğretmek istediğiniz kelimeleri günlük 40 kez tekrar yapın. Ben bazen gerçekten sayıyorum 40 oldu mu diye. Mesela su gostericem. Bak Ece bu su, Ece suyunu getirir misin, suyun nerde, aa bu su gibi basit cümleler ile onu anlatiyorum. Bu şekilde epey öğretim yaptım henüz 15 aylık kızım ama oldukca kelimesi var dede baba gibi basit kelimeler haricisinde gitti, attı, kendi ismi ece, anneanne gibi zor kelimeler içinde çok etkili. Biz bu şekilde ikili cumlelere de başladık gel gel gel baba gel gibi tekerleme şeklinde de konuşuyor sizde deneyebilirsiniz. Bir kelime kurduğunda bekleyin hemen bitirmeyin etkileşimi, devamı için süre verin ve ikinci kelimeyi de bekleyin. Ayrıca doktorunuz söyleyecektir ama ebeveynli oyun grupları onun için oldukça etkili olur. Konuşma terapisinde en çok akran etkileşimi kurulması istenir. Çocuklar birbirinden görerek daha hızlı ogrenir. Psikologlar pek tabi konusunda yetkili değil. Çocuk psikiyatri uzmanı görürse daha etkili olacaktır sizin için.

(41 puan) tarafından

Çok teşekkür ederim götürdüm doktora 4 ay önce dediklerinizin aynısını dedi kitaplar aldık gerek babası gerekse ben okuyorum kendisine 

Oyunlar aktiviteler dediğiniz herşeyi yaptık ama ilerlemiyor belki de biraz daha zaman gerekiyordur bilemiyorum

(2,059 puan) tarafından

Doktor dediğiniz çocuk psikiyatri uzmanı değilse birde ordan görüş alın derim. Zamanla yavaş yavaş açılacaktır ama 4 ayda çok uzun zaman. 4 ayda hiç mi bir etkileşim olmadi mesela. Eğer öyleyse bir yerde bir sorun var demek ki. Ya daha çok etkileşim istiyor ya da yöntemde bir yanlışlık yapıyor olabilirsiniz. Her söylediğini anlıyorsanız bebek kendisini ih ih veya işaret ederek anlatiyorsa konuşmak istemeyebilir, yine hiç açlık susuzluk cekmiyorsa güzel bakım veriyorsanız yine ihtiyaç duymayabilir konuşmak için. Kavram kargaşası yaşıyor olabilir belki daha sade başlamanız gerekiyor olabilir. Mesela zeka kartlarını kullanabilirsiniz önce. İlk kelimelerim kitabı var yükselen zekanındi sanırım onu ozellikle her gün tekrar edebilirsiniz. İnşallah tez zamanda açılır minik kuş. Süreçte hiç ilerleme yoksa bir görüş daha almanızı tavsiye ederim. Arkadaşımın bebeği de 21-22aylık şuan. O da aynı durumdaydi kelime sayısı 7-8 di. Bir buçuk ay ablasıyla kaldı. Çocuklari biraz daha büyüktü ama onlardan bir buçuk ay gibi bir zamanda hem yürümeyi hem de teyze, amca, dayı gibi kelimeleri öğrenmişti. Bu söyleyeceğimi yanlış anlamayın anneden bebek bakım aldığı için bebeklerin anneden ziyade oyun olarak gördüğü babası dedesi nenesi gib kişilerden daha kolay öğrendiğini düşünüyorum. O yüzden eşiniz de aynı siz gibi hareket etsin naçizane tavsiyem. Sizden sıkılmış olabilir belki. Çünkü benim kızımı da ben her gün oturtup kitaptan görseller gösterirdim bizde çocuk akademinin var. Acayip sıkılıyordu artık istemiyordu sallanıyordu böyle. Babası açınca cırt cırt yapıştırıyor, kedi köpek vs işaretle sorunca gösteriyordu. Akşam böyle babasıyla çalışıyor vakit oldukça. Bende gün içinde istediği kabul ettiği kadar gösteriyorum. Daha çok gerçek objelerle ev işi yaparken özellikle göstererek tekrar ediyorum devamlı. Bu yaştaki bir bebekte unutmayın kitaplar hala ütopik. Gerçek hayatta görerek öğrenme de onun için çok önemli 

-Reklam-
0 oy
(1,430 puan) tarafından

Söylemeye çalışmak değil de bildiği şeylerin devamını getirmeyin mesela bir şarkı başını söyleyin sonra durup bekleyin öyle öyle kelimeleri cümleleri tamamlatın, zaman ve ilgi ile artan birşey ne kadar verirsen o kadar alır çocuk çünkü beyinleri aşırı hızlı çalışıyor çok fazla komut vermeyin hareket olarak onu anladığınızı bildiği için söyleme gereği duymuyor olabilir. Yirmi sekiz ay için beş kelime bayağı az geldi bana 

(1,430 puan) tarafından

Onlar çok uzun geliyor çünkü benimki de söylemek istemezse tutar parmağımdan çek Allah çektirmesin çek, çünkü anladığını biliyor. Daha kısa çabuk sıkılıyor bunlar, birde ses tonlaması aşırı önemli, aşırı dikkatlerini çekip hoşlarına gidiyor, tek bir kelimeyi farklı tonlarda söyleyin mesela inek möö der sonra daha kalın möö sonra daha ince möö sonra afedersiniz kusuyomuş gibi möö bak nasıl hoşuna gider yap diye söyler ay keşke sesli mesaj atabilsek de yapsam sana :) ama eminim işe yarayacağına inşallah 

(41 puan) tarafından

😂 sabah olsun da hemen deneyeyim çok teşekkür ederim yaa gece gece güldürdünüz beni 

İyi geldi 😊 kızımdan dolayı biraz canım sıkkındı

(1,430 puan) tarafından

Canını sıkma canım biz anneyiz önce biz öğrenmeliyiz ki onlara öğretelim daha okula gidecekler sabah sen onu göndericen evde ders çalışıcan akşam ona anlatıcan. Ben en başından ilk konuşmaya başlarken aşırı dikkat ettim yoksa bende sorun yaşardım diye düşünüyorum çünkü dediğim gibi onu anladığımı bilince o da söylemek işine gelmiyor ama öyle alışmadığı için söylüyor seninkide daha küçük çok kolay alışır bunun birazda artık evlere kapandık ondan kaynaklandığını düşünüyorum bizden başkasını görmüyorlar sıkılıyorlar, eskisi gibi mahalle mi var çocuklar mı var ki kalabalıkta büyüsün hele şimdi bırak bakalım çocuğu sokağa markete bile göndermem 

(41 puan) tarafından

Kesinlikle katılıyorum 

Eskiden sabahtan akşama kadar dışarıdan içeri girmezdik 

Şu zamanda gözümün önünden ayıramıyorum çocuğu 

Sırf çocuğumla ilgilenebilmek için okul, meslek hayallerimi bile bıraktım 

(1,430 puan) tarafından

Ama malesef devir öyle canım yapacağımız başka bir şey yok kendimden başkasına güvenmem inan ki. Gözünün önünden ayırmaya gelmiyor zaten gerçekten balkonda duruyoruz bahçe katında kapı kapalı filan bi cam açık güneş keyfi yapcaz guneslenicez sözde hava da ne güzel sıcacık otururuz dedim balkonda ben orucum ona balık kraker ile meyve suyu koymaya gidicem, tır tır bi motorlu sepetli bişey geçti gitti içeri girdim peşimden girdi o da al dedim tepsini geri balkona çıkalım aaa balkon kapısını bı açtım bı kafa kırmızı gel de eğil hadi eğildim kadınin biri balkonun altını kurcalıyor uçtum kadına ama meyer az önce geçen motorlu sepetli, motoru da arka sokağa koymuş yani sanıyorum ki geçti gitti nerde arka kapıda duruyo görülmüyor aldığını alacak atlayıp gidecek, gitti de zaten işte gel de hadi kapı kapalı cam açık çocuğun boy hizasının çok uzerinde Bırakır mısın vallahi gene bırakmam 

0 oy
(2,616 puan) tarafından

Kendi babası değil, dedesinden geçer mi fikrim yok. 28 aya 5 kelime çok az. Ama burada doktorun né dediği önemli. Bütün algıları açık ise belki de sorun yok demiştir. Ekranı tamamen kesip, mümkün olan her fırsatta çocuklarla aynı ortama girsin. Havalar da yavaşça düzeliyor zaten. Mutlaka kendi yaş gruplarına katılsın. Bu süreçte bol bol bol kitap okuyun,sohbet edin. 

(41 puan) tarafından

Doktora götürdüm hatta 2 doktora biri uyaran eksikliği olabileceğini söyledi diğeri zaman ihtiyacı olduğunu söyledi 

Bir sürü aktivite yapıyoruz birlikte renkleri ayırır biliyor mesela bende isimlerini söylüyorum ama kesinlikle demiyor 

Oturduğum binada çocuk var ama kendisinden büyükler park da baya uzak 

Eşimin işi yüzünden şehir dışında yaşıyoruz tekiz yani

Eşimle bazen AVM oyun yerlerine götürüyoruz

(2,616 puan) tarafından

Anlıyorum, bence arkadaş ortamı çok iyi gelir. Oyun gruplarına gidebilir ya da haftada bir kaç gün kreş tarzı bir yere gidebilir. Her halükarda yararı olur. 

Biz de aileden uzaktayız. Ama yakınımızda çok park var. Olmasaydı sadece sosyalleşmesi için de okula gönderirdim. 

(41 puan) tarafından

3 ay sonra başka bir şehire gidicez kreşe orada göndermeyi düşünüyorum 

Buradaki arkadaşlarına bağlanır sonra diğer arkadaşlarına alışmasında zorlanır yadırgar diye düşünüyorum

(2,616 puan) tarafından

Öyle olacağını çok düşünmüyorum. Henüz ufak olduğu için daha çok oyun odaklı olur. Oyun oynayabileceği herkes ile iyi anlaşır. Üç ay da az değil. Hem 3 ayda biraz ilerleme olsa, taşındıktan sonra yeni yerde daha rahat olur. En azından ortama adaptasyon süreci başlamış olur. 

0 oy
(1,606 puan) tarafından

Aynı durumdayiz herşeyi geç yapıyor ona bağlıyorum su an ekran  izliyor ama izlemeden geçirdi ilk 2 yılını ama değişen birşey yoktu anlam veremiyorum 

(41 puan) tarafından

Doktora felan gittiniz mi

(1,606 puan) tarafından

Hayır gitmedik doktorlar aşırı evham yaptırıyor 2 yaşında yürüdü o dönemde götürdük o testi yapalım bu filmi çekelim çok fazla korkuttular

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 138 göst.
12 Aralık 2024 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
+2 oy
12 cevap 291 göst.
0 oy
1 cevap 54 göst.
+1 oy
1 cevap 35 göst.
3 Nisan 2025 Diğer kategorisinde anne (31 puan) tarafından soruldu

Kategoriler