0 oy
177 göst.
Diğer kategorisinde (85 puan) tarafından

Kızlar benim kaza borclarım cok birikti hamilelikte emzirmede adette 100 günü gecti :)) bunların hepsini tutucam insallah ama bi arkadasda sey dedi parasınıda ödemen gerek ama benim bildigim o hasta oldugunda tutmayınca parasını veriyorsun diye tam bilgisi olan varmı

12 Cevaplar

+2 oy
(679 puan) tarafından

Şafiilerde böyledir, Hanefilerde değildir.

Burada da 2 türlü mesele vardır.

Kişi şayet şer’i bir durum sebebiyle (hastalık vb) o sene kazaya kalan orucunu tutamadıysa bunu iyileştikten sonra diğer seneler yerine getirirse borcunu ödemiş olur.

Ancak tembellikten o sene tutabileceği halde tutmadı da üzerinde borç olduğu halde ramazana ulaştıysa bu kimse günahkardır. Ayriyeten bir tevbe gerekir. Tevbe ettikten sonra bir daha aynı duruma düşmemeye de gayret eder. Söz konusu durumda olsa bile ecrini kaçırmamak için Ramazan orucunu da tembellik sebebiyle asla aksatmamalıdır. 

Hanefi ise kaza etmesi yeterlidir.

Ancak Şafii kimse borçlu halde bir sonraki ramazana ulaşırsa hem o günleri kaza eder, hem o günler için fidye verir. 

(85 puan) tarafından

Tesekkürler ben hanefi meshebiyim arkadas şafi ondan demekki öyle söyledi

(1,466 puan) tarafından

Peki hepsini bi anda mi tutmak gerekir ara ara tutsak sorun olur mu benim 2 senelik kazam var cocuktan dolayi bu sene pazartesi persembe bu de 13 14 15 denk geldikce tutayim diyorum 1 sene de ne kadar tutabilirsem o sekilde olur mu 

(679 puan) tarafından

Olur tabi ki.

-Reklam-
+1 oy
(5,893 puan) tarafından

Yanlış bilmiyorsam senesi üstünden geçen kazaların parasını veriyorsun ama bu soruna en iyi cevap @Alaska verir

(679 puan) tarafından

Verdim güzelim Allah razı olsun. ❤️

(5,893 puan) tarafından

Allah senden de razı olsun canım benim ❤️

+1 oy
(3,859 puan) tarafından

Sağlığınız borçları tutmaya müsaitse o 100 günü tutacaksınız. Ayriyeten para ödemeye gerek yok. Benimde baya borcum var hamilelik Emzirme derken benimde 3 ay borcum var rabbim hepsini tutmayı nasip eylesin 

+1 oy
(1,466 puan) tarafından

Bende ayni durumdayim ya ogrenirsen yazar misin bana da 

(85 puan) tarafından

Yorumlarda yazmıslar bak canım

(1,466 puan) tarafından

Hih aynen bende bu sene tutmayi dusunuyodum isabat olmus Allah razı olsun 

+1 oy
(523 puan) tarafından

Kenarda bekliyorum

(85 puan) tarafından

Yorumlara bak canım

(523 puan) tarafından

Gördüm kuzum teşekkür ederim

+1 oy
(204 puan) tarafından

Benim eşimde hamilelik ve emzirme dönemi borç oruçlarının parasını ödedim tutmaya gerek yok dedi. Fakat benimde içim rahat değil

(10,685 puan) tarafından

Olur mu oyle şey kesinlikle tutman gerek bende 2 ramazan yedim gebelik emzirme yüzünden başka kaza oruclarimda beraber 74 tane etti hepsini tuttum fidyesinide verdim. Sakın eşini dinleme yavaş yavaş tut

(322 puan) tarafından

Nisan çiçeği iyi yapmışsınız vermeniz lazım durumunuz yoksa durumu olmayan bir komşuya yemek bile verseniz olur ayrıca tutmaya gücümüz varsa kesinlikle tutmamız lazım

(322 puan) tarafından

Öyle olsa zenginler oruç tutmaz paraya tuttururlardı orucu

(10,685 puan) tarafından

Aynen öyle sonuçta farz bir ibadet oruç eğer engel yoksa varsada sonra tutulmalı ağır hastaysa o zmn tutulmuyor diye biliyorum 

(322 puan) tarafından

Aynn öyle tutulması lazım 

+1 oy
(269 puan) tarafından

Benimde öyle şurada bekleyeyim 

(85 puan) tarafından

Yorumlarda cevaplamıslar bak canım

+1 oy
(10,685 puan) tarafından

İkinci gebelikte 4.5 aylık hamileydim kanamam oldu doktor yasak tutma dedi hiç tutmadım. 

Sonra oğlum doğdu kuveze alındı doktor anne sütü şart dedi. O Ramazan'da tutmadım etti 2 ramazan benimde kaza oruclarimda vardı 

Toplamda 74 kaza orucum oldu hepsini tuttum üstesinden sene geçtiği ya para yada bir çuval buğday verilecek dediler ben şafi mezhebindenim. Durumum olmadığı için bir çuval buğdayda ihtiyaç sahibine verdim 

+1 oy
(322 puan) tarafından

Tutamayacak bı hastalık sahibi olanlar parasını veriyor ama yılında dolsa kaç gün borcu varsa tutması gerekir .yani tutamam parasını vereyim olmuyor .benim eniştem siroz hastasiydi son günleri oruca denk geldi baya çekti adam karısı oruç borcunu öder ödemez adam can vermişti yani.hani ağır hastalık olursa veriliyor yoksa tutulması gerekc

+1 oy
(616 puan) tarafından

Şafi mezhebinde böyle bir hüküm var hem kazasını tutup hem gün miktarı kadar fidye ödeniyor 

Hanefi mezhebinde sadece kaza ediliyor

+1 oy
(523 puan) tarafından

hayır o şafii mezhebine göre olan bir durum biz hanefi mezhebindekiler sadece orucumuzu tutacaz kaza edeceğiz yani 

+1 oy
(322 puan) tarafından

Şafii isen vermen lazım hanfiler vermiyor

İlgili sorular

+1 oy
1 cevap 26 göst.
12 saat önce Diğer kategorisinde Princess_s mother (678 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 57 göst.
3 Nisan 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Piskopos-_civciv-_ (6,086 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 389 göst.
19 Kasım 2023 Aile & Aşk kategorisinde Kerdem (53 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 369 göst.
2 Nisan 2022 Diğer kategorisinde seda21k (118 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,439,866 soru

23,671,501 cevap

309,593 kullanıcı

...