+5 oy
1,304 göst.
Diğer kategorisinde (4,120 puan) tarafından

İSLAM’DA EŞİN AİLESİNE KARŞI SORUMLULUKLAR

İslam, evlilik hayatını sadece eşler arasındaki bir bağ olarak değil, ailelerin de birbirine kaynaştığı bir birliktelik olarak görür. Kadın ve erkeğin, evlendikten sonra eşinin ailesine karşı nasıl davranması gerektiği konusunda Kur’an ve sünnetten açık hükümler vardır.

1. EŞLERİN AİLELERİNE KARŞI GÖREVLERİ

📌 KADININ KAYINVALİDE VE KAYINBABAYA KARŞI SORUMLULUKLARI

📖 “İyilik ve takva konusunda yardımlaşın, günah ve düşmanlık konusunda yardımlaşmayın.” (Mâide, 5/2)
• Kadın, eşinin ailesine saygılı olmak zorundadır ancak hizmet etmek zorunda değildir.
• Kadının asli vazifesi, kendi evi ve eşidir.
• İyi geçinmesi tavsiye edilir ancak kocasının annesi veya babası ona emir veremez.

📜 Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdu:
“Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en iyi olanınızdır.” (Tirmizî, Menâkıb, 63)

➡ Kadın, kocasının ailesine iyi davranmalı ama bu bir zorunluluk değil, ahlaki bir güzelliktir.

📌 ERKEĞİN ANNE-BABASINA VE EŞİNE KARŞI DENGESİ

📖 “Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi ve anne babaya iyilik etmenizi emretti…” (İsrâ, 17/23)
• Erkek, anne-babasına karşı merhametli olmalı ancak eşiyle arasında denge kurmalıdır.
• Eşini annesine karşı ezmemeli, annesini de ihmal etmemelidir.

📜 Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) biri sordu:
“Ey Allah’ın Resûlü, en çok kimin iyiliğine layığım?”
Resûlullah (s.a.v.) buyurdu: “Annene.”
“Sonra kim?”
“Annene.”
“Sonra kim?”
“Annene.”
“Sonra kim?”
“Babana.” (Buhârî, Edeb, 2)

➡ Anne-babaya itaat farzdır ama bu, eşine zulmetmek anlamına gelmez. Erkek, eşini annesine hizmet etmeye zorlayamaz.

2. KADIN, KAYINVALİDESİNE HİZMET ETMEK ZORUNDA MIDIR?

📜 Hz. Ali (r.a.) şöyle buyurdu:
“Kadın, kocasının annesine hizmet etmeye zorlanamaz. Fakat ona güzel davranması, cennete vesile olabilir.” (İmam Gazâlî, İhyâ-u Ulûmiddîn)
• Kadının kayınvalidesine hizmet etmesi zorunlu değil, faziletli bir davranıştır.
• Koca, eşini zorla ailesine hizmet ettiremez.
• Kadın, kendi isteğiyle hizmet ederse, bu sevaptır.

3. KAYINPEDER MAHREM MİDİR?

📖 “Size haram kılınan kadınlar şunlardır: …Hanımlarınızın babaları (kayınpederiniz)…” (Nisâ, 4/23)
• Kayınpeder, gelini için ebedî mahremdir.
• Kayınpeder ile tokalaşmak, sarılmak caiz değildir.

📌 Kayınbirader (kocanın erkek kardeşi) ise mahrem değildir. Onunla aynı evde yaşamak fitneye sebep olabilir.

“Kayınbirader ölümdür.” (Buhârî, Nikâh, 112)

➡ Yani, kocanın erkek kardeşiyle gereğinden fazla yakın olmak, fitne ve günaha sebep olabilir.

4. ANNE-BABA, EVLİ ÇOCUKLARIN AİLE HAYATINA MÜDAHALE EDEBİLİR Mİ?

📖 “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.” (Tahrîm, 66/6)
• Anne-baba, evlatlarına tavsiyede bulunabilir ama onların evlilik hayatına fazla müdahale edemez.
• Eşler, ailelerinin sözüyle değil, kendi aralarında anlaşarak hareket etmelidir.

📜 Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Kendi ailesini ihmal eden kişi, büyük bir günaha girer.” (Müslim, Zekât, 38)

➡ Yani, erkek eşini ihmal ederse ve ailesinin etkisiyle eşine kötü davranırsa günahkâr olur.

5. EŞİN AİLESİNE KARŞI NASIL DAVRANILMALI?

📖 “Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin.” (Hucurât, 49/10)

📜 “Sıla-i rahim (akrabalık bağlarını gözetmek) rızkı artırır ve ömrü uzatır.” (Tirmizî, Birr, 16)
• Kadın, kocasının ailesiyle iyi geçinmeye çalışmalı, kin gütmemeli.
• Erkek, eşine ailesinin yanında kötü davranmamalı, onu ezmemeli.
• Eşler, aileleri hakkında birbirine kötü konuşmamalı.

“Mümin, insanlara eziyet etmeyen ve onlarla iyi geçinendir.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr, 22/35)

SONUÇ:
1. Kadın, kayınvalidesine hizmet etmek zorunda değildir ama iyi davranması İslam ahlakıdır.
2. Erkek, annesiyle eşi arasında adaletli olmalı, eşine zulmetmemeli.
3. Kayınpeder, gelin için mahremdir ama kayınbirader mahrem değildir.
4. Eşlerin ailesi, evlilik hayatına gereksiz müdahale etmemeli.
5. Eşler, aile büyüklerine saygılı olmalı ama sınırlarını da korumalıdır.

Allah bizlere huzurlu ve bereketli yuvalar nasip etsin!

8 Cevaplar

+4 oy
(863 puan) tarafından

Hersey koca da bitiyor koca da !!!! O aradaki teraziyi tutmayı becerebilirse eğer ne dert kalır ne tasa 

(4,120 puan) tarafından

Evet işte, islam adaleti savunur. Erkek kişisi annesi ve eşi arasındaki teraziyi milim oynatmasa bu tür sıkıntılar hiç olmaz. 

-Reklam-
+2 oy
(5,591 puan) tarafından

Allah razı olsun çok güzel bir konuda ince ince madde madde yazmışsınız.

Bizim toplumumuzda malesef bu konuya dini yönden değil de gelenek görenek olarak bakılıyor. Zaten İslam ne diyor diye bakilsa zavallı gelinlere bu kadar zulmedilmezdi. 

İnşallah bu konuları astığımiz günler de gelir

(4,120 puan) tarafından

Cümlemizden güzelim inşallah ❤️

+2 oy
(4,344 puan) tarafından

Amin cnm Allah razı olsun. Kayınpeder ile tokalaşmak caiz değildir? Buna takıldım ben açıkcası, hani babası gibi oluypr ebedi nikah düşmüyor ya

(4,120 puan) tarafından

Hürmeti musahara tehlikesi için yoksa namahrem değildir, mahremdir.

Hürmeti musahara konusunun derinlerinde verilen bir hüküm sebebiyle Hanefi mezhebine göre caiz değil denmiştir. Allah korusun ola ki kaynana damadına, kaynata gelinine el öptürmek vb gibi fiiller sebebiyle şehvetlenirse karı koca arasındaki nikah ebeden düşer. Tehlikesi budur. O sebeple buna mahal vermemek açısından kaynatayla el sıkışma konusu Hanefi mezhebine göre caiz sayılmamıştır. Çoooook teferruatlı konu da işte en kısası bu oldu. ❤️

(4,344 puan) tarafından

Anladım , sağolasın ❤️

+2 oy
(13,607 puan) tarafından

Aslında herkesin az çok bildiği şeyler ama uygulamaya gelince bazen kaynanalar bazen gelinler ya da damatlar sınırları aşıyor. uygulamaya gelince sınıfta kalıyoruz.

Allah herkesin gönlüne göre versin 

(4,120 puan) tarafından

Amin amin amin. Rabbim islam ahlakı üzere yaşamayı nasip etsin.  

+2 oy
(8,987 puan) tarafından

Yazı o kadar uzun olduğu halde zevkle okudum bide bunu bazı kalın kafalı kocalar bilse annelerine de okutsalar çok iyi olur benim kaynana ve Kızları da benden bayram temizliği beklemiş bana sürekli laf sokmaya çalıştılar misafir yanında bende dedim keşke temizlikçi tutsaydın iyi olurdu ablamların işi vardı sanırım gelememiş ben çocuktan kendi evimi temizleyemiyorum banada annem yardım etti dedim eşimde aynen çocuktan süpürge bile yapamıyor bayram sonu beraber temizleyeceğiz dedi bozuldular ikisinde genç çocukları kocaman üniversitesi öğrencisi kaynanamla aynı binada oturuyor lar benden iş bekliyorlar 

(4,120 puan) tarafından

Eşim bazen kapalı halimi sevdiği için evde de böyle gezsene diyor ona Allah bile evimde nasıl gezmem gerektiğine karışmıyor, bırak buna da ben karar vereyim diyorum. İşte bilmek bazen çok işe yarayabiliyor.

Bu yazıyı atın aile grubu varsa. Gerçi bazı aileler kaos çıkarmaya meyilli. 

(8,987 puan) tarafından

Aynen kardeşim sana katılıyorum ayrıca paylaşımlarını çok beğeniyorum Rabbim ilminin artırsın senin gibilerin sayısı çoğalsın bende inşallah bir gün kapanırım bu da benim eşimin en büyük dileği 

+2 oy
(8,645 puan) tarafından

Bayram ve bahar yada kış temizliği ne denilirse artık kayınvalideme hep 2 oğlu gider yardıma. Eşim ve kardeşi

Ne eşim bana ne kardeşi eltime anneme gidip yardım et demez . Camlarını silerler perdelerini takarlar süpürür silerler 

Ha bizde yaptığımız zamanlar oldu eltimle önceden şuan eltimin 5 aylık bebeği var benimde 21 aylık oğlum var ve durmuyor çok ağlıyor ben iş yaparken . eşimde bunu biliyor ve kendi gidiyor 

Kayınvalidem tabi oğullarının yorulmasını istemiyor malum gelin temizlese daha iyi onlar için. Ama oğulları ağzına laf vermiyor hiç Allah razı olsun onlardan

Kayınvalidem ev taşıdığı zaman eşim duvarları camları sildi balkonları temizledi ben mutfak dolablarını banyo WC ve yerleri temizledim . Erkek bence herzman orta yolu bulabilir 

(4,120 puan) tarafından

Maşallah maşallah eşin ve kaynın gerçekten islam ahlakına sahipler. Rabbim onları yetiştiren ana babadan da razı olsun. 

+2 oy
(10,310 puan) tarafından

Buradaki pek çok kadın bu bilgileri çerçeveletip asmalı her odaya...

Yine döktürmüşsün, emeğine sağlık 🪻

(4,120 puan) tarafından

Allah razı olsun bitanem, insanlara faydalı olabildiysem benden mutlusu yok. ❤️

+1 oy
(27,711 puan) tarafından

Allah razi olsunhepsini okudum.ailemizdeki hersey burdaki gibi ayni çok şükür. Daim boyle olalim insallah. 

Ben esleriyle anneleri arasinda kalan erkeklere uzuluyorum 😒onlarinda ißi zor valla

(4,120 puan) tarafından

Cümlemizden razı olsun güzelim. Allah erkeklerin de yardımcısı olsun. 

İlgili sorular

0 oy
19 cevap 774 göst.
+1 oy
7 cevap 389 göst.
0 oy
3 cevap 395 göst.
31 Ekim 2024 Aile & Aşk kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
15 cevap 704 göst.

Kategoriler

1,508,003 soru