+8 oy
451 göst.
Diğer kategorisinde (956 puan) tarafından

Ölüm Sonrası Hayat: Cennet ve Cehennem Üzerine Ehl-i Sünnet İnancı

Bismillâhirrahmânirrahîm.
Elhamdülillah, hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. Salât ve selâm, rahmet olarak gönderilen Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e, aline, ashabına ve kıyamete kadar onun izinden giden müminlerin üzerine olsun.

Kıymetli kardeşim, ölüm sonrası hayat, insanoğlunun en çok merak ettiği, bazen korkarak, bazen ümitle beklediği bir gerçektir. Çünkü dünya fânîdir; ancak ölüm bir son değil, bilakis bir başlangıçtır. Allah Teâlâ bizleri yoktan var ettiği gibi, öldükten sonra da diriltecek ve herkes amel defterine göre karşılık bulacaktır.

Rabbimiz buyuruyor ki: “Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda Bize döndürüleceksiniz.”
(Ankebût, 57)
Bu ayet-i kerime, dünya hayatının bir imtihan yeri olduğunu ve asıl yurdun ahiret olduğunu bize hatırlatır.



Ölüm ve Kabir Hayatı
Ölüm, ruhun bedenden ayrılmasıdır. Mümin için ölüm, dünya meşakkatlerinden kurtuluş ve Rabbine kavuşma vesilesidir. Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyuruyor: “Müminin hediyesi ölümdür.” (Beyhakî, Şu‘abü’l-Îmân, 7/219)

Çünkü mümin, Rabbine kavuşmayı arzu eder ve Allah da kulunun huzuruna gelmesini sever. Kabir hayatı ise dünya ile ahiret arasındaki bir bekleme sürecidir. Kabir, mümin için ya Cennet bahçelerinden bir bahçe yahut kâfir için Cehennem çukurlarından bir çukur olur.

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe yahut cehennem çukurlarından bir çukurdur.” (Tirmizî, Kıyamet, 26)



Mahşer Günü ve Hesap Verme
Ölümden sonra kıyamet kopacak, tüm insanlar mahşer meydanında toplanacaktır. Rabbimiz şöyle buyurur: “O gün, insanlar yaptıkları ameller kendilerine gösterilsin diye bölük bölük çıkacaklardır. Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görecek, kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görecektir.” (Zilzal, 6-8)

Mümin için bu hesap anı, rahmetin ve mağfiretin kapılarının açıldığı bir gündür. Kimi ameller, o gün insanı gölgelendirir ve kurtuluşa vesile olur.

Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Yedi sınıf insan vardır ki Allah, onları kendi gölgesinden başka gölge bulunmayan kıyamet gününde gölgelendirecektir:

1. Adil devlet başkanı,

2. Rabbine ibadet içinde büyüyen genç,

3. Kalbi mescitlere bağlı olan kişi,

4. Birbirini Allah için sevip bu sevgiyle bir araya gelen ve bu sevgiyle ayrılan iki insan,

5. Güzel ve mevki sahibi bir kadının zina davetine ‘Ben Allah’tan korkarım’ diyerek karşılık veren adam,

6. Sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek kadar gizli sadaka veren kişi,

7. Tenhada Allah’ı zikredip gözleri yaşaran kimse.” (Buhârî, Ezan, 36)



Cennet ve Cehennem
Her insan ameline göre ya ebedî saadet yurdu olan Cennet’e ya da azap yurdu olan Cehennem’e gidecektir. Cennet, Rabbimizin salih kullarına hazırladığı nimetlerin bulunduğu mekândır.

Allah Teâlâ buyuruyor ki: “Allah, mümin erkeklere ve mümin kadınlara, içinde ebedî kalacakları altlarından ırmaklar akan cennetler vaad etmiştir. Ayrıca Adn Cennetleri’nde güzel meskenler de verecektir. Allah’ın rızası ise (bunların) hepsinden daha büyüktür. İşte büyük kurtuluş budur.” (Tevbe, 72)

Cennette, insan aklının hayal bile edemeyeceği nimetler vardır.

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Allah Teâlâ, ‘Salih kullarım için, hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiçbir beşerin aklına gelmeyen nimetler hazırladım’ buyurdu.” (Buhârî, Bedü’l-Halk, 8)

Ancak Cehennem de haktır ve Allah’a isyan eden, inkâr eden kimseler için hazırlanmıştır.

Rabbimiz buyuruyor ki: “Onların gidecekleri yer cehennemdir. Ne kötü bir varış yeridir!” (Mülk, 6)

Ancak mümin, Allah’ın rahmetinden asla ümidini kesmez. Zira Allah’ın rahmeti her şeyi kuşatmıştır.

Allah Teâlâ şöyle buyurur: “De ki: ‘Ey kendilerine zulmetmiş olan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayan, çok merhamet edendir.’” (Zümer, 53)



Hülasa-i kelam; Güzellerim, dünya bir yolculuktur ve bu yolculuğun sonunda ebedi hayata ulaşacağız. İnsan bedeni dünyada yaratılmasına rağmen ruhu cennetten mamüldür. Bu sebeple ölüm gibi bir kavram, sonsuzluğu bilen ve tükenen şeylere alışık olmayan ruhumuz için büyük kayıptır. Rabbimiz bizi affına mazhar eylesin, hesap gününü kolaylaştırsın ve bizleri Cennet’inde ağırlasın.

Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) buyuruyor ki; “Akıllı kişi, nefsini hesaba çeken ve ölüm sonrası için hazırlık yapandır.” (Tirmizî, Kıyamet, 25)
Allah Teâlâ bizleri o akıllı kullardan eylesin.

Velhamdülillâhi Rabbi’l-âlemîn.

10 Cevaplar

+2 oy
(708 puan) tarafından

Allah razı olsun 🤗şimdi birşey sormak istiyorum size cenaze namazı düzgün kilinmazsa bunun ölene ve ailesine günahı varmıdır.bide terkin verilmeden gömülen insan azap duyarmi.bilginizi paylaşırsanız sevinirim 

(956 puan) tarafından

Cenaze namazı ölüye değil diriye aittir. Hiç kimse kılmazsa tüm Müslümanların üzerine vaciptir, bir kişi bile kılarsa herkesin üstünden bu vacibiyet düşer. Ölü için bir şey yoktur.

Telkin durumu da kişinin kendisine bırakılır. Yapan da olur, yapmayan da. Eşittir yani isteyen yapabilir ama yapılmamasında bir beis de yoktur. Hanefilere göre tabi. Şafiilerde müstahaptır yani güzel görünmüştür. 

(708 puan) tarafından

Allah razı olsun saol

-Reklam-
+2 oy
(1,406 puan) tarafından

Amin Allah razı olsun ❤️💖❤️

(956 puan) tarafından

Cümlemizden

+2 oy
(692 puan) tarafından

insallah rabbim bizi de o muminler arasinda  olmayi nasip etsin

Boyle dunya ya dalmisken birilerinin uyandirmasi cok guzel

Rabbim razi olsun❤️

(956 puan) tarafından

Cümlemizden

+2 oy
(170 puan) tarafından

Eşimin tez konusu Ölüm Sonrası Hayat: Cennet ve Cehennem
10. Sayfa yazdı 70 sayfa daha yazması gerekiyor 


(956 puan) tarafından

Merak ettiği bir mesele varsa memnuniyetle yardımcı olabilirim 

(170 puan) tarafından

Kaynak yazabilirsiniz mesela 🙂

(956 puan) tarafından

Kaynağı ancak kitapla alıyorsunuz. Kuranı Kerim ve hadisi şerifler. 

(170 puan) tarafından

Ha yok yanlış anlaşıldı çalışabilecek kitap isimleri 

(956 puan) tarafından

Tüm hadis kitapları ve tefsirler birebir kaynaktır. Özellikle ruhul Furkan tefsiri ve kütübü sitte

+2 oy
(492 puan) tarafından

Amin inşallah canm.

Peki kıyametten sonra dünya da yok olucak mi? 

Öylesine sordum bilmiyosanda canın sağolsun.

(956 puan) tarafından

Kıyametten sonra kainat dümdüz olacak ne dünyası. Hiçbir şey kalmayacak. Her yer mahşer alanı olacak. 

(492 puan) tarafından

Çünkü bazej diyolarda bizden sonra gelenler olucak falan o yzdn sordum canm

(492 puan) tarafından

Dünya var olmaya devam edecek diyenler var tabikide bilemem yani de 


(956 puan) tarafından

Ayetle sabit olan şeyin nesini anlamamışlar?

(492 puan) tarafından

Bilemem canm rabbim bilir.

Teşekkür ederim sanada.


+2 oy
(247 puan) tarafından

Sevgili Alaska bir şeyi merak ediyorum, kıyamet kopup herkes cennet cehenneme yerleştikten sonra, yeniden dünya gibi içinde insan ya da başka canlıların olduğu yaşam alanı Allah yaratmaya devam edecek mi, yoksa kıyametle son mu buluyor yani başka imtihan yapılacak canlı yaratmayacak mı Allah, en doğrusunu Allah bilir tabi

(956 puan) tarafından

Kıyametten sonra bir daha dünya veya kainat diye bir şey olmayacak. 

(247 puan) tarafından

Cennet cehennemlikler herkes yerini aldıktan sonra Allah ın başka imtihana tabi canlılar yaratıp yaratmayacağı ile ilgili bilgi var mı, Allah ın yaratmasının bir sınırı yok sonuçta, bu arada cevabın için teşekkürler

(956 puan) tarafından

"O gün göğü, kitap sayfaları dürer gibi düreceğiz. İlk yaratmaya başladığımız gibi onu tekrar iade edeceğiz. Bu, üzerimize aldığımız bir vaattir; biz, mutlaka bunu yapacağız.” (Enbiya 21/104)
Bu ayet, yaratılışın bir kez daha tekrar edileceğini ama bu tekrarın, kıyametten sonra olup ahiret hayatının başlaması anlamında olduğunu gösterir. Yeni bir insan soyu değil, sadece daha önce yaratılmış insanların diriltilmesi söz konusudur.

“Sura üflenmiştir; bir de bakarsın ki onlar kabirlerinden kalkmış, Rablerine doğru koşuyorlar.
‘Eyvah bize! Bizi yattığımız yerden kim kaldırdı?’ Bu, Rahmanın vaat ettiği şeydir. Peygamberler doğru söylemiş.” (Yasin 36/51-52)
Burada açıkça, kabirlerden kaldırılanların önceden yaşamış insanlar olduğu belirtilir. Yeni bir nesil ya da yaratılıştan bahsedilmez.

“Dediler ki: ‘Toprakta kaybolduğumuz zaman gerçekten biz mi yeniden yaratılacağız?’ Hayır, onlar Rablerine kavuşmayı inkâr ediyorlar. De ki: Sizin üzerinize vekil olan ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz.” (Secde 32/10-11)
Yani dirilme, daha önce yaşamış olan insanlar içindir. Yeni bir nesilden veya ikinci bir tür yaratılıştan bahsedilmiyor.

"Biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri ancak hak ve belirli bir süre için yarattık. Küfredenler ise uyarıldıkları şeyden yüz çeviriyorlar.” (Ahkaf 3)
Bu ayet, yaratılışın belirli bir süre için olduğunu, sonsuz döngüsel bir yaratılışın söz konusu olmadığını bildiriyor.

“Cennetlikler cennete, cehennemlikler cehenneme girdikten sonra, ölüm bir koç şeklinde getirilir ve cennetle cehennem arasında boğazlanır. Sonra bir münadi şöyle seslenir: ‘Ey cennet ehli! Artık ölüm yok. Ey cehennem ehli! Artık ölüm yok.’” (Buhârî, Rikâk 52; Müslim, Cennet 22)
Bu hadis, ahiret hayatının sonlu değil sonsuz olduğunu, ölümün ortadan kaldırıldığını ifade eder. Artık yeni bir neslin, yeni bir yaratılışın, doğumun ya da ölümün olmadığı bir düzendir. Bu hadis her eeyi açıklıyor aslında da biz devam edelim.

“Kıyamet günü insanlar haşredilecek, sonra aralarında hüküm verilecek ve herkes ya cennete ya da cehenneme gidecek. Orada ebedî kalacaklar.” (Müslim, Cennet 16; Tirmizî, Sıfatü’l-Cenne 5)
Bu ebedilik, insanlık için son yaratılış safhasının yaşandığı anlamına gelir. Yeni bir yaratılış, yeni insanlar için değil, sadece mevcut insanların ikinci hayatı (vel ba’sü ba’del mevt) içindir.

İmam Taberi Tefsirü’t-Taberisinde İbrahim Suresi 48. ayet hakkında şöyle der: “Yer başka bir yerle değiştirilecek” ifadesi, yeryüzünün şu anki haliyle yok edilip, ceza ve mükafat için uygun yeni bir yerle değiştirileceğini gösterir. Bu yeni yerin özellikleri bugünkü dünya gibi değildir; dümdüz, çatlak ve düzensizlikten uzak bir şekilde olacaktır.”
Yani Taberi, kıyamet sonrası bugünkü dünyanın yok olacağını, yerine başka bir yerin (mahşer meydanı) getirileceğini söyler.

Fahruddin-i Razi Tefsir-i Kebirde İbrahim Suresi 48. ayeti tefsirinde mana Kıyamet günü yerin başka bir yerle değiştirilmesi, şu anki dünyanın yok edilip yerine ahiret için özel yaratılmış bir zemin getirilmesidir. Bu zemin üzerinde hesap görülür, insanlar diriltilir. Razi’ye göre bu “yeni yer”, maddi anlamda da farklıdır. Zaman ve mekan anlayışı da dünya düzeninden farklıdır.

Favorim Kurtubi, el-Camili Ahkami’l-Kur’ân da bu konuyu çok detaylı işler. Şöyle der: “Bu ayet (İbrahim 48) açıkça gösteriyor ki, kıyamet günü şu anki dünya yok edilecek, insanlar yeniden yaratılacak yeni bir yer üzerinde haşredilecektir. Bu da gösterir ki kıyametten sonra dünya, şu anki haliyle var olmayacak.” Ayrıca “dağlar yürütüldüğünde, denizler kaynatıldığında…” gibi ayetleri de delil göstererek, dünyanın unsurlarının yok edileceğini belirtir.

2. Favım İbni Kesir kendi tefsirinde İbrahim suresi 48. ayet için şöyle yazar: “Bu, Allah’ın kıyamet günü dünya ve gökleri yok edip, yerlerine başka bir zemin ve gökler yaratacağına delildir. Bu yeni zemin, mahşer yeridir. Orada hesap ve ceza vardır. Dünya ise artık yok edilmiştir.”

Her durumda kesinlikle mutlaka ne demiş diye baktığım İmam Gazali, İhya-u Ulumiddin ve diğer eserlerinde daha çok ahiret ahlakı açısından yaklaşır ama kıyamet sonrası dünyanın yok edileceğini net şekilde belirtir. Ona göre bu dünya “fani”dir, ahiret ise “baki”dir. Ve fani olan şeyin kıyametle birlikte sonu gelecektir.


İnşallah açıklayıcı olmuştur.

(247 puan) tarafından

Çok teşekkür ederim, Allah razı olsun emeğine sağlık, başka canlılar, başka bir alemde yeniden imtihan olmayacak anlaşılan öyle olsaydı Kuran da geçerdi, olacaksa da  biz cennette yer kapalım gerisini Allah bilir :)

+1 oy
(13 puan) tarafından

Aminnn Allah razı olsun canım seni gördüğüme çok sevindim 

Nasılsın canım 🥰

(956 puan) tarafından

Elhamdülillah iyiyim güzelim sen nasılsın

(13 puan) tarafından

Çok şükür rabbime eskisi gibi giremiyorum buraya ama arada girdigimde gözüm seni arıyor 

0 oy
(194 puan) tarafından

Amin insaAllah 🤲Allah razi olsun

(956 puan) tarafından

Cümlemizden

0 oy
(5,170 puan) tarafından

Allah razı olsun canım 

(956 puan) tarafından

Cümlemizden

0 oy
(3,718 puan) tarafından

Amin amin amin 🤲🏻🤲🏻 Rabbim bizleri cennetiyle müjdeleyen kullarından eylesin 

(956 puan) tarafından

Amin amin cümlemizi

İlgili sorular

0 oy
17 cevap 504 göst.
25 Eylül 2021 Diğer kategorisinde ♥️Kıymet ♥️ (2,560 puan) tarafından soruldu
+3 oy
4 cevap 166 göst.
18 Nisan 2025 Diğer kategorisinde Musmutlu (448 puan) tarafından soruldu
+3 oy
30 cevap 431 göst.
12 Nisan 2025 Diğer kategorisinde 1996 Anne (2,543 puan) tarafından soruldu
+2 oy
3 cevap 51 göst.

Kategoriler


1,451,634 soru

23,832,611 cevap

318,950 kullanıcı

...